G-E0EWZBLP0V
четвртак , 25 јула 2024
Home / POLITIKA / Dr Nestorović detetu sa autizmom prepisao ORGANSKU CVEKLU i MASLINOVO ULJE!? „Svašta sam čula, ali za ovo nikad!“

Dr Nestorović detetu sa autizmom prepisao ORGANSKU CVEKLU i MASLINOVO ULJE!? „Svašta sam čula, ali za ovo nikad!“

CRNA HRONIKA: FELJTON.rs
23.2. 2024.

Dragana Simić

Dete sa autizmom koje su roditelji odveli na pregled u privatnu kliniku kod kontroverznog doktora Branimira Nestorovića, pedijatra pulmologa i alergologa, dobilo je kao terapiju organsku cveklu, maslinovo ulje, melatonin (suplement koji pomaže da se lakše zaspi), jednu vrstu mineralne vode i protein gcMAF koji je u prošlosti bio lažno promovisan kao lek za razne bolesti i stanja, ali za čiju delotvornost ne postoje dokazi.

Foto: facebook/David Pokrajac

To proizilazi iz lekarskog izveštaja, navodno potpisanog rukom doktora Branimira Nestorovića, koji je nedavno osvanuo na društvenim mrežama.

U izveštaju pacijenta sa autizmom kao terapija piše:

 • gcMAF na dve nedelje,
 • melatonin 2 mg pred spavanje,
 • 2 x 5 ml maslinovog ulja,
 • 2 x 1 kapsula kolostruma,
 • probiotik.

Pacijent je upućen na „kontrolu kroz tri meseca“ i jasno se navodi da mu je sadašnja dijagnoza „poremećaj iz autističnog spektra“. Izveštaj je očigledno otkucan na računaru i odštampan, dok su sa strane rukom dopisani „organska cvekla“ i jedna vrsta mineralne vode.

Dr Nestorović bez odgovora o cvekli i maslinovom ulju

Reporterka „Blica“ se obratila dotičnoj ordinaciji u pokušaju da potvrdi autentičnost navodnog izveštaja dr Nestorovića, ali i u potrazi za odgovorom da li su i zašto detetu sa autizmom prepisani mineralna voda, cvekla i maslinovo ulje.

U telefonskom razgovoru iz ordinacije nam je poručeno da su videli pitanja „Blica“ i da će ih preneti doktoru Nestoroviću. Do objavljivanja ovog teksta odgovori nisu stigli.

Privatna ordinacija u kojoj je urađen pregled registrovana je kao specijalistička lekarska ordinacija iz oblasti pedijatrije, sa sedištem u Beogradu. Ordinacija se vodi na ime doktorke Gordane Aranđelović, a na sajtu je dr Nestorović označen kao „glavni konsultant“.

„Čula sam za svašta, ali za cveklu i maslinovo ulje nikad“

Izveštaj dr Nestorovića podelili su na mrežama roditelji dece sa autizmom. Tako je jedna majka na Fejsbuku ironično napisala:

– Moja Dragana jede cveklu i ima autizam i dalje. Šta da radimo?

Usledili su komentari roditelja koji su svoju autističnu decu vodili kod doktora Nestorovića na pregled.

– Nama je za cerebralnu paralizu prepisao slaninu i livadu – napisala je jedna majka.

Nevena Petrović Jojić, iz Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, upozorava da se roditelji dece sa autizmom, nažalost, susreću sa svačim.

– I ja sam čula za svašta, ali za cveklu i maslinovo ulje nisam nikad – kaže Nevena Petrović Jojić za „Blic“.

Dr Milijana Selaković, neuropsihijatar i specijalista psihijatrije razvojnog doba, kaže za „Blic“ da su poremećaji autističnog spektra najteži neurorazvojni poremećaji i da, kada se razvije potpuna klinička slika autizma, stanje postaje neizlečivo i trajno.

– Za potpuno izlečenje, za sada, ne postoji čarobna formula, niti lek, neka metoda ili primenjiva tehnika rada – ističe dr Selaković.

Može doći do ozbiljnih poboljšanja, podizanja nivoa funkcionalnosti i ostvarivanja kvalitetnijeg života ne samo deteta, već i cele porodice, ali uz intenzivni timski rad stručnjaka.

– Tim čine: dečiji psihijatar, psiholog, logoped i defektolog reedukator psihomotorike – kaže dr Selaković.

Ipak, mame i tate neretko pristaju na različite metode lečenja u nadi da će njihovo dete ozdraviti.

– Ovako teško i komplikovano stanje često dovodi roditelje u situacije da, tražeći izlečenje, posežu za neproverenim lekovima za koje nije naučno dokazano da leče autizam – ističe dr Selaković.

„Nabacali smo se para! Roditelji treba da budu oprezni“

Mirko Gojić, predsednik Beogradskog udruženja za pomoć osoba sa autizmom, čijem je sinu (39) dijagnostikovano stanje iz spektra autizma, kaže za „Blic“ da su decenijama pokušavali, na sve moguće načine, da pomognu svom detetu.

– Roditelji najpre moraju da znaju da se autizam ne leči, već da tim stručnjaka može da pomogne toj deci, tim ljudima, da budu što funkcionalniji. Ono u šta ja, kao otac deteta sa autizmom verujem, jesu psiholozi, logopedi, defektolozi… Oni mogu da osposobe dete, da mu olakšaju svakodnevicu – navodi Gojić.

