G-E0EWZBLP0V
четвртак , 2 маја 2024
Home / CRNA HRONIKA / Ministarka Grujičić o smrti bebe u Sremskoj Mitrovici. Nažalost, uvek postoji mogućnost komplikacija.

Ministarka Grujičić o smrti bebe u Sremskoj Mitrovici. Nažalost, uvek postoji mogućnost komplikacija.

CRNA HRONIKA: FELJTON.rs
23.1. 2024.

Ženica čije je dete preminulo dobila je analgeziju, što znači da joj je prag tolerancije na bol bio niži.

Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić govorila je o slučaju M.M iz Sr Mitrovice, a zbog sumnji da je nesavesno postupao uhapšen je ginekolog akušer M.M.
Foto: printscreen/Foto: printscreen/

Uvid u izveštaj pedijatara Klinike za pedijatriju Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na osnovu obdukcionog nalaza

U njemu se navodi da je smrt devojčice nastupila u 4 časa i 38 minuta, opisuje se ceo tok događaja, a zaključak sudskih obducenata prenosimo u celosti:

„Na osnovu kliničkog toka i prispelog obdukcionog nalaza mišljenja smo da je do nepovoljnog ishoda došlo usled teške perinatalne asfiksije ploda i masivne aspiracije mekonijuma, te posledičnog nastanka bilateralnog pneumotoraksa, te bilateralne suprarenalne hemoragije. Verifikovano je i prisustvo subgalealnog hematoma“,

Telegraf.rs

Prof. dr. Danica Grujičić je u emisiji „Uranak“ na televiziji K1 rekla je da je izvršen unutrašnji stručni nadzor, koji nije dao svoj zaključak. 

– Naime, kolege koje su obavljale stručni nadzor tražile su da svi učesnici, uključujući i načelnika odeljenja, kao i svi prisutni tokom porođaja, daju izjave. Oni su dostavili izjave, ali inspekcija još uvek nije donela svoj zaključak. Danas su im postavljeni rokovi da dostave sve izjave, nakon čega će inspektorka Ministarstva zdravlja izneti svoje mišljenje. Ipak, u ovakvim situacijama uvek je preporučljivo sprovesti objektivan stručni nadzor – rekla je dr Grujičić i dodala:

– Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo preporučuje sprovođenje nadzora na osnovu spiska nadzornika koji radi u skladu sa zakonom komore. Biće odabrana tri nadzornika koji će imati dve nedelje vremena da sastave izveštaj. 

Sa druge strane, primetili smo da je doktor priveden i da će biti pokrenut postupak. Detalji same istrage nisu potpuno poznati, pa se ne bih izjašnjavala dok ne dobijem kompletnu informaciju. Antikorupcijski tim je intervenisao i smatrao da su potrebne dodatne analize, a trudiću se da se to završi tokom ove nedelje. Kada dobijem zvaničan izveštaj stručnog nadzora, tada ću imati sve informacije o tome da li je postupano u skladu sa pravilima ili ne. Postoje zaposleni koji su potvrdili sve što je izjavila porodilja. 

Komplikacije su uobičajene u porođaju, koji je prirodno medicinsko stanje. Nažalost, uvek postoji mogućnost komplikacija. Česi su zatvorili sva porodilišta koja imaju manje od 300 porođaja godišnje. Sremska Mitrovica ima veći broj porođaja, što ukazuje na iskusne stručnjake. Iako je najbolje sprečiti komplikacije, u slučaju da dođe do njih, osoba koja radi mora zadržati apsolutnu mirnoću i ne podleći panici. Šta se tačno dešavalo tamo, saznaćemo kada se spoljna stručna kontrola izjasni – rekla je Danica Grujičić.

Kako je rekla ministarka, u slučaju M M napravljeno je nekoliko grešaka.

– Ovde se pojavilo nekoliko grešaka. Kada već dođe do komplikacija, smatram da su kolega i dežurna ekipa morale odmah obavestiti direktora bolnice, koji je inače ginekolog, u roku od jednog sata o tome šta se dogodilo. Unutrašnja stručna kontrola je trebalo da se sprovede narednog dana, a ne tek kada su se informacije pojavile na društvenim mrežama. Ne možemo čekati da se informacije pojave na mrežama, moramo sami reagovati na takve komplikacije.

Prema njenim rečima, ako dođe do incidenta, Ministarstvo zdravlja će sada izdati odgovarajuću instrukciju, prema kojoj, u slučaju neželjenog medicinskog događanja, direktor ustanove mora biti obavešten unutar jednog sata, a ja kao ministar unutar dva sata.

