G-E0EWZBLP0V
петак , 19 априла 2024
Home / DRUŠTVO / Beograd na vodi u gubitku! NEKO ISISAVA VELIKI NOVAC! DRZAVA CUTI

Beograd na vodi u gubitku! NEKO ISISAVA VELIKI NOVAC! DRZAVA CUTI

FELJTON.rs
17.08.2021.

U 2020. manjak kompanije koja razvija “projekat veka” iznosi 2,8 miliona evra, a zavisnih kompanija još 15 miliona PO GODINI.

Beograd na vodi u gubitku 1Foto:

Kompanija Beograd na vodi je u prošloj godini iskazala neto gubitak od oko 2,8 miliona evra. Nakon dve godine pozitivnog poslovanja ova kompanija koja je 68 odsto u vlansištvu firme Belgrade waterfront iz Abu Dabija i 32 odsto u vlasništvu Republike Srbije, ponovo se vratila u minus.

Pored toga i dva preduzeća namenski otvorena za gradnju dve zgrade, BW Kula i BW Galerija, takođe su zabeležile gubitak. Galerija je bila u minusu 11,5 miliona evra, a Kula 3,5 miliona. Doduše, to je očekivano s obzirom da je Galerija otvorena tek ove godine, a kula se još gradi.

Gubitak od 2,8 miliona evra ipak nije pravi pokazatelj stanja s obzirom da se u građevinarstvu prihodi od prodaje knjiže tek kada se objekat preda kupcu. Kapara koju kupci plaćaju se knjiži kao primljeni avansi. Na kraju prošle godine na računu Beograda na vodi stajalo je blizu 15 milijardi dinara ili 127 miliona evra. Kada će se oni pretvoriti u prihode kompanije zavisi od toga kada će kaparisani stanovi biti završeni.

U svakom slučaju prošle godine Beograd na vodi je zabeležio i skoro tri puta manje prihode nego prethodne dve godine, od svega 3,8 milijarde dinara ili oko 32 miliona evra. Pretprošle godine to je iznosilo više od 90 miliona evra.

I mada za državu kao suvlasnika kompanije Beograd na vodi ni posle sedam godina od osnivanja nema konkretnih prihoda, osim posredno preko PDV-a, poreza na imovinu prodatih stanova i ostalih naknada, pošto se dobit stalno ulaže u dalju gradnju, novac ipak nalazi put ka UAE.

Do kraja ove godine dospeva na naplatu zajam osnivača iz Abu Dabija od 25 miliona evra, a pored toga Beograd na vodi ima prema njemu i obavezu od 3,7 miliona evra. Pored toga kompanija redovno isplaćuje usluge razvoja projekta firmi Eagle hills iz Abu Dabija. Prošle godine je plaćeno 4,7 miliona evra, a pretprošle 2,5 miliona. U bilansu Beograda na vodi se vodi obaveza prema ovoj firmi od 13,8 miliona evra.

Arhitekta Mahmud Bušatlija ističe da je nezahvalno podvlačiti neku računicu kada projekat još nije završen i komercijalizovan.

“Prolazni bilans u jednoj godini ne mora ništa da znači. Ako su u prošloj godini iskazani gubici, to ne znači i gubitak na kraju projekta. Možda je neka zgrada završena, a nije prodata. U ovom poslu uvek postoji vremenska zadrška jer se prvo ulaže u gradnju i opremanje, a tek onda se naplaćuje od prodaje”, napominje on.

Koga razvija Beograd na vodi?

Niški građevinski inženjer Danijel Dašić primećuje da postoji određena razlika između broja prodatih stanova koji se plasira u javnosti i ostvarenih prihoda. “Skoro je proslavljena prodaje 3.000-tog stana u Beogradu na vodi. Ako uzmemo da je prosečan stan od 60 kvadrata i prosečna cena od 2.500 evra po kvadratu, mada nemamo precizne informacije, to deluje mnogo veće od onog što stoji u prihodima Beograda na vodi ovih godina. Druga stvar je što se o Beogradu na vodi govorilo o motoru razvoja cele Srbije. Ja kao građevinac nisam čuo da je neko iz Niša išta tamo radio i zaradio. Radnici su uglavnom Indijci i Turci. Koga onda razvija Beograd na vodi?”, ocenjuje on.

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/danas)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 88 = 98

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)