G-E0EWZBLP0V
уторак , 7 маја 2024
Home / CRNA HRONIKA / ISKOPAN TUNEL ISPOD PODGORIČKOG SUDA Pokradeni dokazi: Sve nestalo iz depoa? Pištolji i materijal protiv šefova kavačkog klana. Dron odneo dokaze.

ISKOPAN TUNEL ISPOD PODGORIČKOG SUDA Pokradeni dokazi: Sve nestalo iz depoa? Pištolji i materijal protiv šefova kavačkog klana. Dron odneo dokaze.

SRBIJA VETI: FELJTON.rs
15.09.2023.

U ponedeljak je otkriven tunel koji vodi od depoa Višeg suda u Podgorici u kojem se čuvaju ključni dokazi do privatnog stana u stambenoj zgradi u Njegoševoj ulici.

Foto: TV Vijesti / printscreen

Postoji nekoliko pretpostavki šta je bio uzrok tog kopanja ovakvog tunela. Prvi je krađa dokaznog materijala, a drugi za bekstvo nekog od zatvorenika.

Stan odakle je kopano do zgrade Višeg suda iznajmljen je dva meseca pre nego što je tunel otkriven, i policija veruje da originalni vlasnik nije povezan sa ovim slučajem.

Danas je Vlada Crne Gore objavila fotografije tunela.

Ispreturani dokazi

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je ispreturane dokaze u sudskom depou, najpre primetio jedan od službenika Višeg suda, nakon čega su obavešteni istražni organi.

Da je tunel prokopan, otkriveno je u noći između ponedeljka i utorka, dok su popisivani dokazi, tvrdi jedan od sagovornika “Vijesti”.

Prema istim informacijama, pripadnici Protivterorističke jedinice potom su utvrdili da se iza otvora na zidu krije tunel koji vodi do obližnje stambeno-poslovne zgrade u Centru Podgorice. U akciji je korišćena antidiverziona oprema, poput robota.

Slobodan Kašćelan
Slobodan Kašćelan FOTO: MUP

Kada su kroz podzemni tunel ušli u stan do kojeg je vodio, u njemu su pronašli šut, objašnjava isti izvor.

Inspektori i tužioci juče su, gotovo čitav dan proveli u zgradi nadomak suda, izuzimajući dokaze iz stana u suterenu i tunela koji je “rudarima” na tacnu stavio veoma značajne dokaze.

– Aktivnosti koje policija preduzima na rasvetljavanju obijanja depoa Višeg suda idu dobrom dinamikom u smislu pronalaska, fiksiranja i izuzimanja materijalnih dokaza koji će nas, iskreno se nadam, u veoma kratkom vremenskom periodu dovesti ne samo do izvođača, već i do naručilaca radova. Ovaj slučaj pokazuje da ljudi s one strane zakona ne miruju. Međutim, neka budu sigurni da ne mirujemo ni mi i da ćemo ih uskoro izvesti pred lice pravde – rekao je juče “Vijestima” Terzić.

On se osvrnuo i na činjenicu da službenici Uprave policije i dalje obezbeđuju zgrade sudova i tužilaštava, iako je zakonom drugačije propisano.

– Iako je odavno trebalo da bude formirana druga služba koja bi se bavila poslovima zaštite objekata sudova i tužilaštava, službenici Uprave policije i dalje čuvaju te objekte, uprkos svim poteškoćama i problemima u radu. To naravno činimo u cilju efikasnije zaštite, izlazeći im u susret – rekao je Terzić.

Terzić, njegov pomoćnik Miloš Rakonjac, načelnik Odeljenja bezbednosti Podgorica Goran Jokić, načelnik podgoričke kriminalističke policije Zoran Bašanović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, juče su bili na licu mesta.

Tunel kopan najduže mesec i po dana

Jedan od izvora „Vijesti“ tvrdi da je tunel kopan najduže mesec i po dana. Prema tim informacijama, stan u suterenu zgrade, naspram bočne strane objekta suda, vlasnici su izdali krajem jula. Akcija je najverovatnije sprovedena u avgustu, dok je na odmoru bila većina zaposlenih u državnoj upravi, pa i u Višem sudu.

Zakupci stana, kaže jedan od sagovornika lista, koristili su lažna dokumenta. Stanodavci su saslušani juče posle podne u podgoričkoj policiji. Vlasnica je rekla da ne poznaje osobe koje su stan uzele pod kiriju.

