G-E0EWZBLP0V
понедељак , 29 априла 2024
Home / MOJ BIZNIS / Kako saznati da li vam mobilni telefon preskuškuju? Kako i šta proveriti: da li se mobilni prisluškuje ili ne? Kako saznati da li telefon je zaražen špijunskim softverom

Kako saznati da li vam mobilni telefon preskuškuju? Kako i šta proveriti: da li se mobilni prisluškuje ili ne? Kako saznati da li telefon je zaražen špijunskim softverom

FELJTON.rs
05.02.2023.

U posljednje vrijeme pitanje kako provjeriti prisluškuju li telefon sve je relevantnije. Zapravo, u svijetu progresivnih tehnologija, zajedno s aktivnom upotrebom računarske opreme, telefona, radija i Interneta, stvaraju se razne špijunske aplikacije i programi koji mogu oštetiti uredsku opremu i komunikacijske uređaje. Danas neće biti teško samostalno provjeriti prisluškuje li telefon. Kako to učiniti opisano je u članku. To ne zahtijeva posebne vještine i pomoć stručnjaka.

Foto: MUP Srbije

Karakteristične karakteristike prisluškivanja

Samo po sebi prisluškivanje mobilnog telefona ima svoje karakteristike po kojima se lako može razlikovati. Pristup telefonu druge osobe prilično je jednostavan. A ako postoje sumnje da se prisluškuje vaš vlastiti uređaj, onda je bolje ne oklijevati i poslati ga na dijagnostiku.

Detektivi i drugi stručnjaci tačno znaju kako provjeriti prisluškuju li telefon, ali budući da to možete učiniti sami, nema smisla trošiti novac na tuđe usluge. Naravno, takva dijagnostika ne može garantirati stopostotan rezultat, ali prisustvo strane mreže definitivno će biti otkriveno.

Znakovi vezanosti za uređaj za preslušavanje

Ne zna svaka osoba kako provjeriti prisluškivanje telefona, ali neophodno je upamtiti glavne znakove vezivanja za uređaj za prisluškivanje. Oni uključuju sljedeće faktore:

  1. Baterija se brzo prazni. Ova se značajka ne može uvijek nazvati tačnim pokazateljem, jer je u većini slučajeva prisutna na uređajima s instaliranim mnogim aplikacijama i igrama. Sasvim je druga stvar kada telefon cijelo vrijeme nije u rukama vlasnika i na njemu nema pokrenutih programa. Ako se u mirnom stanju mobilni uređaj isprazni za samo sat ili dva, onda je to prvi signal za prisluškivanje.
  2. Uređaj se automatski isključuje, ponovo pokreće ili uključuje pozadinsko osvjetljenje. Ako se svi navedeni problemi ne odnose na kvarove u sustavu, tada već postoji velika vjerojatnost stvaranja smetnji sa strane. Kada telefon i dalje tapkate, na ekranu se ne prikazuje ništa novo i nepotrebno, ali u procesu rada mogu se pojaviti periodični kvarovi.
  3. Tokom razgovora neprestano se čuju strani zvukovi. Prisustvo drugih povezanih mreža sprečava pretplatnika da pozove drugi broj, jer to traje mnogo puta duže nego bez prisluškivanja. Pored toga, čim se na telefonski razgovor poveže poseban program za slušanje, dolazi do laganih smetnji i snažnog odjeka oba glasa. Ponekad postoje situacije kada jedan pretplatnik čuje samo sebe, ali ne i svog sagovornika.
  4. Mobitel ometa radio, TV, stereo sistem. Čak i u isključenom stanju, telefon može „zasjati“ kada se približava bilo kojem drugom uređaju.
  5. Bukvalno pola sata nakon dopunjavanja računa, bez razloga je terećen impresivan iznos sredstava. Ako nađete takav problem, odmah trebate nazvati operatera kako biste pojasnili okolnosti. Ako njegova pogreška nije ovdje, možemo pretpostaviti da su zajedno sa sredstvima za program za slušanje poslane i sve potrebne informacije o pozivima i porukama.

Ako sumnjate da sistemi prisluškivanja rade, preporučuje se kontaktiranje agencija za provođenje zakona. Na osnovu činjenice da moderni uređaji rade prema inovativnim principima, samo posebna oprema može se bolje nositi s njima.

Ne zaboravite da prisluškivač možete instalirati na svaki telefon, bez obzira na njegovu cijenu ili godinu proizvodnje. Naravno, prvi modeli ustupaju pred tim tek nakon instaliranja grešaka, a ne korištenja mreže ili Interneta, jer nemaju operativne sisteme, ali čak su i ti slučajevi razlog za zabrinutost i privlačnost vlasti.

Više detalja o tome kako provjeriti prisluškivanje telefona u Rusiji bit će opisano u nastavku. Ove će informacije mnoge ljude natjerati da razmisle o stanju svog uređaja. Svaka osoba treba provjeriti telefon, jer od ovoga sigurno neće biti ništa gore, ali ne bi škodilo osigurati prisluškivanje.

Kombinacije brojeva

Prisluškivanje mobilnog telefona, odnosno njegovo prisustvo, slobodno se provjerava biranjem određene kombinacije brojeva. Oni nisu široko poznati, ali svaki je valjan. Najbolje kombinacije brojeva su:

  1. * # 43 #. Ovaj broj vam omogućava da vidite informacije o pozivu na čekanju.
  2. * 777 # (za ukrajinske pretplatnike). Kombinacija prikazuje trenutno stanje i meni operatora.
  3. * # 06 #. Kôd automatski iskače prozor u kojem su prikazani IMEI podaci.
  4. * # 21 #. Ovaj kod pomaže u provjeri prisluškivanja telefona u samo 5 sekundi. Takav broj omogućava korisniku da sazna ko osim njega samog prima obavijesti o pozivima i SMS-ove na taj broj.
  5. * # 33 #. U tom se slučaju prikazuju podaci o uslugama koje podržavaju mobilni uređaj i uređaje s kojih potiču.
  6. * # 62 #. Kombinacija pokazuje broj na koji se preusmjeravaju pozivi i podaci, ako su dostupni.
  7. ## 002 #. Ovaj kod se koristi za deaktiviranje prosljeđivanja poziva i za konfiguriranje prihvaćanja poziva samo od strane vlasnika telefona.
  8. * # trideset #. Skup brojeva pruža informacije za jasnu identifikaciju brojeva s kojih se upućuju dolazni pozivi.

Sve ove kombinacije omogućavaju vašem telefonu pouzdanu zaštitu od povezivanja nepoznatih mreža koje nanose štetu. U stvari, nema ništa teško u provjeri prisluškivanja telefona. Kombinacija brojeva dostupna je svim pretplatnicima. Ali treba imati na umu da čak ni svi operatori za to ne znaju, pa ne biste trebali provjeravati uređaj previše puta.

Skriveni kodovi za iPhone

Vlasnici uređaja Steve Jobs-a vjerovatno su pretpostavili da imaju skrivene funkcije, odnosno šifre. Zahvaljujući njima možete vidjeti puno informacija: počevši od jačine signala i završavajući samim statusom prosljeđivanja.

Telefon vam omogućava:

  • sakrijte vlastiti broj telefona (# 31 #);
  • saznajte jačinu signala (* 3001 # 12345 # *);
  • upoznajte jedinstveni kod (* # 06 #);
  • odredite mjesto na koje stižu poruke (* # 5005 * 7672 #);
  • zabrana poziva i režim poziva u stanju pripravnosti.

