G-E0EWZBLP0V
Home / SVET VESTI / (VIDEO) OPERACIJA „ATALANTA“! SRPSKI SPECIJLACI ČUVAĆE BRODOVE U INDIJSKOM OKEANU, gusarima je odzvonilo, ako krenu na njih iz mesta su nadrljali!

(VIDEO) OPERACIJA „ATALANTA“! SRPSKI SPECIJLACI ČUVAĆE BRODOVE U INDIJSKOM OKEANU, gusarima je odzvonilo, ako krenu na njih iz mesta su nadrljali!

FELJTON.rs
20.06.2021.

Tim Vojske Srbije iz sastava 72. brigade za specijalne operacije upućen je u zonu vojne operacije Evropske unije „Atalanta“, gde će do druge polovine oktobra biti angažovan na zaštiti broda iz Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija od pirata

Kako navodi Ministarstvo odbrane, dvanaest pripadnika 72. brigade za specijalne operacije će na obalama Somalije u Adenskom zalivu i Indijskom okeanu pružati zaštitu brodu koji doprema humanitarnu pomoć.

Zadatke će izvršavati odvraćanjem, preventivnim i represivnim akcijama prema piratima.

Ovo je osmi autonomni tim za zaštitu brodova koji Vojska Srbije angažuje u pomorskoj protivpiratskoj vojnoj operaciji Evropske unije „Atalanta“, koja je nastala kao odgovor na povećani broj piratskih napada i ozbiljne pretnje po bezbednost plovidbe na Rogu Afrike.

Svečani ispraćaj tima za zaštitu brodova održan je u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu i tom prilikom je komandant 72. brigade za specijalne operacije brigadni general Miroslav Talijan uručio zastavu Republike Srbije komandiru tima.

Vojska Srbije učestvuje u vojnoj operaciji „Atalanta“ od aprila 2012. godine, angažovanjem štabnih oficira na brodovima u Indijskom okeanu i u Operativnoj komandi na kopnu, a od decembra 2013. godine i periodičnim angažovanjem autonomnih timova za zaštitu brodova.

(feljton.rs/informer)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

66 − 65 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.