G-E0EWZBLP0V
петак , 19 априла 2024
Home / SRBIJA / Fiskalne kase uskoro i na pijacama, KAZNE I DO 40.000E, NOVOSADSKE PIJACE NA UDARU POREZNIKA!

Fiskalne kase uskoro i na pijacama, KAZNE I DO 40.000E, NOVOSADSKE PIJACE NA UDARU POREZNIKA!

FELJTON.rs
04.11.2021.

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga predviđa rigorozne kazne, čak i do 40.000 EUR, za sve koji striktno ne poštuju pravila fiskalizacije.
Prema propisu, koji stupa na snagu od 1. januara naredne godine, predviđene su žestoke novčane kazne i za najmanji prekršaj, pišu Dnevne novine.

Novi model elektronske fiskalizacije trebapo bi da bude u primeni od 1.Januara naredne godine, a od 1. novembra ove godine do 30.aprila 2022.godine je prelazni period za fiskalne obaveznike koji će za to vreme koristiti stare fiskalne kase, dok ne kupe nove.


Pre toga, od 15.oktobra ove godine do kraja januara dogodine fiskalni obveznici će moći preko sajta Poreske uprave da se prijave za subvencije koje daje Vlada Srbije, po stotinu evra po prodajnom mesti i stotinu evra po elektronskom fiskalnom uređaju. Oni koji nisu još u sustemu PDV–a dobiće za 20 odsto veću subvenciju za kase jer neće moći da iskoriste ulazni PDV.

PROČITAJTE JOŠ:

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

PAZNJA lanac LIDLOVIH PREVARA SE PROSIRIO PO CELOJ SRBIJI! FELJTON.rs je pokrenuo OZBIZLJNU AKCIJU;STOP LIDL! PREVARA..

Država će putem subvencija pokriti obveznicima fiskalizacije sve realne troškove prelaska na novi model. Novac će obveznici dobijati direktno, a novi model fiskalizacije treba da smanji operativne troškove fiskalnih obveznika, ukine administrativne poslove i tako stvori bolji poslovni ambijent.

novosadske pijace | Moj Novi Sad - Moje mesto pod webom

Elektronska fiskalizacija po novom modelu obuhvatiće i pijace odnosno preduzetnike koji trguju na tezgama. Ali neće važiti za registrovana poljoprivredna gazdinstva koji na tezgama na malo prodaju robu biljnog i životinskog porekla, povrće, voće, meso, mleko i mlečne proizvode. Za te proizvode neće se izdavati fiskalni račun.

Prema istraživanjima PU „Pijace Srbije“, u prvom kvartalu ove godine procena je da na pijacama u našoj zemlji posluje oko 10.000 preduzetnika,od kojih svega 3.000 evidentira promet preko kase, pa će više od dve trećine preduzentika od naredne godine morati da u potpunosti poslovanje prilagodi odredbama Zakona o fiskalizaciji, što znači da će promet morati da evidentiraju preko elektronske fiskalne kase.

novosadske pijace | Moj Novi Sad - Moje mesto pod webom

Direktor PU „Pijace Srbije“ Savo Duvnjak kaže za“ Dnevnik“ da kase uglavnom nemaju preduzetnici koji rade na robnim i mešovitim pijacama , najčešće registrovani na šifre trgovina na malo na tezgama i pijacama, hranom ,pićima i duvanskim proizvodima, tekstilom , odećom i obućom i ostalom robom.

„Do sada smo imali više sastanaka sa predstavnicima Ministarstva finansija, Poreske uprave i javno komunalnih preduzeća koja održavaju pijace ,izdaju tezge i poslovni prostor –kazao je Duvnjak. – Fiskalne kase još nema na tržištu koje bi po zamisli Ministarstva finansije i Poreske uprave imale softver povezan sa Poreskom upravom da se u realnom vremenu mogu čitati pazari fiskalnih obveznika“, kazao je Duvnjak.