Sakrij broj

U isto vrijeme, kako biste provjerili prisluškuje li telefon, trebali biste znati i kako sakriti broj. Da biste to učinili, samo trebate nazvati gore navedenu kombinaciju i nazvati tuđe brojeve kao nepoznati pretplatnik.

Saznajte jačinu signala i jedinstveni kod

Palice i crtice danas su oličenje snage signala kojoj nedostaje preciznost. Nakon uključivanja uvjeta na terenu, trebate birati gore naznačeni broj, a zatim pritisnuti tipku za napajanje. Kad se zaslon ugasi, trebate pritisnuti središnje dugme i pričekati dok se početna stranica ne pojavi. Broj u gornjem lijevom uglu označava jačinu signala.

Da biste odredili telefonski kod, samo nazovite * # 06 #. Tamo će postavke biti odmah istaknute, gdje će biti prisutna potrebna stavka.

Tamo gdje poruke dolaze

Svaka SMS poruka, prije nego što stigne do pretplatnika, prolazi kroz poseban centar koristeći identifikacijski broj. To možete saznati pomoću kombinacije * # 5005 * 7672 # i dugmeta za poziv.

Zabrana poziva i poziv na čekanju

Ovaj način omogućuje blokiranje dolaznih i odlaznih poziva. „Čekanje“ vam omogućava da zadržite trenutni ili dolazni poziv. Možete izvoditi zanimljive manipulacije sa sljedećim kombinacijama:

  • * 33 * PIN # – omogući zabranu poziva;
  • # 33 * PIN # – onemogućite prethodnu zabranu;
  • * # 43 # – poziv u stanju pripravnosti;
  • * 43 # – omogući režim mirovanja;
  • # 43 # – onemogući čekanje;
  • * # 21 # – prosljeđivanje poziva.

Nekoliko savjeta stručnjaka koji su se već više puta susreli sa sličnim problemima pomoći će eliminirati mogućnost prisluškivanja mobilnog uređaja:

  • ne prenosite povjerljive informacije putem telefona;
  • mobitel nije najbolji način za vođenje poslovnih pregovora;
  • razgovor koji se vodi u automobilu u pokretu je mnogo teže slušati zbog buke i promjene frekvencije;
  • ne treba riskirati i povjeriti popravak telefona nepoznatom uredu sa sumnjivim recenzijama kupaca.

Znajući kako provjeriti prisluškuje li telefon, ne možete se bojati za integritet i sigurnost uređaja, kao ni za sebe. Sada je jasno da to nije tako teško izvesti, pa ne biste trebali odmah kontaktirati majstore koji će dugo vršiti dijagnostiku. Pomoć stručnjaka bit će potrebna samo ako je prisluškivanje ozbiljno i ne može se ukloniti uz pomoć jednostavnih kombinacija.

Moderan telefon visoko je tehnološki uređaj dostupan gotovo svima. Njegov nivo snage i funkcionalnost ponekad premašuju parametre pojedinih računara, što omogućava ugradnju različitih uređaja za preslušavanje u softver i hardver pametnog telefona.

NS Tijekom razgovora čini se da dijalog čuju samo oni koji direktno komuniciraju. Ali ovaj osjećaj je pogrešan. S inovativnim tehnologijama prisluškivanje postaje vrlo jednostavan zadatak. Stoga, prilikom pružanja povjerljivih informacija, važno je ne zaboraviti da vas treće strane možda prisluškuju. Zapravo, dakle, pitanje da likako provjeriti prisluškuje li telefon. Hajde da shvatimo.

Znakovi prisluškivanja mobilnog telefona

Da biste saznali da vas prisluškuju, ne morate imati posebno znanje. Zaista, neki detalji svjedoče o takvoj situaciji. Među njima su:

  • Buka, siktanje i drugi nerazumljivi zvukovi tokom razgovora

Ovo je prvi znak prisluškivanja. Što je zvuk sličniji šuštanju i brujanju, to je veća vjerovatnoća prisluškivanja. Na kraju, ako govorimo o epizodnom pucketanju ili gubitku zvuka, onda je ovo najvjerojatnije nesreća čiji je uzrok linijska buka ili kvar mikrofona i zvučnika.

  • Čudni zvukovi u stanju pripravnosti

Da li telefon specifično škripi? Ili fonit? Stvaranje smetnji? Sve ovo treba, barem, upozoriti. Vjerovatno je da tako pametni telefon povremeno komunicira kako bi provjerio je li na mreži s baznom stanicom. Ovo nije jedinstveno.

Dešava se i da postoje neki nerazumljivi zvukovi, ali ih vi ne čujete. Zatim pokušajte koristiti poseban zvučni senzor (bas). Ako strelica nestane sa skale nekoliko puta u minuti, trebali biste biti na oprezu. Napomena: Merač nivoa zvuka ne može otkriti takve zvukove na pametnom telefonu. Napokon, značajan dio ulaznih putanja prilagođen je glasu pretplatnika, a svi izvan-opsežni signali su odsječeni. Pored toga, u nekim slučajevima telefoni ograničavaju nivo dolaznih signala u hardveru, a to utječe na tačnost mjerenja.

  • Postavljanje veze trajalo je predugo

Ako primijetite da se veza s pretplatnicima odvija s malim zakašnjenjem i nakon završetka poziva nije odmah prekinuta veza, to je razlog za zabrinutost. Sasvim je moguće da na telefonu postoji prisluškivanje.

  • Smartphone se brzo prazni i neprestano se zagreva

Ako ne koristite pametni telefon, a on vam je, na primjer, u džepu. Tada ne bi trebalo biti govora o bilo kakvom grijanju. Drugim riječima, ako je pametni telefon u stanju pripravnosti i nijedna aplikacija ne radi, tada je baterija u ekonomičnom načinu rada. U drugoj situaciji kada se uređaj koristi, temperatura baterije može biti visoka. Da biste bili na sigurnoj strani, samo provjerite gdje se troši sva energija. Da biste to učinili, koristite određeni algoritam.

Ovisno o instaliranom operativnom sistemu, on će se razlikovati:

  1. iOS: „Postavke“ / „Baterija“;
  2. Android: Postavke / Baterija.
  • Uređaj konstantno usporava, isključuje se iz nepoznatih razloga, povremeno se ponovo pokreće.

Ovo je još jedan znak da se prisluškuje mobitel. Instalirani zlonamjerni uslužni programi često preopterećuju resurse vašeg gadgeta, a utječu i na njegovu funkcionalnost tako da cijeli sistem kvari.

  • Povećana potrošnja prometa

Neki zlonamjerni programi djeluju na ovaj način: prvo sakupljaju informacije, a zatim ih prenose. Ali među njima postoje oni koji uključuju prijenos podataka bilo kojim prikladnim načinom. Ako potrošite megabajte, kao i uvijek, ali primijetite da se promet bez ikakvog razloga dramatično povećao, to bi trebalo biti alarmantno. Provjerite statistiku. Možete to učiniti na ovaj način:

  1. Za operativni sistemiOS: Postavke / Mobilni / Wi-Fi;
  2. Android: „Postavke“ / „Prijenos podataka“ / „Mobilni promet“ / Wi-Fi

Pored toga, možete preuzeti posebne uslužne programe čiji je zadatak nadzirati potrošnju prometa.

