G-E0EWZBLP0V
субота , 13 јула 2024
Home / SRBIJA / POTPUNA ZABRANA PUŠENJA U ZATVORENOM PROSTORU – Pravo na život ili diskriminacija pušača? Evo šta za Blic TV kažu ugostitelji, lekari, ekonomisti, pušači i nepušači

POTPUNA ZABRANA PUŠENJA U ZATVORENOM PROSTORU – Pravo na život ili diskriminacija pušača? Evo šta za Blic TV kažu ugostitelji, lekari, ekonomisti, pušači i nepušači

FELJTON.rs
20.03.2023.

Srbija je 2010. godine dobila zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Taj zakon zabranjuje pušenje u zatvorenom radnom i javnom prostoru, ali su ugostiteljski objekti izuzeti.

Foto: Vijesti.ba

Iako je u prvi mah predložena potpuna zabrana, nije bilo političke volje da se to izglasa.

Novim nacrtom zakona predviđena je potpuna zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorima. Ovo je samo prvi korak, a da bi zabrana zaživela u praksi, potrebno je da zakon prođe Vladu Srbije i da ga usvoji skupština.

Očekivano, priča o potpunoj zabrani pušenja u zatvorenom prostoru podelila je javnost. Pravo na život ili diskriminacija pušača? Zdravlje svih ili udar na državnu kasu i ugostitelje?

O tome šta novi zakon donosi, u specijalnoj emisiji „Jasno. Kao dan!“, koja se emituje večeras od 22h na Blic televiziji, govore lekari, ugostitelji, ekonomisti, pušači i nepušači.

– Radi se o zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Sada govorimo o izmenama i dopunama. Ovim predlogom, a u skladu sa najboljom praksom, jeste da se najbolje primenjuje i poštuje potpuna zabrana, bez izuzetka – kaže bivša predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana dr Srmena Krstev.

– Mi smo ostali praktično jedna od poslednjih zemalja u Evropi gde je dozvoljeno pušenje u ugostiteljskom sektoru. Zakon koji je trenutno na snazi je prvobitno zamišljen tako da se zabrani na svim javnim mestima pušenje. Tim zakonom je mnogo toga postignuto. Sada je vreme da se zabrani i u ugostiteljskim objektima, moramo misliti i na zdravlje ugostitelja – rekla je za Blic TV dr Ana Jovićević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

U Srbiji puši oko 32 odsto odrasli građana. Statistika, kada je reč o bolestima, je poražavajuća.

– Pušenje predstavlja jedan najpreventivniji faktor rizika za maligne bolesti, ali i mnogo druge. Generalno kažu da je pušenje jedna od najznačajnijih odluka za naše zdravlje. Kažu da svaki drugi pušač umre od bolesti izazvanom pušenjem – kaže dr Jovićević.

.
.FOTO: BLIC TV / SCREENSHOT

Među pušačima postoji dosta onih koji podržavaju zakon, jedna od njih je i književnica Jasmina Mihajlović.

– Ja sam pušač od svoje petnaeste godine, a 1960. godište sam. Popušim između 30-40 cigareta i to je tako konstantno, gotovo 40 godina. Ima već decenija kako sam otkrila da ja ne mogu da ulazim u zadimnjene prostorije, to je problem u Srbiji. Prija mi više da pušim u prostoru koji je otvoren. Drastična kazna jeste jedini način – kaže književnica.

– Podržavam da se uvede zakon. Svi smo svesni koliku štetu pušenje donosi. Moramo da vodimo računa da ne ugrožavamo druge. Mislim da je to dobra odluka, nekako vratiš se kući iz izlaska i ne smrdiš na dim – rekla je glumica Maja Mandžuka u specijalu emisije „Jasno. Kao dan!“.

Glumac Andrija Kuzmanović ipak smatra da treba da se nađe kompromis kako bi i pušači i nepušači bili zadovoljni.

