G-E0EWZBLP0V
Home / POLITIKA / U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA I TAČKA! NAJVEĆI SVETSKI STRUČNJAK ZA HOLOKAUST, JASAN: Ja sam Jevrejin i odlično znam šta je genocid!

U SREBRENICI NIJE BILO GENOCIDA I TAČKA! NAJVEĆI SVETSKI STRUČNJAK ZA HOLOKAUST, JASAN: Ja sam Jevrejin i odlično znam šta je genocid!

FELJTON.rs
17.06.2021.

Ja sam Jevrejin i odlično znam šta je genocid, a to što se desilo u Srebrenici ne može da se nazove genocidom, kaže Grajf, koji je na čelu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja

U Srebrenici se nije dogodio genocid i svako ko koristi taj termin u vezi sa ratnim događajima iz 1995. ima veoma loše namere! Broj srebreničkih žrtava ne premašuje 3.714 ljudi!

Ovo tvrdi profesor Gideon Grajf, izraelski istoričar i najveći svetski stručnjak za Holokaust. Grajf je šef Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992 do 1995. godine. U izveštaju ove komisije, čiji su članovi vrhunski stručnjaci iz celog sveta (vidite okvir), na čak 1.200 strana dokazuje se da se u Srebrenici jeste desio zločin, ali nikako ne i genocid!

Opasna izmišljotina

‘Genocid’ u Srebrenici izmišljen je kako bi se prikrio onaj pravi koji se desio, a to je proterivanje Srba sa prostora Hrvatske u vojno-policijskoj operaciji u Krajini ‘Oluja’ 1995. godine, jasan je advokat Toma Fila.

Sve smo dokazali

Grajf naglašava da su članovi Komisije napravili „ozbiljan, profesionalan i uravnotežen izveštaj, koji je veran istini i istorijskim događajima“.

– Doprinos ovom izuzetnom dokumentu dali su veliki stručnjaci. Odgovorili smo na brojne predrasude usmerene protiv srpskog naroda. Radili smo predano i mislim da je taj dokument na 1.200 stranica dokaz ozbiljnosti rada. Komisiji su bile bitne samo činjenice i samo istina, a ne legende, priče i glasine. Ja sam Jevrejin i znam šta genocid znači. Pripadam starom narodu nad kojim je izvršen genocid, najveći u istoriji čovečanstva, i meni niko ne treba to da objašnjava. Ali, navedeni događaji u Srebrenici nisu genocid. I to nije samo naše mišljenje, mi smo to dokazali! Dakle, nije se radilo o genocidu, a ako neko koristi taj termin, treba ga izbrisati iz ozbiljne istorijske nauke – rekao je Grajf za Radio-televiziju Republike Srpske i objasnio da termin „genocid“ podrazumeva nameru, a da u slučaju Srebrenice ona nije postojala.

– To je ogromna razlika, potpuno drugi nivo… Svi oni koji i dalje koriste termin „genocid“ u vezi sa Srebrenicom imaju veoma loše namere. Od sada, pa nadalje, termin „genocid“ uopšte se ne sme vezivati za ove događaje, zato što je to potpuno pogrešno – naglašava Grajf, koji ne spori da je u Srebrenici počinjen zločin.

Zbog čega niko spominje srpske žrtve u Srebrenici?

Profesor Gideon Grajf upozorava da se u priči o Srebrenici namerno zaboravljaju činjenice o zločinima nad Srbima.
– Neprijateljstva i napadi na mnoga srpska sela počeli su još 1992. godine, možda i ranije, napadani su civili bez ikakve krivice ili povoda. Tako da, umesto da se srpska strana optužuje za agresiju, treba optužiti drugu stranu. Agresor je ovde postao žrtva, a žrtva je postala agresor. Srbi su u tom tamo ratu bili žrtve, a ne agresori. U tom periodu stradale su hiljade Srba, pa se termin „genocid“ može koristiti samo kada se govori o stradanju srpskog naroda – ističe Grajf.

Prema njegovim rečima, drugi zaključak Komisije odnosi se na broj srebreničkih žrtava, a njih, kako kaže, nije bilo više od 3.714.

– U Komisiji smo imali stručnjake za brojanje i izračunavanje broja žrtava. Broj žrtava je oko 3.700 i ovaj broj treba da bude zapisan u istoriji. Naravno, svaka smrt je tragedija, užasna tragedija, ali broj žrtava je takođe bitan. Dakle, mi smo utvrdili da se u Srebrenici ne radi o genocidu, i to ću ako treba ponoviti stotinu hiljada puta jer tamo genocid nije počinjen. A broj žrtava je oko 3.700, tačnije 3.714 – kategoričan je Grajf.

Važan izveštaj

Komentarišući sve ove navode, advokat Branko Lukić, branilac generala Ratka Mladića, kaže za Informer da je ovaj izveštaj jako važan i za odbranu bivšeg komandanta Vojske RS.

– Kada izveštaj bude kompletno objavljen, detaljno ćemo ga pregledati. Ukoliko u njemu bude dokaza do kojih mi nismo uspeli da dođemo, naravno da ćemo ga koristiti za Mladićevu odbranu. Inače, nama je sada prioritet da detaljno pročitamo presudu Mladiću i izdvojeno mišljenje sudije Nijambe, koje ćemo iskoristiti za osnovu za traženje revizije presude – objašnjava Lukić.

Ko su članovi komisije

* Gideon Grajf, izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust
* Valter Manušek, profesor iz Austrije
* Markus Kolbah, jedan od vodećih advokata u Nemačkoj, radio na suđenjima nemačkim nacistima
* Adarnele Šinaba, stručnjak za istraživanje zločina iz Nigerije
* Marija Đurić, profesor i vodeći stručnjak u forenzičkim istraživanjima
* Rodžer Bajard, svetski poznat stručnjak za forenzička istraživanja
* Juki Osaf, profesor iz Japana koji je proučavao sukob u Srebrenici
* Stiven Mejer, profesor
* Lorens Frenč, profesor
* Đuzepe Zakarija, medijski stručnjak i novinar (preminuo pre završetka izveštaja)

(feljton.rs/informer)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 + 2 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.