G-E0EWZBLP0V
Home / MOJ BIZNIS / IDE LI BITKOIN NA 100.000 DOLARA? Tri su razloga koji bi kriptovalute mogli da vinu u „nebo“

IDE LI BITKOIN NA 100.000 DOLARA? Tri su razloga koji bi kriptovalute mogli da vinu u „nebo“

Jedan bitkoin danas vredi oko 50.000 dolara, 3.000 više nego juče. Ova najpopularnija kriptovaluta već nedeljama beleži rekordne vrednosti, a u prilog daljem rastu cene govore i očekivanja relevantnih institucija, ali i potezi milijardera i vlasnika velikih kompanija.

Neke procene govore da bi bitkoin u narednom periodu mogao da dostigne vrednost od 100.000 dolara, pa i više, iako se do pre samo tri meseca kretao oko 20.000 dolara.

Analitičari JP Morgan Chasea smatraju da bitkoin ima dugoročni potencijal za ogroman dalji rast jer se takmiči sa zlatom za investicijske tokove. Oni su odredili vrlo hrabru dugoročnu ciljanu cenu za bitkoin, tvrdeći da bi najvažnija kriptovaluta mogla dostići i nivo od 146.000 američkih dolara.

Drugi optimističan razlog za verovanje u dalji rast bitkoina je najava, da će popularni reper Džej-Zi i izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi osnovati fond za razvoj bitkoina u koji će u startu uložiti 500 bitkoina ili oko 24 miliona dolara. Misija njihovog fonda je da učini „bitkoin valutom interneta“, opisuje se u projektu.

Izvršni direktor Tvitera najavio je da njegova kompanija sagledava i nove opcije upotrebe digitalne valute, uključujući i eventualno plaćanje zaposlenih u bitkoinima.

Mask „pogurao“ bitkoin

Veliki skok tokom prošle nedelje bitkoin je doživeo posle objave Ilona Maska, direktora proizvođača električnih automobila Tesla, koji je objavio da njegova kompanija deo svojih prihoda čuva u bitkoinima, a ne u tradicionalnoj valuti. On je najavio i da bi Tesla uskoro mogla uvesti plaćanje automobila u kriptovalutama.

Podsetimo, Tesla je prošlog ponedeljka kupila bitkoine u vrednosti od 1,5 milijardi dolara, a bitkoin je u roku od 24 sata od ove objave porastao 22 odsto.

Brendon Minc, generalni direktor „Bitcoin Depot“-a, smatra da će to podstaći i druge firme da kupuju bitkoine. Čak je naveo da može da zamisli da bitkoin tokom ove godine dostigne cenu od 100.000 dolara. Prema njegovom mišljenju, Ilon Mask je pomerio samo prvu dominu u nizu koja će „lansirati“ bitkoin ove godine i nadalje.

Očekuje se da bi i Epl mogao ući u ove vode, iako trenutno još ne dopušta korisnicima Epl Peja da kupuju kriptovalute. Sledom Teslinog primera, najvrednija svetska kompanija takođe bi mogla pretvoriti deo svojih ogromnih novčanih rezervi (200 milijardi dolara) u bitkoin. Procenjuju da bi Epl mogao kupiti oko milijardu dolara vrednih bitkoina.

Osnivač kompanije za upravljanje imovinom „Ark Invest“, Keti Vud, smatra da će cena bitkoina rasti za 40.000 dolara ako svaka S&P 500 kompanija uloži jedan procenat svog bilansa u digitalnu imovinu, a čak 400.000 ako bi uložili 10 procenata.

Koliko je globalno interesovanje za bitkoinom, pokazuje i podatak da je izraz „kupujte kriptovalute“ na Guglu dostigao u januaru najveći broj pretraživanja u istoriji, a čak i u Srbiji danas bitkoinima možete kupovati hleb i mleko, kompjutersku opremu ili plaćati privatne lekarske preglede.

Upozorenja iz NBS

S druge strane, Narodna banka Srbije upozorava. Ističe da su trgovanje akcijama, robom, valutnim parovima… visoko rizične transakcije koje često uključuju i različite oblike prevara i da se kao pružaoci ovih „usluga“ javljaju platforme koje ne podležu regulatornim, kontrolnim, niti nadzornim ovlašćenjima organa Republike Srbije.

Pružanje investicionih i brokersko-dilerskih usluga u Srbiji ne može se obavljati bez dozvole Komisije za hartije od vrednosti, navode.

Stoga, je preporuka građanima da pre nego što odluče da povere nekome svoj novac ili da investiraju u neki finansijski proizvod – provere da li lice ili platforma koji nude određene usluge imaju dozvolu za pružanje investicionih i brokersko-dilerskih usluga i davanje investicionih saveta.

FELJTON.rs / Izvor: Blic.rs

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 35 = 41

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.