G-E0EWZBLP0V
четвртак , 22 фебруара 2024
Home / SRBIJA / „Finansijske istrage su ključne u BORBI PROTIV KRIMINALA I KORUPCIJE“: Viši javni tužilac Nenad Stefanović o radu najvećeg tužilaštva, „sagovornicima“ iz istrage, pritiscima…

„Finansijske istrage su ključne u BORBI PROTIV KRIMINALA I KORUPCIJE“: Viši javni tužilac Nenad Stefanović o radu najvećeg tužilaštva, „sagovornicima“ iz istrage, pritiscima…

 FELJTON.rs
18.01.2022.

„Postaraću se da se paralelno sa krivičnim istragama pokreću i finansijske radi maksimalne efikasnosti oba postupka, kao i sprečavanje prikrivanja nelegalno stečene imovine.“

Ovako u prvom intervjuu za medije od stupanja na funkciju višeg javnog tužioca u Beogradu kaže tužilac Nenad Stefanović. On se za „Blic“ osvrnuo na rad najvećeg tužilaštva u Srbiji na čijem je čelu, ali i ciljeve koje ima kako bi se unapredile istrage protiv okrivljenih za najteže zločine na teritoriji prestonice.

Na mesto višeg javnog tužioca u Beogradu stupili ste 1. januara. Koji su vaši ciljevi kada je u pitanju ovo tužilaštvo?

– U cilju efikasnog procesuiranja koruptivnih krivičnih dela moj fokus će biti na radu Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Način otkrivanja izvršilaca ovih krivičnih dela, obezbeđivanje dokaza i dokazivanje je specifično zbog postojanja velikog broja tzv. posebnih dokaza, kao što su tokovi novca, finansijski interes itd. U današnje vreme komunikacija putem mobilnih telefona lica koja učestvuju u koruptivnim aktivnostima je retka, tako da se iz sadržine takve komunikacije teško mogu obezbediti dokazi, npr. u praksi se dešava da kod javnih nabavki dokumentacija bude uredna zbog prethodno izvršenih „nezakonitih dogovora“.

BAHATI BRANKO ZIGIC Trener Proletera! Izazvao saobracajnu nesrecu i pobegao sa lica mesta

….

PAZNJA lanac LIDLOVIH PREVARA SE PROSIRIO PO CELOJ SRBIJI! FELJTON.rs je pokrenuo OZBIZLJNU AKCIJU;STOP LIDL! PREVARA..

Upravo zbog težine otkrivanja i procesuiranja onih koji vrše korupciju tužilaštvo mora da bude proaktivno, da inicira primenu posebnih dokaznih radnji, a takođe je potrebno češće formiranje udarnih grupa, što do sada nije bila praksa, tako da će u narednom periodu Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije VJT u Beogradu imati rukovodeću ulogu, a takođe te udarne grupe prilikom svog delovanja imaće stalnu koordinaciju sa Republičkim javnim tužiocem. Insistiraću na većoj proaktivnosti VJT, najveći broj krivičnih prijava podnosi policija, zatim oštećeni, a potom i drugi državni organi. Najmanji je udeo u formiranju predmeta koje je neposredno pokrenulo javno tužilaštvo i kao javni tužilac posvetiću posebnu pažnju proaktivnosti u otkrivanju i procesuiranju koruptivnih krivičnih dela.

Retke su finansijske istrage koje se pokreću kod okrivljenih kojima se sudi za distribuciju narkotika, ali i koruptivnih krivičnih dela…

– Kao viši javni tužilac intenziviraću primenu instituta oduzimanja imovine proistekle iz krivičnog dela, čiji je cilj oduzimanje ekonomske moći onima koji vrše krivična dela i taj institut predstavlja jedan od najsnažnijih sredstava u borbi protiv onih koji vrše krivična dela. Kao javni tužilac staraću se za doslednu primenu zakona, odnosno da se paralelno sa krivičnim istragama pokreću i finansijske istrage radi maksimalne efikasnosti oba postupka i sprečavanje prikrivanja nelegalno stečene imovine, a takođe zahtevaću da se prilikom podnošenja krivične prijave dostavljaju i informacije o stanju imovine okrivljenog kod onih krivičnih dela u odnosu na koje se može oduzimati imovina stečena vršenjem kriminalnih aktivnosti.

Intervju - Nenad Stefanović

Tužilaštva u Srbiji često se pominju u kontekstu da nisu otvorena ka javnosti i istrage vode tajno. Kakav je vaš stav o tome i hoće li Više javno tužilaštvo u vašem mandatu istrage voditi transparentnije?

– Smatram da bi Više javno tužilaštvo u Beogradu kao tužilaštvo u kome se sliva najveći broj medijskih predmeta u Srbiji, trebalo da se otvori za medije, u vezi sa informacijama koje mogu da budu saopštene javnosti, te je potrebno da tužilaštvo pravovremeno reaguje i saopštava informacije u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, imajući u vidu da je istraga tajna i da mogu da se saopštavaju samo procesne informacije. Nažalost, do sada smo imali pasivan stav VJT, pa je laička javnost često zaključivala da tužilaštvo „krije“ informacije, čak i one koje bi u skladu sa zakonom mogle da budu saopštene.

Ono što je primetno jeste da u nedostatku zvaničnih, tačnih i proverenih informacija mediji često posežu za prikupljanjem informacija od advokata koji naravno govore u prilog svojih klijenata koji ih plaćaju, zatim „sagovornike“ iz istrage (ko god to zaista bio), neretko izmišljajući i insinuirajući ne samo radnje izvršenja krivičnog dela, već i sam krivični postupak, validnost dokaza itd, što može u predmetima da stvara i medijski pritisak, ali i da ugrožava samu istragu.

