G-E0EWZBLP0V
петак , 19 априла 2024
Home / DIJASPORA / NIKŠIĆ KAO POKAZNA VEŽBA Na izborima će se lomiti koplja između tri koalicije i pisati politička SUDBINA Mila Đukanovića

NIKŠIĆ KAO POKAZNA VEŽBA Na izborima će se lomiti koplja između tri koalicije i pisati politička SUDBINA Mila Đukanovića

  •  13.03.2021.
lokalni izbori-glasanje-gradjani

Svojevrstan politički barometar, „bojno polje“ na kome će koplja ukrstiti nove i stare vlasti, putokaz u kom pravcu će se kretati politička budućnost Crne Gore… Sve to bi moglo da se vidi na nedeljnim izborima u Nikšiću.

Međutim, kako danima unazad izgleda situacija u ovom, drugom po veličini crnogorskom gradu, stiče se utisak da su ulozi ozbiljni, da nije reč samo o pukoj lokalnoj vlasti, i da je na sceni maltene borba na politički „život ili smrt“.

Jer, kako drugačije objasniti niz incidenata koji su pratili izbornu kampanju, od svađa, prozivki, do bacanja kemanica…

Glavni akteri opet će biti, sa jedne strane DPS Mila Đukanovića, a sa druge koalicije „Za budućnost Nikšića“ i „Mir je naša nacija“, ali oni nisu jedini koji će u nedelju, 14. marta, odmeriti snage.PROČITAJTE JOŠ:

Dodatni značaj izborima u Nikšiću daje činjenica da je to rodni grad aktuelnog predsednika Đukanovića u kome je DPS decenijama na vlasti.

Takođe, ovi izbori dolaze svega pola godine posle parlamentarnih, na kojima je posle 30 godina došlo do promene vlasti, ali i godinu dana pre predsedničkih izbora kada bi trebalo da bude jasno da li Đukanovićev režim definitivno odlazi u istoriju.

Jedino što je za sada sigurno jeste da nijedna od izbornih lista neće moći samostalno da formira vlast u ovom gradu. A ko će sve igrati utakmicu?

1. Koalicija oko DPS-a

Redni broj jedan imaće izborna lista „Evropski tim za Nikšić“, koji čine Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD), Liberalna partija (LP) i Patriotsko-komitski savez (PKS).

Milo Đukanović
Milo Đukanović

Zanimljivo da po prvi put lista DPS-a na lokalnim izborima neće nositi ime i prezime Mila Đukanovića. Nosilac liste je potpresednica DPS-a Sanja Damjanović.

2. Miodrag Davidović Daka

Druga na listiću je izborna lista „Miodrag Daka Davidović – Narodni pokret“. Interesantno da su prošle nedelje širom Nikšića osvanuli plakati na kojima poznati biznismen Davidović drži automatsku pušku u društvu Đukanovića, a pored piše: “Švercerski pokret” i “Ovakav Nikšić hoće“

Miodrag Davidović Daka
Miodrag Davidović Daka

Inače, Davidović je pre godinu i po dana ranjen ispred hotela „Kraun plaza“ u Beogradu, kada je pogođen iz snajpera u ruku.

3. SDP – Srcem za Nikšić

Treća na glasačkom listiću je lista „SDP – Srcem za Nikšić“ sa izbornim sloganom koji podseća na referendum 2006. godine i „Da za nezavisnu Crnu Goru“.

Listu predvodi član predsedništva stranke Željko Nikolić i drugi Nikšićani različitih profesija.

4. Koalicija oko Demokratskog fronta

Redni broj četiri nosi lista koalicije „Za budućnost Nikšića“, koju čine Demokratski front (DF), Socijalistička narodna partija (SNP), pokret „Za život Nikšića“, Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore, Srpska radikalna stranka, Socijalisti Crne Gore i Pokret penzionera i invalida rada.

Milan Knežević i Andrija Mandić
Milan Knežević i Andrija Mandić

Iza liste koju predvodi Marko Kovačević stali su, između ostalih, predsednik Nove srpske demokratske misli Andrija Mandić i lider Demokratske narodne partije Milan Knažević.

5. „Crno na bijelo – Može Nikšić“

Dritan Abazović
Dritan Abazović

Na petom mestu na glasačkom listiću je platforma „Crno na bijelo – Može Nikšić“, koju čine Građanski pokret URA, na čelu sa liderom i potpresednikom Vlade Dritanom Abazovićem, i nezavisni intelektualci.

