G-E0EWZBLP0V
четвртак , 25 априла 2024
Home / DIJASPORA / Pobesneli Zoka, maršal Tvito i Tramp pre Trampa: Donald više nije predsednik, ali tu su trampovci u NAŠEM KOMŠILUKU da ga zamene;

Pobesneli Zoka, maršal Tvito i Tramp pre Trampa: Donald više nije predsednik, ali tu su trampovci u NAŠEM KOMŠILUKU da ga zamene;

  •  FELJTON.rs
  •  05.04.2021.
tramp milanovic jansa orban foto RAS AP John Thys, AP John Raoux, Tanjug Damir Sencar, AP Johanna Geron

Donald Tramp (za sada) više nije deo svetske politike, ali njegovo nasleđe ostaje da živi. Ono je posebno vidljivo u našem susedstvu.

Mnogi dugogodišnji političari, koji imaju mnogo većeg iskustva u politici nego što je to slučaj sa bivšim američkim predsednikom, igrajući na kartu populizma i njegove popularnosti u SAD, pokupili su brojne manire od njega.

Mnogi autoritarni lideri širom sveta su se ugledali na Trampa, ali to važi i za one koji pokušavaju, ili su bar doskora pokušavali, da se predstave kao demokrate.

Teške uvrede, svađe sa neistomišljenicima, rečnik kakav ne priliči državnicima i konstantno kukanje o tome kako mediji šire „lažne vesti“, svega toga smo se naslušali kod Trampa, a sve to možemo i danas da vidimo, a neki od najboljih primera su na teritoriji bivše SFRJ i komšiluku.

Zoran Milanović – gospodar nadimaka

Hrvatski predsednik je po opredeljenju demokrata, ali po „jeziku“ sve više naginje populizmu. Iako je uvek bio poznat po svojim „zoranizmima“, pa tako i dok je bio premijer Hrvatske umeo da potkači i susede svojim izjavama, sada se čini da je ostao bez kočnice.

Naročito u vreme pandemije, izgleda da nema koga nije uvredio od svojih političkih rivala, ali i kritičara, političkih analitičara, novinara, članova različitih udruženja.

Čim bi ga neko malo kritikovao, on bi imao spreman arsenal uvreda od kojih su neke prilično neuobičajene.

Zoran Milanović
Zoran Milanović

Njegove izjave, iako mnoge za osudu, zabavljaju komentatore na društvenim mrežama.

Neki od tviteraša su rekli da „pobesneli Zoka“ nastavlja stopama Donalda Trampa.

I zaista, kako je Tramp voleo da daje nadimke svojim protivnicima i drugim svetskim liderima (setimo se samo kako je Kim Džong una zvao „malim raketašem“, a Hilari Klinton – pokvarenom Hilari), tako i Milanović rado „menja imena“ svojim rivalima.

Tako, na primer, predsednika Sabora Gordana Jandrokovića zove „njonjo“ i „podrepaš“, a predsednika SDSS Milorada Pupovca je nazvao „prljavim“ i „bednikom“.

Sam Pupovac je takođe uporedio Milanovićevu retoriku sa Trampovom.

Međutim, kako se najviše svađa sa premijerom Andrejem Plenkovićem, za njega ima i najveći raspon uvredljivih naziva.https://pulsembed.eu/p2em/SlBKazagx/

„Štetočina“, „špijunčina“, „ružan“, „herojski zec“, „plameni jazavac“, samo su neki od epiteta koje je uputio Plenkoviću.

Uvredio je i čuvenu spisateljicu Vedranu Rudan, nazvavši je polupismenim piskaralom, a poslanice iz Sabora koje su ga prozivale zbog poseta klubu Dragana Kovačevića, bivšeg direktora kompanije „Jadranski naftovod“, koji je pod istragom korupcije, nazvao je „samodopadnim narikačama“.

Lista onih koje je Milanović uvredio, kao i spisak svih nadimaka koje izmišlja, povećava se iz dana u dan.

Da li se Milanoviću dopada što ga porede sa Trampom? Pa ne, on se zbog toga uvredio jer je i on sam kritikovao Donalda Trampa.

– Niti vređam manjine, niti podržavam bele supremacioniste. Šta je tu slično – upitao je Milanović u intervjuu Večernjem listu od prošle godine.