– Alat kojim su kopali odnet je, ali je u tunelu pronađeno nekoliko dokaza koji će, verujemo, koristiti tokom istrage… Nadamo se da ćemo uspeti da izuzmemo i DNK profil – kazao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Pred istražiteljima je zadatak da konkretno utvrde ko su, koliko ih je bilo i šta su sve odneli iz prostorije u kojoj se čuvaju dokazi izvršenja krivičnih dela u nadležnosti Višeg suda.

Neki od njih “Vijestima” su saopštili da je cilj “rudara” isključivo bio uzimanje deponovanih dokaza.

– Sve druge verzije su skretanje istrage u pogrešnom smeru – rekao je sagovornik.

Dron „izleteo“ iz kese sa dokazima

Iako nije precizirano koji od nekoliko predmeta formiranih protiv pripadnika organizovane kriminalne grupe kavački klan je najviše zanimao “rudare”, sagovornik “Vijesti” kazao je da je to predmet u kome je zaplenjen i dron.

Dron se pominje u predmetu Specijalnog državnog tužilaštva protiv Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Slobodana Kašćelana i još 14 osoba, zbog planiranja ubistva sada pokojnih pripadnika škaljarskog klana Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića. Članovima te grupe označili su i Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Igora Terzića, Danila Bakića, Stevana Kraljevića, Radovana Mujovića, Vladana Lučića, Filipa Kneževića i Ratka Živkovića.

Prema dokazima plan im je bio da Jovicu Vukotića likvidiraju dok se nalazio u Istražnom zatvoru u Spužu.

Kao osobe koje su imale zadatak da ubiju vođu škaljaraca označeni su Vukčević, Terzić i još jedan zasada nepoznati član kriminalne grupe.

U već potvrđenoj optužnici navodi se da je deo Zvicerove ekipe obučavan kako da dronovima prenese eksplozivne naprave i fizički likvidira pripadnike škaljarskog klana.

Prema tvrdnjama SDT-a, i državni prvak u padobranstvu, Saša Dragojević, deo je ekipe koja je tokom 2020. godine planirala ubistvo dvojice škaljaraca.

Taj službenik podgoričke javne administracije, uhapšen je u julu 2023. godine, sa još dve osobe, zbog sumnje da je deo višečlane mafijaške organizacije kojom je rukovodio vođa kavačkog klana, Radoje Zvicer.

Dragojević je deo podgoričke Službe zaštite i spasavanja i instruktor je za upravljanje dronovima.

Osim Dragojevića, u julu su uhapšeni i Boris Pejović i Borko Bešović, inače jedan od najspremnijih vojnih specijalaca koji je igrao bitnu ulogu u kavačkoj kriminalnoj ekipi.

Bešoviću, pripadniku Bataljona za borbenu podršku Vojske Crne Gore, služba je prestala krajem 2022. godine zbog bezbednosnih pretnji.

Zbog planiranja likvidacija sada pokojnih Vukotića i Jovanovića, krivična prijava podneta je i protiv Zvicerovog rođaka Radoja Živkovića zvanog Žuti.

MISTERIJA TUNELA U SUDU SVE VEĆA Oprečne informacije o rovu u Podgorici: Niko ne zna ko je i zašto kopao!

Ko je kopao tunel koji je pronađen u depou Višeg suda u Podgorici, koji je motiv toga i da li je nestalo nešto iz depoa u kom se čuvaju važni dokazi i dalje nije zvanično saopšteno. U međuvremenu, pojavljuju se oprečne informacije koje bacaju novi veo misterije na ceo slučaj. Dok predsednik Višeg suda tvrdi da iz depoa ništa nije nestalo, šef Uprave policije Crne Gore navodi „da niko nije uložio toliki trud i napor zbog rekreacije“.

Naime, policija i tužilaštvo su u Crnoj Gori obavešteni u ponedeljak oko 9 sati ujutru da je provaljeno u dobro čuvanu prostoriju zgrade u kojoj su smešteni Viši, Apelacioni i Vrhovni sud.

Nedugo zatim, inspektori podgoričke policije i dežurni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici započeli su uviđaj koji je završen oko 18.30 časova ni ne sluteći šta će otkriti.