6. „Mir je naša nacija“

Koalicija „Mir je naša nacija – zaokruži slobodu“, koju čine Demokratska Crna Gora, Građanski pokret „Ne damo Nikšić“, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije i „Plenum 083“, na šestom je mestu na glasačkom listiću.

Aleksa Bečić (desno) sa Zdravkom Krivokapićem
Aleksa Bečić (desno) sa Zdravkom Krivokapićem

Nosilac liste je potpredsednik Demokrata Momo Koprivica, a svakako najpoznatija imena su lideri Demokrata i Demosa Aleksa Bečić i Miodrag Lekić.

Ko su favoriti?

Kada je reč o favoritima lakše je reći koje će liste da formiraju pobedničku koaliciju nego koja će lista osvojiti najviše glasova.

Predsednik instuituta „Alternativa“ Stevo Muk smatra da su najbliži pobedi dve pobedničke koalicije sa parlamentarnih izbora u septembru.

Predsednik inicijative "Alternativa" Stevo Muk
Predsednik inicijative „Alternativa“ Stevo Muk

– Najveće šanse za pobedu na izborima imaju stranke sada vladajuće većine na državnom nivou: Savez za budućnost Nikšića, koji predvodi Demokratski front, odnosno lista koju čine Demokratska Crna Gora, čiji je lider predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i grupa bliska aktuelnom premijeru Zdravku Krivokapiću. Po svemu sudeći, ove dve liste će, naravno ojačane drugim manjim partijama i grupama, biti na granici da same formiraju vlast nakon izbora u Nikšiću – kaže Muk.

Dritan opet tas na vagi?

Zbog toga se može očekivati da, kao i na parlamentarnim izborima, ključnu ulogu odigra „manji igrač“.

– Vrlo je moguće da će im za većinu u lokalnom parlamentu i formiranje vlasti biti potrebna podrška URA koja nastupa samostalno, partije čiji je lider Dritan Abazović potpredsednik vlade, ili izborna lista koju predvodi Daka Davidović pod nazivom ”Za vaskrsenje Nikšića“ – kaže Stevo Muk.

Dritan Abazović
Dritan Abazović

Slično mišnjenje deli i politički analitičar Luka Radonjić.

– Koalicija „Za budućnost Nikšića“, koja je lokalni nastavak koalicije „Za budućnost Crne Gore“, predstavlja najveću koaliciju u istoriji grada Nikšića, jer okuplja 11 konstituenata, među kojima je i pokret „Za zivot Nikšića“ koji je sačinjen od velikog broja lekara, profesora, ekologa, sportista i nestranački angažovanih. To je čini vodećom snagom – podvlači Radonjić.

Pored ove dve, očekuje se da još jedna koaliciona lista dobije veliki broj glasova.

– Konkurentnost je pokazala i lista „Mir je naša nacija“ koju predvode Demokrate predsednika Skupštine Alekse Bečića, a koja je zbog povremenog učešća premijera Krivokapića i određenih ministara u kampanji u javnosti doživljena kao jedan oblik oficijalne provladine liste. Ova lista ima najsnažniju medijsku podršku. To su tri najjače liste, pa se ova izborna trka može nazvati borbom tri velike koalicije – objašnjava Radonjić.

Predrag Lacmanović, izvršni direktor agencije „Faktor plus“, otkriva da poslednja istraživanja pokazuju da je DPS u Nikšiću izgubio već značajan broj glasova u odnosu na septembar.

– Prema istraživanjima, DPS će osvojiti između 27 i 32 odsto glasova. Moguće je da opet pojedinačno budu najjača politička stranka, ali neće biti najbolja politička opcija za formiranje vladajuće koalicije u Nikšiću. Zato se očekuje da tri opozicione koalicione liste formiraju vlast i u ovom gradu – kaže Lacmanović.

Kako je Nikšić glasao pre pola godine?

Zanimljivo je podsetiti se kako je Nikšić glasao pre samo šest meseci na parlamentarnim izborima.

Izlaznost je tada bila 48.872 glasača, a najveći broj glasova dobio je DPS – 18.542 ili 38,48 odsto, ali svega 494 glasa više od koalicije „Za budućnost Crne Gore“ koja je sakupila 18.048 glasova, odnosno 37,46 procenata.

Treća je bila lista „Mir je naša nacija“ sa 6.899 glasova ili 14,32 odsto, a na četvrtom mestu se našla koalicija „Crno na bijelo“ sa 6.899 glasova, odnosno 4,13 odsto. Lista SDP-a je osvojila 1.424 glasa ili 2,96 odsto.

(feljton.rs/blic)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

18 − = 16

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)