  • SMS-ovi koji su alarmantni

Ako su na vaš broj počeli dolaziti nerazumljivi SMS-ovi, u čijem su tekstu samo brojevi i nelogične kombinacije slova, a same poruke su poslane s raznih nepoznatih brojeva. Sasvim je moguće da su to neka vrsta šifriranih naredbi namijenjenih za slušanje uslužnih programa. Šta učiniti u ovom slučaju? Pokušajte zamijeniti karticu u uobičajeni telefon s tipkama. Ako SMS i dalje stiže, onda to uopće nije kvar, već vrlo ozbiljan razlog za brigu.

Kako zaštititi telefon od prisluškivanja

Postoji li univerzalni recept koji će vam pomoći da pouzdano zaštitite mobilni telefon od prisluškivanja. Prvo što možete učiniti je minimizirati prijenos osjetljivih povjerljivih podataka na pametnom telefonu. Na primjer, lozinke, brojevi kartica, financijska pitanja. Pored toga, za vođenje važnih poslovnih pregovora najbolje je ne koristiti konvencionalne mobilne uređaje. Najbolja opcija bi bili posebno pripremljeni telefoni ili prostorni sistemi buke. Također je prilično teško presresti razgovor iz automobila u pokretu, jer se udaljenost neprestano povećava, a signal postaje sve slabiji.

Pored toga, u slučaju kvara, ne morate koristiti usluge sumnjivih neprovjerenih radionica. Pomoć možete zatražiti i od posebnih službi koje imaju posebnu opremu koja vam omogućava utvrđivanje prisluškivanja pametnog telefona.

Prisluškivanje: posebni programi

Razgovori se snimaju u memoriju pametnog telefona u mp3 formatu. Zatim se prebacuju na računar radi učenja. U takve svrhe na telefon se potajno instalira poseban uslužni program. U ovom je slučaju vrlo važno uzeti u obzir vrstu uređaja i njegov OS, količinu memorije i dostupnost stalnog pristupa Internetu. Nekoliko programa može se koristiti za prisluškivanje modernih pametnih telefona. Oni ne samo da prenose podatke, već i pronalaze pretplatnika. Druga metoda (manje popularna) je konferencija.

Međutim, prisluškivanje je rijetka pojava. U principu, vjerovatnoća za takvu situaciju prilično je beznačajna. Ali ako sumnjate, ne ostavljajte pametni telefon bez nadzora i zaključajte ga lozinkom. Odspojite bateriju kada se ne koristi. Na ovaj način uljezi neće imati niti jednu priliku.

Kako prepoznati prisluškivanje

Ako želite, možete slušati bilo koji telefon. Čak i više od toga, ako se vaš uređaj ne koristi i nalazi se u neaktivnom stanju, sasvim je moguće da je njegov mikrofon možda uključen. U tom će se slučaju snimiti svi razgovori koji se vode u blizini uređaja.

Mobilni telefon je odavno postao sastavni dio života svake moderne osobe – putem njega se prenose važne informacije, uključujući povjerljive informacije.

Ali poteškoća je u tome što se ovaj uređaj ne može uvijek smatrati potpuno sigurnim u smislu privatnosti – moguće je slušati pozive i kopirati tekstualne poruke ili čak sve radnje korisnika u operativnom sistemu na telefon.

Kako možete zaštititi svoj telefon od takvih programa i utvrditi prisustvo nadzora – pročitajte u našem materijalu.

Sadržaj:

Kako se to radi?

Koje metode se koriste za organizaciju nadzora nad osobom koja koristi njen mobilni telefon?

Prisluškivanje mobilnog telefona uvijek se vrši pomoću posebnih programa koji se distribuiraju putem Interneta.

Najfunkcionalniji i dobro funkcionirajući programi obično se plaćaju, jednostavniji se slobodno distribuiraju.

Bitan! Treba imati na umu da je upotreba takvih programa uvijek nezakonita i krši povjerljivost komunikacije i privatnosti. Stoga je dokazana činjenica njihove upotrebe zločin.

Takav program je instaliran na telefonu koji potrebno je slušati i ponašati se neprimjetno, baš poput virusa.

Radi kontinuirano, isključujući trenutke kada je telefon isključen, a istovremeno je potpuno nevidljiv za korisnika (njegovo prisustvo može utvrditi samo nekoliko indirektnih znakova).

Tokom svog rada prikuplja i prenosi informacije na navedeni uređaj (ili) kojem svedok ima pristup.

Kako se instalira?

Ovaj softver može doći do vašeg telefona na nekoliko načina, ovisno o vrsti i principu rada.

Najčešće se koristi slijedeće metode instalacije:

Prenošenjem putem Bluetootha i naknadna automatska instalacija u operativni sistem;

Umetanjem memorijske kartice u uređaj, na kojem je izvorno snimljen (nakon instaliranja memorijske kartice, virusni softver počinje se automatski instalirati u sistem neprimijećen od strane korisnika uređaja);

5 Kada je program povezan sa računarom može automatski prenijeti na uređaj i instalirajte na njega;

Iako špijunski softver ima mnogo zajedničkog sa virusnim programima, ipak se najčešće ne prenosi putem datoteka ili na bilo koji drugi način.

Stoga, ako ste telefon ostavili bez nadzora pored osobe za koju možete sumnjati da vas špijunira, tada ima smisla provjeriti telefon na znakove prisluškivanja.

Bitan! Poseban slučaj je instalacija fizičkih „svjetionika“, na primjer, za praćenje geolokacije uređaja. Ali ova metoda je tehnički složena i skupa. Pored toga, korisnik može otkriti takav „svjetionik“, stoga je njegova upotreba najčešće nepraktična.

Šta prenosi?

Ovisno o vrsti špijunskog softvera, on može prenositi određene informacije na telefon tragača.

Plaćeni programi imaju širu funkcionalnost i u stanju su prikupiti gotovo sve informacije o radnjama u telefonu i operativnom sistemu, jednostavniji mogu, na primjer, na telefon monitora itd.

Vrste podataka koje se mogu prikupiti su:

Fizičko slušanje praćenje odlaznih i dolaznih poziva u realnom vremenu ili u snimanju;

Podaci dnevnika poziva– odlazni, dolazni, propušteni pozivi itd .;

Informacije o instaliranim programima, preuzete datoteke itd .;

Podaci o kontaktima, historija preglednika, oznake itd.

Dakle, ovisno o složenosti i funkcionalnosti programa, svjedok može dobiti pristup gotovo svim povjerljivim informacijama korisnika.

Vrste prenesenih podataka ovise o funkcionalnosti odabranog.

Treći omogućuju praćenje samo određenih parametara.

Znakovi

Koji su „simptomi“ pomoću kojih se može utvrditi da je telefon već prisluškivan?

Postoji nekoliko neizravnih znakova koji, iako ne daju apsolutnu garanciju da se telefon prisluškuje, ipak mogu korisnika navesti na takve misli.