Njegov sin je odrastao u periodu komunizma i tada su im predlagali sijaset alternativnih metoda „lečenja“.

 To su bile babe vračare, hodže, sve same gluposti… Ali, kao roditelj, ne želite da jednog dana osećate krivicu jer niste sve probali. I nabacali smo se para! Zato roditelji treba da se pouzdaju isključivo u stručnjake – ističe Gojić.

Roditeljima dece sa autizmom savetuje se obrate udruženjima, da razgovaraju sa drugim mamama i tatama, i odu na konsultacije kod stručnjaka.

– I naravno, da i tada budu oprezni. Bitno je da su informisani i da odaberu, uz konsultacije stručnjaka, ono što je najbolje za njihovo dete – zaključuje Mirko Gojić.

Važna uloga roditelja

Doktorka Milijana Selaković navodi da ne smemo zanemariti ulogu roditelja, koji uporedo sa terapeutima prate intenzivan tretman koji je individualizovan i prilagođen specifičnim potrebama svakog deteta.

– Okruženje mora biti stimulativno: u atmosferi prijatnosti, poverenja i sigurnosti, uz uključivanje u zdrav kolektiv, primenu fizičkih vežbu i muzikoterapije. Samo na taj način, uz intenzivan i posvećen rad, može se postići funkcionisanje u gornjim granicama datosti svakog deteta i ostvariti njegov pun potencijal – naglašava dr Selaković.

Ističe da su kod dece iz spektra autizma često pridruženi i poremećaji gastrointestinalnog trakta, neurološki poremećaji (naročito epilepsija), imunološki metabolički poremećaji koji se takođe moraju tretirati i sanirati, kako bi dete moglo optimalno da funkcioniše.

Karakteristike autizma

Doktorka Selaković navodi i da autizam karakterišu:

 • teškoće u razvoju komunikacije,
 • teškoće socijalnih interakcija,
 • stereotipije u ponašanju,
 • evidentni senzorni poremećaji.

– To su situacije kada kod beba ne dolazi do finog preplitanja u razvoju govora, motornog i senzornog sistema, niti razvoj adekvatnih socio-emocionalnih odnosa – navodi dr Selaković.

Ističe da se još ne zna razlog nastanka ovog teškog stanja, pa se smatra da postoji genetska predispozicija čiji okidači mogu biti:

 • imuna disfunkcija/infekcija,
 • metabolička disfunkcija/disbalans,
 • oksidativni stres,
 • faktori iz okruženja/toksini.

– Beleži se veoma veliki porast broja beba sa autizmom koji praktično dostiže razmere epidemije. Rano prepoznavanje i rane intervencije su presudne za sprečavanje daljeg razvoja autizma kod dece. Kod nas se zvanična dijagnostika postavlja u u dva nedavno otvorena Centra za autizam u sklopu IMZ u Palmotićevoj ulici i na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Subotićevoj ulici – kaže naša dr Selaković.

Znaci upozorenja – prvi simptomi

Dr Selaković objašnjava i koji su prvi simptomi, odnosno znaci upozorenja za roditelje mališana, u periodu između 12 i 18 meseci:

 • ne reaguje na poziv imenom,
 • ne ostvaruje kontakt pogledom,
 • nema prisutnu motornu imitaciju (ne tapše, ne maše pa-pa, ne imitira jednostavne pokrete tokom igre),
 • ne koristi pokazni gest (ne pokazuje kažiprstom željeni predmet, niti pojmove u slikovnicama),
 • ne razume i ne izvršava osnovne naloge (gde je mama, gde je glava, gde je lopta, gde je kuca, daj ovo mami…),
 • ne reprodukuje onomatopeje (kako kaže kuca, maca…),
 • ne koristi do 5 reči u funkciji (mama, tata, daj…),
 • ne ostvaruje interakciju i igru,
 • sate provodi ispred ekrana, tableta ili telefona, često sa crtanim filmovima na više jezika bez kontakta sa okolinom.

– Ukoliko primetite takve simptome, tada je pravo je vreme da se obratite stručnjacima! Rano započeta rehabilitacija (pre druge godine života) je osnovni preduslov za uspešnu rehabilitaciju – napominje dr Selaković.

Za sve roditelje čija deca imaju autizam, dr Selaković poručuje:

– Može se postići mnogo i značajno pomoći detetu da živi kvalitetnijim i ispunjenijim životom, kroz intenzivan i predan rad, i uz mnogo pažnje i ljubavi!

Izvor: ( FELJTON.rs/blic.rs) Dragana Simić

FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! opljackana STOMATOLOSKA OPREMA U VREDNOSTI OKO 200.000E, IMA OSUMNJICENIH..

NE PROPUSTITE…

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na našim komunikacijskim kanalima krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu feljton.rs@gmail.com Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim.

FELJTON.rs je prešao u novo vlasništvo od 1.1.2023. Novoj redakciji možete postavljati pitanja za vesti koje su nastale od 1.1 2023. Vesti koje su nastale pre 1.1 2023 biće obradjene i neke obrisane..

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku FELJTON.rs

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 + 5 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)