G-E0EWZBLP0V
субота , 27 априла 2024
Home / SRBIJA / „SMENJENA“ Ko je direktorka „Dr. Laze Lazarević“: Optuživana za mobing, nepotizam, malverzacije, izgladnjivanje pacijenata!

„SMENJENA“ Ko je direktorka „Dr. Laze Lazarević“: Optuživana za mobing, nepotizam, malverzacije, izgladnjivanje pacijenata!

POLITIKA: FELJTON.rs
02.06.2023.

Gotovo 10 meseci, od septembra 2022. sve do pre neki dan, zaposleni u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ štrajkuju i protestuju, zahtevajući ostavku ili smenu direktorke dr Ivane Stašević Karličić, koja je uspešno odolevala pritiscima javnosti, brojnim optužbama za mobing, zloupotrebu položaja, nepotizam, finanasijske malverzacije, zanemarivanje teško obolelih pacijenata, katastrofalne uslove za rad lekara i terapeuta. Tako je bilo sve do juče, kada je konačno odlukom Vlade Srbije sa ove funkcije smenjena.

FOTO: Printscreen

Doktorka Stašević Karličić je od 2002. zaposlena u ovoj klinici, a na mestu v.d. direktora bila je od 2017. godine.

Nepravilnosti u radu ove direktorke postale su vidljive još u aprilu 2020. godine, na samom početku pandemije koronavirusa, kada je javnost kao grom pogodila vest o zabrani nošenja rukavica u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”, koju je sprovela direktorka. Ovo je nažalost bio samo jedan u nizu njenih neobjašnjivih poteza, zbog kojih su mnogi zaposleni, kako oni sami kažu, napustili ovu bolnicu u protekle četiri godine. Takođe, javnost je dovodila u vezu sa privatnim domom za stare “Dolče Vita – Kej”, što je kao direktorku državne ustanove, stavlja u direktan sukob interesa.

U internom dokumentu Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, zavedenom pod brojem 3137, dana 6. aprila 2020. i istaknutom na oglasnim tablama svih odeljenja u toj bolnici, naznačeno je da je lekarima te ustanove strogo zabranjena upotreba rukavica, osim u slučaju manuelnog kontakta sa pacijentima.

Naredba je glasila:

„Načelnicima organizacionih jedinica, obaveštavaju se svi lekari u organizacionim jedinicama Klinike za psihijatrijske bolesti ‘Dr Laza Lazarević’ da je strogo zabranjena upotreba rukavica osim u slučaju manuelnog kontakta sa pacijentima. Takođe je potrebno manuelni kontakt sa pacijentima svesti na minimum.

Potpis: VD direktora klinike doc. dr. sci. med. Ivana Stašević Karličić., u Beogradu, 6. aprila 2020. godine.“

U to vreme lekari iz ove ustanove, govorili su da trpe pritisak i pretnje rukovodstva i da ne pamte veću pometnju i ponižavanje medicinskog osoblja.

O direktorki Klinike „Dr Laza Lazarević“ dr Stašević Karličić, oglašavala se i Marinika Tepić. Ona je na društvenim mrežama podsetila da je doktorka, inače supruga Miljkana Karličića, koji je 90-ih godina bio pomoćnik za informisanje tadašnjeg ministra informisanja Aleksandra Vučića. Karličić se 1998. godine “proslavio” time što je 13. oktobra upao sa policijom u redakciju lista “Danas”, da uruči Vučićevo rešenje o zabrani izdavanja ovih dnevnih novina nakon samo 16 meseci njihovog postojanja.

U redovima koje je Tepić tada ispisala o dr Karličić Stašević, zapitala se i da li je oprema, koju je direktorka zabranjivala zaposlenima tokom pandemije, možda prebačena u privatni geronto dom “Dolče Vita – Kej”, koji je u vlasništvu doktorke i njene sestre Milene Stašević.

Naime, zbog prekomernih kažnjavanja “svih vrsta”, stalnog premeštanja sa jednog radnog mesta na drugo, seljenja iz odeljenja u odeljenje, promene pacijenata, ali i nemogućnosti komunikacije sa direktorkom, zaposleni u klinici “Dr Laza Lazarević”, štrajkovali su gotovo 10 meseci.

“Glavni razlog za štrajk bilo je pre svega je loše rukovođenje klinikom od strane direktorke. Njen odnos prema zaposlenima je katastrofalan. Sa njom je nemoguće razgovarati. Lekari, terapeuti i sestre, ne mogu ni da se požale, da kažu šta im smeta i zašto ne mogu da rade u uslovima koje je postavila i od kojih ne odstupa, očigledno ni po koju cenu, kad sa njom nema komunikacije“, kaže za Nova.rs Dragan Sinđelić, predsednik Ujedinjenog sindikata zdravstva Srbije – Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

Takođe, zaposleni navode, da je direktorka zimi gasila grejanje u bolnici u Padinskoj skeli, da su pacijenti dobijali jedva pola porcije za obrok i da su se neprestano žalili da su gladni i da im je hladno, ali osoblje sa direktorkom nije imalo komunikaciju, jer, kako naglašavaju, ona žalbe nije slušala, niti uvažavala.

