G-E0EWZBLP0V
среда , 8 маја 2024
Home / SLOBODNO VREME / RECEPTI BEZ SLIKA ALBUM 1.)– 100 RECEPATA —

RECEPTI BEZ SLIKA ALBUM 1.)– 100 RECEPATA —

FELJTON.rs
15.10.2022.

DA BI SE LAKSE SNALAZILI I VI I JA, OVDE SAM UBACILA SVE RECEPTE BEZ SLIKA.
VELIKI POZDRAV !!! – SLANA I SLATKA JELA –

IZVOR: SHUTTERSTOCK

1.*** Pohovani celer ***
Potrebno je:- 2 srednja, korena celera, 2 jaja- 100 g susama, kasika brasna, 500 g belog krompira- veza persunovog lista, 2 kasike maslaca, so, biber, ulje za przenjeKoren celera oljustiti, iseci na kolutove ili polukolutove i posoliti i pobiberiti po zelji. Umutiti jaja sa kasikom brasna pa celer umakati u ovu mesavinu,uvaljati u susam i prziti na vrelom ulju. Krompir oljustiti, iseci na polutke ilina cetvrtine, spustiti u provrelu slanu vodu i obariti. Kada je krompir mekan,ocediti, staviti u ciniju, preliti istopljenim maslacem, posuti iseckanim persunom i posluziti uz pohovani celer.

2.*** Varivo od povrca sa cuftama ***
Potrebno je:
kesa zamrznutog mesanog povrca (oko 500 g),
2 glavice crnog luka,
kocka za supu, pola case kisele pavlake,
400 g mlevenog mesa, jaje, so, biber – persun, ulje, soljica sojinih ljuspicaSojine ljuspice preliti sa malo tople vode i ostaviti da odstoje oko 5 minuta.Zamesiti mlevenu ili rendanu glavicu crnog luka, mleveno meso, jaje, so, biber, seckani persun i na kraju ljuspice soje, pa od ujednacene mase praviti okrugle, male cufte i isprziti na vrelom ulju, dodati mesano povrce, kocku za supu isoljicu vode pa sve kratko prodinstati da povrce omeksa. Kada je gotovo umesati kiselu pavlaku i posluziti uz przenecufte.

3.*** Piletina u rerni ***
Potrebno je:- veza bosiljka, 5 cenova belog luka, 4 kasike semenki pinije- 2 kasike maslinovog ulja, so, biber, pile (oko 1,3 kg)- 2 paradajzaZagrejati rernu na 250 stepeni. Oprati bosiljak, posusiti ga i iseckati listice,ocistiti beli luk, iseckati ga i umesati sa semenkama pinije i 3/4 isecenog bosiljka. Dodati maslinovo ulje, posoliti i pobiberiti. Sve dobro izmesati.Oprati meso, posusiti ga i podeliti na 8 delova, utrljati so i biber i staviti ga u jedan veci pleh predhodno namazan uljem. Utrljati pripremljen bosiljak umeso i peci oko 60 minuta uz povremeno okretanje. Blansirati paradajz ioljustiti kozicu, pa iseci paradajz na kockice. Ostatak bosiljka iseckati nakrupno, pomesati sa paradajzom i preliti sve zajedno preko pecene piletine.Uz ovo jelo posluziti testeninu.

4.*** Piletina u kariju sa jabukama ***
Potrebno je:- 4 kisele jabuke, 2 kasike soka od limuna- 2 glavice luka, cen belog luka, 4 pileca fileta- so, biber, 3 kasike maslaca, 2 kasike suvog grozdja- 100 ml belog vina, 100 ml supe instant, kari u prahuOprati jabuke i iseci na cetvrtine i iseckati na sitne kockice, odmah preliti jabukesokom od limuna. Iseckati beli i crni luk, oprati meso posoliti i pobiberiti. Przitiga na dve kasike maslaca sa svake strana po 10 minuta. Izvaditi i ostaviti natoplom, dok se priprema sos. Zagrejati ostatak maslaca i proprziti crni luk. Dodati beli luk, jabuke i suvo grozdje. Kratko proprziti. Naliti vinom i supom i krckatioko 10 minuta. Posoliti, pobiberiti i dodati kari. Servirati sos uz meso, a uz ovo jelo odlicno ide obaren pirinac.

5.*** Cureca prsa u pikantnom sosu ***
Potrebno je:- 2 glavice crnog luka, parcence djumbira- 2 kiselkaste jabuke, 4 urme, 2 kasike smedjeg secera- 4 kasike vinskog sirceta, so, biber, 30 g pistaca- 150 g duguljastog pirinca, 500 g curecih fileta, 2 kasike uljaOcistiti i iseci crni luk, iseckati sitno djumbir. Oljustiti jabuke, odstraniti semenke iiseckati ih na kockice. Urmama izvaditi kostice i iseckati ih. Pripremljene sastojke pomesati sa secerom, sircetom, solju i biberom. Sve prokuvati na blagoj vatri oko 5minuta. Krupno iseckati pistace i pomesati sa predhodno pripremljenim sosom iostaviti u frizider da se hladi. Skuvati pirinac po upustvu sa pakovanja. Oprati meso, posusiti ga i prziti na ulju oko 15 minuta. Posoliti i pobiberiti. Servirati meso preliveno ohladjenim sosom uz pirinac i po zelji ukrasiti svezim listicima nane.

6.*** Belo meso punjeno paprikom ***
Potrebno je:- 2 crvene paprike, cen belog luka, 3 kasike ulja
kasicica susene majcine dusice, 4 pileca fileta ( po 150 g),
so biber, 500 ml supe, 2 glavice luka- kasika maslaca, 300 g smrznutog graska, 100 g kisele pavlake, secer, 50 mlslatke pavlakeOcistiti papriku od semenki i iseci na stapice. Iseckati beli luk. Proprziti paprikena kasiki ulja, dodati beli luk i majcinu dusicu. Oprati i posusiti meso i presecifilete po sredini, ali ne do kraja. Posoliti i pobiberiti, napuniti paprikom meso iivicu pricvrstiti cackalicom. Isprziti na ostatku ulja, naliti 250 ml supe i krckatioko 20 minuta. Ocistiti i iseckati na kockice crni luk. Dodati 250 ml supe igrasak i krckati oko 15 minuta. Grasak ispasirati i zaciniti sa malo kisele pavlake, posoliti i pobiberiti po ukusu i secera, oko 1/2 kasicice. Meso izvaditi iu soku u kojem se krckalo dodati slatku pavlaku, zaciniti i malo ukuvati.Servirati sve zajedno i jesti uz barena siroka rezanca.

7.*** Pecurke i brokoli sa junetinom ***
Potrebno je:- 750 g krompira, 500 g brokolija- 200 g sampinjona, 400 g rostbifa- sveze mleveni biber, 1/2 kasicice sveze mlevenog djumbira- 2 kasike ulja, so, 250 ml supe od povrca, 80 g ementaleraKrompir oprati i sa korom kuvati oko 20 minuta. Oljustiti i iseci nakolutove. Brokoli ocistiti, oprati i razdeliti na cvetice. Pecurke oprati iiseci na ploske. Meso iseci na manje komade, zaciniti biberom i sa malodjumbira. Na zagrejanom ulju dobro proprziti meso, izvaditi, posoliti iostaviti na toplom. U masnocu od mesa staviti pecurke i prodinstati.Preliti supom, zaciniti djumbirom, solju i biberom. Dinstati na blagoj vatri oko 10 minuta. Posle 5 minuta dodati brokolii nastaviti sa kuvanjem. Sir izrendati na krupnije. Krompir i meso dodati povrcu, posuti sirom i staviti u rernu i peci dok se sir ne istopi.

8.*** Svinjski kotleti sa sirom ***
Potrebno je:- 4 svinjska kotleta, so, biber – slatka mlevena parika, osusen ruzmarin- kasika maslaca, 200 g sira, 150 g kuvane sunke- jaje, 4 grancice svezeg timijanaRernu zagrejeti na 220 stepeni. Oprati svinjske kotlete i dobro usoliti, pobiberiti, dodati papriku i ruzmarin po ukusu. Zagrejati maslac u tiganju, pa na njemu proprziti kotlete, izvaditi kotlete iz tiganja i staviti na podmazanu vatrostalnu posudu. Krupno izrendati sir, a sunku iseckati.Sjediniti sir, sunku i jaje. Pikantno zaciniti solju i biberom. Dobijenommasom premazati kotlete i peci u rerni dok korica ne dobije zlatnobraon boju. Oprati sveze grancice timijana. Kotlete servirati na tanjirima uzmesanu salatu i ukrasiti grancicama timijana.

9.*** Povrce sa pilecim prsima ***
Potrebno je:- 125 g pirinca, so, 400 g sargarepe, manji karfiol- 4 filea pilecih prsa, biber, 2 kasike ulja- kasika maslaca, 150 g graska, 150 g pavlake- veza vlascaPirinac skuvati u slanoj vodi, sargarepu ocistiti, oprati i iseci na tanketrake. Blansirati je oko 5 minuta u slanoj vodi. Izvaditi, oseciti i ostavitida se ohladi. Karfiol ocistiti, oprati i razdeliti na cvetice pa i njih blansirati u slanoj vodi, pa kada je gotovo iscediti. Filee pilecih prsa oprati, posoliti, pobiberiti i proprziti oko 15 minuta na zagrejanom ulju sa obe strane. U tiganju dobrozagrejati maslac, dodati pirinac, blansirano povrce i grasak, pomesati i sve zagrejati. Sipati pavlaku, posoliti, pobiberiti pa rasporediti na tanjire. Pilece meso iseci na kriske, dodati povrcu, posuti sitno seckanim vlascem, korom i kriskamalimuna.

