G-E0EWZBLP0V
понедељак , 29 априла 2024
Home / SVET VESTI / IZ ČASA U ČAS: Iran ispalio 300 projektila na Izrael i obustavio akciju; Čeka se Savet bezbednosti UN

IZ ČASA U ČAS: Iran ispalio 300 projektila na Izrael i obustavio akciju; Čeka se Savet bezbednosti UN

VESTI: FELJTON.rs
14.04.2024.

Iran je lansirao nešto više od 300 dronova i balističkih projektila ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku. Izrael navodi da je 99 odsto projektila presretnuto i da je pričinjena minimalna šteta. Iran je proglasio kraj operacije, a Izrael poručuje da nije još sve završeno. Veliki broj zemalja osudilo je napad Irana, dok suSAD, Kanada i Nemačka izrazile solidarnost sa Izraelom. Kina i Rusija izražavaju zabrinutost i, kao ostatak međunarodne zajednice pozivaju na smirivanje tenzija. Za posle podne zakazana je sednica Saveta bezbednosti UN, a ratni kabinet u Jerusalimu razmotriće eventualni odgovor.

Autor: rts

Navodni snimak s društvenih mreža. Screenshot

Iran ispalio 300 projektila na Izrael i obustavio akciju; Jerusalim vaga odgovor, čeka se Savet bezbednosti UN

14:25

Vanredni sastanak šefova diplomatije EU u utorak

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj sazvao je za utorak vanredni onlajn sastanak ministara spoljnih poslova Unije nakon iranskih napada na Izrael.

Borelj je napisao na platformi X da je cilj EU da doprinese deeskalaciji i bezbednosti regiona Bliskog istoka.

Borelj je sinoć izjavio da EU najoštrije osuđuje neprihvatljivi iranski napad na Izrael.

„Ovo je eskalacija bez presedana i ozbiljna pretnja regionalnoj stabilnosti“, naveo je Borelj na platformi X.

OPŠIRNIJE

13:56

Zelenski osudio napad na Izrael: Ukrajina poznaje užas iranskih dronova

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osuđuje napad Irana na Izrael i kaže da njegova nacija razume užas iranskih bespilotnih letelica, koje koristi i Rusija.

„Mi u Ukrajini veoma dobro znamo kakav je užas sličnih napada Rusije, koja koristi iste dronove ‘šahed’ i ruske rakete, istu taktiku masovnih vazdušnih udara“, napisao je Zelenski na mreži X.

Ukrajinski predsednik je poručio da se mora sprečiti dalja eskalacija na Bliskom istoku.

„Akcije Irana prete čitavom regionu i svetu, kao što akcije Rusije prete većem sukobu, a očigledna saradnja između dva režima u širenju terora mora da se suoči sa odlučnim i ujedinjenim odgovorom sveta“, napisao je Zelenski.

OPŠIRNIJE

13:38

Papa Franja pozvao Iran i Izrael da ne pospeše spiralu nasilja na Bliskom istoku

Papa Franja pozvao je Iran i Izrael da izbegavaju korake koji bi mogli da podstakne spirulu nasilja koja bi gurnula Bliski istok dublje u sukob.

Obraćajući se hodočasnicima na Trgu Svetog Petra, papa Franja je rekao da je sa zabrinutošću i bolom pratio vesti o iranskom napadu dronovima i raketama na Izrael.

„Od srca apelujem da se obustavi svaka akcija koja bi mogla da podstakne spiralu nasilja sa rizikom da Bliski istok uvuče u još veći sukob“, istakao je papa.

Papa Franja je poručio da niko ne treba da ugrožava postojanje drugih.

(Reuters)

13:25

Sunak potvrdio ulogu RAF-a, pohvalio britanske pilote

Britanski premijer Riši Sunak potvrdio je da je Kraljevsko vazduhoplovstvo oborilo više dronova tokom iranskog napada na Izrael.

Sunak kaže da je iranski napad bio „opasna i nepotrebna eskalacija“ i da je operacija RAF-a spasila živote u Izraelu i njegovim susednim zemljama.

„Želim da odam počast hrabrosti i profesionalizmu naših pilota koji lete u opasnost da zaštite civile“, rekao je britanski premijer.

(Sky News)

13:11

Iranski ministar spoljnih poslova: Obavestili smo susede 72 sata pre napada

Iranski ministar spoljnih poslova rekao je da Islamska Republika ne namerava da nastavi svoje odbrambene operacije, ali i da će se zaštititi od svake nove agresije.

„Ostvarivanje prava na legitimnu odbranu pokazuje odgovoran pristup Irana regionalnom i međunarodnom miru i bezbednosti“, napisao je Hosein Amir-Abdolahian na mreži X.

