G-E0EWZBLP0V
среда , 7 децембра 2022
Home / SRBIJA / U sladoledu višak etilen oksida, u ribi paraziti! TRUJU NAS UZ OSMEH NA LICU!

U sladoledu višak etilen oksida, u ribi paraziti! TRUJU NAS UZ OSMEH NA LICU!

FELJTON.rs
17.08.2021.

Dan nakon što su početkom meseca u Hrvatskoj povučeni sa tržišta sladoledi u kojima je pronađen pesticid etilen oksid iznad dozvoljenih granica, isto se desilo i u Srbiji.

Sladoledi Baunti, Snikers, Tviks proizvedeni u Francuskoj povučeni su sa tržišta, a Uprava za veterinu je posle toga imala još posla, naročito kada se radi o kvalitetu sladoleda, jer je tokom prošle nedelje iz EU stiglo obaveštenje da je iz Španije, ali i Poljske uvezena toping masa koja se koristi za proizvodnju sladoleda, a koja iznad dozvoljenih granica sadrži stabilizator sa etilen oksidom.

Kako navode na sajtu Uprave za veterinu, u 105 kilograma toping mase proizvedene u Španiji nije pronađeno ništa što bi predstavljalo opasnost po zdravlje ljudi, ali je uvezena količina ove sporne sirovine povučena iz dalje proizvodnje sladoleda.

POVLAČE SE SNIKERS I TVIKS SLADOLEDI: Nisu bezbedni za upotrebu! |  Novosti.rs

Sladoledi poljskog proizvođača Froneri Ice Cream Polonia, „Milka“ i „Kit-Kat“ štapić i mini štapić, takođe su tokom prošle nedelje bili kontrolisani na prisustvo etilen oksida, ali iako on nije detektovan, pošiljka, kako su istakli u Upravi, neće biti stavljena u promet do odluke nadležnih organa.

SRPSKI KUPCI JOŠ U NEZNANJU: Sa hrvatskog tržišta povučene nove četiri  vrste sladoleda, bez potvrde da li su sporne serije stigle kod nas |  Novosti.rs

„Utvrđeno je da je sporni stabilizator korišćen u raznim vrstama proizvoda pored sladoleda (vege-burgeri, brašno od rogača, paradajz sos i slično) i da se njegovo sigurno prisustvo može dokazati samo ispitivanjem direktno u samom aditivu“, ističe se u obrazloženju Uprave za veterinu. Istragom je, kako navode na sajtu, utvrđeno da je u pitanju jedna sporna uvezena serija brenda „Kit-Kat“ koja neće biti stavljena na tržište iz predostrožnosti.

Snikers" i "tviks" sladoledi povlače se iz Srbije: Nisu bezbedni za  upotrebu! - 24sedam

Krajem prošle nedelje veterinarska inspekcija sprovela je i vanredni nadzor u distributivnom magacinu uvoznika konzervi tunjevine u maslinovom ulju Rio Mare, proizvođača Bolton FOOD S.P.A. iz Italije. Nadzor je sproveden u skladu sa analizom rizika zasnovanoj na nalazu opiljaka metala u ovom proizvodu u Hrvatskoj, a laboratorijskom analizom ocenjeno je da u konzervama nema primesa stranih materija i da je bezbedan za ljudsku ishranu.

Rio mare tunjevina u maslinovom ulju, 4x80g cena na akciji IDEA s123894

Za razliku od ovog slučaja, nedelju pre toga granična veterinarska inspekcija je tokom redovne kontrole pregledala pošiljke zamrznutog oslića „Nek“ iz Španije, gde je utvrđeno prisustvo larvi parazita Anisacisa.

lamargo | Oslic hek Lamargo 800g | www.maxi.rs

Riba izlovljena u južnozapadnom Atlantiku, u Španiji, imala je datum proizvodnje 22. januar 2021, a rok trajanja 22. januar 2023. Kako prisustvo ovog parazita u ribi koja nije dovoljno termički obrađena može da predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, celokupna pošiljka od 27.511 kilograma je blokirana i zabranjeno je njeno stavljanje na tržište.

Zlatan Trag - Oslić hek (beli oslić) se smatra... | Facebook

Krajem jula Uprava je po prijavi potrošača kontrolisala i sa tržišta povukla i jednu seriju dugotrajnog mleka Pilos. Kontrolom ovog mleka utvrđeno je da je zbog tehničke greške u softveru koji upravlja sistemom punjenja sterilnog mleka, došlo do otvaranja ventila na tanku za punjenje, te da je u poslednjih 30 minuta punjenja 21. juna došlo do mešanja sterilne vode sa mlekom.

Akcija Lidl - Pilos, Dugotrajno mleko 2,8% mm 1395886

Takvo mleko, kako je objašnjeno na sajtu Uprave za vaterinu, pomešano sa vodom punjeno je u ambalažu u navedenom periodu od nekih 30 minuta, što je između 2.500 i 3.000 litara. S obzirom da se radi o sterilnoj vodi, navode, utvrđeno je da nije došlo do kontaminacije proizvoda, te da ne postoji opasnost po zdravlje potrošača koji su, eventualno, konzumirali sporni proizvod.

Srbija zabranila uvoz mlijeka marke "Pilos" iz Gradačca | BN

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/danas)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

WC Captcha 6 + 1 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)