10.*** Pile u crnom vinu ***
Poterbno je:- pile (oko 1,2 kg), 120 g dimljene slanine- 2 veze mladog luka, 200 g sampinjona- 3 kasike margarina, 40 ml konjaka, 500 ml crnog vina- 250 ml pilece supe, 1/2 veze persuna, veza timijana- list lorbera, 4 cena belog luka, 50 g maslacaPile oprati, posusiti, podeliti u 8 komada, posoliti i pobiberiti. Slaninusitno iseckati, luk oljustiti. Na malo ulja u tiganju proprziti slaninu.Dodati luk i pecurke, pa nekoliko minuta dinstati. Pilece batake ispeci sasvih strana, pa dodati ostale komade i peci ih. Flambirati sa konjakom, preliti crnim vinom, pa dalje kuvati. U to dodati i supu, seckan persun, timijan, slaninu, glavice mladog crnog luka, pecurke, lorber. Beli luk iseci i dinstati oko 60 minuta. Sve izvaditi iz sosa od pecenja, procediti ga i jos malo ukuvati.Dodati maslac, zaciniti i sve zajedno servirati na tanjire.

11.*** Teleci gulas sa zemickama ***
Potrebno je:- 200 g brasna, 1/2 kasicice secera, 1/2 kasicice soli- 20 g kvasca, 120 ml mlakog mleka, kasika ruzmarina- 2 jaja, 100 g maslaca, 800 g teletine za gulas- 80 g luka, 3 kasike ulja, 200 ml belog vina, 400 ml supe- 200 g sampinjona, 150 ml pavlake, 150 zrna grozdja- 3 kasike brusnica, so, biber, malo persunaBrasno, so i secer sipati u ciniju, dodati rastopljen kvasac u mleku,ruzmarin, jaja, maslac, sve zamesiti i ostaviti da kisne oko 60 minuta.Testo snazno premesiti i casom vaditi jednake krugove, redjati ih nanamascen pleh i ostaviti da naraste oko 30 minuta. Kad su narasle peci ihna 220 stepeni 30 minuta. U medjuvremenu meso iseci na kocke, luk iseci i sve zajedno proprziti na ulju, zatim dodativino i supu i dintati narednih sat vremena. Pecurke sitno iseci i pri kraju dodati u gulas. Pavlaku dodati na samom krajuiskljuciti sporet i ostaviti da se jos prokrcka. Dodati zrnca brusnice i grozdja. Servirati sa toplim zemickama i seckanim persunom.

12.*** Pastrmka u povrcu ***
Potrebno je:- 4 manje pastrmke, 250 g zamrznutog povrca- glavica crnog luka, 100 g sampinjona, saka seckanih oraha, malomirodjije, soli, ulja, maslaca i limuna Na malo ulja i maslaca kratko proprziti sitno iseckanu glavicu cenogluka, dodati povrce i na listice isecene sampinjone i sve dinstati oko 10minuta. Ociscene pastrmke preliti limunovim sokom, posoliti i u utrobunapuniti dinstanim povrcem sa seckanim orasima i mirodjijom. Ribestaviti u pleh za pecenje, pored njih staviti povrce, sve prelitiistopljenim maslacem i peci u rerni na 220 stepeni. Kada su pastrmke pecene staviti preko kolutove crnog luka. Po zelji, moze se serviratiobaren krompir.

13.*** Snicle sa zelenim maslacem ***
Potrebno je:- 600 g svinjskog karea, 100 g maslaca- veza persuna, kasika senfa, krupno mleveni biber – 500 g krompira, zelena salata, malo ulja, liminovog soka i soliOljustiti krompir, naliti vrucom vodom da ogrezne, posoliti i poklopljen kuvati. Za to vreme svinjski kare uzduz iseci na cetirisnicle, svaku malo izlupati i rastanjiti tuckom za meso, premazati samalo senfa, pobiberiti i isprziti na mesavini ulja i maslaca. Kada jemeso gotovo, posoliti, preostali maslac umutiti sa pola kasicice senfai sitno seckanim persunom. Na tanjire stavljati po malo zelene salate,kuvanog krompira i po jednu sniclu, a preko vruceg mesa i krompiranabacati komadice maslaca sa persunom.

14.*** Svinjski file punjen spanacem ***
Potrebno je:- 300 g spanaca, 150 g dimljene slanine, cen belog luka, glavica crnogluka, 50 g rendanog sira- so, biber, muskat, 2 svinjska filea (po 350 g)- 2 kasike ulja, 250 ml suvog belog vina, 2 kasike pavlakeSpanac oprati i obariti. 50 g slanine iseci na kockice, a crni i beli luk iseci. Slaninu proprziti u tiganju, pa na toj masnoci prodinstati luk.Dodati spanac i sve zajedno kratko dinstati. Sipati sir, posoliti, pobiberiti i dodati muskat. Meso ocistiti, oprati i posusiti i iseci tako da se dobije dzep. Meso i spolja i unutra posoliti i pobiberiti i puniti masom od spanaca. Filee zaviti u preostalu slaninu i pricvrstiti ih drvenim cackalicama. Rernuzagrejati na 180, a na ulju proprziti meso sa obe strane, preliti vinom i staviti u rernu i peci oko 20 minuta. Izvaditi file izrerne i ostaviti na toplom. Dodati pavlaku u sos od pecenja, pomesati i kratko kuvati. Posoliti, pobiberiti, iseci i posluziti.Kao prilog posluziti bareni pirinac ili krompir.

15.*** Rolovano meso ***
Potrebno je:
– 650 g junetine od ledja, 200 g mlevene junetine- 150 g mlevene teletine, 2 zemicke, jaje i dva zumanca- 40 g parmezana, cen belog luka- po kasicicu ruzmarina i timijana, 100 g praske sunke- 800 g paradajza, 500 ml crnog vina, crni luk, so, biber Sniclu izlupati drvenim cekicem, posoliti, pobiberiti. Umesatimleveno junece i telece meso, jaje, dva zumanca, parmezan,ruzmarin i timijan, isecen beli luk. Ovom smesom premazati sniclu i preko staviti isecena 2 kuvana jaja i listove sunke. Uviti u rolnu,uvezati koncem. Zagrejati maslinovo ulje i na njemu zapeci sa svih strana rolat. Izvaditi rolat i u masnoci izdinstati isecen crni luk i dinstati ga sa vinom. U to dodati isecen paradajz, posoliti i pobiberiti. Rolat spustiti u sos i peci u rerni na 180 stepeni dok ne omeksa. Kada je gotovo sacekati da se malo prohladi i iseci na tanke snite i preko preliti sos.

16.*** Marinada za jagnjece ili telece kotlete ***
Potrebno je:- 2 1/2 cm nastruganog djumbira (koren ili u prahu) – 1 struk praziluka, 1 solja belog vina- 1 cen belog luka, strugana kora i sok od jednog limunaSve sastojke pomesati i preliti preko pripremnjenog mesa.

17.*** Marinada za raznjice ***
– 1 crni luk sitno isecen, 2 kasike sitno isecenog djumbira – 1 kasicica turmerika, 1 kasicica karija- 1/4 kasicice mlevenog indijskog orascica i 200 g kiselog mlekaStaviti luk i ostale sastojke u procesor, dodati kiselo mleko i blago promesati. Dodati meso.

18.*** Marinada za svinjske krmenadle ***
– 1/2 solje ulja, 1/4 solje jabukovog sirceta – 1/4 solje vinjaka, 1/4 solje mlevenog kima- 1 kasika meda i jedna kasika crnog mlevenog biberaSastaviti sve satojke i preliti preko mesa.

19.*** Marinada za ribu i morske proizvode***
– 1 solja belog vina, 1/2 solje soka od limuna- 2 kasike vinskog sirceta, 2 kasike maslinovog ulja – so i biber Ostaviti ribu u marinadi pokrivenu celu noc. Riba mora biti sasvim sveza. Marinada ima efekat kuvanja, jer se riba visene obradjuje, lepo se ocedi, isece i servira uz garnir po zelji.

20.*** Svinjska rebra a la Lupiga ***
– 2 kg svinjskih rebara, nemasnih,- 1 roštilj za ispeći, malo začina- 1 pivo za popiti, pola pive za rezervu i pola pive za sok. Čista klasika. Narezana svinjska rebra malo potučemo, stavimo u posudu, pospemo solju, lovorom u prahu, muškatovimorahom, biberom, češnjakom u prahu i sve dobro promiješamo. Poželjno je da tako začinjeno odstoji bar polasata, što je idealna prilika za popiti pivu. Na dobro ugrijanom žaru naglo zapeči rebra s obiju strana, padignuti rešetku da se peku polagano. Ovo početno naglo pečenje je uslov da rebra sačuvaju sočnost (vrijedi za pečenje bilo koje vrste mesa).Poslije 15 minuta uzeti tepsiju, u koju stavimo 2 žlice ulja, pečena rebra, prije navedenih začina po ukusu isve to blagoslovimo sa jednom pivom. Pola pive plus rezerva.U dobro zagrijanoj tepsiji pivo će zapjeniti,izmješati se sa sokom pečenja i začinima. Ostaviti da provrije. Dobiveni sok će imati prijatno gorak okus,savršeno usklađen sa slatkastim svinjskim mesom.

21.*** Svinjska rebra na žaru ***
Sastojci1 kg svinjskih rebara pola litre pilece juhe 1 žlica smedeg šecera 0.5 dl octa 0.5 dl kecapa2 žlice umaka od rajcice 1 žlica senfa 1 žlica worcestershire umaka 1 žlicica ljute paprikePripremaDan prije pecenja stavite u veliki pekac šecer i ocat i kuhajte u pecnici dok tekucina ne postane sirupasta.Pazite da tekucina ne potamni. Odmah dodajte juhu, malo vode, kecap, umak od rajcice i ostale sastojkeosim mesa. Neka zavrije, pa onda stavite rebra I kuhajte oko 20 minuta. Izvadite rebra i spremite ih uhladnjak.Tekucinu nastavite kuhati dok se lagano ne zgusne.Iduci dan pecite rebra na roštilju tako da nisu izravno iznad ugljena jer ce se inace nadimiti.Pecite ih 40 minuta mažuci ih povremeno umakom.