„U ovom trenutku, Islamska Republika Iran nema nameru da nastavi odbrambene operacije, ali ako bude potrebno, neće oklevati da zaštiti svoje legitimne interese od bilo kakve nove agresije“, napisao je iranski ministar.

Ukazao je i da je Teheran svoje susede obavestio o napadu 72 časa ranije.

OPŠIRNIJE

13:00

Berbok: Izrael je pokazao da može da se zaštiti, Iran je izolovan

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok kaže da je Izrael pokazao da je jak i da može da se odbrani tako što je odbio iranski napad sa saveznicima.

„Iran je izolovan svojim agresivnim ponašanjem kojim želi da destabilizuje ceo region“, kaže Berbok

Berbok poziva Iran da odustane od daljih napada jer bi regionalna eskalacija imala nesagledive posledice.

(Reuters)

OPŠIRNIJE

12:52

IDF potvrdio napad na Hezbolahovu lokaciju za proizvodnju oružja

IDF je potvrdio da je izvršio vazdušni napad u oblasti Nabi Čit, u blizini Baalbeka na severoistoku Libana.

Udar je bio usmeren na „značajnu lokaciju za proizvodnju oružja“ koja pripada Hezbolahu, tvrdi izraelska vojska.

IDF saopštava da je napad bio odgovor na oko 40 raketa koje je Hezbolah ispalio na sever Izraela protekle noći.

12:42

Iran pozvao izaslanike Velike Britanije, Francuske i Nemačke zbog neodgovornih stavova

Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadore Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Nemačke da dovedu u pitanje ono što je nazvalo njihovim „neodgovornim stavom“ u vezi sa udarima Teherana na Izrael, navodi Rojters pozivajući se na izveštaj iranske agencije.

Nekoliko zemalja, među kojima i Velika Britanija i Francuska, pomogle su Izraelu da se presretne  baraž bespilotnih letelica koje je ispalio Iran.

(Reuters)

OPŠIRNIJE

12:15

Rusija poziva sve strane da pokažu uzdržanost

Rusija poziva sve strane da pokažu uzdržanost nakon što je Iran izveo raketni i napad dronovima na Izrael. 

„Računamo na to da će regionalne države rešiti postojeće probleme političkim i diplomatskim sredstvima“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Moskva izražava „ekstremnu zabrinutost zbog najnovije opasne eskalacije u regionu“.

U njemu se navodi da je više puta upozoravano da bi „nedostatak rešavanja brojnih kriza na Bliskom istoku, prvenstveno u zoni palestinsko-izraelskog sukoba doveo do rasta nestabilnosti“.

(Times of Israel)

OPŠIRNIJE

11:50

Britanski „tajfuni“ nadletali Irak i Siriju

Britanski borbeni avioni su učestvovali u obaranju dronova, koje je Iran ispalio u pravcu Izraela.

U saopštenju britanskog ministarstva odbrane stoji da će Britanska kraljevska avijacija „odbiti svaki napad iz vazduha u radijusu operacija“, koje se vode protiv Islamske države pod zvaničnim nazivom Šejder (Bacač senke).

U tom tekstu se ne precizira da li su britanski avioni uspešno oborili ijedan iranski dron.

Britansko ministarstvo odbrane jedino precizira da su „tajfuni“, koji su stacionirani u Akrotiriju na Kipru, nadletali Irak i Siriju.

OPŠIRNIJE

11:17

IDF negira da je stanovnicima Gaze dozvoljen povratak na sever

Izraelske odbrambene snage demantuju izveštaje da je stanovnicima Gaze dozvoljen povratak u severni deo Pojasa.

„Povodom izveštaja da snage IDF-a dozvoljavaju povratak stanovnika na sever Pojasa Gaze, naglašavamo da su to lažni izveštaji“, navodi se u saopštenju vojske.

IDF neće dozvoliti povratak stanovnika ni preko ose Salah al-Din, ni preko ose Rašida (uz obalu). Severni deo pojasa Gaze je i dalje zona borbenih dejstava i u nju se civili neće moći vratiti, navodi vojska.

(Times of Israel)

OPŠIRNIJE

10:32

Izraelski i američki avioni oborili desetine iranskih dronova nad Sirijom

Većinu iranskih dronova koji su leteli iznad vazdušnog prostora Sirije tokom napada Teherana oborili su izraelski i američki avioni pre nego što su stigli do ciljeva u Izraelu, tvrde dva zapadna obaveštajna izvora.

Oni su vazdušna presretanja oborila desetine raketa i dronova koje je ispalio Iran, a koje su letele iznad južne Sirije u provinciji Dera, sirijskih Golanskih visoravni i nekoliko lokacija u istočnoj Siriji duž granice sa Irakom.