Inače, dr Ivana Stašević Karličić, za koju kažu da je bila jedna od perjanica bivšeg ministra zdravlja Zlatibora Lončara, rođena je 1973. u Novom Pazaru. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu diplomirala je 1998. godine, a nakon završenog kliničkog staža, 1999. godine, upisala je specijalizaciju iz psihijatrije i položila specijalistički ispit 2002. godine.

Oktobra 2012. upisala je doktorske akademske studije na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, odsek Neuronauke i studije uže specijalizacije sudske psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Doktorirala je 2016. na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu sa tezom „Analiza nepovoljnih ishoda lečenja pacijenata sa dijagnozom delirijuma u jedinici intenzivne psihijatrijske nege“.

Podsetimo, ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je krajem prošle godine da je inspekcija RFZO posetila Kliniku “Dr Laza Lazarević” zbog prijave o nenamenskom trošenju novca i da je ustanovljeno da je fakturisano više lekova nego što je potrošeno, da na računu klinike nema sredstava za ishranu dok ishrana nije plaćena dobavljačima.

Takođe, Grujičić je navela i da je inspekcija Ministarstva rada, socijalne politike i boračkih pitanja našla nepravilnosti u radu klinike, te da je zbog toga preložila Vladi Srbije da direktorku smeni.

2.

Grujičić: Direktorku klinike Laza Lazarević može da smeni samo Vlada Srbije

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas za Novo jutro TV PINK da je ona predložila da se smeni Ivana Stašević Karličić sadašnja direktorka klinike Laza Lazarević, ali da samo Vlada Srbije može da donese takvu odluku.

Ministarka je podsetila da je činjenica da su 23 lekara napustila kliniku Laza Lazarević, a nakon što je Ministarstvo zdravlja analiziralo sve, upućen je predlog da se smeni sadašnja direktorka te ustanove Ivana Stašević Karličić.

„Pošto smo sve izanalizirali u ministarstvu, ja sam kao resorni ministar predložila da se ona smeni. Međutim ne mogu ja da je smenim pošto je to tercijana ustanova nju smenjuje Vlada Srbije. Kada će to biti, da li će biti, ne znam. Predložila sam da se promeni i Upravni odbor, jer skoro svim upravnim odborima je prošao mandat.

„Govorim o više zdravstvenih ustanova“, rekla je Grujičićeva.

Ona je pohvalila radnike i sindikat, kao i sam način organizovanja protesta, odnosno štrajka u toj ustanovi.

„Moram da priznam da su sindikati u Lazi pokazali jedan visok nivo svesti. Oni su protestvovali u stvari u vreme kada ne rade, i jednostavno su smatrali da ne mogu više da izdrže takav način rukvođenja klinikom“, rekla je ministarka.

Direktori mnogih zdravstvenih ustanova su godinama u statusu vršilaca dužnosti, ističe ministarka, i naglašava da je to bila velika primedba i Revizorne komisije, te da bi to uskoro moralo da se reši.

„To ćemo morati da menjamo, raspisivaćemo konkurse, tamo gde su se pokazali kao dobri rukovodioci ostaće, a ove dalje ćemo možda i menjati. Nije loše da čovek bude v.d. šest meseci da se vidi da li on može nešto da uradi za taj period“, rekla je Grujičićeva.

Ministarka je na kraju ocenila da je u situaciji koja se dešava sa klinikom Laza Lazarević dobro to što su pacijenti ostali na prvom mestu.

„Ono što je dobro u celoj suituaciji u Lazi je da su i direktorka i sindikati uvek deklarativno rekli da su im pacijenti najvažniji i da posao ne može da trpi. Tu je bilo svačega, i nekih vanstadardnih usluga, ali videćemo o čemu se tu radi“, zaključila je ministarka.

3.

SMENJENA DIREKTORKA KLINIKE ZA PSIHIJATRIJSKE BOLESTI „DR LAZA LAZAREVIĆ“: Razrešena nakon 6 godina

Ona je od 2002. godine zaposlena u Klinici za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević, a na mestu v.d. direktora je od 2017. godine

Vršilac dužnosti direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu dr Ivana Stašević Karličić smenjena je danas sa te funkcije, saznaje Tanjug.

Ona je od 2002. godine zaposlena u Klinici za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević, a na mestu v.d. direktora je od 2017. godine.

Izvor: ( FELJTON.rs/nova.rs) DRUŠTVO Autor: Ana Marković / 2. Autor IZVOR: PINK.RS, / 3. (Espreso.co.rs/ Agencije)

Raspisana poternica za ubistvo lopova u Novom Sadu! Nema veštačenja automatske puške – ideš u pritvor da ćutiš malo

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! opljackana STOMATOLOSKA OPREMA U VREDNOSTI OKO 200.000E, IMA OSUMNJICENIH..

FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(FELJTON.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na našim komunikacijskim kanalima krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu feljton.rs@gmail.com Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim.

FELJTON.rs je prešao u novo vlasništvo od 1.1.2023. Novoj redakciji možete postavljati pitanja za vesti koje su nastale od 1.1 2023. Vesti koje su nastale pre 1.1 2023 biće obradjene i neke obrisane..

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku FELJTON.rs

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 + 6 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)