Ubrzo nakon toga otkriven je misteriozni tunel koji vodi od depoa Višeg suda u Podgorici u kojoj su smešteni ključni dokazi do zgrade koja se nalazi u Njegoševoj ulici naspram suda.

Tunel kopan najduže mesec i po dana

Jedan od izvora „Vijesti“ tvrdi da je tunel kopan najdruže mesec i po dana. Akcija je najverovatnije sprovedena u avgustu, dok je na odmoru bila većina zaposlenih u državnoj upravi, pa i u Višem sudu.

U međuvremenu, oglasio se i predsednik Višeg suda Boris Savić koji je rekao da je otvor pronađen na dobro skrivenom mestu i da je morao da bude pravljen „duži vremenski period“. On je novinarima objasnio da su zidovi zgrade suda široki oko 70 centimetara.

Prema nezvaničnim infrormacijama crnogorskih medija, tunel je dugačak oko 30 metara.

Sud – tunel – stan u suterenu

Navodno, stan koji je tunelom spojen sa depoom u Sudu nalazi se u suterenu zgrade, naspram bočne strane objekta suda.

Vlasnici su ovaj stan izdali krajem jula. Zakupci stana su, kako kaže sagovornik „Vijesti“ koristili lažna dokumenta. Stanodavci su saslušani u utorak posle podne u podgoričkoj policiji. Vlasnica je rekla da ne poznaje osobe koje su stan uzele pod kiriju.

Šest osoba osumnjičeno, svi stranci

Ubrzo nakon toga, tamošnji mediji su objavili da je šest osoba osumnjičeno je da su učestvovale u obijanju depoa.

Kako pišu „Vijesti“ nadzorne kamere su donekle „ulovile“ osumnjičene, ali je njih četvoro konstantno bilo maskirano kačketima. Uprkos tome, istražitelji su tražili da se sačine foto-roboti osumnjičenih.

Prema pisanju ovog portala, osumnjičeni su najverovatnije stranci i u Podgoricu su stigli iz država koje se nalaze u okruženju Crne Gore.

Kombi čekao da ga policija primeti

Podgorička policija je pronašla kombi koji su koristili osumnjičeni za obijanje depoa, pišu „Vijesti“.

Navodno, to vozilo je pronađeno na teritoriji Podgorice, izvor „Vijesti“ tvrdi da je vozilo bilo parkirano sve vreme ispred zgrade u kojoj je započeto kopanje tunela.

Pronađen i alat

Kako tvrdi sagovornik „Vijesti“,pronađen je i alat kojim je kopan tunel.

– Pronađeno je nekoliko dokaza koji će, verujemo, koristiti tokom istrage. Nadamo se da ćemo uspeti da izuzmemo i DNK profil – rekao je njihov sagovornik.

Šta je sve nestalo iz depoa?

Prema saznanjima crnogorskih „Vijesti“ iz depoa je ukradeno nekoliko pištolja koji su dokazni materijal protiv šefova kavačkog kriminalnog klana.

Osim pištolja, izvor „Vijesti“ tvrdi da su osumnjičeni ukrali i dokaze iz više predmeta, ali se veruje da su lopovi namerno napravili pometnju u moru spisa kako bi prekrili im je bila glavna meta.

Pretumbani dokazi protiv Kašćelana

Kako su „Vijesti“ nezvanično saznale, slučaj protiv visokorangiranog člana kavačkog klana Slobodana Kašćelana posebno je interesovao one koji su kopali tunel.

– Istražitelji su pronašli ispreturane spise nekoliko predmeta, a naročito jednog u kom je okrivljen Kašćelan, a dron koji je deo dokaznog materijala, nađen je van kese u kojoj se nalazio – rekao je sagovornik “Vijesti” iz istrage.

Dron „izleteo“ iz kese

Kako ovi crnogorski mediji tvrde, dron koji je „izleteo“ iz kese, pominje se u predmetu Specijalnog državnog tužilaštva protiv Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Slobodana Kašćelana i još 14 osoba zbog planiranje ubistva sada pokojnog vođe škaljarskog klana, Jovice Vukotića i Jovana Jovanovića. Prema dokazima plan im je bio da Jovicu Vukotića likvidiraju dok se nalazio u Istražnom zatvoru u Spužu.