Нови Виши јавни тужилац без ослобађајуће пресуде у каријери | Dnevnik

Konkretan primer jeste upravo suđenje u vezi sa ubistvom Jelene Marjanović i u poslednje vreme ocena dokaza sa glavnog pretresa i iznošenje odbrane u pojedinim medijima. U tim medijima može se čuti pretežno samo jedna strana odbrane. Ono što ja moram da naglasim jeste da je Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu koja je potvrđena. Uz poštovanje pretpostavke nevinosti optuženog moram da naglasim da po ZKP optužnica može da bude potvrđena samo ako je dokazano da postoje činjenice i okolnosti koje opravdavaju sumnju da je optuženi izvršio krivično delo, odnosno ako je dokazana opravdana sumnja. Dakle, ne indicije, nego konkretni dokazi. Tokom glavnog pretresa se predloženi dokazi tužilaštva i odbrane izvode i ocenjuju, a da li je ono što tvrdi tužilaštvo u optužnici dokazano i da li je to „van razumne sumnje“, to će sud na kraju glavnog pretresa utvrditi.

U narednom periodu VJT u Beogradu će ne samo ostvariti bolju saradnju i komunikaciju sa medijima, već i promovisati svoje aktivnosti u skladu sa zakonom i uticaće na povećanje poverenja javnosti u naš rad. Takođe smatram da je neophodno i da se javni tužilac lično obraća javnosti, zvanično na periodičnim konferencijama za medije.

Stefanović je na mesto višeg javnog tužioca došao 1. januara
Stefanović je na mesto višeg javnog tužioca došao 1. januara

Neretko se na račun Višeg javnog tužilaštva mogu čuti kritike kada su u pitanju sporazumi o priznanju krivice sa okrivljenima, jer su sankcije koje se tada izriču male. Kako to komentarišete?

– U okviru VJT biće formirano Odeljenje za profesionalni nadzor. Smisao takvog odeljenja bi bio da se ujednačava kvalitet postupanja zamenika javnog tužioca u konkretnim predmetima, kao i osnovnih javnih tužilaca sa mesne nadležnosti VJT, odnosno ujednačavanja tužilačke prakse i praćenja kaznene politike sudova, kako bi tužilaštva pravičnije primenjivala institute kao što su sporazum o priznanju krivičnog dela, oportunitet i tome slično. U prethodnom periodu, nažalost, bilo je po mom mišljenju zaključivanja sporazuma sa neadekvatnim krivičnim sankcijama, kao što je bio primer sporazuma sa Belivukom, na osnovu koga mu je bila izrečena krivična sankcija u trajanju od jedne godine kućnog zatvora bez elektronskog nadzora, a u vezi incidenta ispred Partizanovog stadiona. Iako se radi o sankciji koja jeste u skladu sa zakonom, pitanje celishodnosti i pravičnosti da se ovakav predlog sankcije od strane osnovnog javnog tužioca nađe u sporazumu sa okrivljenim, nije bila adekvatna ni težini izvršenog krivičnog dela, kao ni prethodnom životu okrivljenog.

Javnosti ste poznati kao predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije. Da li ćete svoju novu poziciju iskoristiti za unapređivanje slike tužilaca u javnosti?

– Za sada ostajem na mestu predsednika strukovnog udruženja, pre svega da bih kroz rad na funkciji višeg javnog tužioca promovisao rad svih kolega i zaposlenih u pravosuđu. Kroz aktivnosti udruženja zalagaću se za unapređenje položaja zaposlenih u pravosuđu, kao i do sada, smatram da je i te kako potrebno proširiti sistematizacije sudija i tužilaštva, a pogotovu broj sudijskih i tužilačkih pomoćnika.

Po dolasku na funkciju sačekao vas je slučaj nestanka mladića iz Splita. Koja je uloga tužilaštva u ovoj potrazi?

– U ovoj fazi, dok se još uvek traga za nestalim hrvatskim državljaninom, glavni nosilac svih aktivnosti je MUP, sa kojim smo u neprestanoj komunikaciji u cilju njegovog pronalaska i otkrivanja i obezbeđivanja dokaza koji će razjasniti sve okolnosti njegovog nestanka.

Kakva je saradnja tužilaštva i policije?

– Od dolaska za ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina saradnja između tužilaštava sa teritorijalne nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, dakle OJT i VJT u Beogradu, na zavidnom je nivou, za razliku od nekih ranijih perioda, a to se ogleda u bržem protoku informacija i razmeni podataka koji su potrebni za što efikasnije postupanje u pojedinim predmetima, a pogotovo je povećana efikasnost procesuiranja lica koja vrše neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, korupciju, ali i drugih teških krivičnih dela iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva.

Postoje li pritisci na tužioce i koji?

– Smatram da pritisaka na postupanje u konkretnim predmetima nema u obimu u kom se to prestavlja u javnosti, naprotiv, tužilaštvo postupa u skladu sa zakonom, a svi individualni slučajevi u kojima postoji bilo kakva sumnja moraju da budu prijavljeni rukovodiocima tužilaštava kako bi se na njih adekvatno reagovalo. Sa druge strane smatram da je dužnost i obaveza da svaki postupajući tužilac štiti ne samo svoj lični integritet, već i ugled javnog tužilaštva u celini.

NE PROPUSTITE……

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

SLEDECA VEST….

Izvršiteljka iz Novog Sada Jasna Brčkalović uzela 19 hiljada dinara na dug od 26 dinara! DRZAVO REAGUJ IZVUKLA SE!

SLEDECA VEST…

….

Suđenje za ubistvo u kući na Salajci: Kombijem došao do optuženog, pa „overen“ sa pet hitaca

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/blic)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

13 − 6 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)