G-E0EWZBLP0V
петак , 19 априла 2024
Home / CRNA HRONIKA / SKANDAL Crkotine prodaju na pijacama po Srbiji! Godišnje nam prodaju 150.000 tona crkotina

SKANDAL Crkotine prodaju na pijacama po Srbiji! Godišnje nam prodaju 150.000 tona crkotina

CRNA HRONIKA: FELJTON.rs
29.04.2023.

Radnici Poljočuvarske službe videli su nekoliko osoba kako na deponiji u Mokrinu seku leševe svinja.

Jevđević: Videli smo radnika sa obližnje farme kako uginule životinje baca iz traktorske prikolice
Jevđević: Videli smo radnika sa obližnje farme kako uginule životinje baca iz traktorske prikolice/ Foto: screenshot drustvene mreze/blic.rs

Poljočuvari su ovo videli u poslednjih desetak dana dva puta u popodnevnim satima na deponiji koja se nalazi u blizini svinjogojske farme. Međutim, svinje nisu imale ušne, identifikacione markice, pa se još uvek pouzdano ne zna ko je vlasnik bačenih leševa.

– Svaki put na deponiji je bilo po nekoliko osoba i videli smo kako su sekli uginule

svinje. Odmah smo fotografisali događaj na deponiji, sačinili službenu belešku i sa fotografijama je poslali veterinarskoj inspekciji. To je sve što mi možemo da uradimo. Još nam nije poznato da li je ta inspekcija bila na terenu i šta je preduzela povodom ovog slučaja – izjavio je poljočuvar Dragan Jevđević.

Foto: screenshot drustvene mreze/blic.rs

Međutim, ni veterinarska ni komunalna inspekcija nisu se zvanično oglasile povodom ovog događaja. Poljočuvari kažu da nije bilo potrebe da traže asistenciju policije, ali je patrola, ipak, bila na licu mesta.

Više informacija o ovom događaju nije mogao da saopšti ni predsednik Mesne zajednice Mokrin Goran Dumitrov Data. Najviše informacija javnosti su preko društvenih mreža saopštili poljočuvari.

– Videli smo radnika sa obližnje farme kako uginule životinje baca iz traktorske prikolice. Operativnim radom saznali smo da meso uginulih svinja najčešće završava na divljim pijacama gde se prodaje – tvrdi poljočuvar Jevđević.

Tek kada se utvrdi ko je vlasnik uginulih svinja, nadležni organi moći će da podnesu prekršajnu ili krivičnu prijavu. Inspekcije bi trebalo da obaveste zoohigijensku službu, a po pozivu iz Kikinde, leševe svinja trebalo bi da ukloni kafilerija iz Sombora.

Godišnje nam prodaju 150.000 tona crkotina

Oko 300 miliona evra godišnje obrne se na crnom tržištu prodaje mesa uginulih životinja, koje nelegalnim putevima završi u mesarama.

– Od oko 250.000 tona ukupnog otpada uginulih životinja, godišnje se u Srbiji bar 150.000 vrati u hranu. Ako uzmemo cenu od samo dva evra po kilogramu, koliko košta sirovina u proizvodnji pašteta, pljeskavica i drugih proizvoda, dolazimo do cifre od 300 miliona evra godišnje, koji se okreću u ovom biznisu. Sve je to omogućeno neprimenjivanjem usvojenih zakona – kaže Serž Ame, direktor belgijske fabrike „Zelena“, koja je u Inđiji prošle godine pokrenula fabriku „Energozelena“ za bezbedno uklanjanje životinjskog otpada.

Belgija je, zbog nepoštovanja bilateralnog sporazuma, tužila našu zemlju i Srbija ima rok od nekoliko meseci da počne da primenjuje Zakon u oblasti bezbednog uklanjanja životinjskog otpada.

Suočena sa međunarodnom arbitražom i odštetom, Vlada Srbije formirala je radnu grupu i kao rezultat toga je hapšenje Nebojše J. u Velikoj Plani, vlasnika mesare kod koga je zaplenjena tona mesa uginulih krava i konja. On je osumnjičen za proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, delo za koje Krivični zakon predviđa kaznu do tri godine zatvora.