22.*** Svinjska rebra sa šljivama ***
POTREBNO:1 kg mesnatih rebara (najmanje 5-10 cm mesa na kostima)½ dl meda vegete papra ulja 5-10 dag suhih šljiva NACIN PRIPREME:Po površini rebara narezati male udubine oko 2 cm dugačke. Ugurati šljivu u svakoj rupi. Zamiješati med svegetom, paprom i uljem i namazati cijeli komad mesa s marinadom. Pustiti da se marinira oko 4 sata. Peci na175 stupnjeva oko sat vremena.

23.*** Pečena svinjska rebra ***
2 iseckane glavice crnog luka
2 sitno iseckana čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
6 kašika paradajz pirea
3 kašike vinskog sirćeta
2/3 šolje crnog vina ili mesne supe
1 kašika žutog šećera
1 kašika senfa
2 kašike iseckane majkine dušice ili timijana
1 kašika iseckanog bosiljka
so i biber
2kg svinjskih rebara
Crni i beli luk proprati u maslinovom ulju 10 minuta, da omekša. Zatim dodati paradajz pire i sirće i kuvatidva minuta. Naliti crno vino ili mesnu supu i dodati ostale sastojke. Poklopiti i kuvati još 15 minuta. Odozgostaviti svinjska rebra i ostaviti jedan sat da upiju ukuse, a zatim staviti u pećnicu i ispeći.

24.*** PUNJENA SVINJSKA PRSA ***
za 6 osoba
Sastojci: 20 dag kupusa, 12 dag šampinjona, 1 jabuka, glavica luka, 5 dag kruha, jaje ižumanjak, 1 dl mlijeka, svežanj peršina, 4 listića kadulje, origano, 2 žličice ulja, sol, papar, ½dl piva, 2 češnja češnjaka, ružmarin, 2 žlice uljaPažljivo odvojite meso od kostiju da biste dobili „džep“ pa ga iznutra dobro natrljajte solju ipaprom. Namočite kruh u mlijeko za nadjev.Kupus naribajte i kuhajte 10-ak minuta pa ocijedite. U međuvremenu usitnite luk te gapropirjate na ulju. Jabuku očistite i naribajte. Ocijedite kruh pa ga primiješajte u kupus, dodajteluk, jabuku, začine, jaje i žumanjak. Izmiješajte i ugurajte u rebra.Otvor zatvorite čačkalicama pa popržite na ulju sa svih strana. Odlijte ulje, zalijte pivom te dodajte ruzmarin i češnjak. Poklopite i pecite 2 sata na niskoj temperaturi.

25.*** SALAMURA ***
Sastojci :10 lit. vode,250 gr. Soli,200 gr.secera,150 gr. bibera u zrnu, 80 gr. najkvirca, 5 listova lorbera, 50 gr.cimeta u komadu I 100 gr. belog luka.Sastojci se skuvaju, voda se ohladi I sipa na posoljeno meso. U toj salamuri meso se drzi najmanje tri nedelje,a veci komadi mogu ostati I do 6 Nedelja. Kaca ,korito sa mesom u salamuri treba da stoji u prohladnoj prostoriji.Meso treba nekoliko puta okretati.

26.*** SVEZA KOBASICA ZA PECENJE ***
Sastojci: 4 kg mesa, 1 kg slanine, 120 gr soli, 10 gr. bibera, 120 gr slatke I ljute po zelji aleve paprike, 10-20gr belog Luka I 5 gr kima.Sa mesa se odstranjuju zilavi delovi I samelje se zajedno sa slaninom.Biber I kim se samelju, beli luk seizgnjeci I pomesa sa solju, meso se pomesa sa zacinima, dobro umesi I puni u tanko crevo.Prilikom mesanja mesa ne dodavati vodu jer ce pri pecenju kobasice ispucati.

27.*** DZIGERNJACA ***
Sastojci: 1 kg. dzigerice,250gr.slanine, ba vrg biza bubera 1 gkavuca crbig kyja 1 jasuja nastu (uzeta savode U kojoj se barila dzigerica I slanina), soli po ukusu.Slaninu I dzigericu obariti I iseci na kocke I samleti.Na masnoci izdinstati luk, dodaju se zacini I svs se pomesa.Ako je masa tvrda doda se masnoca skinuta sa vode gde su se sastojci kuvali.Puni se crevo I bari natemperaturi od 80 stepeni.Bariti treba da bi se I crevo skuvalo.Vodu gde se dzigernjaca kuva pustiti da provri pa rashladiti sa casom hladne vode I spustiti dzigernjacu uvodu I postepeno zagrevati dok se crevo ne uvrne. Nakon hladjenja staviti dzigernjacu u pusnicu.Ako se u dzigernjacu stavi kozura dzigernjaca ce biti tvrdja.

28.*** PASTETA OD DZIGERICE ***
Sastojci: 1 kg dzigerice, 100 gr. slanine, 50 gr senfa, so biber, majoran I klincic po ukusu.Dzigerica I slanina se skuva u slanoj vodi I samelju(dzigerica dva puta a slanina jedanput)Pomesa se samlevenim zacinima doda se senf I dobro se izmesa.Cuva se u frizideru.

29.*** DZIGERNJACA SA ZACINIMA ***
Sastojci : Jedna dzigerica, slanina tezine trecine dzigerice, velika glavica crnog luka, 2 cena belog luka, 1-2kasike Masti, kasicica mlevenog klincica, so mleveni biber po ukusu.Dzigerica se bari u kipucoj vodi pet minuta zatim se dva puta samelje. Crni luk se izrenda I dinsta na masnocidok ne dobije zutu boju. Slanina se isece na sitne kocke. Sve se dobro izmesa sa zacinima I kasastoizgnjecenim belim lukom.Ako masa suvise tvrda dosipa se corba u kojoj se barila dzigerica. Mekano se puni u debelo crevo I bari se ukipucoj vodi sat vremena. Ohladi se u hladnoj vodi I cuva u frizideru. Moze se I dimiti.

30.*** PIRINDZARA ***
Sastojci: Srce, bubrezi, glava, kozure, pirinac, dvarci, so, biber, nekoliko glavica crnog luka.Skuva se glava, iznutrice I kozura. Kuvano je kada se meso lako odvaja od kostiju. U corbi koja se procediobari se pirinac. Meso se samelje, dodaje se bareni pirinac, saka sitno iseckanih cvaraka (daje specificanukus),dinstani kuk, mleveni biber I so (na kikogram se uzima 1,8 dkg soli). Ako je masa suvise tvrda dodajese corba. Puni se u debelo crevo I bari na temperaturi od 80 stepeni dok se kraj creva ne uvrne. Pirindzara se ohladi i cuva u zamrzivacu.
Pece se na sledeci nacin: Tepsija se namasti, polozi se pirindzara I u zagrejanoj pecnici se pece dok ne postane rumena.Servira se sa krompirom pecenim u ljusci I salatom koja se pravi od kiselog kupusa prelivenog uljem I posutljutom alevom paprikom. Salata se mose zaciniti I sitno seckanom belim lukom.

31.*** PASTETA OD DZIGERICE 1.***
Sastojci: 300 gr. dzigerice, mala vezica zeleni za supu, 100 gr. pecuraka, 2 dcl vina, 2 dcl vode, (senf,sardel pasta, limun, Kiseli krastavac, bareno jaje po ukusu).Dzigerica se isece I sa vezicom zeleni I pecurkama se skuva u mesavini vode I vina. Sve se samelje dva putaili se izmiksa. Po ukusu moze se dodati senf, sardel pasta. Sok od limuna, sitno seckani krastavci, sitnoseckani bareno jaje. Servira se uz caj, za veceru ili dorucak.

32.*** PASTETA OD DZIGERICE 2.***
Sastojci: 1 kg dzigerice, 100 gr slanine, 50 gr senfa , so biber, majoran I klincic po ukusu.Dzigrrica I slanina se skuva u slanoj vodi, I samelje (dzigerica dva puta a slaninu jedanput). Pomesa se samlevenim zacinima, dodaje se senf, dobro se izmesa I cuva u frizideru. Nije trajan proizvod.

33.*** SVARGLA ZA SPECIJALNE PRILIKE ***
Sastojci: 1 svinjska glava, 2 cena belog luka, 1 kasicica aleve paprike, pola kasicice crnog bibera u zrnu, polakasicice koriandra, 4 bobice kleke, so po ukusu, pola kasicice pimenta (najdvirca). 2 velika kisela krastavca, 3 jaja, 250 gr salate odn cvekle.Ociscena svinjska glava se kuva u toliko vode da ogrezne. Zacini se stavljaju u platnenu kesicu I kuvajuzajedno sa glavom. Posoli se po ukusu I kuva dok se meso ne odvoji od kostiju. Mese se sece na trake, dosolise po ukusu, moze se dodati I malo mlevenog crnog bibera, dobro se izmesa I puni u zeludac ili slepo crevo,odnosno umota u kuhinjsku krpu I dobro se veze. Bari se na laganoj vatri sat vremena u vodi u kojoj se barilaglava. Nakon kuvanja presuje se dok se potpuno ne ohladi. Drzi se u frizideru. Sluzi se ukrasen kolutovima barenog jaja. Krastavaca I salatom od cvekle.

34.*** PASTETA OD SUNKE ***
Sastojci: Lepo krto, po mogucnosti belo svinjsko meso, doli po ukusu, kasicica kristal secera, mleveni beli biber, na vrh noza cimet, na vrh noza piment (najkvirc), mesna kasa pravljena od junetine, 1-2 jaja.Meso se ocisti od zila I isece na vece kockice, pospe se secerom, dobro se promesa I cvrsto se utisne uodgovarajucu posudu. Prekrije se krpom I na hladnom mestu ostavi jedan dan. Sutradan se premesi sa biberom, cimetom I pimentom (najkvircom). Dodaje se mesna kasa u koju se umesaju presna jaja. Posoli se I pobiberi po ukusu. Dobro se izmesi I stavlja u cetvrtasti limeni sud koji se prethodno namasti. Od gore se premaze razmucenim jajetom. Pece se u pecnici. Iglom se proverava da li je pasteta ispecena. Servira se toploili hladno.