(Reuters)

Foto: IDF

10:00

Hamas: Napad Irana na Izrael njegovo prirodno pravo i zaslužen odgovor

Hamas je saopštio da je iranski napad na Izrael bio „prirodno pravo i zaslužen odgovor“ na bombardovanje konzulata u Damasku.

„Mi iz Hamasa vidimo operaciju koju je sprovela Islamska republika Iran kao prirodno pravo i zaslužen odgovor na zločin ciljanja iranskog konzulata u Damasku i ubistvo nekoliko vođa Revolucionarne garde“, piše u saopštenju Hamasa.

(Reuters)

OPŠIRNIJE

09:41

Jordan: Presretali smo projektile kako bi osigurali bezbednost svojih građana

Jordan je presreo neke leteće objekte koji su ušli u njegov vazdušni prostor tokom noći, kako bi osigurao bezbednost svojih građana, navodi se u saopštenju jordanske vlade.

Jordan, koji se nalazi između Irana i Izraela, pripremio je protivvazdušnu odbranu da presretne sve bespilotne letelice ili projektile koji su nađu u njegovom vazdušnom prostoru.

(Reuters)

OPŠIRNIJE

09:38

Nikolić: Nema povređenih među državljanima Srbije u Izraelu

Počasni konzul Srbije u Berševi, u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je da među državljanima Srbije koji žive u Izraelu nema povređenih, da je jutros mirnije i da su u kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova i srpskim ambasadorom u Tel Avivu.

Naši državljani, njih oko 2.500 su dobro, nema povređenih, a noć je bila neprospavana“, rekao je Nikolić, ocenivši da je, u poređenju sa napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, stanje državljana Srbije „daleko relaksiranje“.

On je precizirao da se briga za naše državljane sada uglavnom koncentriše na one koji su rezidenti države Izrael, odnosno dvojni državljani, a među njima ima i onih koji žive u Berševi, glavnom gradu distrikta Jug, gde i on boravi, a koji je protekle noći bila pod učestalim i snažnijim delovanjem kako bespilotnih letelica, tako i projektila.

„Naši ljudi su iskazali smirenost i disciplinu, blagovremeno su organizovali skloništa i potrepštine, tako da je noć prošla bezbedno u tom smislu“, rekao je konzul.

Nikolić je naveo da su među državljanima Srbije i preostali doktorandi i postdoktorandi na izraelskim univerzitetima i u ustanovama, kao i sportski stručnjaci.

Kazao je da je u iranskom napadu, prema podacima izraelskog pandana Crvenom krstu, bilo 32 povređenih, uglavnom starijih osoba prilikom odlaska u skloništa i da je teško ranjena 10-godišnja devojčica iz beduinske porodice u severnom delu pustinje Negev, koju je pogodio raspadnuti deo presretnutog. projektila.

(Tanjug)

OPŠIRNIJE

09:22

Iran upozorio SAD i Izrael na jače napade u slučaju odgovora na noćašnji udar

Iranske vlasti uputile su poruku zvaničnom Vašingtonu preko Švajcarske, upozorivši da će se američka baza naći na meti iranskih napada ako SAD podrže odmazdu Izraela za noćne vazdušne udare iranskih oružanih snaga, objavila je iranska državna televizija.

Iran je upozorio i Izrael da će biti izložen većem napadu ako bude uzvratio za noćni napad.

„Ako Izrael uzvrati Iranu, naš odgovor će biti mnogo snažniji od sinoćnjih vazdušnih udara“, izjavio je načelnik generalštaba iranske vojske general-major Mohamed Bageri.

Ponovio je da je Teheran upozorio Vašington da će svaka podrška izraelskoj odmazdi rezultirati napadima na američku bazu.

(Times of Israel)

OPŠIRNIJE

09:19

Oglasile se sirene na severu Izraela

U izraelskim naseljima blizu severne granice oglasile su se sirene za vazdušnu uzbunu

Sirene se često oglašavaju u blizini severne granice, upozoravajući na dolazeću raketnu paljbu najčešće sa položaja Hezbolaha u Libanu.

(Times od israel)

OPŠIRNIJE

09:03

Predsednik Izraela zahvalio vojsci i saveznicima

Predsednik Izraela Isak Hercog izražava zahvalnost vojsci i izraelskim saveznicima posle noćašnjeg napada Irana koji je skoro u potpunosti odbijen.

„Blagosloveni moje sestre i braća, narod Izraela, za njihovu izuzetnu otpornost. Zajedno će snage dobra pobediti sile zla“, napisao je  Hercog na mreži X.

08:30

Hagari: I Francuska pomagala Izraelu

Francuska je bila među zemljama uključenim u odbranu od iranskog napada na Izrael, potvrdila je izraelska vojska.