Zakoni koji regulišu ovu oblast postoje desetak godina i usklađeni su sa evropskim. U Srbiji su postojale tri fabrike za neškodljivo uklanjanje otpada, ukupnog kapaciteta 20.000 tona.

– Dobili smo punu podršku Vlade Srbije da napravimo fabriku, ali onog momenta kada je pogon i to kapaciteta 150.000 tona, umesto dosadašnjih samo 20.000, pokrenut, naišli smo na ogroman otpor i sprečavanje da dođemo do otpada na tržištu. Mi smo naša saznanja prijavili policiji, smatrajući da je reč o narušavanju zdravlja cele nacije, pa i narušavanju ugleda države. Pod znakom pitanja biće i pregovori o pridruživanju EU ako se ovaj problem ne reši – upozorava Serž Ame.

Kontrola firme zbog leševa svinja

Beograd — Uprava za veterinu saopštila je da je kontrolom farme „Esentiko doo“ u Mokrinu utvrđeno da leševi svinja pronađeni na divljoj deponiji ne pripadaju toj farmi.

Kako se navodi, Veterinarska inspekcija Severnobanatskog okruga sprovela je 6. marta službenu kontrolu na farmi „Esentiko doo“ u Mokrinu, nakon što su na društvenoj mreži Fejsbuk objavljene fotografije na kojima je prikazano sečenje leševa svinja na divljoj deponiji u blizini tog mesta.

„Inspekcija je utvrdila da svinje sa fotografija nisu sa farme u blizini o čemu govori činjenica da nemaju ušne markice. Utvrdjeno je i da se, u slučajevima kada se poveća količina leševa, oni zakopavaju na posedu farme kao i da se pre zakopavanja, vrši dekarakterizacija leševa plavom bojom kako se ne bi mogli iznositi sa
farme i neovlašćeno koristiti za ishranu životinja ili ljudi“, piše u saopštenju.

NIKO NE ZNA OTKUD CRKOTINE NA PIJACAMA: Inspekcija utvrdila da uginule svinje NISU sa farme u Mokrinu

Inspekcija je utvrdila da uginule svinje sa kojih su stanovnici Mokrina sekli meso, za preprodaju, nisu sa obližnje farme

Nakon objavljivanja fotografija na društvenoj mreži Fejsbuk na kojima je prikazano sečenje leševa svinja na divljoj deponiji u blizini Mokrina, Veterinarska inspekcija Severnobanatskog okruga juče je sprovela kontrolu na farmi „Esentiko doo“ u Mokrinu, koja se nalazi u blizini i utvrdila da svinje sa fotografija nisu sa te farme.

Inspekcija je do ove činjenice došla utvrđivanjem da na leševima ovih svinja nije bilo ušnih markica.

Utvrđeno je i da se, u slučajevima kada se poveća količina leševa, oni zakopavaju na posedu farme. Pre zakopavanja vrši se dekarakterizacija leševa plavom bojom kako se ne bi mogli iznositi sa farme i neovlašćeno koristiti ni za ishranu životinja, a kamoli ljudi.

Veterinarska inspekcija je o ovom slučaju obavestila i inspektora za privredni kriminal.

Izvor: ( FELJTON.rs/blic.rs/agronews.rs) R. Šegrt

Izvor: ( FELJTON.rs/BETA /b92.net) (Telegraf.rs)

Raspisana poternica za ubistvo lopova u Novom Sadu! Nema veštačenja automatske puške – ideš u pritvor da ćutiš malo

ZBOG BAHATOG VOZAČA SAM POSTALA INVALID, A ON NI DAN NEĆE BITI U ZATVORU: Ipak neće biti tako, ponavlja se sudjenje za gaženje pešaka na pešačkom

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! opljackana STOMATOLOSKA OPREMA U VREDNOSTI OKO 200.000E, IMA OSUMNJICENIH..

FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na našim komunikacijskim kanalima krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu feljton.rs@gmail.com Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim.

FELJTON.rs je prešao u novo vlasništvo od 1.1.2023. Novoj redakciji možete postavljati pitanja za vesti koje su nastale od 1.1 2023. Vesti koje su nastale pre 1.1 2023 biće obradjene i neke obrisane..

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku FELJTON.rs

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

97 − = 92

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)