G-E0EWZBLP0V
понедељак , 28 новембра 2022
Home / SRBIJA / Japanski lek koji Srbija dobija za koronu – uputstvo zvuči zastrašujuće

Japanski lek koji Srbija dobija za koronu – uputstvo zvuči zastrašujuće

FELJTON.rs
18.10.2021.

Lek Favipiravir Foto: Nova.rs

Kad je Ani Lj. dijagnozirana korona, glavna terapija bio je japanski lek „haifukang“, a jedino što je mogla da shvati s natpisa na kutiji je da su u pitanju favipiravir tablete. Nije joj to mnogo značilo.

„Doktorka me je pitala da li planiram trudnoću u narednim mesecima, i kad sam rekla ne, prepisala mi ovaj lek. Pila sam prvog dana dva puta po osam tableta, sledeća četiri dva puta po tri. Onda sam našla uputstvo na srpskom. Ispostavilo se da bezbednost tog leka uopšte nije dovoljno ispitana, pozivaju se na studiju sprovedenu na pacovima, a lista neželjenih reakcija je podugačka“, kaže Ana za Nova.rs i prilaže uputstvo za lek.

PROČITAJTE JOŠ:

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

PAZNJA lanac LIDLOVIH PREVARA SE PROSIRIO PO CELOJ SRBIJI! FELJTON.rs je pokrenuo OZBIZLJNU AKCIJU;STOP LIDL! PREVARA..

Upozorenja su uokvirena već na početku. Ima ih pet:

„1 – S obzirom da se zabeležena teratogena i embriotoksična dejstva u studijama favipiravira na životinjama, lek nemojste primenjivati kod žena za koje se zna ili za koje se sumnja da su trudne.

NE PROPUSTITE……

NOVI DOKAZI ISPLIVALI-DRAGAN DJURIC „ZA 4 GODINA NA SLOBODI“! NA PONOVNOM SUDJENJU KAZNA CE BITI 10 GODINA!

Izvršiteljka iz Novog Sada Jasna Brčkalović uzela 19 hiljada dinara na dug od 26 dinara! DRZAVO REAGUJ IZVUKLA SE!

2 – Kada primenjujete lek favipiravir kod žena koje mogu da rađaju, pre početka terapije potvrdite da je rezultat testa trudnoće negativan. Objasnite sve rizike detaljno i uputite pacijentkinje da sa partnerom koriste najefikasnije metode kontracepcije za vreme odnosa tokom terapije i 7 dana nakon završetka lečenja (muškarci moraju da nose kondom). Osim toga, uputite pacijente da ne smeju da imaju seksualne odnose sa trudnicama.

4 – Pre tretmana detaljno pismeno objasnite efikasnost i rizike (uključujući rizik od izloženosti fetusa) pacijentima ili članovima njihovih porodica i obezbedite njihov pisani pristanak.

5 – Pažljivo ispitajte neophodnost primene leka favipiravira pre upotrebe.“

Lek Favipiravir Foto: Nova.rs

U delu koji ukazuje na moguće neželjene reakcije navodi se da „za primenu trenutno odobrenih doza nedostaje adekvatno iskustvo“, dok prva rečenica, kad su u pitanju predostrožnosti, glasi: „Nije sprovedena nijedna klinička studija koja bi ispitala efikasnost i bezbednost favipiravira u odobrenim dozama“.

Uputstvo za lek Favipiravir Foto: Privatna arhiva

Napomenuto je, između ostalog, i da „u jednomesečnoj studiji na psima starim 8 nedelja zabeleženi su smrtni slučajevi nakon 20. dana sa dozom od 60mg/kg/dan koja je bila manja od letalne doze za mlade pse. Kod juvenilnih životinja (pacova starih 6 dana i pasa starih 8 nedelja) zabeleženi su abnormalni hod, atrofija i vakuolacija vlakana skeletnih mišića, degeneracija-nekroza-mineralizacija papilarnog mišića.

Uputstvo za lek Favipiravir Foto: Privatna arhiva

U aprilu je objavljeno da će se antivirusni lek favipiravir, koji se donedavno davao samo u bolničkim uslovima, davati već na prvom koraku u kovid ambulantama. Lek isključivo koristiti pod nadzorom lekara.

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/nova)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

WC Captcha 84 − 81 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)