„Francuska ima veoma dobru tehnologiju, avione, radare – i znam da su dali svoj doprinos u patroliranju vazdušnog prostora“, rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari, dodajući da nema tačne detalje o tome da li su francuski avioni oborili neku od raketa koje je lansirao Iran.

(Reuters)

OPŠIRNIJE

08:13

Turudić: Širi sukob Izraela i Irana bio bi katastrofalan i prerastao bi u globalni rat

Urednik Oko portala Momir Turudić kaže da se završio početak sukoba Izraela i Irana, da se okončalo ono što je dugo najavljivano, a to je odgovor Irana na bombardovanje konzulata Irana u Damasku.

„Iranski odgovor je bio takav da SAD ne budu direktno uvučene u sukob. Iran je pokazao da može da odgovori, a Izrael da može da se odbrani. Šira eskalacija sukoba u ovom trenutku nikome ne bi odgovarala“, rekao je Turudić.

Ukoliko odgovor Izraela ne bude proporcijalan već iracionalan moglo bi da dođe do eskalacije sukoba, čega se pribojava i SAD.

„Širi sukob Izraela i Irana imalo bi posledice koje bi bile nepredvidive i katastrofalne, i regionalno i globalno. To bi dovelo do uključivanja SAD, a to bi preraslo u globalni rat o čijim posledicama bolje da ne razmišljamo“, rekao je Turudić.

00:00

07:56

07:59

Ursula fon der Lajen osudila je iranski napad na Izrael

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je vazdušni napad Irana na Izrael.

Fon der Lajen je na mreži X pozvao zvanični Teheran da odmah prekine vazdušne udare.

„Oštro osuđujem eklatantan i neopravdan napad Irana na Izrael i pozivam zvanični Teheran i njegove predstavnike da odmah prekinu ove napade“, poručila je Fon der Lajen.

Ona je navela da „sada svi akteri moraju da se suzdrže od dalje eskalacije“ i da rade na obnavljanju stabilnosti u regionu.

07:41

I Jordan otvorio vazdušni prostor

Jordan je ponovo otvorio svoj vazdušni prostor nakon što ga je zatvorio kasno sinoć nakon što je Iran lansirao bespilotne letelice i rakete na Izrael, saopštila je jordanska državna televizija pozivajući se na jordanske vazduhoplovne vlasti.

(Reuters)

OPŠIRNIJE

07:36

Kina zabrinuta zbog eskalacije između Irana i Izraela

Peking izražava „duboku zabrinutost“ zbog iranskog raketnog napada na Izrael, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

„Kina izražava duboku zabrinutost zbog trenutne eskalacije i poziva relevantne strane da pokažu smirenost i uzdržanost kako bi sprečile dalju eskalaciju“, rekao je neimenovani portparol.

Kina je pozvala međunarodnu zajednicu, posebno zemlje sa uticajem, da odigraju konstruktivnu ulogu za mir i stabilnost regiona, rekao je portparol kineskog ministarstva.

(Reuters)

OPŠIRNIJE

07:23

IDF: Presretnuto 99 odsto iranskih projektila

Portparol IDF-a Daniel Hagari saopštio je da je 99 odsto od oko 300 projektila koje je Iran ispalio na Izrael tokom noći presrela protivvazdušna odbrana.

„Iranska pretnja naišla je na vazdušnu i tehnološku superiornost IDF, u kombinaciji sa jakom  koalicijom sa saveznicima presreli smo ogromnu većinu projektila“, kaže Hagari.

On je rekao da je Iran lansirao 170 dronova na Izrael, a da nijedan nije ušao u izraelski vazdušni prostor. Sve su oborene izvan granica zemlje od strane Izraela i njegovih saveznika.

Lansirano je još 30 krstarećih projektila, a nijedna nije ušla u vazdušni prostor Izraela, rekao je Hagari, od čega je 25 oborilo izraelsko vazduhoplovstvo.

Hagari kaže da je Iran ispalio 120 balističkih projektila na Izrael. Mnogi od njih su oboreni od strane sistema protivvazdušne odbrane velikog dometa Strela, iako su neke od projektila uspele da zaobiđu odbranu Izraela, pogodivši vazdušnu bazu Nevatim u južnom Izraelu.

Hagari, međutim, tvrdi da je pričinjena samo manja šteta na infrastrukturi u Nevatimu, i da vazdušna baza radi kao i obično.

07:14

Izrael otvorio vazdušni prostor

Posle sedam sati, Izrael je ponovo otvorio svoj vazdušni prostor, saopštila je uprava aerodroma nakon noćašnjeg napada Irana.

Navodi se da će to uticati na red letenja iz Tel Aviva i da bi putnici trebalo da provere vreme letova.

(Reuters)

OPŠIRNIJE

07:04

Izraelski zvaničnik: Još nije doneta odluka o odgovoru na iranski napad

U proceni situacije jutros nije doneta nikakva odluka o izraelskom odgovoru na iranski napad, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik.

