G-E0EWZBLP0V
четвртак , 28 марта 2024
Home / CRNA HRONIKA / SKANDAL: Hranu sa Novosadskih pijaca prepunu otrova niko ne kontroliše! Slatkiši na Futoškoj pijaci sa isteklim rokom, a niko nije nadleža!

SKANDAL: Hranu sa Novosadskih pijaca prepunu otrova niko ne kontroliše! Slatkiši na Futoškoj pijaci sa isteklim rokom, a niko nije nadleža!

DRUŠTVO FELJTON.rs
12.01.2022.

Godinama unazad kupujemo voće i povrće prepuno pesticida, a niko za to ne snosi odgovornost, upozorava dr Stojšić. Ove hemikalije su toksične u malim dozama, teško se izlučuju iz tela i polako napadaju organe. Deca su najugroženija

Namirnice kojima je istekao rok trajanja
Foto: drustvene mreze

NOVI SAD – U Srbiji već godinama niko ne kontroliše hranu, a stručnjaci tvrde da za bezbednost namirnica uopšte i ne postoje nadležne institucije. Gradske pijace prepune su prodavaca koji nam prodaju robu punu pesticida bez ikakve kontrole.

Dr Miroslav Stojšić, bivši načelnik veterinarske inspekcije, kaže da se proizvodi veoma slabo kontrolišu, a da za to niko ne snosi odgovornost.- Dok nije bilo ovih većih marketa, inspekcija je svako jutro obilazila tezge i onda radila razne analize proizvoda. Danas to niko ne kontroliše, a mi kupujemo voće i povrće koje je puno pesticida. Najgore od svega je što niko ne snosi odgovornost, a deca su najugroženija – kaže Stojšić i dodaje da građani nemaju nikakvu zaštitu.

BAHATI BRANKO ZIGIC Trener Proletera! Izazvao saobracajnu nesrecu i pobegao sa lica mesta

….

PAZNJA lanac LIDLOVIH PREVARA SE PROSIRIO PO CELOJ SRBIJI! FELJTON.rs je pokrenuo OZBIZLJNU AKCIJU;STOP LIDL! PREVARA..

Zakonska obaveza– Na tim otvorenim tezgama na pijacama prodavci prodaju slaninu i pršutu, a prašina okolo leti. Ti proizvodi bi trebalo da budu pod kontrolom, a uopšte nisu – kaže Stojšić.Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kaže da nisu problem samo pijace već da je problem to što u našoj zemlji uopšte ne postoji agencija za bezbednost hrane.- Nemamo instituciju koja kontroliše bezbednost hrane, iako postoji zakonska obaveza od 2009. da se formira nacionalni savet za bezbednost hrane. Što se tiče samih pijaca, mogu slobodno reći da je 90 odsto robe koja se tamo prodaje čist šverc i siva ekonomija – kaže Papović i dodaje da je neko širom otvorio vrata za korupciju.

Otrov u malim dozamaDr Nevenka Dimitrijević, lekar opšte prakse, kaže da su pesticidi veoma štetni za čovekovo zdravlje i da treba voditi računa šta i gde kupujemo:- Pesticidi se tretiraju kao otrov u malim dozama. Oni se teško izlučuju iz tela i ako se stalno uzić

Megafon #647
Foto: drustvene mreze

„Gradske pijace“MI SAMO IZDAJEMO TEZGEIz JKP ‚‘Gradske pijace“ poručuju da oni samo izdaju tezge poljoprivrednim proizvođačima, samostalnim zanatskim radnjama i samostalnim trgovinskim radnjama prema pravilniku o izdavanju pijačnog prostora.- Robu koja se prodaje na tezgama kontrolišu nadležne inspekcijske službe, koje su nezavisne od „Gradskih pijaca“. Kontrolu ispravnosti i kvaliteta hrane životinjskog porekla vrši veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, dok kontrolu voća i povrća obavlja poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede – kažu oni.

ANKETAČedomir Kosić, penzioner– Kupujem svakodnevno na pijaci, jer ja to volim, ali mislim da se tamo hrana ne kontroliše.Milan Gulić, istoričar– Ne kupujem na pijaci jer mislim da se tamo uopšte ne kontrolišu namirnice.Dejan Anđelković, arhitektaKupujem redovno na pijaci, ali mislim da niko ne kontroliše robu koja se tamo prodaje.Aleksandar Maksimović, dizajner– Ne mislim da se na pijacama kontroliše kvalitet robe, pa i ne odlazim tamo u nabavku.

Lidl Beograd - Page 38 - BEOBUILD | FORUM
Foto: drustvene mreze

Slatkiši na Futoškoj pijaci sa isteklim rokom, a niko nije nadležan (FOTO)

Prošli četvrtak sam provela u Novom Sadu. Jureći od jedne do druge lokacije da bih obavila sve što sam nameravala prolazila sam i pored Futoške pijace. U predprazničnom šarenilu, pažnju mi privuku brojni slatkiši za decu. Prva i jedina asocijacija mi je bila „novogodišnji paketići“. Zastanem, kupim par sitnica i nastavim dalje. Uveče, umorna od dana koji me je potpuno iscrpeo setim se da bih mogla da otvorim jednu kesicu koja i nije baš draga samo deci već i nama starijima. Istresem proizvod u posudu i već na prvi zalogaj osetim da deluje pomalo užeglo.

