G-E0EWZBLP0V
субота , 10 децембра 2022
Home / DRUŠTVO / ZUKORLIĆ JE OVO GOVORIO PRE SAMO NEKOLIKO MESECI: “Moj trenutak SMRTI određen je pre mog rođenja“

ZUKORLIĆ JE OVO GOVORIO PRE SAMO NEKOLIKO MESECI: “Moj trenutak SMRTI određen je pre mog rođenja“

FELJTON.rs
06.11.2021.

Prema nezvaničnim informacijama, muftija je preminuo zbog komplikacija sa trombom.

Prema nezvaničnim informacijama medija, Zukorliću je iznenada pozlilo dok je pio kafu na Fakultetu za islamske studije, gde je predavao, a izdahnuo je na putu do bolnice, u vozilu Hitne pomoći. Reanimacija je pokušana na licu mesta, ali nažalost, smrt je konstatovana pre sat vremena.

Prema nezvaničnim informacijama, muftija je preminuo zbog komplikacija sa trombom.

Zukorlić je rođen 15. februara 1970. godine u Orlju pokraj Tutina. Dugo vremena je bio vodeći verski autoritet u Raškoj. Pre dve godine bio je i kandidat za reisu-l-ulemu Slamske zajednice BiH, kada je na izborima izgubio od Huseina efendije Kavazovića.

BIOGRAFIJA MUAMERA ZUKORLIĆA: Bivši muftija i narodni poslanik

Nekada glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji je pre samo par meseci ovako govorio o svom životu. Tako se jednom prilikom osvrnuo i na islamski praznik, Ramazanski Bajram.

– Nikada ne koristim tu formulaciju – onima koji slave. Kada čestitam Bajram onda kažem – čestitam pripadnicima islama ili svim muslimanima. S druge strane, sam pojam slavljenja nije vezan za svaku prigodu. Neki verski datumi se ne slave nego se duhovno obeležavaju na drugačiji način. Zato taj pojam slaveljenja nekada može biti sporan, i nema potrebe da se ubacuje.

PROČITAJTE JOŠ:

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

PAZNJA lanac LIDLOVIH PREVARA SE PROSIRIO PO CELOJ SRBIJI! FELJTON.rs je pokrenuo OZBIZLJNU AKCIJU;STOP LIDL! PREVARA..

Kada čestitamo praznik mi iskazujemo vrstu poštovanja, koliko nam nedostaje suštinsko poštovanje među nama?

– To je samo jedan od ceremonijalnih oblika međusobnog poštovanja. Ako to svedemo samo na praznike, znamenitosti i čestitke onda se bojim da nismo postigli poštovanje. Poštovanje je ono što se pre svega dokazuje i potvrđuje u svakodnevnoj komunikaciji, dobročinstvu, razumevanju.

– Potrebno je poznavanje, tačnije upoznavanje. Ono može biti kroz neki oblik obrazovanja ali može biti kroz neposrednu komunikaciju. Istina je da su većina nesporazuma, sukoba i raznih drugih sudaranja i mimoilaženja zapravo bazirani na međusobnom nepoznavanju. Nepoznavanje drugoga stvara predrasude. Predrasude, ili stavovi zasnovani na predrasudama, su nešto što nas ne dovodi do istine. Na tome se onda bazira i kriv zaključak i krivo ponašanje. Međusobno upoznavanje je jedno od dubokih kulturno-civilizacijskih vrednosti i potreba. Različitost postaje prednost kada se upoznate. Time se postiže dinamika prožimanja kultura.

Prošlo je 14 godina od raskola u islamskoj zajednici u Srbiji. Kako sada gledate na to?

– Kada je u pitanju ugrožavanje jedinstva islamske zajednice u Srbiji naravno da je ružno to što se desilo 2007. godine. Muslimani jesu imali težak 20. vek ali se i pored svega nije dogodilo nasilno upadanje u džamije i otimanje džamija. Tada je 2007. pređena ta crta. Tu politiku je vodio Koštunica a nastavio Tadić. To najviše boli. Da se to nije desilo ni ovog drugog ne bi bilo. Svaki sistem, pa tako i verski, nekada naiđe na krizu.

