G-E0EWZBLP0V
уторак , 30 априла 2024
Home / POLITIKA / (UŽIVO) „UDARITE JAČE PO RUSIJI“ Ukrajinska kriza: Kijev traži da se cilja Putinov UŽI KRUG, tenzije rastu na istoku zemlje, oglasila se i Kina

(UŽIVO) „UDARITE JAČE PO RUSIJI“ Ukrajinska kriza: Kijev traži da se cilja Putinov UŽI KRUG, tenzije rastu na istoku zemlje, oglasila se i Kina

FELJTON.rs
23.02.2022.

Nakon poteza predsednika Rusije Vladimira Putina o priznavanju nezavisnosti Donjecka i Luganska, kao i primećene pojačane aktivnosti ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, Nemačka je zaustavila projekat gasovoda Severni tok 2, Velika Britanija, SAD i EU uvele su sankcije Moskvi. Kijev je saopštio da „neće nasesti na provokacije“.

Šta znamo do sad:

  • Ruski predsednik priznao nezavisnost samoproglašene Donjecke Narodne Republike (LNR) i Luganske narodne Republike (LNR)
  • Odobren Putinov zahtev da se vojska rasporedi van granica
  • Nemački kancelar Olaf Šolc zaustavio projekat gasovoda Severni tok 2
  • Britanija i EU uvele sankcije Rusiji, isto učinile i SAD, ali i druge zemlje
  • Medvedev najavio skok cena gasa zbog obustavljanja sertifikacije Severnog toka 2
  • Bajden najavio: Amerika šalje dodatne trupe u Estoniju, Letoniju i Litvaniju

Dobrodošli u blog u okviru kog ćemo vas blagovremeno izveštavati o najaktuelnijim dešavanjima vezanim sa situaciju u Ukrajini.

BLOG UŽIVO:

11:38 – Ukrajina uvela vanredno stanje

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine doneo je odluku da uvede vanredno stanje na celoj teritoriji zemlje, osim u samoproglašenim republikama Donjecka i Luganska. Kako navodi, vanredno stanje trajaće 30 dana, a može da bude produženo do 60 dana. Policijski čas će biti uveden ako bude potrebno.

11:21 – Moskva: „Sprečen teroristički napad na crkvu na Krimu“

Ruska Federalna služba bezbednosti spečila je teroristički napad na pravoslavnu crkvu na Krimu. FSB navodi da su napad pripremale pristalice „ukrajinske ekstremističke organizacije ‘Desni sektor“, prenosi agencija RiA Novosti. Navode da je uhapšeno šest ruskih državljana, pristalica „Desnog sektora“.

11:13 – Parlament dozvolio Ukrajincima da nose vatreno oružje

Ukrajinski parlament usvojio je danas u prvom čitanju nacrt zakona kojim se dozvoljava Ukrajincima da nose vatreno oružje i reaguju u samoodbrani. „Usvajanje ovog zakona u potpunosti je u interesu države i društva“, naveli su autori nacrta zakona, a prenosi Rojters. Oni tvrde da je donošenje ovog zakona potrebno zbog, kako navode, pretnji i opasnosti s kojima se suočavaju gradjani Ukrajine.

11:01 – Kijev uveo sankcije Rusima

Ukrajinski parlament odobrio je danas uvođenje sankcija 351 državljaninu Rusije, među kojima su i poslanici koji su podržali priznavanje dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine i upotrebu ruskih snaga na istoku Ukrajine. Sankcijama se ograničavaju skoro sve moguće aktivnosti, a uključuju zabranu ulaska u Ukrajinu, zabranu pristupa imovini, kapitalu i dobijanju licenca za poslovanje, prenosi Rojters.https://pulsembed.eu/p2em/3wmiccbVx/

10:35 – Zvanično uspostavljeni diplomatski odnosi između Moskve i Donbasa

Rusija je od 22. februara uspostavila diplomatske odnose sa Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

10:27 – Putin: O bezbednosti Rusije ne možemo da pregovaramo

Moskva je spremna za otvoren i pošten dijalog u međunarodnim odnosima i diplomatsko rešenje najkomplikovanijih pitanja, ali se o interesima i bezbednosti Rusije ne može pregovarati, poručio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju povodom Dana branioca otadžbine.

Vojna vozila kod Donjecka
Vojna vozila kod Donjecka

10:21 – Ukrajinci pozvani da napuste Rusiju

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas ukrajinske državljane da ne idu u Rusiju, a one koji su već tamo da napuste tu zemlju.

10:11 – Ukrajina traži od Zapada nove sankcije

Ukrajina je danas pozvala Zapad da uvede dodatne sankcije Rusiji koje će biti usmerene na ekonomiju i uži krug ruskog predsednika Vladimira Putina. Više zapadnih država, kao i EU, Japan i Austalija, uveli su sankcije Rusiji nakon što je Putin potpisao ukaze o priznanju samoproglašene DNR i LNR.