Ipak, rat rečima koji vodi na nebrojeno mnogo frontova u zemlji, kao i obimno korišćenje društvenih mreža za iznošenje stavova o svemu i svačemu i naravno prozivanje i vređanje, kao da su izašli iz Trampovog “udžbenika”.https://pulsembed.eu/p2em/tPintzfJ0/

Viktor Orban – Tramp pre Trampa

Za razliku od Milanovića, mađarskom premijeru sigurno imponuje kada ga neko uporedi sa Trampom. Naime, on je jedan od retkih lidera iz Evropske unije koji je imao dobre odnose sa bivšim američkim predsednikom i koga ovaj nije na neki način uvredio.

Štaviše, Tramp je govorio kako mu se divi, a za Orbana neki kažu da je zapravo Tramp pre Trampa.

Njih dvojicu povezuje mnogo stvari. Orban, koji je prešao put od borca protiv sovjetske diktature do autoritarnog lidera koji sve više pokušava da uguši opoziciju i kritičare u svojoj zemlji, pokazao je da ne podnosi protivljenje, niti kritiku, baš kao i Tramp.

Viktor Orban
Viktor Orban

Obojica su pokazali da ne poštuju EU, da imaju antiimigrantske stavove i da njihovo navodno poštovanje tradicije zapravo više predstavlja šovinističke stavove

Viktor Orban je „očito pomalo kontroverzan poput mene, ali nije važno“, prokomentarisao je Tramp 2019. godine kada mu je Orban bio u gostima.

Među njihovim zajedničkim karakteristikama jeste i promovisanje teorija zavera. Orbanov “dežurni krivac” za sve krize u EU je američko-mađarski biznismen jevrejskog porekla Džordž Soros.

Trampu su krivci liberali i demokrate, ali je često koketirao sa teorijama zavera koje promoviše mnoge od njegovih pristalica koji takođe Sorosa povezuju sa nekakvim planovima za novi svetski poredak.

Povezuje ih i konstantan sukob sa medijima koje optužuju da lažu i da žele da ih sruše.

Međutim, dok se Tramp sukobljavao sa CNN-om, NBC Njuzom, Vašington postom i drugim medijima, Orban je ipak otišao dalje. On je praktično pogasio većinu nezavisnih medija u Mađarskoj gde je sada sloboda medija ugrožena kao u vreme komunizma protiv kojeg se sam Orban nekada borio.https://pulsembed.eu/p2em/2trfJqxc3/

Janez Janša – „maršal Tvito“

Slovenački premijer, veteran politike koji je imao i veliku ulogu u raspadu Jugoslavije, još jedan je od Trampovih obožavalaca.

To je najbolje pokazao tako što je obrukao svoju zemlju preuranjenim čestitkama Trampu u novembru za novi mandat – mandat koji nije dobio jer je pobedio Džo Bajden.

I pre izbora Janša je izražavao veliku podršku Trampu kao da je običan navijač, a ne premijer jedne države koji treba da bude staložen i svestan da utakmica nije gotova dok sudija ne svira kraj.

Treba ipak istaći da je Tramp „slovenački zet“, pa je možda i faktor Melanija doprineo Janšinoj sklonosti ka Trampu.

Janez Janša na video debati
Janez Janša na video debati

Janša, kao i Tramp, ima kofer pun skandala oko korupcije i suđenja. Podsetimo, osuđen je zbog primanja mita po vojnom ugovoru s finskom kompanijom “Patrija” tokom prvog mandata (2004-2008), međutim uspeo je da izdejstvuje da Ustavni sud poništi tu kaznu. Tu je i skandal sa švercom oružja tokom raspada Jugoslavije, ali on negira da je bio umešan u to.

Mnoge stvari koje povezuju Orbana i Trampa važe i za Janšu. On u velikoj meri sledi Orbanovu politiku prema medijima i imigrantima, pa EU sada strepi jer uskoro Slovenija treba da preuzme predsedavanje.

Poput Orbana i Trampa, poveo je rat protiv medija. On se, međutim, nije zaustavio na domaćim novinarima, već je napao i novinarku Politika upravo zbog toga što je pisala o njegovom odnosu prema medijima u Sloveniji.

I Janša voli da širi propagandu teorije zavere, a kao i Trampu, omiljena platforma za to mu je Tviter, pa ima i nadimak “maršal Tvito”.

Preko Tvitera od često vređa političke protivnike, ali i sve koji se ne slažu sa njim. Na njegovom udaru su često i novinari, što je ironično kad se uzme u vidu da je upravo on na početku karijere bio novinar koji se suprotstavljao vlasti.

Pratite nas na društvenim mrežama

(feljton.rs/blic)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 + 1 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)