Kad smo kod džamija – kada ste poslednji put bili ovde u beogradskoj Bajrakli džamiji?

„Nisam bio od 2007.“

Zašto to nije Vaša džamija?

„Zato što nam je oteta.“

Neko Vam brani da uđete u nju?

– Ne. Ovde se radi o tome da su postavljeni ilegalni imami. Ti ljudi nisu ovlašćeni da vode verske obrede u tim džamijama. Imamo zvaničnu fetvu koja je izdata 2007. godine da za takvim imamima molitve nisu ispravne. I to je glavni problem.

Da razjasnimo – da li vernici mogu da se mole u Bajrakli džamiji ili ne?

– Pojedinačne molitve da. Svako može da uđe i da se pomoli Bogu. Ali za organizovane molitve koje predvodi imam, da pojednostavim, on nema licencu. Tako vam je i u SPC. Onaj ko je raščinjen ne može da drži službu. Može on to na divlje da radi, ali to nije priznato i ispravno.

Ovako je odgovorio da li je ikada strahovao za svoj život:

– Razlika između kukavice i hrabrog čoveka nije u tome da jedan ima a drugi nema strah, već u tome da je jedan odlučio da pred njim klekne a drugi da se izbori sa njim. A obojicu je strah. Odlučio sam da se ne predam strahu i našao jednu uspešnu formulu kako da to učinim – pronašao sam veči strah. Kada pronađete veći strah, onaj manji nestaje. Kao deca smo se grubo šalili pa govorili – ako te boli prst, udariš se u glavu i prst više ne boli. Ja sam pronašao za mene jedan jedini legitimni strah a to je strah od Boga.

Često je moj život bio ugrožen. Imao sam i pretnje i neposredne pokušaje likvidacije. Jednom mi je čak i amabasador jedne muslimanske zemlje upozorio na to. Pozvao me je i rekao da ima nešto važno da mi saopšti. Bila je napeta situacija. Ušao sam u ambasadu i on mi je rekao – znaš li šta ti se može desiti.

– Znam. Najgore što može da mi se desi je da izgubim glavu.

NE PROPUSTITE……

NOVI DOKAZI ISPLIVALI-DRAGAN DJURIC „ZA 4 GODINA NA SLOBODI“! NA PONOVNOM SUDJENJU KAZNA CE BITI 10 GODINA!

Izvršiteljka iz Novog Sada Jasna Brčkalović uzela 19 hiljada dinara na dug od 26 dinara! DRZAVO REAGUJ IZVUKLA SE!

– E to.

Onda me je ubeđivao da to prihvatim a onda sam mu rekao:

– Vidite Vaša ekselencijo mene jako boli to što ste vi kao predstavnik jedne muslimanske zemlje, koji ste trebalo da me zaštitite, pristali da budete glasnik koji će da mi saopšti ovu vest. Ali imate jedan mali problem – ja sam drugačije vaspitan. Moj trenutak smrti određen je pre mog rođenja. To sam kroz veru naučio. O tome odlučuje isti onaj koji je odlučio da ja dođem na ovaj svet i zato ne može mi biti to faktor na osnovu koga ću ja promeniti stav. Ja zapravo mogu samo da biram hoću li mojoj deci ostaviti oca izdajnika ili oca mučenika.

– Šta si odlučio?, pitao me je.

– Odlučio sam da im ostavim oca mučenika.

Ambasador je prebledeo u tom trenutku.“

Ovo je bio njegov odgovor na pitanje da li je nešto propustio u životu kao otac, sin i suprug?