Koliko će one koštati još se ne zna osim da će na tržištu biti više vrsta fisklanih kasa nego sada, pa će samim tim biti i slobodno formiranje cena tih uređaja, rečeno je u Poreskoj upravi. -U skladu sa poslovnim potrebama, poreski obveznik će moći da se opredeli za hardverski fiskalni uređaj – kasa, tablet, mobilni telefon, i za kombinaciju hardverskih i softverskih komponenti uređaja.

Prema Uredbi o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase osim registovanih poljoprivrednih gazdinstava koji prodaju robu na malo na pijacam , elektronske fiskalne kase neće biti ni u u gradskom i prigradskom prevozu,kockarnicama i kladionicama, trgovini robom na malo preko interneta i pošte, ni tamo gde se popravlja obuća i premeti od kože, satovi, nakit , ni kod uličnih prodavaca koji prodaju kokica, sladoled, štampu… Oslobođeni elektronskih fiskalnih kasa biće i oni kojima se prihod oporezuje paušalno ,poput frizera, kozmetičara, zanatlija koji se bave popravkama električnih instalacija i uređaja, nameštaja,zatim moleri, staklari…

Na fiskalnom računu pisaće vrsta računa (promet ili avans), tip transakcije (prodaja ili refundacija),naziv obveznika fiskalizacije i jedinstvena oznaka poslovnog prostora ,PIB fiskalnog obveznika.

Biće naveden i naziv, količina ili jedinica mere robe, cena po meri, oznaka poreske stope i vrednost evidentiranog prometa, specifikacija poreske stope, iznos poreza po poreskoj stopi, vrednost prometa po poreskoj stopi,ukupna vrednost evidentirnaog prometa, ukupan iznos za uplatu uz napomenu ako je plaćanje avasno, i način plaćanja – gotovinom instant transferom odobrenja, čekom, platnom karticom, kao i uplaćen iznos i iznos razlike za povrćaj kupcu odnosno korisniku usluha, dan, mesec, godinu, sat, minut i sekund sačinjavanja fiskalnog računa.

Naznačen će biti i jedinstveni redni broj fiskalnog računai jedinstveni redni broj fiskalnog računa po vrsti računa i tipu transakcije.

Novosadske pijace zatvorene do daljnjeg

NE PROPUSTITE……

NOVI DOKAZI ISPLIVALI-DRAGAN DJURIC „ZA 4 GODINA NA SLOBODI“! NA PONOVNOM SUDJENJU KAZNA CE BITI 10 GODINA!

Izvršiteljka iz Novog Sada Jasna Brčkalović uzela 19 hiljada dinara na dug od 26 dinara! DRZAVO REAGUJ IZVUKLA SE!

Ko ne fiskalizuje račun kazna do 40.000 EUR – Novi zakon na snazi od 1. januara 2021.

 2021.

IlustracijaIlustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga predviđa rigorozne kazne, čak i do 40.000 EUR, za sve koji striktno ne poštuju pravila fiskalizacije.
Prema propisu, koji stupa na snagu od 1. januara naredne godine, predviđene su žestoke novčane kazne i za najmanji prekršaj, pišu Dnevne novine.
Elektronska fiskalizacija, kojoj su se u početku protivili poslodavci, podrazumijeva da se sve nove registar kase povežu sa Poreskom upravom, odnosno da se svi izdati fiskalni računi objavljuju na internetu u bazi Poreske uprave.
Aktuelni model fiskalizacije koji podrazumijeva stare registar kase i izdavanje fiskalnih računa, pokazao se kao prevaziđen, jer su dovitljivi trgovci i ugostitelji, naročito na primorju tokom sezone, uvijek nalazili način da ne izdaju fiskalne račune ili da izdaju neispravne.

