G-E0EWZBLP0V
петак , 26 априла 2024
Home / DIJASPORA / IZBORI U NIKŠIĆU, ČUDO NEVIĐENO: I MILO I ANDRIJA GUBITNICI! Politički teškaši u nokdaunu, a pobednik je čovek koga odsad zovemo GOSPODIN 10 ODSTO

IZBORI U NIKŠIĆU, ČUDO NEVIĐENO: I MILO I ANDRIJA GUBITNICI! Politički teškaši u nokdaunu, a pobednik je čovek koga odsad zovemo GOSPODIN 10 ODSTO

  • Feljton.rs
  •  15.03.2021.
Milo Đukanović, Andrija Mandić i Zdravko Krivokapić

Očekivano, a ipak iznenađujuće.

Ovako se ponajbolje mogu opisati rezultati jučerašnjih lokalnih izbora u Nikšiću, na kojima je DPS Mila Đukanovića doživeo poraz i izgubio vlast u drugom po veličini gradu Crne Gore.

I to je sve od očekivanog. Sve ostalo što smo sinoć saznali spada u domen iznenadjenja.

Pođimo redom:

1) DPS još nije umro, a kad će ne znamo

Analitičari su koaliciji oko partije predsednika Mila Đukanovića prognozirali izmedju 27 i 32 odsto glasova, a DPS je završio sa sjajnih 40 odsto – malo više nego na parlamentarnim izborima u istom gradu.

DPS i Đukanović i dalje pojedinačno najjači
DPS i Đukanović i dalje pojedinačno najjači

Tako su izbori koji su najavljivani kao politička sahrana struje koja je 30 godina upravljala Crnom Gorom zapravo pokazali da su DPS i Đukanović i dalje pojedinačno najjači, uprkos seriji od dva velika poraza.

Djekna još nije umrla, izgleda da nema ni nameru u skorije vreme, a jučerašnjih 40 odsto joj uliva novu energiju. Pogotovo kad se imaju u vidu zatrovani odnosi izmedju pobednika na parlamentarnim izborima – Demokratskog fronta i struje okupljene oko premijera Zdravka Krivokapića.

2) Pirova pobeda Demokratskog fronta

Čemu su se do sinoć nadali Andrija Mandić i DF?

Pre svega, nastavku pobednosnog trenda sa parlamentarnih izbora i jakom rezultatu koji bi pojačao politički prestiž DF. Nadali su se da će još jednom veličanstvenom pobedom izvršiti dodatni pritisak na “odmetnutog” premijera Krivokapića koji bi zatim morao da pristane na rekonstrukciju vlade. Možda i na vanredne izbore.

Koalicija oko Mandića je osvojila samo 26 odsto glasova
Koalicija oko Mandića je osvojila samo 26 odsto glasova

Ništa od toga se nije dogodilo.

Koalicija oko Mandića je osvojila samo 26 odsto glasova, što je za 11 odsto manje nego na parlamentarnim izborima. Ali tada su sa sobom imali i harizmatičnog Krivokapića.

Ode Krivokapić (a i Miodrag Davidović Daka) – ode čak 11 odsto.

To gorči jučerašnju “pobedu” DF. Uklješteni su izmedju revitalizovane DPS i koalicije “Mir je naša nacija” predsednika Skupštine Alekse Bečića, koja je u velikom naletu. Nemaju ni podršku Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i vladike Joanikija.

Pobeda da je ne poželite. Možda će DF dobiti mesto prvog čoveka Nikšića, ali su izgubili pobednički tempo i politički prestiž u možda i ključnom momentu.

3) Zdravko leti visoko, uz “malu” pomoć Mitropolije

Koalicija “Mir je naša nacija” osvojila je juče odličnih 23 odsto glasova, što je skoro 10 odsto više nego na parlamentarnim izborima. Ovim tempom rasta bi na nekim izborima u bliskoj budućnosti mogla da prestigne i koaliciju oko DF i Andrije Mandića, što je pomisao koja uvodi novu dinamiku u politički život Crne Gore.

Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić

Najjači adut Bečićeve koalicije je što je okrugla, pa na ćoše. Ona spaja sve nespojivo.

Građanska je, ali i nacionalna, jer je praktično podržava očigledno izuzetno popularni premijer Krivokapić. Mada formalno nije njen član.

Povrh toga, ona je i duhovna, iliti klerikalna (upotrebljeni termin zavisiće od toga kako gledate na ulogu Mitrpolije SPC u političkom životu Crne Gore). Posredno ju je podržao vladika Joanikije, mada je zapravo formalno nije podržao.

I tako Bečićeva građansko-nacionalno-duhovna (klerikalna) koalicija nekim čudom uspeva da smuti ukusan koktel od svih tih sastojaka i svih tih podrški bez podrške i članova bez članstva.

Jučerašnji izborni uspeh je svakako fenomenalan rezultat za njih, ali i za premijera Krivokapića, koji je pokazao koliko znači kad ovaj crnogorski politički Dejo Savićević pređe iz kluba u klub. Otprilike – 10 odsto glasova (i to na izlaznosti od preko 80 odsto).

Gospodin 10 odsto!

Iznenađujući uspon koalicije “Mir je naša nacija” učvrstiće položaj Krivokapića, olakšati mu odbranu od budućih udara DF, ali i skinuti fokus javnosti sa Dritana Abazovića, zvezde parlamentarnih izbora. Ubuduće bi Dritan mogao da bude malo manje bitan.

Dritan bi mogao da bude malo manje bitan
Dritan bi mogao da bude malo manje bitan

Ipak, Bečić i Krivokapić nemaju prostora za opuštanje. Pitanje je koliko će dugo da napreduju ovim tempom, jer kokteli često budu hit samo za jedno leto, a i veliki deo uspeha u Nikšiću duguju lokalno popularnom nosiocu liste Momu Koprivici.

Sve očekivano, a iznenađenjima nikad kraja!

I za kraj – svaka čast Nikšićanima što ih je više od 80 odsto izašlo na izbore. Blago njima što im je vlastita politička sudbina toliko važna.

(feljton.rs/blic)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

6 + 2 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)