O potencijalnom odgovoru razgovaraće se na sednici ratnog kabineta i članova izraelske vlade koja je zakazana za 15 časova.

(Times of Israel)

OPŠIRNIJE

06:53

Iranska misija u UN o napadu: Što se nas tiče, ovo je gotovo

Iranska misija pri UN objavila je na svom nalogu na mreži X da smatra da je vojna akcija Iranskih oružanih snaga protiv Izraela pokrenuta u skladu sa Članom 51 Povelje UN, kao odgovor na izraelski napad na konzulat Irana u Damasku.

„Što se nas tiče, ovo je gotovo i ova stvar se može smatrati završenom. Ukoliko, pak, režim u Izraelu napravi sledeću grešku, iranski odgovor će biti znatno žešći“, navedeno je u saopštenju Iranske misije pri Ujedinjenim nacijama.

Dodaje se da je reč o konfliktu između Irana i, kako je navedeno, „odmetničkog režima u Izraelu“ i poručuje da „SAD moraju da ostanu po strani“.

„Kao odgovorna članica UN, Islamska Republika Iran je posvećena ciljevima i principima sadržanim u Povelji UN-a i međunarodnom pravu, i ponavlja svoj dosledan stav da ne teži eskalaciji ili sukobu u regionu“, navodi se u pismu upućenom Generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu.

06:48

Mosad: Hamas odbio ponudu Izraela

Hamas je odbio ponudu Izraela koju je izneo prošle nedelje u Kairu, navodi se u saopštenju kabineta izraelskog premijera i obaveštajne agencije Mosad.

„Odbijanje predloga tri posrednika koji je uključivao znatno veći prostor za fleksibilnost na izraelskoj strani, dokazuje da lider Hamasa Jahja Sinvar nije zainteresovan za humanitarni dogovor i za povratak taoci i nastavlja da koristi tenzije sa Iranom u pokušaju da postigne opštu eskalaciju u regionu. Izrael će nastaviti da radi na postizanju svojih ciljeva, i preokrenuti svaki kamen kako bi vratio 133 taoca iz Gaze što je pre moguće“, navodi se u saopštenju.

(Times of Israel)

OPŠIRNIJE

06:28

Netanjahu: Presreli smo, blokirali, pobedićemo

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu postavio je kratku poruku na mreži X.

„Presreli smo. Blokirali smo. Zajedno ćemo pobediti“, piše u poruci Netanjahua koja je ujedno i njegov prvi javni komentar od napada Irana.

06:15

Galant: IDF impresivno zaustavio napad, kampanja još uvek nije završena

Nakon procene situacije sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom ratnog kabineta Benijem Gancom, ministar odbrane Joav Galant kaže da je Izrael uspeo da zaustavi glavni iranski napad.

Istovremeno, upozorava da kampanja još uvek nije završena.

„Moramo biti budni i pažljivi prema uputstvima komande IDF-a i da se pripremimo za svaki scenario“, poručio je izraelski ministar odbrane.

Izrael je izdržao noćašnji napad stotina raketa i dronova, a IDF je na impresivan način zaustavio napad, rekao je Galant, i pohvalio saradnju sa SAD i drugim partnerima.

(Times of Israel)

OPŠIRNIJE

06:10

Izraelski zvaničnik: Iran nije uspeo, sada je njihov red da ne spavaju

Visoki izraelski zvaničnik poručuje da je „iranski napad bio strateški neuspeh“.

„Sada neka se spreme da ne spavaju mirno“, poručio je neimenovani zvaničnik.

(Channel 12)

OPŠIRNIJE

06:01

Si-En-En: SAD neće podržati izraelski kontranapad

Američki predsednik Džo Bajden rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da SAD neće pomoći bilo kakvom izraelskom protivnapadu na Iran, prenose američki mediji, pozivajući se na visoke zvaničnike američke administracije.

Si-En-En navodi da je poruka prosleđena tokom telefonskog razgovora između Bajdena i Netanjahua.

Aksios prenosi da je Bajden rekao Netanjahuu da će se SAD suprotstaviti svakom izraelskom kontranapadu na Iran i da neće u tome učestvovati.

(CNN, Axios)

OPŠIRNIJE

05:43

Izraelci mogu na posao, škole ostaju zatvorene

U Izraelu će se danas normalno raditi, dok škole ostaju zatvorene uoči raspusta povodom Pashe.

Okupljanja u većini zemlje biće ograničena na do 1.000 ljudi na otvorenom.

Pravila, koja ostaju na snazi do ponedeljka u 23 časa propisuju i da su u regionu Gaze i oblastima duž granice sa Libanom okupljanja ograničena na 300 ljudi u zatvorenom, odnosno 100 i 30 za okupljanja na otvorenom. Rad  u tim oblastima je takođe ograničen na mesta koja imaju  pristup skloništima.

