G-E0EWZBLP0V
понедељак , 26 фебруара 2024
Home / POLITIKA / Šabić: Tužilaštvo, u slučajevima prijavljivanja Vučića i Vulina, grubo krši prava javnosti

Šabić: Tužilaštvo, u slučajevima prijavljivanja Vučića i Vulina, grubo krši prava javnosti

FELJTON.rs
07.02.2022.

Nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić je danas ocenio da tužilaštvo uskraćivanjem informacija o postupanju u slučajevima u kojima je odbacilo krivične prijave protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra Aleksandra Vulina grubo krši prava javnosti.

On je u saopštenju naveo da tužilaštvo učestalo i „očigledno pogrešnim tumačenjem Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja“ a s tim u vezi i Krivičnog zakonika“ pretvara, kako je ukazao, ta dva instrumenta zaštite javnog interesa u puka sredstva za „politikantske igrokaze“.Prema njegovim rečima, te igrokaze vlast organizuje u dnevnopolitičke svrhe. Rekao je da je „pravo i dužnost tužioca da samostalno oceni osnovanost svake krivične prijave i shodno tome da je, ako nadje da je neosnovana, odbaci“.

NE PROPUSTITE……

….

PAZNJA lanac LIDLOVIH PREVARA SE PROSIRIO PO CELOJ SRBIJI! FELJTON.rs je pokrenuo OZBIZLJNU AKCIJU;STOP LIDL! PREVARA..

„Ali nesporna je i njegova obaveza da javnosti da mnogo više informacija ne go što su fraze ‘predmet je arhiviran’ a sve preko toga „to nije informacija od javnog značaja’ ili ‘ne postoji interes javnosti da zna'“, rekao je Šabić.

Naglasio je da „javnost u ovom, kao i u svakom drugom slučaju, ima pravo da zna kako je došlo do odluke, na osnovu kojih relevantnih činjenica, da li je, odnosno koje radnje je preduzimalo da bi te činjenice utvrdilo“.

„Tvrdnje tužilaštva da to ‘ne predstavlja informaciju od javnog značaja’ ili da ‘ne postoji interes javnosti’ su apsurdne i u direktnoj suprotnosti sa izričitim odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama“, rekao je on.

Rekao je da taj zakon predvidja da je informacija od javnog značaja „svaka informacija kojom raspolaže organ javne vlasti, nastala u radu ili u vezi sa radom organa javne vlasti, sadržana u odredjenom dokumentu“ a odnosi se, kako je ukazao na sve ono o čemu javnost ima opravdan interes da zna“.

Naveo je da taj zakon ima i član koji sadrži pretpostavku da javni interes uvek postoji a da je organ vlasti, ako misli da u konkretnom slučaju nije tako dužan da to i dokaže.

„Budući da to očito njije u mogućnosti tužilaštvo uskraćivanjem informacija po svemu sudeći prikriva činjenicu da je krivične prijave odbacilo a da radi provere navoda iz prijava nije preduzimalo ništa“, rekao je Šabić.

Ukazao je i na mogućnost lažnog prijavljivanja.

„Ako je tužilaštvo lako i brzo našlo da je sasvim očigledno da ‘ne postoje obeležja bilo kog krivičnog dela’ onda se nameće zaključak da su lica koja su te krivične prijave podnela izvršila krivično delo lažnog prijavljivanja“, rekao je on.

Funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) i Pokreta socijalista su prošle godine podneli krivičnu prijavu protiv Vučića i Vulina, zbog svega što je o njima objavljeno i rečeno u vezi sa klanom Veljka Belivuka.

NE PROPUSTITE……

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

SLEDECA VEST….

Izvršiteljka iz Novog Sada Jasna Brčkalović uzela 19 hiljada dinara na dug od 26 dinara! DRZAVO REAGUJ IZVUKLA SE!

SLEDECA VEST…

….

Suđenje za ubistvo u kući na Salajci: Kombijem došao do optuženog, pa „overen“ sa pet hitaca

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/beta)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

88 − = 87

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)