35.*** DUVAN CVARCI ***
POTREBNO JE:2 kg svinjskog sala prozetog krtinom, 2 kg presne mesnate slanine, so i voda.PRIPREMA:Salo i slaninu iseci na manje komade, staviti u veliku posudu, dodati 2 do 3 litra vode i kuvati uz stalnomesanje drvenom varjacom sve dok komadici sala ne pocnu da zute.Tada skloniti posudu sa vatre i procediti masnocu kroz cisto, gusto belo platno.Cvarke vratiti u istu posudu i jos malo proprziti da dobiju tamniju boju. Zatim ponovo procediti kroz isto platno. Ucvrstiti krajeve platna i uvrtati da se cvarci sto bolje ocede. Pri tom druga osoba treba da pritiska“zavezljaj” sa cvarcima sa dve drvene dascice s jedne i druge strane. Cediti dok se i poslednja kap ne ocedi.Zatim odviti krajeve platna i istresti cvarke u posudu u kojoj se topila mast, po ukusu posoliti i protrljatimedju rukama da se ujednace i izdrobe.

36.*** Musaka od makarona ***
Potrebno je:
750 g mesanog mlevenog mesa, 4 manje glavice crnog luka- 4 kasike ulja, 3-4 paprike, so, biber, 200 g pavlake – 2 jajeta, 500 g spanaca, 2 cena belog luka- 500 g makarona, 2 paradajza, 50 g struganog sira (ementaler)Iseckati pola kolicine luka, dodati mleveno meso i prziti na dve kasike ulja. Dodati so, biber, i papriku.Skinuti sa sporeta, a u posebnom sudu umutiti pavlaku i jaja, posoliti, pobiberiti i dodati mesu. Sve izmesati.Ocistiti spanac i isitniti. Beli luk iseckati na sitno zagrejeti ostatak ulja i i na njemu dinstati spanac, luk i beliluk. Sve zajedno dinstati oko 5 minuta i posoliti i pobiberiti po ukusu.Skuvati makarone u slanoj vodi i dobro isprati u hladnoj vodi.Zagejati rernu na 200 C. Uzeti vatrostalnu pravougaonu ciniju i u slojevima redjati makarone, spanac i meso.Poslednji sloj treba da budu makaroni. Paradajz iseci na kriske i poredjati preko poslednjeg sloja makarona.Posuti struganim sirom i peci oko 40 minuta.Pri kraju pecenja zaliti sa 2,5 dl mleka i 2 jajeta i zaciniti solju ukoliko nije dovoljno slano.

37.*** Pikantna vekna od mesa ***
Priprema
: Krisku belog hleba potopiti u malo mleka i dobro iscediti. Samleti 100 g masnoce sa dimnjenesunke. Sve to staviti u cinuju u kojoj se nalazi 400 g mlevenog mesa, 2 jajeta, 1/4 kasicice cimeta, so i biber.Dodati sok od jednog lumuna, 50 g rendanog ementalera, i sve zajedno umesiti u glatko testo i oblikovativeknu.
Pecenje
: Sest kasika ulja zagrejeti u okruglog posudi za pecenje. Veknu od mesa uvaljati 4 kasike prezli i nazagrejanom ulju sa obe strane isprziti da porumeni. Oljustiti i krupno iseci jedan crni luk, 1 sargarepu, 1 manjikoren celera i sve dodati mesu i proprziti. Popariti paradajz, iseci na kocke i dodati povrcu i mesu.
Sos
: Veknu od mesa staviti na resetku od rerne i peci oko 60 minuta. Zatim izvaditi iz posude zaviti ualuminijumku foliju i ostaviti u iskljucenoj rerni. U medjuvremenu pripremiti fini sos sa pavlakom. Sok od pecenja i proprzeno povrce preliti sa 4 kasike vode. Zicom za mucenje umesati 6 kasika pavlake i prokuvatiuz neprekidno mesanje malo na sporetu. Zatim izmiksati i propasirati.Sos posoliti, pobiberiti i izruciti na ovalni tanjir za sluzenje. Veknu od mesa izvaditi iz folije i ostrim nozemiseci na reznjeve. Reznjeve staviti preko sosa i ukrasiti liskama od persuna. Uz veknu tolu se sluzi krompir, auz hladnu hleb. Uz nju se moze servirati ren ili senf.

38.*** Ukusne fasirane snicle ***
Potrebno je:- 500 g mlevenog mesa, 1 zemicka, 1 jaje- 6 kasika kisele vode, soli i bibera po ukusu- ulje za przenjeOd navedenih sastojaka napraviti masu. Praviti snicle i prziti na vrelom ulju dok ne porumene sa obestrane. Sluziti uz garnir po izboru.

39.*** Cuftice od mlevenog mesa sa sosom ***
Potrebno je:- 1/2 veze persuna i bosiljka, jedna kifla- 600 g mlevenog mesa, jedno jaje, so, biber – 1 l supe od junece kocke, 2 dl pavleke (kisele)Persun i bosiljak oprati i sitno iseckati. Kiflu potopiti u vodu iscediti i pomesati sa mesom, jajetom. Posoliti, pobiberiti i navlazenim rukama oblikovati kuglice. Kuglice stavljati u vrucu supu i kuvati na umerenoj vatri.Cim isplivaju na povrsinu, izvaditi ih i drzati na toplom. Skuvati rezanca po upustvu sa kese. U jedan litar supe tole dodati pavlaku i malo prokuvati na umerenoj vatri, dodati persun i bosiljak so i biber po potrebi.Sluziti tola rezanca sa sosaom i cufticama.

40.*** Ustipci od mlevenog mesa ***
Potrebno je:- 600 g mlevenog mesa, 2 dl ulja – 200 g brasna, 6 jaja, 2 dl kisele vode- 100 g crnog luka, so, biber, vegeta i persunov listU mleveno meso staviti jaja i kiselu vodu i polako dodati brasno, da se ne bi stvorile grudvice. Na krajudodati vegetu. Kasikom stavljati mesnu masu u vrelo ulje i prziti da ustipci porumene sa obe strane.

41.*** Cufte u sosu od povrca ***
Potrebno je:- 500 g juneceg mlevenog mesa, kriska hleba- 1 dl mleka, 200 g sargarepe, 200 g tikvica- 20 g struganog zutog sira, 2 dl kiselog mleka – jedno jaje, 2 limuna, 2 kasike seckanog persuna- 2 dl supe od kocke, kasika brasna, so, biber Ociscenje tikvice i sargarepu iseci na stapice i ostaviti da odstoje poprskane sokom od limuna. Umedjuvremenu pripremiti cufte: u meso umesati u mleku raskvasen i iscedjen hleb, so, biber, sir, jaje, polovinu kolicine persuna. U serpu sipati supu, preostali sok od limuna, posoliti i pobiberiti.Staviti na vatru da prokljuca, pa spustiti cufteta i povrce i kuvati na tihoj vatri dok supa na uvri. Umesati brasno u preostali sok od dinstanja, doliti jogurt, promesati i posuti seckanim persunom.

42.*** Juneci gulas ***
Potrebno je:- 600 g juneceg mesa, po kasicica slatke i ljute aleve paprike- 200 g pasiranog paradajza, 200 g crnog luka- 200 g paprika, 2 kasike ulja, 1 dl kiselog mleka- so, biber Na ulju proprziti luk iseckan na kockice, i paprike isecene na rezance. Ddodati meso, sve zajedno przitinekoliko minuta sve dok meso ne porumeni neprestano mesajuci, poprasiti alevom paprikom i umesati paradajz. Posoliti i na tihoj vatri poklopljeno kuvati dok meso ne omeksa. Na kraju umesati jogurt i sluziti sa barenim krompirom posutim persunom.

43.*** Cureci medaljoni ***
Potrebno je:- 1200 cureceg mesa, 180 g starijeg kajmaka – 1200 raznog povrca (krompir, blitva, spanac, grasak)Meso iseci na snicle i rastanjiti tuckom za meso. U svaku sniclu staviti po kuglu kajmaka pa meso upakovati poput pisma i staviti da se przi na malo masnoce u teflonskom tiganju tako sto se preklopljene strane okrenuna dole da se ne otvori. Prziti sa obe strane i sluziti sa obarenim povrcem koje se pri serviranju prelijerastopljenim maslacem a na medaljone stavi po kasicica kajmaka.

44.*** Teleca rebra u vinu ***
Potrebno je:- 1 kg telecih rebara, 1 dl ulja – 150 g crnog luka, pola veze lista persuna- 1 dl belog vina, 1 grancica ruzmarina- so, biber, vegetaTeleca rebra oprati, izrezati na dva do tri komada i malo proprziti na vrelom ulju. Izvaditi ih na tanjir a preostaloj masnoci dodati isecen crni luk i malo proprziti, pa dodati iseckan persun, ruzmarin, biber, so ivegetu. Doliti vino i ostaviti da provri. Tada u sos vratiti proprzene rebra, doliti vode ili supe da meso u njoj bude do pola. Poklopiti i dinstati oko pola sata. Sluziti sa przenim krompiricima ili pirincom

45.*** Pilece grudi sa bananama ***
Potrebno je:- 200 g pileceg belog mesa, 1 banana – so, brasno, ulje, prezle, jajePilece meso rastanjiti tuckom i posoliti. Na to dodati pola banane, uviti u rolat, uvaljati u brasno, jaja i prezle.Uprziti u dubokoj masnoci. Prilikom serviranja sniclu iseci u koso i sluziti je sa prilogom od povrca

46.*** Zapecene snicle ***
– 750 g krompira, 4 struka praziluka – 2,5 dl supe, 4 svinjske snicle, 1 kasika brasna- 2 kasike ulja, biber, so, malo margarina – 50 g struganog siraKrompir i praziluk iseci na kolutove, poredjati u vatrostalnoj podmazanoj ciniji i zaciniti. Naliti supom i poklopljeno peci u rerni oko 40 minuta. Snicle zaciniti, uvaljati u brasno i isprziti. Zatim ih staviti prekokrompira, odozgo posuti struganim sirom i zapeci.