(Times of Israel)

OPŠIRNIJE

05:26

Iran ispalio preko 300 projektila

Iran je lansirao oko 185 bespilotnih letelica, 110 raketa zemlja-zemlja i 36 krstarećih raketa na Izrael, izjavila su dva izraelska zvaničnika za Njujork tajms.

 Iako je većina lansirana iz Irana, neki su takođe došli iz Iraka i Jemena, navode izraelski zvaničnici.

(New York Times)

Baterija izraelskog odbrambenog raketnog sistema
Foto: Tanjug/AP

05:13

Bajden: Napad bez presedana, SAD pomogle Izraelu da obori skoro sve dronove

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da su SAD pomogle Izraelu da ukloni skoro sve bespilotne letelice i rakete ispaljene u „napadu bez presedana“ na Izrael, koristeći odbranu i avione prebačene u region tokom prošle nedelje.

„Izrael je pokazao izuzetan kapacitet da se odbrani i porazi čak i od napada bez presedana – šaljući jasnu poruku svojim neprijateljima da ne mogu efikasno da ugroze bezbednost Izraela“, navodi se u saopštenju Bajdenove kancelarije posle  razgovor sa premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Bajden je rekao da će on i drugi zapadni lideri „koordinirati ujedinjeni diplomatski odgovor“ na iranski napad, ukazujući da vojni odgovor trenutno nije na stolu.

U saopštenju se navodi da je napad na Izrael bio samo na vojne objekte.

(Reuters)

OPŠIRNIJE

04:57

Njujork tajms: Odgovor Izraela biće koordinisan sa saveznicima

Izrael će koordinirati svoj odgovor sa saveznicima, piše Njujork tajms, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Komentar dolazi nakon što izveštaji ukazuju na zabrinutost SAD da bi Izrael mogao da uzvrati Iranu na brzoplet način i bez konsultacija sa njim.

(New York Times)

OPŠIRNIJE

04:46

SAD sumnjaju da će odgovor Izraela biti strateški

Američki predsednik Džo Bajden zabrinut je da izraelski premijer Benjamin Netanjahu pokušava da uvuče SAD u veći sukob, navodi En-Bi-Si Njuz, pozivajući se na troje ljudi upoznatih sa njegovim mišljenjem.

Visoki američki zvaničnici takođe su zabrinuti da bi Izrael mogao da deluje brzopleto posle iranskog napada bez obzira na posledice, navodi se u izveštaju.

Pozivajući se na višeg zvaničnika administracije i visokog zvaničnika odbrane, izveštaji kažu da zabrinutost Bele kuće potiče od načina na koji je Izrael vodio svoj rat u Gazi i napada na iranskog generala Mohameda Rezu Zahedija u Damasku.

Istovremeno, SAD ne veruju da Izrael traži potpuni rat sa Iranom, ali ne mogu biti sigurni, navode izvori na koje se poziva En-Bi-Si Njuz.

(NBC News)

OPŠIRNIJE

04:37

Iranci slave napad na Izrael, redovi za benzin

Iranci su masovno izašli na ulice da proslave napad na Izrael, dok drugi čekaju u dugim redovima za benzin zbog neizvesnosti od onoga što može da usledi,

„Smrt Izraelu!“ i „Smrt Americi!“ skandiraju okupljeni na Trgu Palestine u Teheranu, nakon što su se okupili ubrzo nakon što je Revolucionarna garda objavila početak operacije „Pošteno obećanje“.

Mural sa natpisom „sledeći šamar je žešći“ otkriven je na trgu gde je danima visio ogroman transparent koji na hebrejskom poziva Izraelce da se „sklone“.

Demonstranti mašu iranskim i palestinskim zastavama pored transparenta sa natpisom „Božja pobeda je blizu“.

Velika broj ljudi okupio se i ispred  britanske ambasade.

U Teheranu su se tokom noći formirale i kolone automobila ispred pumpi, jer je veliki broj ljudi zabrinut od mogućeg odgovora Izraela.

03:59

Ograničena šteta posle napada Irana

Šteta koju je izazvao iranski napad na Izrael relativno je ograničena, s obzirom na intenzitet bombardovanja, rekla su Njujork tajmsu dva američka zvaničnika.

03:37

Iran ne želi eskalaciju sukoba

Iran ne želi eskalaciju sukoba u regionu, navodi se u pismu koje je iranski ambasador pri UN, Amir Sajed Iravadi uputio generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i malteškoj ambasadorki Vanesi Frejžer.

Iravadi je naveo i da je Teheran razočaran zbog činjenice što Savet bezbednosti nije adekvatno reagovao na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila i ostao nem na kršenje međunarodnog prava.