To su znakovi kao što su:

  • Preostala topla ili vruća baterija telefona, koji miruje i blokiran je, što takođe govori o pozadinskom radu programa (to se ne događa s produktivnim i moćnim uređajima, jer virusni softver ne zauzima veliku količinu procesorskih resursa);
  • Pametni telefon počeo se vrlo brzo prazniti, i ovo je stanje došlo iznenada, to je također povezano s dodatnim opterećenjem hardverskih resursa koje ima;
  • Potrebno je više vremena za pokretanje telefona i potpuno uključivanje ili isključivanje nego obično (iako je to moguće prilikom instaliranja sljedeće nadogradnje, preuzimanja „teškog“ programa koji zahtijeva velike resurse, fizičkog trošenja telefona ili njegovog kvara iz drugog razloga);
  • Pozadinsko osvjetljenje zaslona trepće kad se uređaj uključuje i isključuje, takođe može biti znak prisutnosti ili kvara;
  • Ometanje razgovora, najsličnije pulsirajućoj buci– ovo je jasan znak prisluškivanja, ali se ne pojavljuje uvijek.

Budući da su mnogi znakovi nespecifični i mogu biti simptom drugog problema, svi ih treba razmatrati u kompleksu.

Bilo koji znak ne može nedvosmisleno govoriti o nadzoru, međutim, ako ste prije toga ostavili telefon bez nadzora pored osobe za koju se može sumnjati, to je razlog za provjeru.

Kako se zaštititi od prisluškivanja?

Razni ljudi mogu biti zainteresirani za slušanje vaših razgovora – od ljubomornog supružnika do konkurenata u profesionalnom okruženju.

Stoga je potrebno poduzeti mjere kako biste se zaštitili od curenja povjerljivih podataka.

Da biste to učinili, važno je slijediti jednostavne mjere predostrožnosti, kao i upotrebu neki specijalizovani programi.

Jasno je da najbolji način zaštite od curenja povjerljivih informacija putem telefona nije korištenje ovog uređaja za njihov prijenos.

Međutim, ponekad je to nemoguće izbjeći.

Ne ostavljajte telefon nigdje bez nadzora;

2 Ako to nije moguće, onda kupiti zaseban telefon za prenos povjerljivih podataka, na primjer starih, na koje je nemoguće instalirati špijunski softver;

Postavite lozinku ili obrazac na telefonu kako bi spriječili neznance da uđu u operativni sistem;

Ne stavljajte memorijsku karticu u uređaj koji vam ne ulivaju povjerenje;

Ne povezujte svoj uređaj sa sumnjivim računarima;

Ne otvarajte upitne datoteke ne slijedite sumnjive linkove;

8 Povremeno pokrenite antivirusni program provjeriti uređaj (iako se zlonamjeran softver često ne otkriva na ovaj način);

Provjerite liste za preuzimanje i uklonite sve sumnjive datoteke odatle, mada opet, špijunski softver tamo možda nije uvijek vidljiv;

11 Na starijim telefonima koji se ne mogu identificirati, možete povremeno mijenjati SIM kartice.

Ove mjere su obično dovoljne na nivou domaćinstva – pomažu u smanjenju informacija ljubomornih supružnika i roditelja koji hiperkontrolišu.

Za ozbiljnije slučajeve morat ćete koristiti druge metode koje uključuju upotrebu dodatnih uređaja.

Uređaji

Razvio posebni uređaji za zaštitu od prisluškivanja:

  • Kriptotelefoni– posebni telefoni opremljeni posebnim uređajima za. Mane takvog uređaja su visoka cijena, kašnjenje glasa na nekoliko sekundi i činjenica da drugi pretplatnik mora imati isti uređaj;
  • Scambler– poseban uređaj instaliran direktno na telefonu. U stvarnom vremenu, ulazni i odlazni podaci su šifrirani;
  • Masker– posebna dodatna oprema pričvršćena na uređaj. Stvara smetnje na liniji koje ometaju normalan sluh od osobe koja provodi prisluškivanje. Pretplatnici sami ne čuju ovu buku.

Sve je ovo dovoljno skupi i nezgodni uređaji zahtijeva održavanje.

Međutim, ako postoji velika potreba, savjetuje se njihova kupnja, jer pružaju izvrstan kvalitet zaštite od prisluškivanja.

https://youtube.com/watch?v=wvbFEqLhbCM%26nbsp%3Bhttps%3A

Moderan telefon je visokotehnološki uređaj koji je dostupan gotovo svima. Snaga i mogućnosti elektroničkog punjenja u malom kućištu nadmašuju čak i parametre nekih računara. Kada razgovaramo, postoji osjećaj da niko ne čuje dijalog. Ali to je pogrešno, pa prilikom prenošenja povjerljivih podataka trebate imati na umu da vas treće strane mogu prisluškivati. S tim u vezi, postavlja se pitanje: „Kako provjeriti prisluškivanje telefona?“

Danas vrlo često možete sresti ljude koji pribjegavaju ovoj metodi praćenja. To su ljubomorni supružnici, roditelji koji brinu o sigurnosti svoje djece i šefovi koje zanima situacija u timu.

Temperatura baterije

Bilo koja aplikacija troši bateriju. Stoga, kada na uređaju ne rade nijedna aplikacija, baterija je u ekonomičnom načinu rada. To je jedan od vjerovatnih pokazatelja slušanja. Samo tijekom upotrebe uređaja temperatura baterije može biti visoka. Trebalo bi ga nadgledati nakon pola sata od posljednjeg razgovora. Osjetite telefon kada je neaktivan. Ako se ispostavi da je vruće, onda je ovo prvi znak da vas neko prisluškuje. Ovdje treba imati na umu da čak i daljinsko korištenje mobilnog telefona dovodi do zagrijavanja baterije.

Nivo napunjenosti baterije

Postoji i drugi način da provjerite prislušuje li telefon. Obratite pažnju i na vrijeme punjenja. Znak potencijalne prijetnje može biti znak da se mobitel prazni češće nego inače. Za vrijeme korištenja ovog uređaja možete se okvirno kretati kojom brzinom se troši punjenje. Ako se baterija počne trošiti mnogo brže nego inače, imate razloga za oprez. Čak i ako naprava izgleda kao da leži uokolo, bez vašeg znanja može biti stalno u sobi. Zbog toga baterija brže puni. Ali brzinu ovog procesa mogu pratiti neke aplikacije, na primjer, LED baterije ili BatteryLife LX. Ali ne zaboravite da s vremenom ovi uređaji gube svoj maksimalni nivo napunjenosti. Stoga će se nakon godinu dana upotrebe kapacitet baterije stalno smanjivati, ali koliko ovisi o intenzitetu upotrebe.

Odgoditi

Sljedeći alarmantni faktor je kašnjenje kada se poziv prekine i mobitel isključi. To je zato što za slušanje programa, uklapajući se u razgovor, treba određeno vrijeme. Čim primijetite da se kraj poziva ne događa odmah, a postupak isključivanja počeo se odvijati s odgodom, to služi kao razlog za dijagnosticiranje softvera i hardvera uređaja. Ako je sve u redu, onda je potrebno provjeriti prisluškivanje telefona. Obratite pažnju na njegovo netipično ponašanje.

Samoaktivnost

Ova karakteristika zahtijeva trenutnu provjeru. Ako se instaliraju razne aplikacije bez vašeg učešća, iznenada se upalilo pozadinsko osvjetljenje, poziv se uputio sam – to je pokazatelj da neko drugi osim vas ima pristup mobilnom telefonu. Takođe, takve radnje uređaja mogu se izvoditi zbog smetnji koje se javljaju tokom prenosa podataka. Sve ovo služi kao izgovor za provjeru prisluškivanja telefona.

Takođe treba obratiti pažnju na sredstva na vašem računu. To se mora učiniti jer svi programi za preslušavanje koriste World Wide Web za slanje snimljenih podataka. Kao rezultat, promet postaje veći, ali to možete primijetiti samo ako nemate neograničenu tarifu.