Tužilac ispituje predsednika suda

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici danas se saslušavaju svih koji imaju ili mogu da imaju saznanja o obijanju depoa. Na spisku za saslušavanje je i predsednik tog suda, Boris Savić.

Savić je pre saslušanja, na konferenciji za medije koju je održao izjavio da je sproveden popis koji je trajao do „ranih jutarnjih sati“.

– Konstatovano je da gotovo ništa ne nedostaje. Zabunu je stvorilo to što stvari nisu bile na mestu i da je pregledom predmeta konstatovano da su ispreturane. Čak i da su neke stvari nestale to ne bi bila nenadoknadiva šteta jer su dokazi izveštačeni – rekao je Savić.

Terzić: „Nisu tunel kopali rekreativno“

Šef Uprave policije rekao je da za razliku od predsednika Višeg suda, Boris Savić, koji je saopštio da gotovo nijedan dokaz iz depoa ne nedostaje, misli da niko nije uložio toliki trud i napor zbog rekreacije, iako bi voleo da je Savić upravu a da on greši.

– Plašim se da će istina biti drugačija – rekao je on.

Abazović: „Tunel nije mogao da bude prokopan bez pomagača iz suda“

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, oglasio se povodom tunela, te rekao da on nije mogao da bude prokopan bez pomoći nekoga iz te institucije.

– Ja mislim da ovo nije moglo da se obavi bez pomagača unutar Višeg suda – kazao je on.

Ubrzo nakon toga, reagovao je i sud rekavši da olako iznošenje ozbiljnih optužbi bez ikakvih dokaza ne bi trebalo biti način postupanja visokih državnih funkcionera.

Kamere i poligraf će otkriti krivca

Istražitelji će pokušati da utvrde ko je i kada obio depo pregledom snimaka s nadzornih kamera, veštačenjem tragova izuzetih tokom uviđaja, ali i poligrafskim testiranjem zaposlenih u toj instituciji.

Kako pišu „Vijesti“ tek nakon popisa dokaznog materijala biće jasno da li i šta nedostaje i iz kog predmeta.

Veštak: „Iskopano 18 kubika zemlje“

Sudski građevinski veštak iz Crne Gore, Dragan Žarković, rekao je da za iskopavanje tunela od 30-ak metara koji spaja dve zgrade nije bila potrebna teška mehanizacija, ali jesu precizne mape.

– Neko je morao da da podatke krajnje tačke tunela, to je morao da uradi sa geodetskom aparaturom i instrumentima i pretpostavljam da je rađen sa ručnim alatom, bez upotrebe nekakvih savremenih pomagala kojima bi se to odradilo brže. Moja pretpostavka je da je to rađeno duži vremenski period možda i noću – navodi Žarković.

Sudski veštak ukazuje da je zvuk radova kamuflirala dnevna buka, a ne isključuje i savremene tihe mašine, tzv. krtice.

– Tunel je prema prvim procenama dimenzija metar sa 80 centimetara za šta je moralo da bude iskopano oko 18 kubika zemlje – kaže Žarković.

On je rekao da se „nije to iznelo iz suda nego iz tog tunela kako bi se napredovalo napred moralo je da se vraća nazad i odlagati, a eventualno kasnije odlagati negde, u nekakvim džakovima, verovatno noću.

Izvor: ( FELJTON.rs/blic.rs) Dijana Bogosav

„UBISTVO LOPOVA NA SALAJCI“. Sudija Nataša Vojnović na pola sudjenja proglasila: Predmet rešen: REŠENO PO ČL.250 ST.8 SUDSKOG POSLOVNIKA dana 06/06/2023

Raspisana poternica za ubistvo lopova u Novom Sadu! Nema veštačenja automatske puške – ideš u pritvor da ćutiš malo

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! opljackana STOMATOLOSKA OPREMA U VREDNOSTI OKO 200.000E, IMA OSUMNJICENIH..

FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na našim komunikacijskim kanalima krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu feljton.rs@gmail.com Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim.

FELJTON.rs je prešao u novo vlasništvo od 1.1.2023. Novoj redakciji možete postavljati pitanja za vesti koje su nastale od 1.1 2023. Vesti koje su nastale pre 1.1 2023 biće obradjene i neke obrisane..

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku FELJTON.rs

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 1 = 3

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)