47.*** Sarmica od zelja ***
Potrebno je:- 4 veze zelja, 500 g mlevenog mesa- glavica crnog luka, soljica i po pirinca- kasicica aleve paprike, mirodjija- vegeta, biber Zelje ocistiti od zadebljalih zila i preliti vrelom vodom.Poprziti luk, meso, dodati vegetu, biber, alevu papriku,opran pirinac. Na svaki list zelja staviti punu kasiku nadeva i zavijati sarmice. Redjati u sertu, naliti vodom daogrezne i kuvati na tihoj vatri oko pola sata. Potom zaprziti sarmice, malo protresti serpu i staviti u rernu da sezapece. Posuti sitno seckanom mirodjijom i zapeci jos 5 minuta.

48.*** Punjena teletina ***
Potrebno je:- 1,5 kg punjenih telecih grudi- 200 g sampinjona, deblja kriska hleba- 2 glavice crnog luka- 6kasika mleka, zumance- kisela pavlaka, veza persuna – biber, vegeta Na ulju kratko proprziti luk i sampinjone, dodati sredinu hleba natopljenu mlekom, so, biber, vegetu, seckani persun.Ovu masu staviti uzduz po polovini telecih grudi i uviti u rolat. Namazati foliju i staviti rolat. Peci u dobrozagrejanoj rerni 2 sata na temperaturi od 200 stepeni. Kada je meso peceno rasiriti foliju da se uhvati lepakorica.Kada je meso peceno izvaditi ga na dublju tacnu. U sok od pecenja umesati kiselu pavlaku umucenu sazumancem. Preliti preko rolata.

49.*** Svinjetina sa povrcem ***
Potrebno je:- 500 g svinjskog mesa- 500 g sargarepe, 500 g krompira- 500 g kelerabe, persun- pola litra supe od kocke, 2 kasike ulja, biber, so, vegetaMeso proprziti na ulju i kada porumeni naliti ga supom, zaciniti i kuvati 15 minuta. Dodati povrce iseceno nakockice i kuvati jos 20 minuta poklopljenp. Pre iznosenja na sto posuti persunovim listom.

50.*** Sareni pilav ***
Potrebno je:- 300 g pirinca, vegeta, biber – glavica cernog luka, 200 g sampinjona, 2 struka praziluka, 3 cargarepe, pilece mesoProprziti sitno iseckan luk, dodati ociscen pirinac, i prziti, dodati vegetu, biber i pilece meso. Naliti solju supei na tihoj vatri dinstati poklopljeno. U drugoj posudi izdinstati praziluk isecen na kolutove kao i sargarepu isampinjone. Naliti soljom supe, dodati vegetu i ostaviti da se kuva. Posle 15 minuta dodati pirinac, piletini iako je potrebno dodati jos malo supe i staviti u rernuda se zapece desetak minuta.

51.*** Kuvana junetina sa sosom od paradajza ***
Potrebno je:- 800 g teleceg mesa (vrat, kolenica) – 1 glavica luka, 100 g sargarepe- 60 g celera, 30 g paradajza, so, zacin po potrebiJunece meso dobro oprati i staviti da se kuva. Ocistiti povrce sargarepu (belu i crvenu), oprati i staviti da sekuva zajedno sa mesom. U to dodati paradajz i kuvati oko 30 minuta. Kada je meso skoro gotovo posoliti idodati vegetu i kuvati jos, ali pazeci da se meso ne prekuva. Meso izvaditi na dasku, iseci i poslagati na tacnu.Uz meso poslagati kuvano povrce i sluziti sa sosom od paradajza.Za sos je potrebno: prodinstati 1 glavicu luka na malo ulja, zatim dodati 300 g ociscenog, isecenog paradajza,isecen jedan cen belog luka, malo secera i naliti sa vodom. Sve staviti da se kuva, uz povremeno mesanje idolivanje vode. Sos je gotov kada je gust.

52.*** Junece snicle u sosu ***
Potrebno je:- 700 g mesa od buta, 1 dl ulja – 50 g brasna, 50 g koncetrata paradajza- 2 cena belog luka, so, biber i zacini po potrebiMeso iseceno na tanke snicle posoliti, pobiberiti. Sa jedne strane uvaljati u brasno i prziti sa obe strane dok ne postanu mekane. Tako pripremljeno meso staviti u posudu u koju predhodno treba staviti malo supe i vode. U preostalom delu masnoce proprziti brasno, pazeci da ne izgori. Odmah dodati koncentrat paradajza i sitnoseckani beli luk. Naliti supom ili vodom, zaciniti i ostaviti da se sos kuva. Kada je kuvan propasirati ga istaviti snicle da se lagano kuvaju oko 1sat. Kada je meso gotovo i sos gust sluziti uz razne testenine, krompir ili pirinac.

53.*** Juneci biftek na lovacki nacin ***
Potrebno je:- 600 g juneceg bifteka, 60 g slanine (pancete)- 100 g sampinjona, 1 glavica luka, 2 cena belog luka- 1/2 pavlake, 10 g maslaca, 1 kasika ulja- 1 kasika koncetrata paradajza, 1 paradajz, 1 list zelene salate- 1 grancica kadulje, 2 lista bosiljka- so, biber, nekoliko listova persunaBiftek iseci, usoliti, pobiberiti i malo preliti uljem i staviti kadulju, pa sve ostaviti da stiji 1 sat.Tanko iseci slaninu i njom omotati komade bifteka, pa pricvrstiti cackalicama. Zatim ih lagano ispeci na namasnoci sa obe strane. Kada je gotovo izvaditi i u toj masnoci dinstati luk, dodati slaninu isecenu na kocke, beli luk i isecene sampinjone. Sve to malo prodinstati, pa dodati paradajz, malo vode ili supe, zatim stavitimeso i dinstati oko 10 minuta. Na kraju u umak staviti pavlaku, maslac i preliti meso. Ukrasiti zelenomsalatom i posuti iseckanim persunom, a od priloga moze se sluziti pire krompir ili pirinac.

54.*** Jagnjece pecenje ***
Potrebno je:- 1,2 kg jagnjetine, 100 g graska – 60 g ociscenog badema, 200 g pirinca- 50 g masti ili ulja, 40 g maslaca- 1 mala kasicica zacina, soli i bibera po potrebi- malo majcine dusice, nekoliko listova persunaPomesati majcinu dusicu sa solju, biberom i zacinom i time premazati jagnjece kotlete u komadu, pa ihostaviti da stoje 1 sat. Staviti meso da se pece i povremeno prelivati sopstvenim sokom. Skuvati pirinac,grasak i ostaviti da se hlade. Bademe popariti i ocistiti, pa iseci na listice i malo proprziti na maslacu. Dodatigrasak i pirinac i lagano izmesati. Meso preliti masnocom u kojoj se peklo i sloziti na tacnu zajedno sa povrcem.

55.*** Punjeni svinjski kotleti ***
Potrebno je:- 400 g svinjskih kotleta, 200 g svezih zelenih paprika- 1 glavica crnog luka, 100 g paradajza, 600 g krompira- 200 g praske sunke, 100 g kajmaka, 1 dl ulja – so, biber i zacin po potrebiKotletima u komadu odvojiti kosti i iseci ih na komade. Ostrim nozem po sredini zarezati dzepove. Posebnoizdinstati luk, isecenu na kocke papriku, paradajz i dodati so, biber, zacine po ukusu. Prasku sunku pomesatisa kajmakom. U ohladjenu smesu sa paprikama dodati kajmak i ovom masom puniti dzepove na mesu. Tako pripremljeno meso preliti sa malo ulja i staviti da se marinira 1 sat. Kotlete staviti na rostilj i peci oko 15minuta. Kao garnir moze se sluziti pecen krompir.

56.*** Pohovana svinjetina na poseban nacin ***
– 1 kg svinjske plecke, 4 jaja, 100 g brasna – 1/2 pavlake, 2 dl piva, 4 lista zelene salate- 1 limun, 4 paradajza, 2,5 dl ulja, so, biber Svinjsku plecku odvojiti od kosti i zajedno sa povrcem kuvati sve dok ne bude skoro gotova. Izvaditi je iostaviti da se ohladi. Iseci je na komade. Zumanca izmesati sa pavlakom, dodati pivo, brasno. Belanca umutitiu cvrst sneg i dodati umusenim zumancima. Iseceno meso malo posoliti, pobiberiti valjati u smesu i prziti natoplom ulju. Pohovano meso izvaditi i staviti na papirne salvete da upije visak masnoce. Gotovo meso poslagati na tacnu i ukrasiti sa zelenom salatom, limunom i paradajzom. Kao prilog uz ovo jelo sluziti pirinac,grasak, krompir salatu ili prilog po izboru.

57.*** Pohovana pileca prsa ***
Potrebno je:- 1 kg pilecih prsa, 80 g maslaca – 50 g brasna, 3 jaja, 150 g prezli, so, biber – nekoliko listova persuna, 2,5 dl ulja za pohovanjePileca prsa zaseci ostrim nozem i u dzepove staviti komadice maslaca, pa ih zatvoriti cackalicama. Zatim, posoliti, pobiberiti, uvaljati u brasno, jaja pa u prezle i pohovati na ulju. Pohovana prsa staviti na papirnusalvetu da se mast ocedi. Poredjati pohovana prsa na tacnu i ukrasiti sa zelenom salatom i paradajzom.

58.*** Pileci paprikas ***
Potrebno je:- 800 g piletine, 1 glavica luka, 1 sargarepa- 50 g korena celera, 1/2 pavlake, 2 dl ulja- 20 g maslaca, 20 g paradajz pirea, 50 g brasna- malo mlevene crvene paprike, so, persunov list
Pile iseci na komade. Posoliti, uvaljati u brasno i prziti na ulju. Kada je gotovo poslagati na tanjir. U masnociu kojoj se pohovalo meso izdinstati luk i seckano povrce. U to dodati brasno, pire od paradajza, zacine i nalitisupom. Umak kuvati oko pola sata, a kada je povrce gotovo propasirati i staviti piletinu i lagano kuvati. Kada je piletina gotova staviti malo maslaca i u gotov paprikas dodati pavlaku . Polako promesati i posuti seckanim persunom. Uz paprikas sluziti makarone ili pirinac.