Akustična buka

Ako tijekom razgovora neprestano čujete neku vrstu električnog pražnjenja, škljocanja, pucketanja, to također služi kao razlog za trenutnu dijagnozu uređaja. Ali imajte na umu da takvo ometanje može biti uzrokovano okruženjem osobe s kojom razgovarate ili prekidima veze. Ali ozbiljan problem može biti pulsirajuća buka za vrijeme neaktivnosti uređaja. Ovdje vrijedi razmisliti o pitanju: „Kako provjeriti prisluškivanje telefona?“

Elektronskih uređaja

U blizini televizora, GSM modul može stvarati smetnje u zvuku, poput zavijanja, pucketanja, glasnih klikova. Ali trebali biste biti na oprezu kada se ti zvukovi ne čuju za vrijeme telefonskih razgovora.

Međutim, svi ovi znakovi ne mogu jednoznačno ukazivati ​​na prisluškivanje telefona. Kako ćete utvrditi njegovo prisustvo, od vas će se tražiti u servisnom centru. Možda će se ovo pokazati kao jednostavno samostalno ažuriranje mreže ili uređaj samostalno provjerava e-poštu, jačinu signala ili poruke.

Dezinformacije

Mnogi moderni ljudi postavljaju sebi pitanje: „Kako znati da li se telefon prisluškuje ili ne?“ Ako su vam se takve sumnje uvukle u glavu, tada možete pokušati dovesti osobu na čistu vodu. Pokušajte ga dezinformirati davanjem osobnih „tajnih“ podataka osobi u koju imate povjerenja u telefonskom razgovoru. Potvrdan ćete odgovor dobiti na ovo pitanje kad shvatite da su se informacije proširile.

Čudnosti prilikom traženja mreže

Kada se na popisu koristi funkcija odabira operatora, na ekranu uređaja pojavljuje se novi i nepoznati operater u obliku skupa brojeva. Dakle, bez posebne opreme možete utvrditi činjenicu da vas prate. Jednom je slučajno otkriven na iPhoneu. Istodobno, to uopće nije važno, jer što je modernije, lakše je na njega instalirati zlonamjerni softver.

Kako se zaštititi od prisluškivanja

Prvo što treba učiniti je isključiti ili barem minimizirati prijenos povjerljivih informacija putem telefona, poput brojeva kartica, lozinki i financijskih problema.

Ne biste trebali koristiti mobilne uređaje za vođenje važnih uređaja. Prednost treba dati posebno pripremljenim telefonima ili prostornim sistemima buke.

Vrlo je teško presresti razgovor iz vozila u pokretu jer se udaljenost povećava i signal postaje sve slabiji.

Poželjno je koristiti sisteme mobilne komunikacije u kojima se podaci prenose sa automatskom čestom promjenom frekvencije tokom cijelog razgovora.

Ako želite držati svoju lokaciju u tajnosti, morate potpuno isključiti uređaj i ukloniti bateriju. Ali kad osjetite da se prisluškuju telefoni, kako možete provjeriti ovu činjenicu? Možete jednostavno otići iz svog ureda ili automobila na važan sastanak bez njega.

Ne biste trebali popravljati uređaj u sumnjivim, neprovjerenim radionicama. Takođe možete kontaktirati policiju. Oni imaju posebnu opremu za otkrivanje prisluškivanja. Ali ovu opciju provjere treba koristiti samo u krajnjem slučaju ako ste sigurni da ste „ispod haube“.

Programi za praćenje telefonskih razgovora

Razgovori se snimaju u memoriju uređaja u obliku * .mp3 datoteka, a zatim se prenose na računar radi proučavanja. Da bi se to učinilo, na telefon pretplatnika od interesa potajno se instalira poseban program. Na isti način možete vršiti kontrolu nad porukama i ostalim. Istovremeno, potrebno je uzeti u obzir vrstu uređaja koji želite slušati, njegov operativni sistem, dostupnost pristupa svjetskoj mreži i Bluetooth, količina memorije. Što se tiče modernih uređaja, postoji nekoliko takvih programa za njih koji slušaju uređaj, prenose podatke i sposobni su utvrditi lokaciju praćenog pretplatnika. Podaci o praćenju istovremeno će se prenositi terećenjem sredstava sa „pogođenog“ pretplatnika, što će značajno utjecati na troškove. Telefoni zasnovani na LOS JAVA Symbianu nemaju direktan pristup takvim programima za prisluškivanje, ali ako pažljivo pretražujete, vjerojatno ćete ih pronaći. Ova metoda je najpristupačnija za običnog čovjeka.

Postoji i metoda koja se naziva konferencija. Budući da daje manje uspješan rezultat, ova metoda se izuzetno rijetko koristi u svrhu prisluškivanja, štoviše, vrlo je nesavršena.

Ali vrijedi naglasiti da je prisluškivanje prilično rijetko, a vjerojatnost nadzora vrlo je mala. Ako se i dalje želite osjećati zaštićeno, zaključajte uređaj lozinkom i stalno ga držite kod sebe. A kada ga ne koristite, vrijedi izvaditi bateriju iz pretinca. Nakon ovih jednostavnih koraka neće vas mučiti pitanje kako provjeriti prisluškuju li telefon. Prirodno, jednostavno ne dajete priliku napadačima.

Prisluškivanje – kako prepoznati?

Ako želite, možete slušati apsolutno bilo koji telefon. Štoviše, to se može učiniti čak i ako je uređaj u neaktivnom stanju, jer se mikrofon može prisilno uključiti. To će omogućiti prisluškivanje svih razgovora u blizini uređaja. Digitalni modeli standarda DECT imaju slične mogućnosti.

Za razliku od analognih linija, gdje je prilično lako uspostaviti organizirane smetnje, praktično ih je nemoguće otkriti u mobilnim uređajima bez posebne opreme, jer tehnički principi ovih mreža isključuju takvu mogućnost.

Kako saznati prisluškivanje telefona? To ne možete učiniti sami, to možete saznati samo u servisnom centru, jer se na zaslonu neće pojaviti dodatne ikone, a to ni na koji način neće utjecati na kvalitetu komunikacije.

Ovdje je važno razumjeti jedno: jednostavno je nemoguće organizirati ukupan nadzor, jer za to ne postoje ni ljudski ni tehnički resursi. Štaviše, specijalne službe nemaju takvu potrebu.

Jeste li se ikad zapitali čime se bave vaši roditelji, djevojka ili dečko? Prema sociološkim studijama, više od polovine naših građana s vremena na vrijeme zanimaju takva pitanja.

Mislim da će ovaj post biti vrlo koristan u vezi sa najnovijim vijestima koje su ruske specijalne službe naučile da slušaju Skype.

Čak i zidovi imaju uši, kako se kaže. U ovoj zbirci pokušao sam razmotriti najčešće opcije i kako izbjeći ili barem umanjiti rizik od curenja informacija?

1). Presretanje zrakom
Postoje pasivni GSM presretači ili IMSI presretači. Ovi presretači izgledaju poput laptopa sa antenom, prirodno opremljenih određenim softverom.

Svaki mobilni telefon ima SIM karticu s jedinstvenim IMSI identifikacijskim brojem, kojim vaš davatelj komunikacije, čim se uputi poziv, određuje ko zove i, shodno tome, koji tarifni plan ima klijent, koliko novca od njega podiže . GSM presretači oponašaju rad bazne stanice putem koje mobitel radi.

