G-E0EWZBLP0V
субота , 20 априла 2024
Home / ZABAVA / Verujete da vas neko PRATI, AGRESIVNI STE, u stalnom ste KONFLIKTU SA LJUDIMA? Ovi SIMPTOMI mogu ukazivati na ozbiljno duševno stanje koje zahteva lečenje

Verujete da vas neko PRATI, AGRESIVNI STE, u stalnom ste KONFLIKTU SA LJUDIMA? Ovi SIMPTOMI mogu ukazivati na ozbiljno duševno stanje koje zahteva lečenje

FELJTON.rs

18.04.2021.

Sumanute misli i ideje, fiksacija, nasilno ponašanje, agresija, može ukazivati na psihički poremećaj poznat pod nazivom paranoidna shizofrenija. Ovaj poremećaj ozbiljno narušava kvalitet života osobe koja neprekidno ima sumanute misli, ali i različite ideje koje upravljaju njegovim životom. Ono što okolini može da promakne je kada se osoba uspešno skriva, te se poremećaj detektuje u poodmakloj fazi.

Jedan od prvih simptoma paranoidne shizofrenije može biti informacija da osoba ima problem sa okolinom, da stalno razmišlja u smeru da je praćena, da je opkoljena neprijateljima i da jednostavno mora da se brani. Kako će ta odbrana izgledati, zavisi od toga da li će se poremećaj primetiti na vreme, a pacijent podvrgnuti lečenju koje će bolest uspešno držati pod kontolom.

Možda vas zanima…

  • Niže osobe su sklonije paranoji?
  • Skloni ste izlivima besa? Vreme je da naučite da se kontrolišete

Specijalista medicinske psihologije prof.dr Bojana Dimitrijević objašnjava za Žena.rs da je paranoidna shizofrenija jedno od oboljenja iz shizofrenog spektra psihoza, koje predstavljaju ozbiljan duševni poremećaj. Osoba koja boluje od nekog oblika psihoze, u akutnim fazama bolesti, ima mnoštvo pozitivnih i/ili negativnih simptoma i ozbiljno narušeno funkcionisanje, koje najčešće uočavaju i ljudi u njenoj okolini.

118203_agresija-za-portal-profimedia0274464894
118203_AGRESIJA-ZA-PORTAL-PROFIMEDIA0274464894FOTO:

-Nepredvidivost i neočekivanost ponašanja ovih bolesnika čini da postoji i veliki strah od njihovog anticipiranog ugrožavajućeg ponašanja. Opasnost da je pacijent oboleo od paranoidne shizofrenije koji ispoljava nasilno ponašanje, nije veća od takve iste opasnosti od strane bilo koje osobe koja nema psihijatrijsku dijagnozu, na šta ukazuju brojna istraživanja. Ova bolest se uspešno drži pod kontrolom primenom savremene farmakoterapije, pa u novije vreme i psihoterapije. Budući da paranoidna shizofrenija po pravilu počinje dosta kasno, odnosno obično tek oko četvrte decenije života, obično su u pitanju pacijenti koji imaju već formiranu porodicu, izgrađenu socijalnu mrežu i strukturu ličnih odgovornosti i profesionalnih zaduženja, pa utoliko više mogu voditi sadržajan život u fazama kada je bolest kupirana adekvatnom terapijom, objašnjava profesrka Dimitrijević.

U akutnim fazama, kada je pacijent upadljivo pod dejstvom sumanutih misli i ideja, najčešće nema mogućnosti uveriti ga da su one plod njegove bolesti, budući da ih on doživljava kao potpuno realne i uveren je u njihovu istinitost.

-U toj fazi postoji i mogućnost da njeno ponašanje, najčešće pod dejstvom sumanutih misli i ideja, bude izrazito agresivno i nekontrolisano, kada može naneti povredu drugoj osobi ili sebi, ali procenat takvih ispoljavanja nije visok, i ne znači da je osoba koja je obolela od paranoidne shizofrenije potencijalni ubica, nasilnik i opasan čovek. Obraćanjem lekaru radi saniranja ovakve slike, a ne prepiranjem sa obolelom osobom da su njegove/njene ideje „glupost“, „izmišljotina“ ili „neistina“, mnogo više ćemo joj pomoći da se što brže vrati u premorbidno, funkcionalno stanje. Mnogo puta čujemo pitanje kako neko oboli od psihoze i u tom pitanju skoro po pravilu naslućujemo strah da će se ova bolest „naslediti“, kaže profesorka Dimitrijević.

Zašto nastaje bolest

Postojanje psihičke bolesti u porodici uvek otvara mnoštvo pitanja. Naročito je to slučaj kada je u pitanju oboljenje kao ovo, koje je relativno lako prepoznatljivo i često dosta upadljivo po izmenjenosti pacijentovog ponašanja, njegovoj nepoverljivosti, neuobičajenoj interpretaciji događaja oko sebe.

-Odgovor na pitanja o nastanku ove bolesti najbolje je ostaviti otvorenim, jer i uprkos mnoštvu teorijskih i praktičnih saznanja, i dalje ne možemo sa sigurnošću odgovoriti da li će se konkretnoj osobi, koja ima u porodici istoriju ovog oboljenja, takođe pojaviti simptomi, niti kako to da se neko, u čijoj porodici ovakvog oboljenja nikada nije bilo, ipak razboli. Takođe je nezahvalno predviđati da li je neko dovoljno psihički čvrst i stabilan da ga, koliko god životnih nedaća bilo, ni jedna neće dovesti u stanje reaktivne ili procesne psihičke poremećenosti. Nega psihičkog zdravlja i obraćanje stručnjaku za pomoć važan su element brige o zdravlju uopšte. Kad osoba, ili njena okolina, primete da postoje elementi izmenjenog ponašanja i psihičkog funkcionisanja, javljanje stručnjaku psihologu ili psihijatru korak je ka uspostavljanju psihičke ravnoteže. Ako duže i ozbiljnije lečenje i nije potrebno, to može biti impuls ka poboljšanju kvaliteta mentalnog zdravlja, zaključuje profesorka Bojana Dimitrijević, specijalista medicinske psihologije.

Pratite nas na društvenim mrežama

(feljton.rs/blic)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

84 + = 94

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)