Odem da pogledam rok na kesici i imam šta da vidim. Datum je svesno prešaran crnim markerom. Pogledam ostale proizvode i utvrdim da je slična sudbina zadesila sve proizvode. Neki su iscepljeni, nekima je acetonom uklonjen datum,… Uzmem alkohol i skinem marker sa kesice i vidim da je rok prošao godinu i po dana. Sutradan ustanem veoma nervozna, misleći na to kako će možda baš tada neka baka ili deka kupiti unučetu slatkiš i da im neće pasti na pamet da pogledaju rok trajanja proizvoda .



Ne bih mogla da živim sa idejom da to nisam pokušala da sprečim. Pozovem broj tržišne inspekcije grada Novog Sada i objasnim situaciju. Naglasim da su proizvodi po sadržini, obliku, pakovanju,.. Isključivo namenjeni deci (neki sadrže igračku). Posebno naglasim da su mlečnog porekla, da je jedini proizvod za koji sam tačno uspela da utvrdim isteklost roka od više od godinu dana a da za ostale mogu samo da nagađam jer su fizički uništeni. Molim ih da reaguju. Ljubazna žena me sasluša, iskaže svoju ličnu zabrinutost i žaljenje što oni ne mogu ništa da preduzmu povodom toga jer „nije njihova nadležnost“ . Uputi me na komunalnu inspekciju.

Pozovem i njih, dobijem automat koji me ljubazno obavesti da sam dobila dispečerski centar gradske komunalne inspekcije, da se svi razgovori snimaju,… Sve deluje stručno, profesionalno do odgovora koji sam dobila „žao nam je, razumemo vas ali mi nismo nadležni“. “ Ko je nadležan“, upitam ih ljubazno. Kome mogu da se obratim?

Donirajte slatkiše – sjutra zavšni dan manifestacije Podijeli radost |  roditelji.me
Foto: drustvene mreze

Upute me na tržišnu inspekciju. Objasnim da sam njih prve kontaktirala i da su me upravo oni uputili na komunalnu inspekciju odnosno njih. Onda, reče gospođa, probajte da pozovete sanitarnu inspekciju . Nasmejem se i po treći put pokušam da ukažem na problem. Sanitarna inspekcija naravno kaže da to nije njihov resor jer nije u pitanju zvanično registrovan objekat i da se obratim tržišnoj ili komunalnoj inspekciji. Već iznervirana, objasnim da sam i jedne i druge zvala pre njih i da su oni prebacivali lopticu jedni na druge. Na kraju dobijem još jedno „rešenje“- da pokušam da pozovem poljoprivrednu inspekciju. Još jednom objasnim da su proizvodi u nelegalnom prostoru odnosno da je u pitanju tzv. neregistovana prodaja isključivo industrijskih proizvoda i da ne vidim vezu poljoprivredne inspekcije sa takvim slučajem ali uzalud.

Sa NOVOSADSKIH pijačnih tezgi „vrebaju“ lažno deklarisani proizvodi! |  FELJTON.rs

Dakle, jedan zlikovac izgleda može neograničeno, unapred smišljeno, da truje našu decu a mi nemamo mehanizam da ga sprečimo. Svojim ponašanjem on stvara čitav niz loših reakcija. Zbog njega direktno trpe i prodavci koji ceo dan na hladnoći, na toj istoj pijaci greju prste da ne otpadnu prodajući koješta samo da prežive u ovoj nemaštini. Da živim u Novom Sadu verovatno bih u nekom momentu pomislila da je jedino rešenje koje mi preostaje da odem do „prodavca“, srušim i izgazim sve do jednog proizvoda i čekam da neko pozove policiju zbog mog „napada“ naizgled ničim izazvanog.

Megafon #647
Foto: drustvene mreze

Pitam se koliki monstrum moraš biti da svesno truješ decu a sa druge strane koliki monstrum je postao državni aparat koji se na naše oči potpuno istrgao iz prvobitne zamisli i funkcije da mi više i nemamo poluge ni mehanizme da ga koristimo za namene zbog kojih je i stvoren. U prilogu su fotografije i apel da pazite jer su neki neljudi spremni da iskoriste svoje stelt moći pred državnim radarima

Sanja

Megafon #647
Foto: drustvene mreze
Sa NOVOSADSKIH pijačnih tezgi „vrebaju“ lažno deklarisani proizvodi! |  FELJTON.rs

NE PROPUSTITE……

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

SLEDECA VEST….

Izvršiteljka iz Novog Sada Jasna Brčkalović uzela 19 hiljada dinara na dug od 26 dinara! DRZAVO REAGUJ IZVUKLA SE!

SLEDECA VEST…

….

Suđenje za ubistvo u kući na Salajci: Kombijem došao do optuženog, pa „overen“ sa pet hitaca

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/kurir)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

37 − = 34

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)