G-E0EWZBLP0V
Home / DIJASPORA / „NASER ORIĆ JE BIO I OSTAO ZLOČINAC!“ Oštre reakcije na najavu Hadžihafizbegovića da će ekranizovati monstruoznog lidera muslimanske armije

„NASER ORIĆ JE BIO I OSTAO ZLOČINAC!“ Oštre reakcije na najavu Hadžihafizbegovića da će ekranizovati monstruoznog lidera muslimanske armije

FELJTON.rs

23. 03. 2021.

НАСЕР ОРИЋ ЈЕ БИО И ОСТАО ЗЛОЧИНАЦ! Оштре реакције на најаву Хаџихафизбеговића да ће екранизовати монструозног лидера муслиманске армије
SNIMAĆE se film o Naseru Oriću.

– Taj se film priprema da se jednom skine stigma sa heroja koji je otišao u Hag i bio oslobođen optužbi. Moramo napraviti film o Naseru Oriću – ovako je bosanski glumac Emir Hadžihafizbegović najavio snimanje filma o komandantu jedinica tzv. Armije Bosne i Hercegovine na teritoriji Srebrenice tokom građanskog rata u BiH. Da je u planu da se ratno „delo“ Nasera Orića, srpskog krvnika, prenese na platno, Hadžihafizbegović je najavio još u februaru, ali je njegova najava izazvala burne reakcije tek kada se počela širiti društvenim mrežama.

U komentarima mišljenje je gotovo jedinstveno: da bi snimanje filma o zloglasnom Oriću bilo vređanje pre svega žrtava koje je svirepo ubio on ili pripadnici jedinica kojima je komandovao, ali i njihovih porodica kao i srpskog naroda. Sagovornici „Novosti“ iz političkog i nevladinih sektora u Republici Srpskoj, kažu da „najava glumca Emira Hadžihafizbegovića da se snima film o zločincu Naseru Oriću predstavlja pokušaj ‘pranja’ bošnjačke istorije, gde se po svaku cenu želi zadržati stereotip o Bošnjacima kao herojima i žrtvama proteklog rata, i Srbima kao zločincima“.

Nenad Stevandić, predsedavajući Srpskog kluba u Parlamentu BiH, kaže, za „Novosti“, da Hadžihafizbegovićeva najava o snimanju filma o zločincu Naseru Oriću ide u pravcu večne opsesije Sarajeva da se život i ratni put Orića dokumentuje kao humani i herojski put, a ne put ratnih zločina nad Srbima.

– Od završetka rata bošnjački politički krug je u misiji lažiranja istorije i činjenica o proteklom ratu, kao i priče o žrtvama i zločincima. Ako je verovati Hadžihafizbegoviću, onda bismo uskoro mogli imati i film o Handžar-diviziji gde bi handžaristi bili prikazani kao humanitarna organizacija – kaže Stevandić.

On dodaje da Sarajevo nikada ne odustaje u nameri da targetira Srbe i da stavi srpskom narodu etiketu zločinaca.

– Iz Sarajeva se oblikuje javno mnjenje koje je okrenuto novim sukobima, a ne suživotu. U ovom projektu učestvuju i kulturne i druge javne ličnosti. Mržnja prema Srbima okuplja Bošnjake – ističe Stevandić.

On kaže da su Srbi prošli katarzu, a Bošnjaci to tek treba da urade.

– Oko milion i po Bošnjaka uporno želi sukob sa devet miliona Srba i tri miliona Hrvata. Prosto, u Sarajevu ne mogu da žive ako ne provociraju Srbe, jer šta je najava filma o zločincu Oriću nego provokacija i prst u oko – poručio je Stevandić.

Srebrenički manifest u Sava Centru

PRE četiri godine (u novembru 2017), Hadžihafizbegović je izazvao svojevrsni skandal usred Beograda. Na premijeri nove „Audicije“, u prepunom Sava centru, u jednom trenutku „izašao je iz lika“ Bogoljuba Šaulića kako bi izdeklamovao deo sopstvenog manifesta „Bosna, moja jedina domovina“. Reč je o njegovom tekstu koji ovaj glumac govori na svim političkim skupovima i počastima takozvane Armije BiH. I ne samo to. Isti taj govor glumac je deklamovao i na komemoraciji u Srebrenici. Deo gledalaca tada je glasno protestovao zbog ovakve zloupotrebe popularne komične predstave, ali se isti scenario ponovio i večeri kasnije, tokom reprize u Sava centru.