59.*** Musaka od krompira ***
Potrebno je:- 2 g krompira, 500 g mesanog mlevenog mesa – 1 glavica luka, 2 cena belog luka, 1 sargarepa- 50 g paradajz koncetrata, 3 dl ulja, so, biber – malo muskatnog orascica, nekoliko listova persunaPreliv:- 4 jaja, 50 g brasna, 1 pavlaka- 1 dl mleka, 1 dl mineralne vode Na ulju izdinstati luk, beli luk i u to dodati mleveno meso. Kada je gotovo dodati so, biber, brasno i zacin,nastaviti sa dinstanjem i kada je gotovo dodati paradajz i malo supe i jos malo prokuvati. Zatim dodati malomuskatnog orascica i ostaviti da se kuva na laganoj temperatauri oko 30 minuta.Dok se umak kuva, pripremiti krompir. Ocistiti ga i oprati pa iseci na kolutove. Proprziti ga na ulju da malo porumeni i izvaditi ga da se ocedi od viska ulja. U posudu za pecenje na dno sloziti jedan deo krompira, zatimstaviti meso i preko drugi deo krompira.U posebnoj posudi umutiti jaja, brasno, pavlaku, mleko, mineralnuvodu i malo soli. Slozenu musaku preliti ovim umakom i staviti da se pece u rernu. Posle 20 minuta izvaditimusaku i iseci je na kocke. Zatim vratiti u rernu da se jos pece oko 20 minuta. Kada je gotova posutiseckanim persunom i sluziti dok je topla, uz zelenu salatu ili neku drugu salatu.

60.*** Cufte u sosu od povrca ***
Potrebno je:- 500 g juneceg mlevenog mesa, kriska hleba- 1 dl mleka, 200 g sargarepe, 200 g tikvica- 20 g struganog zutog sira, 2 dl kiselog mleka- jedno jaje, 2 limuna, 2 kasike seckanog persuna- 2 dl supe od kocke, kasika brasna, so, biber Ociscenje tikvice i sargarepu iseci na stapice i ostaviti da odstoje poprskane sokom od limuna. U medjuvremenu pripremiti cufte: u meso umesati u mleku raskvasen i iscedjenhleb, so, biber, sir, jaje, polovinu kolicine persuna. U serpu sipati supu, preostali sok od limuna, posoliti i pobiberiti.Staviti na vatru da prokljuca, pa spustiti cufteta i povrce i kuvati na tihoj vatri dok supa na uvri. Umesati brasno u preostali sok od dinstanja, doliti jogurt, promesati i posuti seckanim persunom.

61.*** Bosanski lonac ***
Za 5 osoba potrebno je: 1 kg govdjeg mesa (malo masnijeg) 1 kg krompira 20 dkg mrkve20 dkg korijena persuna i celera 25 dkg crvenog luka 3 zrna bijelog luka 25 dkg paprika 25 dkg plavih patlidzana40 dkg svjezeg paradajza 1 dl bijelog vina so,biber u zrnu crvena mljevena paprika1 karanfilic
Postupak:
Meso isjeci na vece komade (tri do cetiri komada po porciji). Povrce ocistiti, oprati i isjeci nakrupnije komade. Sve staviti u vecu posudu, dodati vino, soli po ukusu, biber u zrnu, mljevenu papriku,karanfilic. Lagano izmijesati, a zatim sloziti u zemljani lonac (moze i obicni). Naliti hladnom vodom, povezati pergament-papirom, prokuhati na stednjaku, a onda peci u pecnici dva do tri sata (zavisno od starostimesa). Servirati u sahanu sa poklopcem, a najbolje bi bilo u malim zemljanim loncicima za svaku osobu.

62.*** Sarmice od vinove loze ***
Za 6 osoba potrebno je: 90 dkg mljevenog mesa 30 dkg lisca vinove loze 10 dkg rize 10 dkg crvenog lukaso,biber, bijeli luk persunovo lisce mljevena crvena paprika malo telece supe4 dl kiselog mlijeka
Postupak
:U mljeveno meso umijesajte rizu, nasjeckani luk (crveni i bijeli), persun, so, biber i mljevenu papriku. Svježe lisce prokuhajte, rasporedite nadjev, savijte sarmice. Slozite ih nagusto, prelijte supom ikuhajte sat i po.Posluzite sa kiselim mlijekom.

63.*** Sogan Dolma ***
Za 4 osobe potrebno je:60 dkg crvenog luka aleva paprika malo sirceta pavlakaZa nadjev:10 dkg crvenog luka40 dkg mljevenog mesa (govedjeg ili mijesanog sa bravecim) 8 dkg rize 1 jaje2-3 kasike ulja (ili rastopljene masnoce) so,biber paradajzpire.Postupak: Podrezati vrhove na glavicama luka. Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se moze dodati malo sirceta. Skinuti s peci, ocijediti toplu i naliti hladnu vodu.Pritiskanjem prstima istiskivati kosuljice odnosno prstenove luka („dolme“). Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, aupotrebljavaju se drugi slojevi. Od jedne glavice luka dobije se vise dolmi koje se pune nadjevom. Vecedolme se pune prstima, a manje cackalicom ili dezertnim nozicem. Nadjev se priprema tako da se sitnoisjecka crveni luk i izmijesa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rizu, paradajz-pire, jaje, so i ulje. Sve dobroizmijesati. Punjene dolme luka se slazu u serpu, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene, doda se malosirceta (ako se glavice nisu kuhale sa sircetom), pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od serpe), testave kuhati. U kuhanu dolmu se doda malo aleve paprike.Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.

64.*** Janjetina sa bamijama ***
Sastojci:1.5 kg janjetine 20 dkg masnoce 15 dkg crvenog luka 1 dkg aleve paprike par reznjeva bijelog lukavezica persuna 75 dkg bamije so
Priprema
:Ugrijte masnocu, isjeckajte luk i proprzite ga da bude staklast. Dodajte isjeckani bijeli luk, persun i proprzite. Sve pospite alevom paprikom. U ovako spremljenu masu dodajte komade mesa i dinstajte. Bamijuocistite i obarite u slanoj vodi, a poslije ocijedite. Kad vidite da je meso napola gotovo, dodajte bamiju.Servirajte uz krompir.Savjet: kada barite bamiju, dodajte par kapi limunova soka.

65.*** Vezirske Mahmudije ***
Za 4 osobe potrebno je: 60 dkg teletine (file) 10 dkg rize 16 komada srednje velikih sampinjona 4 paradajza10 dkg masnoce 5 dkg brasna so,biber
Postupak:
Odrezite ociscenim gljivama klobuke. Drske nasjeckajte, isprzite, dodajte rizu, posolite, pobiberitei sve skupa ispirjajte kao rizoto. Klobuke isprzite. Paradajz narezite na kriske pa ih isprzite. Meso narezite na 16 malih medaljona (mahmudija) koje posolite, pobiberite, uvaljajte u brasno te isprzite. Na svakom tanjirunacinite cetiri hrpice rizota,a na svaku metnite meso,paradajz i gljivu.Ukrasite.

66.*** Ascikadumine sarmice:***
Za 4 osobe potrebno je: Za palacinke: 30 dkg brasna 1 jaje so 3 dl mineralne vode 5 dkg masnoce za przenjeZa nadjev: 40 dkg kuhanog kokosijeg mesa 20 dkg travnickog sira 15 dkg kajmaka 1 jajeZa preljev: 1,5 dl masnije pavlake 1 zumance
Postupak
Umutite tijesto za palacinke i ispecite osam palacinki. Rastrgajte meso na vlakanca, pomijesajte susitnjenim travnickim sirom, kajmakom, jajetom, solju i biberom. Namazite time palacinke, savijte ih i prelijte mjesavinom pavlake,zumanca i soli.Zapecite.

67.*** Pileci cevap ***
Sastojci
:1 vece pile 5 glavica crnog luka 3 paradajza 1 kasika masla pavlaka1/2 kasike brasna malo soli malo aleve paprike
Priprema:
Pile isjeci na komade i staviti u serpu. Dodati crni luk narezan na listice, narezan paradajz, alevu papriku, so i maslo. Poklopiti i pustiti da se lagano dinsta. Kad je meso gotovo, posuti brasnom pa jos malodinstati. Zatim doliti malo vode i ostaviti jos neko vrijeme da kuha. Kad je sve gotovo, dodati pavlaku.

68.*** Cimbur ***
Sastojci
:40 dkg sitno isjeckanog ili samljevenog mesa 10 dkg masnoce 60 dkg crvenog luka4 jaja 8 zrna bibera po volji aleve paprike i soli.
Priprema:
Meso se stavi u tavu u kojoj se zagrijala masnoca, pa se lagano dinsta zajedno sa crvenim lukomisjeckanim na tanke listice. Po potrebi se dodaje voda i jos masnoce. Kada su meso i luk izdinstani, sve se posoli i dobro izmijesa. Zatim se servira u sahane, koji se stavljaju na pecnicu pa kada se dobro zagriju, namasu se baci po jedno jaje „na oko“, te se jos malo posoli i zapece. Po volji se pobiberi ili pospe alevom paprikom, a moze se i po jedno zrno bibera staviti na svako zumance. Servira se toplo.

69.*** Cimbur sa suhim mesom ***
Sastojci:
30 dkg suhog mesa 4 jaja maslo, biber, aleva paprika i so.
Priprema:
Suho meso se izreze na tanke listice (ukoso), pa se przi na tavi. Zatim se na njega bacaju jaja i blago soli. Kada se servira u tanjire, obavezno se prelije vrelim (ucvrkanim) maslom i prema ukusu dodaje biber i aleva paprika.