– Kada odlučite da se borite za veće ciljeve znajte da ćete platiti cenu. Ja sam najviše propustio da uživam sa svojom porodicom i da oni uživaju sa mnom. Vidite, hvala Bogu, imam osmoro dece. Ja definitivno nisam bio neko ko će ih čuvati ali vam Bog, uz dobar porodičan ambijent, uz ulogu majke, pruži da svo moje osmoro dece budu onako kako možete da ih zamilite – i u školi i u ponašanju i u karijeri. Ako se žrtvujete iz humanih pobuda za zajednicu, narod, za dobrobit onih koji nisu u vašoj porodici, onda vam Bog to vrati berićetom kroz vašu porodicu. U mom slučaju se to potvrdilo.

Muftija Muamer Zukorlić - citati - Home | Facebook

Муамер Зукорлић (бошњ. Muamer Zukorlić) (Орље, 15. фебруар 1970 — 6. новембар 2021) био је потпредседник Народне скупштине Републике Србије, председник и главни муфтија Мешихата Исламске заједнице у Србији.

Школовање

Основну школу је завршио у селу Рибариће код Тутина, а затим у Сарајеву Гази Хусрев-бегову медресу. У Константини у Алжиру је 1993. године завршио Исламски факултет, одсек шеријатско право а пост-дипломске студије у Либану. Има две супруге, које живе одвојено са својом децом — Умеја у стану, а Елма у кући у центру Новог Пазара.[1][2] Укупно има седморо деце.[3]

Каријера

Муфтија Зукорлић

Чим је основан Мешихат Исламске заједнице Санџака 1993. године Муамер је изабран за муфтију, а реизабран на изборима 1998. и 2003. године. Изабран је за председника и главног муфтију Мешихата Исламске заједнице у Србији 27. марта 2007. године. На ову функцију је поново изабран на изборима у јулу 2008. године. Члан је Ријасета Исламске заједнице у Босни и Херцеговини. Био је оснивач и први главни и одговорни уредник Гласа ислама које се сматра званичним гласилом Исламске заједнице у Србији. Муамер је један од иницијатора оснивања Издавачке куће El Kelimeh и мектеба за предшколски и школски узраст. Оснивач је и први ректор Интернационалног универзитета у Новом Пазару и први декан Факултета за Исламске студије.

Политички ангажман

На првим директним изборима за Национални савет Бошњака који су одржани 6. јуна 2010. године .[4] појединачно највећи број гласова (45—50%) је освојила Бошњачка културна заједница на чијем је челу муфтија Муамер Зукорлић[5] Државни органи су донели одлуку о непризнавању права Бошњачкој културној заједници да самостално формира Национални савет јер није освојила укупну већину гласова.

Упркос овој одлуци Бошњачка културна заједница је прославила победу и извршила конституисање Бошњачког националног вијећа које је на седници одржаној 25. јула 2010. године усвојило декларацију којом се бошњачки народ проглашава конститутивним народом у Србији.[6] Поводом негирања права Бошњачкој културној заједници да самостално формира Национални савет Зукорлић је 15. јуна 2010. дао следећу изјаву:

Preselio je velikan našeg vremena akademik muftija Muamer Zukorlić

Играње Санџаком значи поигравање са овим делом Србије. Држава је као зграда у којој станари могу да се воле или не воле. Уколико већински станари одлуче да запале један стан, ризикују да се упали цела зграда. Зато се није играти са ватром. Или ће нам свима бити лепо, или ће ватре бити до врха. Само наша кућа горети неће.— Муамер Зукорлић, главни муфтија Мешихата Исламске заједнице у Србији[7]

Мешихат Исламске заједнице у Србији је поводом фото-монтаже, на којој је главни муфтија Муамер Зукорлић приказан у православној свештеничкој одори, објављене у дневном листу Блиц затражио од уредништва и власника листа извињење и „симболичну надокнаду од 100 милиона евра“.[8]

На председничким изборима у Србији 2012. се кандидовао за председника као независни кандидат, а према коначним резултатима освојио је 1,39% гласова.[9]

Контроверзе

Оптужен је за подизање међунационалних тензија, као и за то да је присталица зелене трансверзале.[10]

Током ТВ дуела у jуну 2020. Зукорлић је упоредио данак у крви са „слањем деце у Америку на студије”.[11]

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/espreso)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

WC Captcha 1 + 2 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)