U trenutku veze, telefon počinje tražiti najmoćniji kanal iz nekoliko baznih stanica koje se nalaze u okrugu, GSM presretač se pretvara da je takva stanica i preko njega se pretplatnik povezuje sa svojim sugovornikom, prenoseći signal dalje duž lanac kroz stanice dobavljača. Uobičajena GSM komunikacija ima vrlo slabu enkripciju, moglo bi se reći da uopće nije šifrirana, a takav presretač omogućava vam povezivanje na 20-30-100 kanala. Pogrešno bi bilo pomisliti da je takvo presretanje potrebno samo specijalnim službama, široko se koristi u ekonomskoj špijunaži, jer, na primjer, svi trgovci posrednici komuniciraju s klijentima putem mobilne komunikacije, a njihovi razgovori se presreću prilično često.
Cijena izdanja:Na crnom tržištu su ovi uređaji sa 500 hiljada na 1 milion $

2). Presretanje putem dobavljača komunikacije.
SORM, crna kutija koja omogućava specijalnim službama da snime bilo koji razgovor, legalno je instalirana na svakoj stanici bilo kog mobilnog operatera u Rusiji. Ne sumnjam da za novac ili za poznanstvo možete dobiti pristup mogućnostima SORM-a u Rusiji, ova opcija djeluje, a to znači da se presretanje vrši direktno putem davatelja usluge, bez obzira na njegovu želju ili nevoljnost.
Cijena izdanja: Poznanstvom mogu organizovati snimanje gotovo „besplatno“ – od 5000 rubalja(jednostavan ispis poziva i sms-a) do 10 miliona dolara(složeno mjesečno prisluškivanje „konkurenta“)

3). Instaliranje trojanca na telefon
Takav program snima direktno sa mikrofona. Ova praksa postoji. Prije samo dvije sedmice izbio je skandal oko programa Carrier IQ instaliranog na 150 miliona telefona, koji je nadzirao sve pozive i sve radnje koje je vlasnik izvršio. Nije tajna da su takvi programi zadani na Apple i HTC uređajima, iako je Apple pod pritiskom kupaca obećao da će ukloniti program iz pete verzije iPhonea. Ali općenito su to mali programi od kojih, ako ne znate njihovo postojanje, praktično nema zaštite.
Cijena izdanja: Na forumima „hakera“ takav program je spreman za vas da napravite i konfigurišete za vas 10.000 RUB i više(glavna poteškoća leži u „zarazi trojanskim virusom telefona objekta“)

4). Korištenje BlueTooth-a i wifi
Ogroman broj ljudi koristi BlueTooth slušalice i tradicionalno se vjeruje da je ovaj komunikacijski standard u ISM opsegu ograničen na domet od 10-12 metara. Međutim, postoje dokazi da se signal može presresti na udaljenosti do 1.000 metara – pomoću usmjerene antene za hvatanje slabih signala koji su potpuno nezaštićeni.
Cijena izdanja: Analoge sličnih uređaja možete naručiti sa kineskih web lokacija od 35000 rubalja i više(Poteškoće – svaka treća takva „igračka“ zadržava se na carini)

5). Prisluškivanje kabla.
Tradicionalne kablove koje se često zaboravljaju povezuju mobitele.
Cijena izdanja: od 50.000 rubalja i više

Postoje i drugi načini presretanja razgovora koji više nisu povezani sa mobilnom komunikacijom, na primjer, pomoću usmjerenog mikrofona s laserom, koji je usmjeren na staklo prostorije u kojoj se vode pregovori. Uklanja vibracije stakla, koje potječu od zvučnih valova, i savršeno snima govor, iako uz gubitak boje tembra. Ali zaštita od takvog prisluškivanja je jednostavna – teške zavjese između prozora i ljudi koji razgovaraju.

Načini zaštite od prisluškivanja

Postupci protiv prisluškivanja nisu skupi, pogotovo ako slijedite nekoliko mjera predostrožnosti. Postoje mnogi nivoi zaštite, a oni ovise o tome koliko je klijent ozbiljno zainteresiran za čuvanje svojih pregovora u tajnosti: slaba zaštita pomoći će protiv huligana, dobra zaštita može se usporediti s antinuklearnim bunkerom.

1). Prvi korak je provjeriti postoje li na telefonu neki strani programi ili upadi. Ako govorimo o netelefonskom razgovoru, onda ne smijemo zaboraviti da isključeni telefon može raditi u načinu mikrofona – može se aktivirati putem dobavljača, pa se može staviti u posebno metalno kućište koje u potpunosti zaštićuje signal , ili samo mikrotalasna pećnica koja štiti ne samo od mikrotalasnog zračenja. Ili možete jednostavno izvaditi bateriju ili, najbolje od svega, SIM karticu.

Tokom telefonskih razgovora tada možete ponuditi upotrebu šifriranih komunikacijskih kanala. Postoje posebni kriptografski programi koji izvode peer-to-peer enkripciju, odnosno glasovni tok je šifriran cijelom dužinom komunikacijskog kanala, od jednog pretplatnika do drugog.

2). Izbjegavajte ili minimizirajte prijenos osobnih podataka poput brojeva kreditnih kartica, financijskih problema, lozinki. A kada vodite povjerljive poslovne pregovore, koristite posebno pripremljene mobilne telefone i prostorne sisteme buke;

3). – Teže je presresti razgovor koji se vodi iz automobila u pokretu, jer se udaljenost između njega i opreme za presretanje (ako nije u automobilu) povećava, a signal slabi;

4). – Koristite komunikacione sisteme u kojima se podaci prenose velikom brzinom sa čestom automatskom promenom frekvencije tokom razgovora (na primer, GPRS);

5). – potpuno isključite svoj mobilni telefon ako ne želite da vam se uđe u trag prema vašoj lokaciji;

6). – Ne biste trebali kupiti polovne uređaje, a kamoli popravljati mobilne telefone u sumnjivim radionicama.
Подробнее: https://sukachoff.ru/bs/virusy/kak-uznat-proslushivaetsya-li-mobilnyi-telefon-est-li-na-nem/

Izvor: ( FELJTON.rs/sukachoff.ru) Autor: sukachoff.ru

Dolaskom GSM mobilnih telefona većini je laknulo, jer se oni ne mogu tako lako prisluškivati kao NMT (099) mobiteli, koje možete slušati običnim UKW prijemnikom čija cijena ne prelazi cijenu samog mobitela koji se prisluškuje. Međutim, niti GSM nije imun na prisluškivanje.