70.*** Seoski cimbur ***
Sastojci
:5 jaja ½ kasike kravljeg masla 5 kasika kiselog kajmaka biber i so.
Priprema
: U prokljucalu slanu vodu razbiju se jaja i puste da se djelomicno skuhaju. Zatim se izvade i bacena tavu u kojoj su se zagrijali maslo i kajmak. Potom se sve malo posoli i pobiberi, te pokrije kako bi jaja prokuhala u kajmaku.

71.*** Pita zeljanica ***
Sastojc
i:8 – 10 jufki (u tijesto za jufke staviti jaje) 1/2 – 1 kg spinata 1/4 l kajmaka 1/4 kg mladog sira3 – 5 jaja malo kukuruznog brasna (po zelji) so i maslo za zacin
Priprema
: Spinat oprati, ocistiti i izrezati. Posoliti, izmijesati te dodati jaja, sir i kajmak i sve izmijesati. Pozelji moze se dodati i kukuruzno brasno. U zamascenu tepsiju staviti jufku, preliti masnocom te pokritidrugom jufkom. Ponovo preliti masnocom. Na ovaj nacin poslagati polovicu jufki. Zatim izruciti nadjev iravnomjerno ga rasporediti. Nadjev pokriti drugom polovinom jufki, a svaku premazati masnocom. Pituizrezati na kvadrate i peci.

72.*** Sarma u kiselom kupusu ***
Sastojci
za 4 osobe : 30 dkg junetine bez kostiju (od buta) 6 dkg rize80 dkg kiselog kupusa u glavici 8 dkg pastrve (suhe ovcetine) 8 dkg crvenog luka0,2-0,4 dkg bibera so 1 jaje ½ dl ulja ½ l govedje supe.
Priprema
: Pripremite listove kupusa za sarmu, sameljite meso i crveni luk, zacinite, dodajte rizu i ½ dl ulja.Dobro izmjesajte. S tom smjesom punite listove kupusa i motajte ih u sarme. Poredajte u serpu kruzno nakonsto ste na dno serpe stavili pastrvu. Kuhajte lagano nekoliko sati. Ako je potrebno, dodajte u toku kuhanja josvode ili supe. Kad je sarma skuhana, prije sluzenja rastopite maslac i zacinite sarmu.

73.*** Sarma u slatkom kupusu ***
Sastojci
za 4 osobe:1 kg slatkog kupusa 30 dkg junetine (buta) 6 dkg rize 10 dkg crvenog lukaso, biber aleva paprika
Priprema
: Blansirajte ociscene listove kupusa i ocijedite. Mljeveno meso zacinite, dodajte rizu i sitno isjeckanluk. Dobro izmijesajte tako da dobijete kompaktnu masu pa njome punite listove kupusa i oblikujte sarme.Sarme kruzno slozite u serpu, zalijte govedjom supom i skuhajte. Prije serviranja rastopite malo masla ilimaslaca, dodajte aleve paprike i prelijte preko vrele sarme dok ona vri. Sluzite sa pavlakom ili dodajte barenikrompir kao prilog.

74.***Buredzic ***i
Sastojci
:2 jufke 1/2 kg mesa so masnoca 1/2 l kiselog mlijeka nekoliko zrna bijelog luka
Priprema
: Jufke se razrezu na dvije polovice i premazu masnocom. Isjeckano ili samljeveno meso se posoli iizmijesa. Na svaku polovicu jufke na razmaku od 6-8 cm redaju se komadici mljevenog mesa, tako da u svaki buredzik dodje po jedan zalogajcic mesa. Jufke se saviju (srolaju) u guzve i izrezu na burekcice koje trebasloziti u zamascenu tepsiju. Sve skupa preliti s malo masnoce i ispeci. Kiselo mlijeko malo posoliti iizmijesati. U to dodati nekoliko sitno narezanih zrna bijelog luka. Vruce buredzike preliti kiselim mlijekom, pomastiti pa vratiti u toplu pecnicu da se kiselo mlijeko upije. Buredzici se mogu servirati hladni ili mlaki.

75.*** Punjena jaja ***
Potrebno je
: 15 jaja – 150gr sunke – 2 pavlake – 1-2 kesice majoneza1 veza persuna i zacini po zelji Tvrdokuvana jaja ocistiti i iseci na pola,odvojiti zumanca u dublju posudu i dobro ih smrviti.Sitno iseckati sunku i pola veze persuna, dodati u zumanca i po zelji zabiberiti i posoliti .Da bi se dobila je masa koja ce to povezati doda se po malo majoneza.Sa time se pune belanca i redjaju u dublju posudu .Dve pavlake seumute sa sitno seckanim presunom i majonezom i time se preliju punjena jaja.Po zelji se moze sitno naseckati beli luk ko voli,sto daje divan ukus.

76.*** Melanzane Alla Parmigiana ***
Sastojci
: – patlidzan (jedan ili dva) – sos od paradajza (ili sok ali da nije jako rjedak) – sir parmezan – sir mozzarella (ili bilo koji topljeni sir) – brasno
Priprema
: Isjeci patlidzan na snite, uvaljati u brasno i proprziti.U tepsiju slagati; red patlidzana, red topljenogsira i odozgo sos od paradajza.Ponoviti jos jednom i na kraju posuti naribani parmezan.Peci na umjerenojtemperaturi 10-15 minuta.Bitno je da se sir otopi.

77.*** Pirinac ***
Izdinstati dve srednje glavice crnog luka sa dve ili tri sargarepe (po ukusu) na tihoj vatri, kada masa budegotova poznacete po zuckastoj boji luka, staviti otprilike (zavisi za koliko osoba) seckanog svinjskog mesa isve dinstati oko sat sat i po, kada meso bude gotovo a mozete proveriti po tome sto cete ga preseci viljuskom,staviti sa opranim belim pirincem u vatrostalnu ciniju i naliti vode, znaci koliko pirinca tri puta vise vode i peci na 180 stepeni dokle god pirinac ne upije svu vodu i ne zapece se odozgo. Dobar ukus se dobija ako se posoli „vegetom“. Sluziti uz svezu zelenu salatu.

78.*** Cufte u sosu ***
Iseckati 2-3 glavice crnog luka, proprziti ga sa malo brasna (ravna kasika i dodati solju paradajza iz flase, ili2-3 sveza i pola case vode.Sve dobro promesati, staviti kasicicu aleve paprike i 1-2 kasike ajvara iz tegle. Naliti dosta vode i kuvati. Oblikovati cufte od mesanog (govede i svinjsko) mlevenog mesa (500- 600 gr), 1-2cesnja istucenog belog luka, 1 jajeta, soli po ukusu, iseckanog persunovog lista, iseckane paprike babure(malo) i bibera.Kuglice uvaljati u brasno i spustati u sos koji vri. Na kraju dodati malo vegete u sos. Sluziti uz prilog (pire krompir, baren pirinac i sl).

79.*** Spargla omotana prsutom ***
Namirnice
:- 60 ml sok od limuna- 120 ml maslinovog ulja- 1 kasika kapra opranog- 1 kasika persuna, fino iseckano- 12 spargli, donji tvrd deo odlomljen i delimicno oljusten- 2 kasike najboljeg maslinovog ulja (ekstra virgin)- 1 manji cesanj belog luka, oljustenog i ugruvanog- So i sveze samleven biber po ukusu- 12 komada tanko isecene prsute- Ovcji tvrd sir, za rendisnje Postupak:
Nalozite vatru u rostilju i zagrejte zice. Pomesajte ugruvan cesanj belog luka sa 2 kasike najboljegmaslinovog ulja. Premazite sparglu s tim uljem i stavite na rostilj. Pecite dok spargla ne omeksa malo, ali danije mlitava, oko 6 minuta zaviseci od debljine spargle.Dok se spargla pece pomesajte 120 ml maslinovog uljasa sokom od limuna. Dodajte sitno seckan persun, so i biber po ukusu i sve dobro umutiti zicom.Kad jespargla vec pecena, omotajte je prsutom. Prsutu motajte u spirali duz spargle. Stavite u cinuju za posluzivanje, prelite prelivom i izrendisite sir po ukusu preko spargle i sevirajte.Primedbe i varijante:-Izaberite deblju sparglu ciji pupoljak je zatvoren i cvrst. – Slomite sparglu gde prirodno se slomi, tj., savijte jedok deblji kraj (prema korenu) se ne odvoji. Sacuvajte odlomljen debeo deo za supu.- Ako ne zelite daupoterebite sparglu istog dana kad ste je kupili, stavite je u vodu kao cvece i pokrijte plasticnom kesom pa ufrizider. – Oljustite sparglu nozem samo donju terecinu aa ne dirajte one dve trecine prema vrhu.- Na ovaj istinacin mozete spremiti i strukove mladog crnog luka.

80.*** Piletina u slatko ljutom umaku – Kina ***
– batak (2 kom.) – belo meso (1 kom.) – so – brašno – ulje – limun (2 kom.) – gustin (2 kašike)- Tabasco sos (2 kašièice)- soja sos (2 kašike) – djumbir- med (2 kašike)- mlad luk (3 kom.)
Nacin pripreme
:Donji deo batka isecite preko kosti na dva dela, gornji na tri, a prsima izvadite prsnu kost, pa ih isecite na tridela. Brašno i so pomešajte, uvaljajte komade mesa i ispržite u dubokom ulju. Pola šoljice vode, polašoljicelimunovog soka, Tabasco sos, med, na vrh noža djumbir i soja-sos dobro izmešajte sa 2 kašike gustina. Ulijteu dublji èist tiganj i stalno mešajuæi zakuvajte, stavite u sos isprženo meso, oceðeno od masnoæe, dodajte pera mladog luka (iseckana uzdužno na trake) i kuvajte još jedan minut.