„Prvi odlučni koraci preduzeti su juče i mi smo na tome zahvalni. Sada treba da se pojača pritisak kako bi se zaustavio Putin. Udarite po njegovoj ekonomiji i prijateljima. Udarite jače. Udarite snažno. Udarite odmah“, rekao je šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba, a prenosi Rojters.

10:09 – Ugrožen rad termoelektrane u Luganjsku usled granatiranja

Granatiranje od strane proruskih snaga sprečava popravke i nastavak rada termoelektrane u Luganjsku, saopštile su danas lokalne ukrajinske vlasti.

Energetska kompanija DTEK saopštila je juče da je elektrana, koja se nalazi u blizini Luganjska koji kontrolišu proruske snage, stalno granatirana i da je požar oštetio transformator. Ukrajinska vojska je saopštila da je zabeležila 96 incidenata granatiranja od strane proruskih snaga na istoku zemlje u poslednja 24 sata, u poređenju sa 84 slučaja dan ranije.

09:50 Britanija uvela sankcije milijarderima

Velika Britanija sprečiće Rusiju da prodaje suvereni dug u Londonu nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin rasporedio vojne snage u dva otcepljena regiona istočne Ukrajine, izjavila je danas britanski ministar spoljnih poslova Liz Tras. London je juče uveo sankcije Genadiju Timčenku i još dvojici milijardera koji su povezani sa Putinom.

09:40 – Ukrajinu napustilo 7 crnogorskih državljana

Zbog aktuelne krize Ukrajinu je do sada napustilo sedam crnogorskih državljana, a iz Konzulata Crne Gore u Kijevu u stalnom kontaktu su sa njih još 20, koliko ih je ostalo u ovoj zemlji.

Ukrajinski vojnik u gradu Avdivka u regionu Donjecka
Ukrajinski vojnik u gradu Avdivka u regionu Donjecka

09:32 – Kina misli da sankcije nisu najbolje rešenje

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je danas da Peking nikada nije smatrao da su sankcije najbolji način da se rešavaju problemi, u odgovoru na pitanje da li će se Peking pridružiti zapadnim državama u uvođenju sankcija Rusiji zbog Ukrajine.

09:17 – Bajden se kocka, Putin se igra, a milioni života VISE O KONCU

Bajdenov, trenutno probni i veoma uslovljeni pristanak da se sastane sa ruskim predsednikom, usledio je posle vikenda haotične diplomatije i novih tvrdnji Amerike da se Rusija sprema da napadne Ukrajinu.

Postoje stvarne sumnje da će se sastanak, koji je ugovorio francuski predsednik Emanuel Makron, uopšte održati. Bela kuća je u nedelju saopštila da će pristati na samit samo „ako se invazija ne dogodi“, dok je Kremlj saopštio da detalji susreta još nisu dogovoreni. Da li će doći do sastanka, pročitajte ovde.

08:57 – „Maksar“ objavio nove satelitske snimke

Američka kompanija za svemirsku tehnologiju Maksar, objavila je satelitske snimke na kojima se, kako tvrdi, vidi da se ponovo raspoređuje više od 100 vojnih vozila i više desetina vojnih šatora na jugu Belorusije, u blizini ukrajinske granice.

08:49 – Snažne eksplozije na istoku Ukrajine

U Donjecku i Lugansku danas su odjeknule nove eksplozije, saopštile su vlasti samoproglašenih republika.

08:27 – „Nijedna ruska finansijska institucija neće biti sigurna“

Džo Bajden
Džo Bajden

Predsednik SAD Džozef Bajden uveo je nove sankcije Rusiji koje su usmerene ka ruskim finansijskim institucijama i suverenom dugu Moskve, čime je ruskim vlastima onemogućio pristup zapadnim finansijama.

08.20 – Stanje na ivici rata ljulja i najveća tržišta

Kriza u Ukrajini uveliko utiče na prilike na mnogim svetskim tržištima. Cene akcija na svetskim berzama su uveliko krenule da padaju, valute obe zemlje slabe, energenti polako poskupljuju, a otvoreni sukob bi ih samo zaoštrio.

08:10 – Putin spreman za „diplomatska rešenja“, ali bez pegovora oko interesa Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Moskva spremna da traži „diplomatska rešenja“ za Ukrajinu, ali je naglasio da se o interesima te zemlje ne može pregovarati.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

U video obraćanju u sredu ujutru povodom obeležavanja Dana branioca otadžbine, državnog praznika u Rusiji, agencija Frans pres citira Putina: „Naša zemlja je uvek otvorena za direktan i iskren dijalog, za traženje diplomatskih rešenja za najsloženije probleme. O interesima Rusije, bezbednosti naših građana, za nas se ne može pregovarati“.

07:52 – Prijavljena nova smrt

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je jedan vojnik ubijen, a šestorica ranjena u granatiranju koje su izvele, kako tvrde, proruske snage na istoku Ukrajine u protekla 24 sata.