UVOD

Do podataka o današnjoj tehnici, mogućnostima i opsegu prisluškivanja fiksnog ili mobilnog telefonskog prometa dolazi se na sličan način kao i do podataka o špijunskim satelitima i njihovim mogućnostima: informacije se pojave većinom kod medijske eksponiranosti raznih špijunsko-prislušnih afera koje pokrenu političari ili vojni dužnosnici koji sumnjaju da su meta tajnog prisluškivanja. Kod sudskih procesa i izjava koje daju akteri afera za javnost, pronađe se pokoji redak o samoj tehnici, načinu i metodama kojim je prisluškivanje mobitela provedeno, a u ovom članku pokušao sam objediniti sve te „razbacane“ informacije, ne ulazeći u tumačenje moralne strane vršenja prisluškivanja (kršenje ljudskih prava, slobode komuniciranja itd …) već prvenstveno, što je elektroničarima zanimljivije, skupiti dostupne tehničke informacije o samim uređajima i metodama kojima se vrši prisluškivanje mobilne telefonije. Tako sam pobrojao i nekoliko tvorničkih uređaja za prisluškivanje mobitela koji se nude na prodaju, iako su za njih dani prilično šturi, a često i dvojbeni podaci. Za svaki takav uređaj koji se nudi za prisluškivanje GSM-a (pa čak i ako je u pitanju samo malo bolji radio skaner sa analizatorom spektra) stoji da je namijenjen prodaji samo vladinim organizacijama i tajnim službama. Međutim, samim time što se uređaji reklamiraju preko interneta, ponekad i sa naznačenom (povećom) cijenom, daje naslutiti da će trgovci uslužiti svakog „ozbiljnog“ kupca. Naime, sve više država donosi zakonske uredbe, kojima svojim telekomunikacijskim tvrtkama propisuju obvezu pružanju usluga vladi za potrebe provođenja prisluškivanja telekomunikacijskog prometa, a to onda znači da vlade više nemaju potrebu za legalnom nabavom skupih uređaja za dešifriranje u realnom vremenu. Na kraju, treba spomenuti da se na internetu „prodaju“ i totalno neozbiljni uređaji i programi za prisluškivanje GSM-a u privatnom aranžmanu, obično vrlo povoljne cijene i fantastičnih mogućnosti, za koje će svatko tko imalo poznaje GSM sustav lako zaključiti kako prezentirani uređaj ne može funkcionirati.

AFERE

Krajem devedesetih, kad su skandali s prisluškivanjem oporbenih političara, novinara i drugih javnih osoba potresali medije, povela se rasprava i o tehnološkim mogućnostima prisluškivanja. Tada su neki tvrdili da je mobitele teško prisluškivati, a drugi da je mobitele najlakše prisluškivati i da oni koje prisluškuju i ne mogu primijetiti da ih nadziru. Pisalo se da je svaki mobitel zapravo radioemiter i da tajne službe – preko signala koji mobitel odašilje bez obzira na to razgovara li korisnik ili ne – tajne službe u svakom trenutku mogu znati gdje je nadzirana osoba (tako su turske tajne službe uhitile kurdskog vođu Abdulaha Öcalana). Potom se govorilo da je moguće prisluškivati samo prepaid korisnike odnosno pretplatnike, a da se one koji koriste bonove ne može nadzirati. O svim ovim tvrdnjama može se diskutirati, međutim ono u što danas možemo biti sigurni je, da je moguće prisluškivati i nadzirati bilo kojeg telefonskog pretplatnika i to ne zahvaljujući nekoj posebnoj tajnoj tehnologiji, već samo zahvaljujući u uvodu spomenutim vladinim uredbama prema telekomunikacijskim tvrtkama. Isto vrijedi za Internet-providere i korisnike. Tajne službe putem providera mogu nadzirati internetsku korespondenciju ako za to, također, postoje zakonom propisani razlozi. Ali krenimo redom!

Početkom listopada 2000. godine, na konferenciji za novinare u prestižnome Clubu Filipino u blizini glavnoga grada Manile, filipinski guverner Luis Sinsong javno je okrivio filipinskog predsjednika Josepha Estradu, već dobrano upletenog u brojne skandale, za primanje basnoslovnih iznosa mita. I dok su sudionici press konferencije još raspravljali o detaljima guvernerove izjave, Estradini odani ljudi u policijskome aparatu parkirali su pred klubom neupadljiv Toyotin kombi opremljen najsuvremenijim prislušnim uređajima i istog trenutka stavili pod nadzor mobilne telefone više stotina ljudi, uglavnom senatora, državnih odvjetnika i novinara. Nakon Estradina svrgnuća, parlamentarni odbor koji je ispitivao korumpiranost filipinskog predsjednika i ljudi koji su ga okruživali, obznanio je mnogobrojne, više godina brižno prikrivane dokumente o slučajevima masovne uporabe prislušnih uređaja proizvedenih u Njemačkoj. Na jednom od saslušanja pred Odborom general Panfilo Lacson, u međuvremenu uhićeni šef filipinske policije, otkrio je uobičajenu praksu povremenih šoping-tura u daleku Njemačku, gdje su za Estradine vladavine kupovani najsuvremeniji uređaji za prisluškivanje fiksnih i mobilnih telefona. Potrošeni iznosi premašivali su pola milijuna dolara, a glavni opskrbljivač bila je minhenska telekomunikacijska tvrtka Rohde & Schwarz.

Vrlo je vjerojatno da su dobri kupci minhenske tvrtke Rohde & Schwarz i naši prvi susjedi Slovenci. Kada su 6. siječnja 1998. godine u pola bijela dana dvojica pripadnika slovenske obavještajne službe uhićena na hrvatskome teritoriju u Dubravi Križovljanskoj, u njihovom je Volkswagenu Transporteru 2,4D pronađen veći broj uređaja za elektroničko izviđanje i protuelektroničko djelovanje. Obavještajci su prekršajno kažnjeni i protjerani, kasnije je protiv njih pokrenut i kazneni postupak, a vozilo je zaplijenjeno i tek je nakon tri godine vraćeno slovenskome Ministarstvu obrane. Nikada nigdje nije podrobnije objašnjeno kakvim je sve uređajima slovenski špijunski kombi bio opremljen i što je to Slovence tako jako zanimalo u hrvatskim telekomunikacijama. Činjenica da je hrvatska strana ipak vratila sve što je bilo zaplijenjeno, daje slutiti da u vozilu i nisu bili instalirani neki posebno zanimljivi ili najnoviji proizvodi, već najvjerojatnije samo dobro poznati uređaji kakvima raspolažu i državne službe s ove strane Sutle, ili čak i stariji. Dakako da su to samo pretpostavke, jer vrsta i suvremenost prislušnih uređaja kojima hrvatska država bdije nad svojom sigurnošću i sigurnošću svojih građana predstavlja tajnu i o njima se ne može dobiti nikakve službene podatke.

O još jednoj slovenskoj aferi (Vič-Holmec) pisalo se u medijima prije pet godina. Naime, novinar TV Slovenije Tomaž Ranc istraživao je pozadinu policijske afere Vič-Holmec, kada je lansirana ocjena da je u desetodnevnom lipanjskom ratu za samostalnu Sloveniju na graničnom prijelazu slovensko-austrijske granice Vič-Holmec bilo zlodjela koja bi se mogla kvalificirati kao ratni zločini. Policiju je zanimalo odakle Ranc dobiva informacije i bez potrebnih naloga pribavila je popis osoba s kojima je novinar razgovarao u tom razdoblju (sudska uredba za nadzor telefonskih razgovora donesena je tek naknadno). Ranc je to otkrio, oštećeni je novinar pokrenuo civilnu tužbu protiv Slovenije, sud mu je odredio 600.000 tolara odštete (oko 2700 Euro), unutarnji nadzor MUP-a suspendirao je dva policajca … Tada se pokazalo da slovenski sudovi na godinu izdaju stotinjak uredbi za prisluškivanje ili nadzor telefonskih razgovora.