”Islamska Republika Iran je izvela seriju naoada na izraelske vojne ciljeve… Ne želimo eskalaciju sukoba”, navodi se u pismu.

03:21

Bela kući traži uzdržanost od Netanjahua

Sjedinjene Američke Države zatražile su od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da pokaže uzdržanost posle serije iranskih udara na Izrael, navode izraelski i američki mediji.

Takvu poruku, navodno, Netanjahu je dobio direktno od predsednika SAD, Džozefa Bajdena.

03:09

Izrael: Čini se da je napad gotov, stanovnici ne moraju u skloništa

Izraelska vojska spustila je nivo uzbune za stanovništvo, navodeći da više nema potrebe da se nalaze blizu ili u skloništima.

Izraelski izvori, takođe, navode da avijacija i dalje presreće iranske dronove van teritorije Izraela, ali da je direktna opasnost po stanovništvo prošla.

02:52

Savet bezbednosti posle podne o iranskom napadu

Izrael je zatražio hitnu sednicu Saveta bezbednosti zbog iranskog napada, navodeći da se akcija Teherana kosi sa međunarodnim pravom i Poveljom UN.

U zahtevu upućenom ambasadi Malte, koja predsedava Savetom bezbednosti, navodi se i da Iran predstavlja dramatičnu pretnju po svetski mir i bezbednost.

Odmah zatim, Malta je potvrdila de će se ambasadori najmoćnijeg tela svetske organizacije sastati u nedelju posle podne.

02:25

Gutereš: Svet ne može da podnese još jedan rat

Generalni sekretar UN, Antonio Guteres oštro je osudio eskalaciju sukoba koju je izazvalo snažan napad Irana na Izrael, navodeći da ”region i svet ne mogu podneti još jedan rat”.

Za sada, međutim, nema naznaka kada bi se Savet bezbednosti mogao sastati povodom dramatične eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

02:13

Izraelska vojska: Izvestan broj projektila pao na teritoriju Izraela

Portparol izraelske vojske, Danijel Hagari rekao je da je izvestan broj iranskih projektila uspeo da prodre kroz odbranu, kao i da je pogođena jedna vojna baza.

U iranskim napadima ranjena je jedna osoba, rekao je portparol izraelske vojske, navodeći da je protivvazdušna odbrana oborila najveći deo od više od 200 iranskih projektila.

EPA?EFE ATEF SAFADI

01:57

Bajden: Podrška Izraelu je čelična

Američki predsednik Džozef Bajden još jednom je podržao Izrael, navodeći da je odlučnost SAD da zaštiti bezbednost Izraela ”čelična”

Prvi čovek Bele kuće je to objavio na mreži Iks, odmah posle sastanka sa članovima svog tima za nacionalnu bezbednost, uključujući državnog sekretera Entonija Blinkena i savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena.

01:47

Vazduhoplovna baza Negev glavna meta Irana

Iranska Revolucionarna garda tvrdi da je nekoliko projektila pogodilo izraelsku vazduhoplovnu bazu Negev, koja je i pre početka napada slovila kao jedna od glavnih meta akcije Irana.

Informaciju je, pozivajući se na neimenovane izvore u Revolucionarnog gardi, objavila agencija Tasnim.

Za sada, nema potvrde iz Izraela da je neki od projektila probio odbranu i pogodio ovu bazu.

01:40

Izrael sprema odgovor

Izraelske vlasti spremaju odgovor na iranski raketni napad, javlja izraelski dnevnik Harec, bez dodatnih detalja o tome kako će izgledati reakcija Jerusalima.

01:05

Revolucionarna garda: Pogodili smo desetine ciljeva

Desetine projektila pogodile su ciljeve na okupiranim palestinskim teritorijama, saopštila je iranska revolucionarna garda.

Elitne jedinice iranske vojske objavile su da će dodatni detalji operacije nazvane ”Istinsko obećanje” biti saopšteni uskoro.

Za sada, nema potvrde da su iranski projektili pogodili neke mete na izraelskoj teritoriji.

00:59

Jurnjava za dronovima iznad Libana i Sirije

Borbeni avioni Izraela, SAD i Velike Britanije oborili su oko stotinu iranskih bespilotnih letelica pre nego što su uletele u izraelski vazdušni prostor, javlja izraelski vojni radio.

00:47

Sirene u Jerusalimu

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Jerusalimu, svega nekoliko trenutaka pošto je izraelska protivvazdušna odbrana počela da obara prvu salvu projektila iznad grada.

Nad gradom odjekuju brojne eksplozije, ali za sada ni jedan od projektila nije pogodio ciljeve u ovom gradu. 