07.48 – Australija i Japan uveli sankcije Rusiji

Australija i Japan su se danas pridružili SAD, Evropskoj uniji, Kanadi i Britaniji u uvođenju sankcija Rusiji, nakon što je Moskva priznala samoproglašene republike Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrila slanje trupa u tu oblast.

07.35 – Snažna eksplozija odjeknula Donjeckom

U gradu Donjecku u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici sinoć se čula snažna eksplozija, javila je Donjecka novinska agencija (DAN). Kako se navodi, nije poznato šta je izazvalo eksploziju, ali Interfaks navodi, pozivajući se na neimenovani izvor, da u eksploziji nije bilo žrtava. Uzrok eksplozije se utvrđuje.

07:22 – „Američke sankcije Rusiji pogodiće i građane SAD“

Sankcije Rusiji koje je objavila američka administracija, teško će pogoditi svetska finansijska i energetska tržišta, a posledice će osetiti i prosečni američki građani, poručio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

„Ne mogu da se setim dana kada je naša zemlja živela bez ikakvih zapadnih ograničenja. Naučili smo da radimo u takvim uslovima i ne samo da opstanemo, već i da razvijamo državu“, saopštio je Antonov na Fejsbuku, prenosi TASS, dodavši da američke sankcije Rusiji neće rešiti ništa.

07.14 – Blinken: Invazija Ukrajine je bila Putinov plan

Državni sekretar SAD Entoni Blinken, na konferenciji za medije s ukrajinskim ministrom inostranih poslova Dmitrom Kulebom, poručio je da je invazija Ukrajine „sve vreme bila plan“ ruskog predsednika Vladimira Putina, nazvavši situaciju „kreiranom krizom“.

Entoni Blinken
Entoni Blinken

– Njegov plan sve vreme bio je invazija Ukrajine, da kontroliše Ukrajinu i njen narod, da uništi ukrajinsku demokratiju koja predstavlja oštar kontrast autokratiji koju on vodi, kao i da prisvoji Ukrajinu Rusiji. Zato je ovo najveća bezbednosna pretnja u Evropi od Drugog svetskog rata – kazao je Blinken, dodavši da se u petak ipak neće sastati sa Sergejem Lavrovom, ministrom spoljnih poslova Rusije: „Sad kad vidimo da je invazija počela i kad je Rusija jasno stavila do znanja da potpuno odbacuje diplomatiju, u ovom trenutku taj sastanak nema smisla“.

07.00 Premijer Ukrajine: Nemoguće sprovesti Putinove uslove

Premijer Ukrajine Denis Šmigal rekao je da kijevske vlasti smatraju nemogućim da ispune uslove za rešavanje krize oko Ukrajine, koje je postavio predsednik Rusije Vladimir Putin.

– Ispunjenje uslova koje je predsednik Rusije najavio Ukrajini je u suprotnosti sa izborom ukrajinskog društva – rekao je Šmihal na svom Telegram kanalu, a prenosi TASS.

06:52 Bela kuća nije isključila mogućnost susreta Bajdena i Putina

Planovi američkog predsednika Džoa Bajdena trenutno ne uključuju sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali ostaje mogućnost da se on održi u budućnosti, rekla je novinarima sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki.

– Mogućnost sastanka predsednika Bajdena i Putina ostaje u slučaju i ako oni (Rusija) preduzmu da deeskaliraju situaciju – rekla je Psaki na brifingu.

Međutim, „sada nije vreme“ jer ruski predsednik „kontroliše invaziju“ na Ukrajinu, naglasila je ona.

06:43 Teritorija koju Putin žarko želi

Region Donbas u istočnoj Ukrajini godinama je žarište tenzija između Ukrajine i Rusije, a poslednjih dana kriza u odnosima je dostigla svoj vrhunac.

Mapa
Mapa

Proruske separatističke republike Donjeck i Lugansk, koje je Moskva u ponedeljak priznala kao nezavisne, a još od 2014. nisu pod kontrolom Kijeva, smeštene su u Donjeckom ugljenom bazenu (skraćeno Donbasu) na istoku Ukrajine, gde većina stanovnika govori ruski. Oblasti Donjeck i Lugansk su, dakle, deo većeg regiona Donbas.

Rusija želi da Donjeck i Lugansk dobiju autonomiju koja im daje efektivni veto na velike promene u orijentaciji Ukrajine – odnosno na integraciju u EU i NATO koje podržava znatna većina od 41 miliona stanovnika te zemlje.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

NE PROPUSTITE……

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

SLEDECA VEST….

Izvršiteljka iz Novog Sada Jasna Brčkalović uzela 19 hiljada dinara na dug od 26 dinara! DRZAVO REAGUJ IZVUKLA SE!

SLEDECA VEST…

….

Suđenje za ubistvo u kući na Salajci: Kombijem došao do optuženog, pa „overen“ sa pet hitaca

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/blic)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

72 − 70 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)