Posljednjih nekoliko godina u Njemačkoj nije bilo spektakularnih slučajeva prisluškivanja novinara ili političara, ali je prisluškivanje sve omiljenije i njemačkoj policiji i tajnim službama. Prema navodima saveznog povjerenika za zaštitu podataka, broj slučajeva prisluškivanja u Njemačkoj porastao je u pet godina za više od 170 posto. Godine 1995. registrirano je 4700 slučajeva, a 1999. godine 12700 osoba bilo je prisluškivano (prema podacima u časopisu Connect). Ta je brojka zastrašujuće velika u odnosu na broj prisluškivanih osoba u SAD-u, gdje je među 240 milijuna građana, prema službenom Wiretap Reportu policija nadzirala telefonske razgovore samo 1190 osoba. Njemačka javnost zato upozorava na opasnost od „lavine prisluškivanja koja je svake godine sve veća“. Upravo tim riječima Jürgen Welp, umirovljeni profesor pravnih znanosti iz Münstera, poziva na provjeru uspješnosti prisluškivanja, te tvrdi da nakon olakog izdavanja odobrenja za prisluškivanje kriminalistička obrada uglavnom završava bez ikakvog konkretnog rezultata. Za prošlu i ovu godinu još ne postoje potpuni statistički podaci. Većinom je riječ o prisluškivanju zbog sumnje u postojanje teškoga kažnjivog djela, a broj će sigurno porasti s obzirom na to da je vlada početkom ove godine proširila katalog kažnjivih djela kad je prisluškivanje zakonski dopušteno. Nakon terorističkih napada na SAD, ovlasti tajnih službi i policije još su povećane, a ponuđači telefonskih usluga, uključujući i mobilne, zakonom su obvezani omogućiti prisluškivanje.

Najviše pozornosti nedavno izazivala je rasprava o sudbini spisa koje je bivša istočnonjemačka tajna služba STASI načinila prisluškujući bivšega njemačkoga kancelara Helmuta Kohla. Manje pozornosti privlači prisluškivanje novinara, ali ima i takvih slučajeva. Bremenski novinar Rolf Gössner doznao je da ga prisluškuje Ustanova za zaštitu ustavnog poretka zbog napisa o tajnim službama. Stručnjaci procjenjuju da novinare često prisluškuje i Savezna obavještajna služba BND preko svoga sustava za automatsko prisluškivanje. Taj sustav snima razgovore u kojima se pojavi određena riječ, primjerice droga. Budući da novinari često istražuju teme vezane uz kriminal, postaju žrtve sustava prisluškivanja.

U susjednoj BiH također je bilo političara s tvrdnjama da su prisluškivani i praćeni. Navodno, jedna od brojnih obavještajnih službi u BiH, muslimanski AID, može istovremeno prisluškivati 40000 telefonskih razgovora (fiksnih i mobilnih), gdje prisluškivanje mobitela služi usput i za lociranje njegovog korisnika, a za svoj rad nije dužna podnositi izvješća federalnim vlastima, tj. nije im odgovorna. Ipak, novim Zakonom o sigurnosno-obavještajnim službama predviđeno je kako će ubuduće samo Vrhovni sud Federacije BiH moći izdati nalog za prisluškivanje i praćenje, i to samo pod strogo određenim uvjetima. U masmedijima može se naći informacija („ozbiljnog izvora“) da se samo u Sarajevu sluša oko 600 telefona. To je s tehničke strane posve izvedivo, međutim za prisluškivanje je osim uređaja potrebna i radna snaga. AID ima oko pet stotina suradnika, a za svoje potrebe i u skladu sa zakonom ova služba ima namjenski napravljen i opremljen prostor u Pošti gdje je smješten MR. MR je međurazdjeljnik koji, zapravo, omogućava paralelno prespajanje kablova i njihovo sprovođenje do centralnog punkta u samom AID-u. Zanimljivost regulirana propisima kaže da sobu sa MR otključavaju dva ključa – jedan čuva direktor Pošte, drugi direktor AID-a. Kada su svojedobno pripadnici stabilizacijskih snaga u BiH (SFOR i IPTF) odlučili zaviriti u ovu prostoriju na Dolac Malti, morali su razvaliti vrata?! Iz ovog se zaključuje da je Pošta vrlo važan čimbenik u provođenju (legalnog ili nelegalnog) slušanja telefona. Da su toga bili svjesni i SFOR i IPTF, ilustriraju upravo njihove kasnije nenajavljene posjete objektima ili PTT ispostavama u Varešu, Livnu, Mostaru, Sarajevu…

I u Hrvatskoj se u medijima pratilo nekoliko afera s tajnim prisluškivanjima. U jesen 1998. godine, zagrebački političar dr. Krešimir Franjić uskovitlao je prašinu svojim javno izrečenim tvrdnjama da se njegov mobitel prisluškuje. Čak je naveo i telefonski broj 385-167 s kojeg se to prisluškivanje, navodno, provodi. Iako su sumnje dr. Franjića imale posebnu „težinu“, jer je on obavljao dužnost dopredsjednika Gradskog odbora Hrvatske narodne stranke, do kraja razjašnjene nisu bile nikada. Telefonski broj koji je on očitao na zaslonu svog mobitela, i za kojeg je tvrdio da je prisluškivačev, bio je nepostojeći, a telekomunikacijski su stručnjaci tvrdili da je riječ o pozivima preko stare analogne centrale, kod kojih se pozivatelj ne može identificirati. Prema njihovom prilično logičnom tumačenju, prve tri znamenke (385) pozivni su broj za Hrvatsku, a četvrta (1) za grad Zagreb. Posljednje dvije znamenke (67) najvjerojatnije uistinu pripadaju telefonskom priključku s kojeg su pozivi dr. Franjiću dolazili, ali to je premalo da bi se pozivatelj mogao locirati i identificirati. Uostalom, nejasna je i stvarna potreba za takvim načinom prisluškivanja doktorovog mobitela, jer ga se špijunirati moglo i puno jednostavnije, djelotvornije i profesionalnije. Drugi primjer je akademika Vlatka Pavletića koji je u vrijeme dok je bio predsjednik Hrvatskog državnog sabora i privremeni zamjenik Predsjednika Republike (prosinac 1999) javno ustvrdio da se prisluškuju čak i telefoni u njegovom saborskom uredu, ali dokaze za to nije mogao podastrijeti. Početkom godine, kad je izbila afera s Krunoslavom Canjugom, tadašnjim županijskim državnim odvjetnikom u Zagrebu, često je spominjano kako su krunski dokaz o navodnom mitu prisluškivani telefonski razgovori koje je vodio s odvjetnikom Mirkom Batarelom. U medijima su se iznosile ocjene o dokazima do kojih je USKOK došao prisluškivanjem, a Večernji list objavio je da policija, točnije Odjel posebnih kriminalističkih poslova, raspolaže tehnikom koja omogućuje prisluškivanje razgovora s mobitela. Sofisticirana oprema navodno je nabavljena u Izraelu, a koristili se se i „uslugama“ operatera koji su dostavili podatke i o vlasnicima mobitela i brojeve koje su zvali prisluškivani.

Autor: pctel/ elitenadzone

https://bakinicvarci.wixsite.com/bakini–varci

https://bakinicvarci.wixsite.com/bakini–varci

FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na našim komunikacijskim kanalima krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu feljton.rs@gmail.com Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim.

FELJTON.rs je prešao u novo vlasništvo od 1.1.2023. Novoj redakciji možete postavljati pitanja za vesti koje su nastale od 1.1 2023. Vesti koje su nastale pre 1.1 2023 biće obradjene i neke obrisane..

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku FELJTON.rs

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

31 − 21 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)