– Pre nego što informacije procure na društvenim mrežama, trebamo znati tačno šta se desilo i imati prave informacije o tome. Nažalost, kolege su čekale da se informacije pojave na društvenim mrežama, stvarajući utisak da se nešto pokušava prikriti. Doktori se često štite međusobno, ali mora postojati granica te zaštite. Obaveza im je obavestiti direktora, a zatim direktor treba da obavesti mene. Ključno je da svi budu obavešteni ukoliko se nešto neobično dogodi u bolnici, pogotovo ako je situacija tako tragična kao što je ovaj slučaj – kaže prof. dr Grujičić i dodaje da je doktor morao da referiše tokom jutarnjeg sastanka šta se dogodilo tokom dežurstva:

– Postoje jutarnji sastanci na kojima se iznose sve informacije o događajima tokom jednog dežurstva. Pretpostavljam da je kolega barem trebao referisati o tome ujutru, s obzirom na to da je bilo poznato da je dete preminulo u ranim jutarnjim časovima. Mislim da je direktor trebao reagovati. Bio je dužan reagovati, sprovesti unutrašnju kontrolu i odmah izneti neko saopštenje – izjavila je ministraka.

Dodala je da nismo svi isti kada je u pitanju tolerancija na bol.

– Ženica čije je dete preminulo dobila je analgeziju, što znači da joj je prag tolerancije na bol bio niži. Neki ne žele primiti analgeziju i žele se poroditi potpuno prirodno, a to je takođe moguće. Ponekad se suočavamo s komplikacijama. Lepo je kada sve ide glatko, tada smo svi veliki doktori, ali kada se pojave komplikacije, eksperti se razlikuju od onih koji to nisu. Ko je tačno odgovoran u ovom slučaju, šta se dešavalo, šta se dogodilo u Vranju, na ta pitanja ne bi trebalo da odgovara samo unutrašnja, već i spoljašnja stručna kontrola – kaže ministarka zdravlja i dodaje, da bi Republička zdravstvena komisija morala da napravi protokol po kome će se postupati u slučaju komplikacija:

– Očekujemo od Republičke komisije za akušerstvo i ginekologiju da izradi protokol stroge prakse za sve medicinske postupke, posebno one kod kojih se očekuje mogućnost komplikacija. Moraju se precizno propisati protokoli, iako svaki slučaj ima svoje specifičnosti, kako bi se obezbedila pravilna procedura. To se uči tokom specijalizacije, ali moraju postojati opšta pravila koja će svi poštovati – navela je.

Ističe da su nasilje bilo koje vrste, upotreba neadekvatnih izraza i nepoštovanje pacijenta su nedopustivi.

– Važno je da poštujete ženu, jer ona iz bilo kog razloga možda ne može da se napne. Svi smo različiti i ne smete vređati. Kada dođe do komplikacija, nije mi jasno zašto je problem pozvati još nekog od kolega. Očigledno se nešto dešavalo. Posledica svega ovoga će biti da niko neće želeti da se specijalizuje za ginekologiju ili da se bavi porodilištem. Od sto najboljih studenata koji su primljeni u proteklom periodu, samo se jedan opredelio za opštu hirurgiju. O problemima se mora razgovarati i oni se moraju prijaviti direktoru. Inače, ćemo se suočiti sa situacijom u kojoj niko neće želeti da se bavi ovim poslom. Greške i incidenti se dešavaju svuda u svetu, ali analiza ovih situacija može vam pomoći da sprovedete preventivne mere.

Ministarka je kazala da tamo gde postoji mogućnost da pratilac i porodilja budu izolovani, naravno da to treba omogućiti.

– U nekim bolnicama postoje porođajne sale koje su zajedničke, te nije moguće prisustvo pratioca zbog drugih žena. Smatram da treba u svakoj bolnici omogućiti prisustvo pratioca tokom porođaja. Ova mogućnost bi trebalo da bude dostupna bez finansijske nadoknade. Psihološki momenat je izuzetno važan u svim bolestima, posebno kod porođaja i trudnoće. Naravno, potrebno je obezbediti određene uslove za porođaj, jer nije realno dovesti muškarca u salu gde se četiri žene porađaju.

Izvor: ( FELJTON.rs/informer.rs/K1)

FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! opljackana STOMATOLOSKA OPREMA U VREDNOSTI OKO 200.000E, IMA OSUMNJICENIH..

NE PROPUSTITE…

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na našim komunikacijskim kanalima krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu feljton.rs@gmail.com Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim.

FELJTON.rs je prešao u novo vlasništvo od 1.1.2023. Novoj redakciji možete postavljati pitanja za vesti koje su nastale od 1.1 2023. Vesti koje su nastale pre 1.1 2023 biće obradjene i neke obrisane..

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku FELJTON.rs

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

38 + = 45

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)