G-E0EWZBLP0V
субота , 30 марта 2024
Home / MOJ BIZNIS / BEOGRAD PO PRODAJI STANOVA SVRGNUT SA „TRONA“ Sve rekorde pobrao je grad sa manje od 200.000 ljudi, a zna se i zašto

BEOGRAD PO PRODAJI STANOVA SVRGNUT SA „TRONA“ Sve rekorde pobrao je grad sa manje od 200.000 ljudi, a zna se i zašto

  •  Feljton.rs
  •  15.03.2021.
gradiliste jkp 200613 RAS foto Robert Getel 01 preview

Tržište nekretnina ne miruje. Rastu i tražnja i cena kvadrata, ali se dešavaju i neočekivane promene. Podaci za februar pokazuju da je Beograd po rastu obima prodatih stanova svrgnut sa trona i da je ovoga puta pobedu odneo Kragujevac.

Kupoprodaja stanova u februaru, u odnosu na januar, porasla je za 22,4 odsto u Srbiji. Iznenađenje je Kragujevac, grad koji beleži najveći skok u obimu prometa i to od čak 57,6 odsto, pokazao je Izveštaj Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Istina, i u prethodnim izveštajima RGZ, Kragujevac se prikazivao kao pravi „bum“ u kupoprodaji nekretnina, što stanova, što poslovnog prostora. Takav trend „pravim čudom“ tako su počeli da nazivaju i poznavaoci tržišta nekretnina. A argumenti su sledеći: Kragujevac u kome živi manje od 200.000 stanovnika je postao grad sa sve više fabrika, većih plata, boljom infrastrukturom i mesto gde je lakše doći do posla.

„A, kad imate posao, vi nemate potrebu da idete dalje i da se selite trbuhom za kruhom“, kaže nam jedan učesnik sa tržišta nekretnina, dodajući da je to najplastičnije objašnjenje.

„Enormna je tražnja za stanovima i placevima, što gura i cene. Ljude interesuje centralni deo grada, kao i malo širi centar“, kaže za „Blic Biznis“ i Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Na pitanje zašto, Rodić navodi da novom trendu „kumuje“ privreda, odnosno otvaranje novih fabrika koje nosi i velike mogućnosti za zaposlenje.

„Kragujevac je postao pravo stecište novih biznisa. Došli su Nemci i otvorili fabriku šinskih vozila, a postoje i druge nove proizvodnje. Normalno, veliki značaj je i blizina autoputa zbog transporta, te blizina Beograda, pa je sve sasvim jasno. Periferija Kragujevca već je zauzeta, a plac u gradu skoro je nemoguće naći i to je potpuno novi trend“, kaže naš sagovornik.

Ovaj grad, istina, u proteklih nekoliko godina ubrzano se razvija. Atraktivan je i za studiranje, poznat kao univerzitetski grad, pritom i jeftiniji od Beograda, pa mnogi kupuju stanove za decu studente.

Iz tamošnjih agencija za nekretnine navode i da veliki broj stanova u Kragujevcu kupuju gastarbajteri iz Svilajnca, Despotovca, Požarevca i pomoravskih mesta.

Prosečna cena kvadrata u Kragujevcu u februaru iznosila je 750 evra, kažu podaci RGZ. U starogradnji se kvadrat kretao od svega 198 evra do oko 1.100 evra, dok je novogradnja nešto skuplja pa je cena išla do 1.450 evra.

Najatraktivnija lokacija u Kragujevcu je kompleks Panorama Erdoglija gde je prosečna cena kvadrata oko 950 evra.

Beograd se našao na drugom mestu po porastu obima prometa nekretnina sa rastom od 25 odsto u februaru u odnosu na januar. Sledeći je Niš gde je rast bio 22,8 odsto i Novi Sad – 22,2 odsto.

Kako je saopšteno, u odnosu na januar 2021. godine, obim prometa u februaru 2021. na nivou države bio je veći za 22,4 odsto, a porast od preko 20 odsto zabeležen je u svim regionima i u Beogradu je iznosio 25 odsto, u južnoj i istočnoj Srbiji 24,8 odsto, Šumadiji i zapadnoj Srbiji 21,7 odsto i Vojvodini 20,3 odsto.

Cene rasle i više od šest odsto

U pojedinim mestima u Srbiji prosečne cene kvadrata, samo u poslednjih mesec dana porasle su i više od šest odsto. I to je tek početak rasta, tvrde upućeni.

Pravilo je da na cenu najviše utiče odnos ponude i tražnje, a sada je situacija takva da je ponuda manja od zahteva za kupovinom i upravo to i održava i „gura“ cenu kvadrata u Srbiji. Tako, recimo, danas kvadrat u centru Beograda košta u proseku oko 2.470 evra, što je rast od 1,6 odsto samo u poslednjih mesec dana.

U beogradskim naseljima Voždovac i Mirijevo, kvadrat je takođe poskupeo, i to za dva do tri odsto. U Novom Sadu postoji neznatan pad – 1 odsto i to u naseljima Podbara i Grbavica, dok su stanovi na Novom naselju poskupeli čak i do 4 procenta!

U Nišu su poslednjih mesec dana cene kvadrata u najtraženijim naseljima skočile i više od šest odsto. Kragujevac ima stabilne cene, a Pančevo pad od dva odsto u odnosu na januar.

(feljton.rs/blic)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

6 + 2 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)