00:37

Iran: Što se nas tiče ovo je gotovo

Iranska misija pri UN objavila je da akciju svojih snaga smatra legitimnom akcijom pokrenutom u skladu sa Članom 51 Povelje UN kao odgovor na izraelski napad na konzulat u Damasku.

”Ova stvar se može smatrati završenom. Ukoliko, pak, režim u Izraelu napravi sledeću grešku, iranski odgovor će biti znatno žešći”, navela je iranska misija pri UN.

”Ovo je konflikt između Irana i odmetničkog režima u Izraelu u kojem SAD mora ostati po strani”, navele su iranske diplomate.

00:33

Mišel osudio napad na Izrael: Mora sve da se učini da se izbegne dalja eskalacija

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel oštro je osudio napad koji je pokrenuo Iran na Izrael i poručio da se mora učiniti sve da se spreči dalja regionalna eskalacija. 

„Mora se izbeći još krvoprolića. Nastavićemo da pomno pratimo situaciju sa našim partnerima“, naveo je Mišel na društvenoj mreži Iks.

(X)

OPŠIRNIJE

00:26

Raketni obračun na granici Libana, svi pogledi uprti u Jordan

Hezbolah i izraelska vojska razmenili su vatru oko libanske granice, nepun sat pošto je Iran objavio početak ”osvetničkog napada” na izraelske ciljeve u ”Okupiranim teritorijama”.

Hezbolah je, kako javlja libanski El manar, ispalio desetine projektila iz višecevnih bacača na ciljeve u Izraelu, ali za sada nije poznato da li je u tom napadu bilo stradalih.

Nedugo zatim, izraelski avionu napali su položaje ove šiitske milicije unutar Libana.

Osim Libana, pod ogromnim pritiskom nalaze se i vlasti u Jordanu, koje su najavile da je će rotivvazdušna odbrana oboriti projektile koju budu leteli iznad te zemlje.

Iran je upozorio jordanske vlasti da ”pažljivo prati” kako će se pokašati u narednim satima.

00:25

Izrael zatvorio vazdušni prostor posle iranskog napada

Irački ministar saobraćaja Razak el Sadavi rekao je za iračku novinsku agenciju da je vazdušni prostor zatvoren za međunarodne i domaće letove, nakon iranskog napada dronovima i raketama na Izrael.

U saopštenju Uprave za civilno vazduhoplovstvo se navodi da je zatvaranje iračkog vazdušnog prostora privremena mera, usvojena iz predostrožnosti.

Dalje se navodi da je vazdušni prostor zatvoren za sve dolazne i odlazne letove do 05.30 ujutru i da se može produžavati u zavisnosti od situacije.

Od javnosti se traži da proveri sa avio-kompanijama i veb-sajtom Uprave za aerodrome u vezi sa novim vremenima letova pre dolaska na aerodrom. 

(Ynet

OPŠIRNIJE

00:22

Borelj: EU najoštrije osuđuje iranski napad na Izrael

Evropska unija najoštrije osuđuje neprihvatljivi iranski napad na Izrael, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

„Ovo je eskalacija bez presedana i ozbiljna pretnja regionalnoj stabilnosti“, naveo je Borelj na platformi Iks.

(X

OPŠIRNIJE

00:18

Hezbolah preuzeo odgovornost za raketni napad na Golansku visoravan

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za raketni napad na izraelsku vojnu bazu na Golanskoj visoravni, javlja Harec.

Nešto ranije, Hezbolah je sa teritorije južnog Libana lansirao desetine raketa u pravcu Izraela, a sirene su se oglasile u severnom mestu Snir.

Trenutno nema informacija o šteti ili povređenima u ovom raketnom napadu, javlja Tajms ov Izrael.

Liban je najavio privremeno zatvaranje svog vazdušnog prostora usled napada Irana na Izrael.

(HaaretzThe Times of Israel

OPŠIRNIJE

00:14

Bajden sa timom za nacionalnu bezbednost o napadu Irana na Izrael

Američki predsednik Džozef Bajden sastao se večeras sa svojim timom za nacionalnu bezbednost kako bi izvršili procenu napada Irana na Izrael, prenosi Si-En-En pozivajući se na američkog zvaničnika. 

Izvor: ( FELJTON.rs/rts.rs)

FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! opljackana STOMATOLOSKA OPREMA U VREDNOSTI OKO 200.000E, IMA OSUMNJICENIH..

NE PROPUSTITE…

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na našim komunikacijskim kanalima krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu feljton.rs@gmail.com Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim.

FELJTON.rs je prešao u novo vlasništvo od 1.1.2023. Novoj redakciji možete postavljati pitanja za vesti koje su nastale od 1.1 2023. Vesti koje su nastale pre 1.1 2023 biće obradjene i neke obrisane..

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku FELJTON.rs

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 2 = 7

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)