G-E0EWZBLP0V
Home / MOJ BIZNIS / BEOGRAD PO PRODAJI STANOVA SVRGNUT SA „TRONA“ Sve rekorde pobrao je grad sa manje od 200.000 ljudi, a zna se i zašto

BEOGRAD PO PRODAJI STANOVA SVRGNUT SA „TRONA“ Sve rekorde pobrao je grad sa manje od 200.000 ljudi, a zna se i zašto

  •  Feljton.rs
  •  15.03.2021.
gradiliste jkp 200613 RAS foto Robert Getel 01 preview

Tržište nekretnina ne miruje. Rastu i tražnja i cena kvadrata, ali se dešavaju i neočekivane promene. Podaci za februar pokazuju da je Beograd po rastu obima prodatih stanova svrgnut sa trona i da je ovoga puta pobedu odneo Kragujevac.

Kupoprodaja stanova u februaru, u odnosu na januar, porasla je za 22,4 odsto u Srbiji. Iznenađenje je Kragujevac, grad koji beleži najveći skok u obimu prometa i to od čak 57,6 odsto, pokazao je Izveštaj Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Istina, i u prethodnim izveštajima RGZ, Kragujevac se prikazivao kao pravi „bum“ u kupoprodaji nekretnina, što stanova, što poslovnog prostora. Takav trend „pravim čudom“ tako su počeli da nazivaju i poznavaoci tržišta nekretnina. A argumenti su sledеći: Kragujevac u kome živi manje od 200.000 stanovnika je postao grad sa sve više fabrika, većih plata, boljom infrastrukturom i mesto gde je lakše doći do posla.

„A, kad imate posao, vi nemate potrebu da idete dalje i da se selite trbuhom za kruhom“, kaže nam jedan učesnik sa tržišta nekretnina, dodajući da je to najplastičnije objašnjenje.

„Enormna je tražnja za stanovima i placevima, što gura i cene. Ljude interesuje centralni deo grada, kao i malo širi centar“, kaže za „Blic Biznis“ i Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Na pitanje zašto, Rodić navodi da novom trendu „kumuje“ privreda, odnosno otvaranje novih fabrika koje nosi i velike mogućnosti za zaposlenje.

„Kragujevac je postao pravo stecište novih biznisa. Došli su Nemci i otvorili fabriku šinskih vozila, a postoje i druge nove proizvodnje. Normalno, veliki značaj je i blizina autoputa zbog transporta, te blizina Beograda, pa je sve sasvim jasno. Periferija Kragujevca već je zauzeta, a plac u gradu skoro je nemoguće naći i to je potpuno novi trend“, kaže naš sagovornik.

Ovaj grad, istina, u proteklih nekoliko godina ubrzano se razvija. Atraktivan je i za studiranje, poznat kao univerzitetski grad, pritom i jeftiniji od Beograda, pa mnogi kupuju stanove za decu studente.

Iz tamošnjih agencija za nekretnine navode i da veliki broj stanova u Kragujevcu kupuju gastarbajteri iz Svilajnca, Despotovca, Požarevca i pomoravskih mesta.

Prosečna cena kvadrata u Kragujevcu u februaru iznosila je 750 evra, kažu podaci RGZ. U starogradnji se kvadrat kretao od svega 198 evra do oko 1.100 evra, dok je novogradnja nešto skuplja pa je cena išla do 1.450 evra.

Najatraktivnija lokacija u Kragujevcu je kompleks Panorama Erdoglija gde je prosečna cena kvadrata oko 950 evra.

Beograd se našao na drugom mestu po porastu obima prometa nekretnina sa rastom od 25 odsto u februaru u odnosu na januar. Sledeći je Niš gde je rast bio 22,8 odsto i Novi Sad – 22,2 odsto.

Kako je saopšteno, u odnosu na januar 2021. godine, obim prometa u februaru 2021. na nivou države bio je veći za 22,4 odsto, a porast od preko 20 odsto zabeležen je u svim regionima i u Beogradu je iznosio 25 odsto, u južnoj i istočnoj Srbiji 24,8 odsto, Šumadiji i zapadnoj Srbiji 21,7 odsto i Vojvodini 20,3 odsto.

Cene rasle i više od šest odsto

U pojedinim mestima u Srbiji prosečne cene kvadrata, samo u poslednjih mesec dana porasle su i više od šest odsto. I to je tek početak rasta, tvrde upućeni.

Pravilo je da na cenu najviše utiče odnos ponude i tražnje, a sada je situacija takva da je ponuda manja od zahteva za kupovinom i upravo to i održava i „gura“ cenu kvadrata u Srbiji. Tako, recimo, danas kvadrat u centru Beograda košta u proseku oko 2.470 evra, što je rast od 1,6 odsto samo u poslednjih mesec dana.

U beogradskim naseljima Voždovac i Mirijevo, kvadrat je takođe poskupeo, i to za dva do tri odsto. U Novom Sadu postoji neznatan pad – 1 odsto i to u naseljima Podbara i Grbavica, dok su stanovi na Novom naselju poskupeli čak i do 4 procenta!

U Nišu su poslednjih mesec dana cene kvadrata u najtraženijim naseljima skočile i više od šest odsto. Kragujevac ima stabilne cene, a Pančevo pad od dva odsto u odnosu na januar.

(feljton.rs/blic)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

85 − 75 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.