G-E0EWZBLP0V
четвртак , 28 марта 2024
Home / SRBIJA / JOŠ JEDNA POMOĆ! Pored stolarije, od DRŽAVE PARE I ZA PEĆI I KOTLOVE! Evo kako da se prijavite!

JOŠ JEDNA POMOĆ! Pored stolarije, od DRŽAVE PARE I ZA PEĆI I KOTLOVE! Evo kako da se prijavite!

FELJTON.rs

Pored zamene stolarije u domaćinstvima, koju će država i lokalne samouprave sufinansirati sa polovinom sredstava, u okviru planova unapređenja energetske efikasnosti biće subvencionisana i zamena peći, odnosno individualnih ložišta u domaćinstvima

Iako će tačni iznosi subvencija i kriterijumi za prijavu građana tek biti definisani javnim pozivom, očekuje se da bi kroz ovaj program moglo da bude zamenjeno čak 1,2 miliona ložišta koja trenutno ne ispunjavaju ekološke standarde. U resornom ministarstvu veruju da ovaj posao može da se završi u naredne tri godine, što će omogućiti da računi građana budu 15 do 20 odsto niži, bilo za toplotnu ili za električnu energiju.

KO IMA PRAVO NA PARE OD DRŽAVE ZA STOLARIJU Postoji jedan glavni kriterijum po kome će se novac dodeljivati, evo o čemu je rečKAKO VAS, BRE, NIJE SRAMOTA?! NEVIĐEN BEZOBRAZLUK TRGOVACA nakon objave države da će davati pomoć! DIGLI CENE U NEBESA!

SLEDEĆA VEST

IGOR JURIC NIJE NIKAKAV CASTAN OTAC! NEGO JEDAN NESAVESTAN OTAC, KOJI JE DOPUSTIO DA MU CERKA RADI STA HOCE! IZJAVIO JE VLADISLAV (slike)

Subvencije su namenjene za prelaz individualnih ložišta na energente koji ne narušavaju zdravlje i životnu sredinu.

„U novim zakonima iz oblasti energetike biće zabranjeno da se guma i plastika koriste za sagorevanje, ali će i onima koji koriste ugalj i mazut biti dat rok do kraja godine da pređu na čistije i zdravije izvore energije, bilo da je u pitanju pelet, gas ili električna energija. Svesni smo da mnogi to ne mogu da urade sami i zbog toga ćemo, kao i kad je u pitanju zamena stolarije, i to podržati kroz upravu za energetsku efikasnost, ali i kroz fondove kojima upravlja Ministarstvo zaštite životne sredine“, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Kako su za „Blic Biznis“ objasnili u Ministarstvu rudarstva i energetike, detalji poput ukupnog iznosa subvencija, kriterijuma za prijavu ili vrste peći koju će građani moći da nabave, biće precizirani javnim pozivima koji će uskoro biti raspisani.

„Razmatra se više modela, a prvi je u saradnji sa lokalnim samoupravama. Okvirni plan je da ministarstvo šalje javni poziv ka lokalnim samoupavama, a zatim se one javljaju sa svojim sredstvima i predlozima za mere – da li bi finansirale zamenu stolarije, izolacije, sređivanje fasada, zamenu peći… Nakon toga će opštine raspisati javni poziv za firme koje se bave proizvodnjom i prodajom ovih materijala, i kada naprave selekciju objaviće spisak odabranih firmi“, navode iz Ministarstva.

Tada će građani moći da odu u neko od preduzeća sa spiska, i tamo direktno zatraže profakturu za radove, sa kojom se javljaju u opštinu i podnose zahtev za subvenciju.

„Javni poziv za lokalne samouprave trebalo bi da bude raspisan već krajem aprila, zatim sledi poziv za preduzeća, dok će javni poziv za građane biti raspisan u junu“, ističu iz Ministarstva i dodaju da će i tu postojati određena selekcija, pošto najverovatnije neće biti sredstava baš za sve zainteresovane.

Kako su objasnili, ovo je jedan pilot projekat u kome će deo kriterijuma definisati država, a deo lokalne samouprave. Ističu da će favoriti za dobijanje sredstava biti opštine i gradovi koji se opredele da sufinansiraju više mera, na primer – zamenu stolarije, sređivanje fasada i zamenu kotlova.

Iz Ministarstva kažu da će svakako postojati određeni limit ukupne vrednosti radova, a država će sredstva uplaćivati direktno preduzećima koja će izvoditi radove.

Pomoć za tri miliona domaćinstava

Kako je najavljeno, u junu ove godine biće osnovana Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, nakon čega će se opštine i gradovi, ali i firme prijavljivati za učešće u programu podsticanja mera energetske efikasnosti u domaćinstvima i zamene peći. Do leta bi trebalo da se krene sa prvim javnim pozivima, što znači da bi na jesen bilo već konkretnih rezultata.

Pratite nas na društvenim mrežama

(feljton.rs/informer)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

91 − = 84

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)