.
.FOTO: BLIC TV / SCREENSHOT

– Ja sam aktivan korisnik duvana. Mislim da nekako moramo da pogledamo i neke druge stvari. Stalno pričamo o pravima nepušača, hajmo da pričamo i o pravima pušača. Mislim da je to nemoguće možda uvesti kod nas u potpunosti. Mislim da nismo tako odgajani, uvek smo bili odgajani u prostorijama gde su bila bar dva pušača. Mislim da uz neku dobru organizaciju možemo doći do nekog kompromisa – kaže glumac Andrija Kuzmanović.

Pacijenti sa najgorim dijagnozama kažu da puše paklu na dan.

– Ne postoji donja granica. Naravno da rizik raste sa pušačkim stažom i brojem cigareta, ali jedino rešenje je bez duvanskog dima. Svaka osoba kada se suoči sa malignom bolešću kreće da se kaje i da razmišlja da li je njihovo ponašanje doprinelo tome. Mi zato imamo i savetovalište za odvikavanje od duvana. Istraživanja su pokazala da ukoliko osobe otave duvan, njihova prognoza može biti mnogo bolja. Nije lako prestati sa pušenjem, to je bolest zavisnosti – ističe dr Ana Jovićević.

Pročitajte još

Postani novi MTS korisnik

Pored Blic televizije, koja od samog početka emitovanja obara rekorde gledanosti, čekaju te i najgledaniji kanali u Srbiji, Arena Sport kanali, SUPERSTAR TV. U mts BOX paketu čeka te iris TV – digitalna TV platforma Telekoma Srbija, sa preko 250 TV kanala uz mogućnost gledanja na čak do 5 TV uređaja istovremeno.

Popuni formui gledaj paket po svom izboru narednih 12 MESECI za 1 DINAR mesečno!

Zabrana pušenja u zatvorenom prostoru – udar na državnu kasu i ugostitelje?

Među onima koji su najburnije reagovali su ugostitelji. Plaše se da će obim posla i pazar biti manji.

Miša Relić iz Udruženja noćnih klubova i barova kaže da posle korone, ovo je ovo novi udar na ugostitelje. Smatra da noćni klubovi i barovi trebaju biti izuzeti.

– Naravno da će uticati na nas, kao što je uticalo na sve na svetu. Mi smo bili zatvoreni tokom korone, ogromni dugovi su nam se nagomilali. To je nedemokratski, uskraćuje se pravo na izbor. Mislim da treba da se jako vodi računa o tome kako taj zakon treba da se uvede, još uvek se nismo oporavili od korone. U svakom momentu mora da postoji demokratsko pravo izbora. Noćni klubovi su na direktnom udaru – kaže Miša Relić.

Relić objašnjava i kako zakon utiče na smanjenje prometa.

– Noćni barovi i klubovi imaju 70 odsto pušača. Imaćemo problem i sa bukom, jer će svi ti pušači izlaziti napolje i smetaće komšijama. Neće moći da poruče piće ako izađu napolje. Pazari su u nekim državama padali i do 30 odsto. U Londonu kada se uvela zabrana, 10.000 pabova se zatvorilo. Ja sam uložio veliki novac u svoj lokal, ovim zakonom ostajem bez tih 7 odsto ljudi. Tako da, nije istina da ne utiče ekonomski – objašnjava Relić.

Ipak, neki od restorana su uveli potpunu zabranu pušenja i kažu da im promet nije opao.

– U septembru smo uveli to. Odlučili smo se zato što restoranski ambijent treba biti prijatnog mirisa. Apsolutno se ispostavilo da je to najbolja odluka koju smo doneli. Hteli smo to još 2019. godine da uvedemo, ali nas je onda uhvatila korona. Svakako se pozitivno odluka odrazila na restoran – kaže šef kuhinje u restoranu „Endorfin“, Uroš Živković.

Da restrikcije daju rezultate, vidi se i po zakonu koji je usvojen 2010. godine.

– Velike promene su nastale. Pre toga je pušenje bilo zastupljeno apsolutno svuda. Gde god da ste pošli, tu bi se pušilo, ordinacije, frizerski salon… Ma svuda. Zato kažem da nije ni ovo problem, mislim da je stanovništvo spremno na to – kaže bivša predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana dr Srmena Krstev.

