G-E0EWZBLP0V
четвртак , 23 маја 2024
Home / ZABAVA / Dijagnoza depresije uskoro putem analiza krvi! LECENJE I IZLAZAK IZ DEPRESIJE SAMO KROZ POZITIVNE MISLI

Dijagnoza depresije uskoro putem analiza krvi! LECENJE I IZLAZAK IZ DEPRESIJE SAMO KROZ POZITIVNE MISLI

FELJTON.rs

18.04.2021.

Naučnici su razvili novi test krvi koji bi analizom određenih biomarkera povezanih sa poremećajima raspoloženja mogao da dovede do preciznije dijagnoze, ali i lečenja depresije i bipolarnog poremećaja, piše FELJTON.rs

Naučnici su razvili novi test krvi koji može da otkrije depresiju
NAUČNICI SU RAZVILI NOVI TEST KRVI KOJI MOŽE DA OTKRIJE DEPRESIJUFOTO: PROFIMEDIA

Iako je depresija prepoznata vekovima i pogađa stotine miliona ljudi širom sveta, tradicionalna dijagnoza se i dalje zasniva na kliničkoj proceni lekara, psihologa i psihijatara.

Možda vas zanima…

  • „TUGA je ljubav koju nemamo kome da damo“ kaže psiholog i savetuje kako da se izborimo sa nekim gubitkom

Analize krvi koje se danas vrše mogu samo dodatno da potkrepe lekarsku procenu kako bi se ustanovilo da li su simptomi depresije povezani sa drugim bolestima, ali se ne koriste u kliničkoj praksi za objektivnu i nezavisnu dijagnozu samog stanja. Novo istraživanje kojim je rukovodio profesor Aleksandar B. Nikolesku sa Univerziteta u Indijani, sugeriše da bi testovi koje su oni ustanovili mogli biti veoma korisni u budućnosti.

U novoj studiji, istraživači su identifikovali 26 biomarkera – merljivih i prirodnih indikatora – u krvi pacijenata koji su povezani sa određenim poremećajima raspoloženja koji se pojavljuju kod pacijenata koji boluju od depresije, bipolarnog poremećaja i paranoje.

Naučnici su razvili novi test krvi koji može da otkrije depresiju
NAUČNICI SU RAZVILI NOVI TEST KRVI KOJI MOŽE DA OTKRIJE DEPRESIJUFOTO: PROFIMEDIA

„Ovi biomarkeri u krvi mogu postati veoma važni alati u dijagnozi poremećaja koje pacijenti subjektivno prijavljuju ili slobodne procene zdravstvenog radnika koje nisu uvek pouzdane“, smatra psihijatar i neuronaučnik Aleksandar B. Nikolesku, prenosi „RTS“.

„Ovi testovi krvi mogu otvoriti vrata za precizno utvrđivanje adekvatne medikamentozne terapije prilagođene svakom pacijentu, kao i objektivno praćenje kako reaguje na lečenje“, dodaje profesor.

Nikolesku je više godina posvetio razvijanju sličnih testova za analizu biomarkera iz krvi koji bi mogli da pomognu u predviđanju suicidalnih namera kod pacijenata, dijagnoze nivoa bola i utvrđivanje postojanja sindroma posttraumatskog stresa.

U novoj studiji koja je trajala četiri godine, istraživači su radili sa stotinama pacijenata u Medicinskom centru u Indijanapolisu, sprovodeći seriju testova za identifikaciju i potvrdu biomarkera u krvi koji bi mogli biti povezani sa poremećajima raspoloženja.

Upoređujući uzorke sa bazom podataka prikupljenih iz više od 1.600 studija iz oblasti humane genetike, ekspresije gena i proteina, tim je uspeo da identifikuje seriju biomarkera povezanih sa poremećajima raspoloženja koju je sveo na 26 najznačajnijih.

U završnom testu, istraživači su ispitali još jednu grupu psihijatrijskih pacijenata kako bi utvrdili da li ovih 26 identifikovanih biomarkera može da ukaže na raspoloženje, depresiju i maniju, kao i da predvide buduće ishode.

Nakon što su obavljene sve provere, istraživači su naveli da je potvrđena značajna veza 12 biomarkera sa depresijom, od kojih je šest povezano i sa bipolarnim poremećajima i dva koja mogu ukazati na maniju.

Prema istraživačima, njihov pristup preciznoj medicini ne samo da može pomoći u utvrđivanju depresije i drugih poremećaja raspoloženja kod pacijenata, već može da pomogne i u bioinformativnom ciljanju određenih lekova koji bi mogli najbolje da leče ova stanja.

Pratite nas na društvenim mrežama

(feljton.rs/blic)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 2 = 6

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)