Redovno radno vreme novosadskih pijaca u narednom periodu - JMU  Radio-televizija Vojvodine


Na taj način se država, godinama nazad, potkradala za desetine miliona eura na godišnjem nivou.
Novčanom kaznom u iznosu od 8.000 do 40.000 EUR kazniće se pravno lice, ako ne izdaje fiskalne račune korišćenjem fiskalnog servisa ili ne primijeni postupak fiskalizacije u trenutku prodaje putem stalne internet veze, koristeći fiskalni servis i ne dostavi Poreskoj upravi podatke sa samonaplatnog uređaja sa kojeg obavlja oporezivi promet.
Istom kaznom kazniće se ako programsko rješenje, koje koristi fiskalni servis, omogućava neizdavanje fiskalnih računa i omogućava izbjegavanje postupka fiskalizacije izdavanja računa.
Takođe, kazna do 40.000 EUR slijedi za obveznika fiskalizacije ako u slučaju prestanka rada fiskalnog servisa ne evidentira račune u knjizi, koja je prije početka upotrebe ovjerena od strane Poreske uprave.
Najveća kazna je predviđena i ako obveznik fiskalizacije ne koristi fiskalni servis u off-line modu bez podatka o jedinstvenom identifikacionom kodu računa, u slučaju kada djelatnost obavlja na području na kojem nije moguće uspostaviti internet vezu za razmjenu podataka sa Poreskom upravom.
Zakon je predvidio i velike novčane kazne ukoliko se pravilno ne obavlja fiskalizacija.
Novčanom kaznom u iznosu od 4.000 do 20.000 EUR kazniće se pravno lice, ako izda račun koji ne sadrži propisane podatke.

eKapija | Na novom sistemu fiskalnih kasa radi više od 100 IT firmi - Za  sada odobrena tri softvera


Istom kaznom, obveznik fiskalizacije biće kažnjen ako za potrebe sprovođenja postupka fiskalizacije ne koristi certifikat za elektronski potpis izdat od davaoca usluge certifikovanja u skladu sa propisom.
Kaznom do 20.000 EUR biće kažnjen i fiskalni obveznik ako u roku od 24 sata, prije početka korišćenja fiskalnog servisa za izdavanje fiskalnog računa ne dostavi Poreskoj upravi elektronskim putem podatke o svim poslovnim prostorima u kojima obavlja djelatnost i to za svaki poslovni prostor odvojeno.
Zanimljivo je da propis sadrži i kazne za neuspostavljanje internet veze koja je presudna za elektronsku fiskalizaciju.
Obveznik elektronske fiskalizacije (pravno lice) kazniće se kaznom od 4.000 do 20.000 EUR, ako u roku od dva dana, od dana prekida stalne internet veze, ne uspostavi elektronsku vezu i ne dostavi račune Poreskoj upravi. Istom kaznom biće kažnjen, ako ne obavijesti Poresku upravu o nemogućnosti ponovnog uspostavljanja internet veze.
Ista kazna je predviđena ako u roku od pet dana, od dana prestanka rada fiskalnog servisa, ponovo ne uspostavi rad fiskalnog servisa ili u ovom roku o tome ne obavijesti Upravu na propisanom obrascu ili ne dostavi na prenosivom mediju ili putem eservisa do desetog u tekućem, za prethodni mjesec, sve izdate fiskalne račune.
Zakon predviđa i novčane kazne, u iznosu od 3.500 do 15.000 EUR, za tehničke prekršaje iz oblasti elektronske fiskalizacije.
Tom kaznom će se kazniti obveznik ako ne poveže oznaku operatora i jedinstveni matični broj operatora i jedinstveni matični broj lica koje izdaje račun, ali i ako ne dostavi Poreskoj upravi prijavu oznake operatora.
Kazniće se istom kaznom ako ne dostavi Upravi potvrdu o nemogućnosti uspostavljanja internet veze, izdatu od strane regulatornog organa nadležnog za elektronske komunikacije prije korišćenja fiskalnog servisa i Poreskoj upravi ne dostavi odgovarajuću potvrdu.
Testna verzija elektronske fiskalizacije biće spremna 17. decembra, a propis će početi da se primjenjuje od 1. januara. Elektronsku fiskalizaciju podržala je i nova vladajuća većina.

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/resetka/me.ekapija)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

67 + = 73

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)