Kada je reč o elektronskim cigaretama, dr Krstev smatra da je neophodno i to zabraniti.

– Većina će zemalja i to zabraniti. Ovim našim zakonom, mi smo predvideli da se zabrani i upotreba elektronskih cigareta, ali i upotreba zagrevanih duvanskih proizvoda – kaže dr Krstev.

Ministarka Grujičić pozvala je građane da pritisnu ministarstvo finansija koje se, kako je naglasila, „stalno vadi“ da od akciza na cigarete država zarađuje.

– Nisam siguran da će zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama imati neki veći, značajan uticaj na ugostiteljstvo i državne prihode. Ne vidimo po praksi drugih zemalja da je došlo do nekih značajnijih promena. Ovde ne treba da razmišljamo o finansijama samo, već i o zdravstvenim i moralnim posledicama – rekao je direktor ekonomske istraživačke jedinice Libeka Mihailo Gajić.

Kada je reč o kaznenoj politici, ministarka Grujičić istakla je da ona mora biti dobro sprovođena i da inspekcija mora redovno da kontroliše lokale.

– Ideja nije sakupiti novac, već sprečiti ljude da puše u zatvorenim prostorima. Dosta je nekoliko puta naplatiti kaznu da ljudi prestanu da se ponašaju tako. Sama visina kazni nije dovoljna ukoliko ih niko ne naplaćuje – kaže Gajić.

Emisija „Jasno. Kao dan!“ je politički talk show u kojem svakog ponedeljka od 22h na Blic TV-u Ivana Mastilović Jasnić postavlja pitanja ključna za interes građana Srbije.

Reprizu specijala o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama možete pogledati u utorak, 21. marta od 08:05h i 14:05h!

Gde gledati Blic TV

BLIC TV je dostupan na svim platformama i aplikacijama MTS televizije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnog Gori. Program je u sklopu osnovnog paketa i možete ga gledati na sledećim kanalima:

SRBIJA:

– IRIS kablovski paket na kanalu 115

– Supernova kablovski paket na kanalu 15

– m:SAT satelitski program na kanalu 15

– Yettel – Hipernet TV na broju 8

– Orion Telekom na programu 27

Bosna i Hercegovina:

– m:tel IPTV paket na kanalu 10

– Supernova i logosoft na kanalu 14

– m:SAT u Republici Srpskoj na kanalu 7

– m:SAT u Federaciji na kanalu 12

– aplikacija ON TV kanal 10

Crna Gora:

– kablovski paket na kanalu 26

– m:SAT na kanalu 27

Za sve korisnike koji nemaju navedene pakete program je dostupan na aplikaciji Iris Go i Arena Cloud koje možete zakupiti bez ugovorne obaveze, kao i na KLIK TV.

U zavisnosti od modela vašeg set up boksa, ako ne vidite Blic TV na kanalu koji je na Vašoj platformi, pozovite broj 0800100100 Telekom call centar ili možete da isključite vaš uređaj iz struje na 60 sekundi i nakon toga ponovo uključite.

Izvor: ( FELJTON.rs/blic.rs) Marija Lekić

Raspisana poternica za ubistvo lopova u Novom Sadu! Nema veštačenja automatske puške – ideš u pritvor da ćutiš malo

ZBOG BAHATOG VOZAČA SAM POSTALA INVALID, A ON NI DAN NEĆE BITI U ZATVORU: Ipak neće biti tako, ponavlja se sudjenje za gaženje pešaka na pešačkom

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! opljackana STOMATOLOSKA OPREMA U VREDNOSTI OKO 200.000E, IMA OSUMNJICENIH..

https://bakinicvarci.wixsite.com/bakini–varci

https://bakinicvarci.wixsite.com/bakini–varci

FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na našim komunikacijskim kanalima krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu feljton.rs@gmail.com Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim.

FELJTON.rs je prešao u novo vlasništvo od 1.1.2023. Novoj redakciji možete postavljati pitanja za vesti koje su nastale od 1.1 2023. Vesti koje su nastale pre 1.1 2023 biće obradjene i neke obrisane..

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku FELJTON.rs

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

14 − = 10

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)