Zato i ne čudi što je u novom filmu Jasmile Žbanić o Srebrenici Quo vadis, Aida, Hadžihafizbegović „rado prihvatio“ ulogu srpskog vojnika, bliskog saradnika Ratka Mladića.  A. P.

Branimir Kojić, predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice, kaže, za „Novosti“, da kvalifikacija Nasera Orića kao heroja pokazuje koliko su Bošnjaci za mir, toleranciju i suživot.

– Naser Orić je počinio najmonstruoznije zločine nad Srbima u proteklom ratu u BiH. Dokaz ovoga je 3.500 srpskih grobova na području regije Srebrenice. Orić je za ubijanje Srba nagrađen oslobađajućom presudom – podseća Kojić.

Kaže i da najava snimanja filma o Oriću predstavlja cirkus i da ne postoji film koji može „oprati“ biografiju Nasera.

– Naser Orić je bio i ostao zločinac. To što ga sarajevska čaršija i neki glumci pokušavaju staviti na pijedestal ništa ne znači. Koliko je Sarajevo izgubilo kompas dokaz je i da ispravljaju biografiju zločinca koji je izdao čak i svoj narod. Predlog Hadžihafizbegoviću i svima kojima je Orić u srcu, jeste da snime film o komandantu Srebrenice i da se zove „Naser Orić izdajnik“. On je izdajnik i zločinac, a nikakav heroj. Jedino je snagu pokazivao kada se ubijala srpska nejač 1992. i početkom 1993. godine. Tada je ubijeno 80 odsto srpskih žrtava u regiji Srebrenice. U zoni odgovornosti Orića nije bilo zarobljenih, i on je počinio genocid nad Srbima – kaže Kojić.

PREDVODIO MONSTRUOZNE ZLOČINE

POSLE izbijanja građanskog rata u BiH, Naser Orić je maja 1992. imenovan za komandanta štaba TO u Srebrenici, a ubrzo i za člana Ratnog predsedništva Srebrenice. Početkom novembra 1992. postao je komandant Objedinjenih oružanih snaga podregiona Srebrenica, pa su u njegovoj nadležnosti osim opštine Srebrenica bile i opštine Bratunac, Vlasenica i Zvornik. Od 1992. do 1995, predvodio je mnogobrojne napade i monstruozne zločine u više od 50 srpskih sela u opštinama Bratunac i Srebrenica.

Učestvovao je u masovnim pokoljima Srba i etničkim čišćenjima srpskih sela u istočnoj Bosni, kao i u okrutnim i svirepim masakrima na Petrovdan 1992. i Božić 1993. u selu Kravica, kraj Bratunca. Pod njegovom komandom bila je i monstrum Elfeta Veseli, koja je u selu Donja Kamenica, masakrirala dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića, koji se vratio u selo po svog psa. U julu 1995, pre nego što je Vojska RS zauzela Srebrenicu, evakuisan je helikopterom na područje pod kontrolom tzv. Armije BiH.

Hadžihafizbegović, koji je svojevremeno bio ministar kulture u Kantonu Sarajevo, ratne godine proveo je u uniformi takozvane Armije BiH. I tada a ni sada, ovaj bosanski glumac nije propuštao priliku da o Srbiji i Srbima govori sve najgore.

Za njega smo „genocidni narod“, a na jednom snimku koji kruži internetom čak se pita „zašto bosanski muslimani nisu išli u Negotin i Kraljevo i ubijali srpske majke“. Na hrvatskoj televiziji je izrazio nadu da će Amerikanci „odseći glavu Srbiji“, koju je uporedio sa aždajom, dok je pre dve godine na crnogorskoj televiziji poručio da „strahuje da će Srbi ponoviti genocid“.

Uprkos ovakvim izjavama, Emir Hadžihafizbegović je sve vreme u Srbiji rado viđen gost. Snimao je brojne filmove sa našim rediteljima, igrao u serijama, gostovao sa predstavama i dobijao nagrade na Festu, u Nišu, Zaječaru, Sopotu, Leskovcu…

(feljton.rs/novosti)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 2 = 5

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.