81.*** Kineska muckalica ***
1.5kg junetine, 1.5 kg sviwetine, 2 bela mesa,750 gr sampinjona, pola kilograma sargarepe, pola kilograma luka, pola kilograma svezih paprika, 100 grama kikirikija. Zacini: mleveni kim, kari, vegeta, persun.Iseckati na rezance i odvojeno staviti u cinije. U veliku serpu sipati litar ulja da se zagreje. Iz svake cinije zahvatiti po jednu saku i stavljati u serpu sa uljem. Promesati i prziti i na kraju zaciniti zacinima i kikirikijem. Neprekidno mesati. Resetkastom kasikom vaditi iz ulja i slagati u ciniju. Sluziti i toplo i hladno.

82..*** Slana Torta ***
Jedna casa jogurta, 1 casa ulja i 2case brasna, 1 prasak za pecivo, 150 gr. sira, 150 gr.{unke, 4 jaja, 150 gr.krastavcica i origano. Sve sjediniti i peci.

83.*** Torta sa mesom ***
200 gr. junecih snicli, 4-5 struka praziluka, 100 gr. mesnate slanine, solja pavlake, so biber, solja mleka, pola pakle margarina, malo uqa, 230 gr. brasna, 3 jaja, prasak za pecivo.1. Umutiti zumanca i margarin, posoliti, dodati mleko, brasno i prasak za pecivo. Sve dobro izmutiti i napraviti testo. Testo staviti u vatrostalni sud.2. Iseci praziluk na komade, malo prodinstati, posoliti i pobiberiti. Odvojeno prodinstati izlupane snicle. Prekotesta poredati praziluk i snicle.3. Od belanaca napraviti sne i u to ubaciti sitno seckanu slaninu i pavlaku.Preliti preko snicli i peci.

84.*** Palacinke sa pecurkama ***
Napraviti 10 slanih palacinki.Izdinstati malu glavicu luka, dodati 1 pakovawe iseckanih sampinjona so i biber.Filovati palacinke i slagati u vatrostalnu ciniju.Preliv: 1 kasiku putera rastopiti pa dodati 1 kasiku brasna i proprziti. Dodati oko 1/2 l mleka i posoliti. Jos malo prokuvati dok ne postane gusta ujednacena masa.Preliti filovane palacinke i odozgo narendati kackavalj.Staviti u rernu i zapeci na 200 stepeni. Sluziti hladno.

85.*** Kroketi od tikvica ***
Tri tikvice izrendati, 2 jaja, 1/2 praska za pecivo, 3 kasike brasna, 2-3 kasike griza, persun seckan, biber i so. Sve sjediniti i prziti na vrelom ulju.

86.*** Rolat od tost hleba ***
Potrebno je jedno pakovawe tost hleba. Izvaditi sredinu da ostane cetvrtasta. Sloziti takva 3 komada.Fil 1: 200 grama sunke iseckati kao za salatu i izmesati sa 3 kasike sremskog sira i 2 kasike pavlake. Premazatitost pa preko premaza poredati tost.Fil 2: 2 mala krastavca iseckati i pomesati sa 3 kasike sremskog sira i 2 kasike pavlake. Premazati i opet preko premaza poredati tost.Fil 3: 2 tvrdo kuvana jaja sitno iseckati i pomesati sa 3 kasike sremskog sira i 2 kasike pavlake. Premazati i opet preko premaza poredati tost.Odozgo filovati ostatkom sira i pavlake. Odozgo izrendati kackavalj.

87.*** Rolat od spanaca ***
Pola pakle margarina istopiti u serpi, dodati 1 soqu ostrog brasna i 1/2 kg ociscenog i iseckanog spinata i posoljenog. Sve to na vatri mesati da spinat omeksa, pa dodati 2 velike soqe hladnog mleka.Kuvati kao sos. U ohladjenu masu staviti 4 zumanca i sneg od 4 belanca. Podmazati pleh i peci kao rolat. Ispeceno izruciti na salvet i dok je jos topao filovati. Fil: Pola kilograma sremskog sira, 2 kasike milerama, seckana sunka i sve izmesati.Uviti rolat i pred serviranje premazati majonezom i posuti sitno iseckanim persunom.

88.*** Rolat od belog mesa ***
Tri pile}a bela mesa i 3 ~e{wa belog luka i 1 mawu glavicu crnog luka, ve}e par~e belog hleba, prethodnoumo~enog i isce|enog od vode. Sve samleti, sjediniti i razvu}i u podmazanom plehu.Filovati.Fil:150-200 grama pile}e xigerice ise}i na rezance i prop`iti na jednoj mawoj glavici luka. Posebno ulupati 3 jaja iispe}i kajganu. Sve sjediniti, posoliti i pobiberiti i dodati malo per{una.Filom premazati rolat i zaviti ga. Premazati belancem i pe}i 30-35 minuta.

89.*** Juneca pasteta ***
Pola kilograma june}eg mesa skuvati i samleti na ma{ini za meso. Ve}u glavicu crnog luka i 50-100 gr.slanine prodinstati malo u tigawu. Tri kisela krastav~i}a iseckati. To sve izme{ati i dodati 1 supenu ka{iku senfa,1 pavlaku, 150 grama majoneza, 1 ka{i~icu rena, bibera i soli po ukusu. Na kraju sve izme{ati mikserom.

90.*** Pasteta od jaja I mesa ***
6 jaja, 150 gr. {ampiwona, 200 gr. pra{ke {unke, 200 gr. mlevenog mesa, so, biber, per{un i ka{ika margarina,100 gr.ka~kavaqa i 10 maslina.Ispr`iti meso, dodati sitno seckane pe~urke i dinstati dok ne omekne. Skloniti sa vatre, dodati ulupana jaja, per{un, so biber, seckanu {unku malo margarina i rendani ka~kavaq. Sve sjediniti i ukrasiti sa per{unovimlistom i maslinama.

91.*** Kuvani Skembici ***
1 kg skembica, koren persuna, lorber, 3 glavica crnog luka, 2 kasike masti, kasika aleve papike, brasno, so, sir Skembice ocistiti, oprati i skuvati u slanoj vodi. Dodati koren persuna, lorber i glavicu crnog luka. Izvaditiskembice kad omeksaju, prohladiti i iseci na rezance. Proprziti dve glavice sitno seckanog crnog luka na dvekasike masti dodati skembice i kasiku aleve paprike. Napraviti blagu zaprsku sa brasnom, preliti skembice idodoati malo vode u kojoj su se kuvali. Sipati u dubok sud i posuti rendanim sirom.

92.*** Sarma ***
glavica kiselog kupusa, 4-5 glavica crnog luka, 2 soljice ispranog pirinca, 1 kg mlevenog svinjskog mesa,kasicica aleve paprike, 10 gr bibera, ½ kg suvih rebara, nekoliko reznjeva suve slanine, suvo svinjsko uvo,lorber.Uzeti potpuno kiseo kupus i odvojiti listove od glavice. Ako su prekiseli oprati ih 2-3 puta. Stanjite debeluzilu u sredini svakog lista.
Nadev za sarmu: 4-5 glavica crnog lukasitno iseckatii isprziti na svinjskoj masti. Dodati 2 soljice opranog pirinca i jos malo sve proprziti. Dodati 1 kg mlevenog mesa, kasicicu aleve paprike, bibera i sve dobroizmesati malo proprziti i skloniti sa vatre.Listove kupusa staviti na dlan leve ruke, u sredinu staviti kasiku fila, previti jednu uzduznu stranu a zatimdrugu ali ne sasvim cvrsto a zatim uvijati sarme odozdo premma vrhovima prstiju do kraja lista.Sarmu je najbolje kuvati u zemljanoj serpi ili u serpi sa debelim dnom. Na dno staviti masti i 1 kasiku aleve paprike, zatim listove kupusa pa preko redjati sarme u krug. Preko sarme staviti najmanje ½ kg suvih rebara,nekoliko reznjeva slanine i suvo svinjsko uvo. Dodati 2-3 lista lorbera. Sve prekriti listovima kupusa. Nalitivodom pa staviti da se kuva na tihoj vatri najmanje 2-3 sata povremeno dolivajuci toplom vodom.

93.*** Jagnjeca Kapama ***
cetvrt jagnjeta, ½ kg crnog luka, 4 veze mladog luka, krompir za salatu, kiselo mleko, persun, so ,ulje ili mast.Prednju ili zadnju jagnjecu cetvrt iseci na manje komade, posoliti, uvaljati u brasno i prziti na vreloj masti iliulju. U istoj masti proprziti ½ kg sitno seckanog crnog luka i dodati vezu mladog luka. Kad je luk przendodati meso, naliti vodom, poklopiti i na tihoj vatri polako dinstati. Sluziti sa kiselim mlekom i barenimkrompirom koji mozete posuti sitno seckanim belim lukom i persunom.

94.*** Kapama sa vinovim listom ***
1 kg jagnjetine, 250 gr mladog neprskanog lista vinove loze, 10 struka mladog crnog luka, mast, brasno, soaleva paprika, ulje.Meso se isece i przi na masti dok ne porumeni. Lisce se ocisti, opere, i isece na rezanca posoli i ostavi da stoji petnaestak minuta. Iseckati strukove luka zajedno sa perima i pomesati sa vinovim listom. Izvaditi meso izmasti i u njoj proprziti zelenis a zatim dodati ponovo meso i sve jos malo proprziti. Zaprsku napraviti od ulja, brasna i aleve paprike a zatim je malo razrediti vodom i sipati u jelo. Sve se promesa i kuva dok sok ne ispari.Staviti u ciniju i preliti jagnjecim kiselim mlekom.

95.*** Seljacki spanac ***
1 kg spanaca, 2 cena belog luka, 150 gr suve slanine, dve glavice crnog luka kasicica vinckog sirceta, malo bibera.Ocistiti i dobro oprati spanac. Iseckana slanina i crni luk se isprze pa se doda sitno seckani spanac, sirce i biber. Sve se dobro izmesa a zatim sipa u zemljanu posudu i zapece.

96.*** Musaka od praziluka ***
1½ kg praziluka, ½ kg sitno seckanog ili mlevenog mesa, 150 gr pirinca, aleva paprika, biber, so, malomladog kajmaka.Obariti praziluk i iseci na komade duzine oko 8cm. Odvojeno proprziti ½ kg mlevenog mesa, posoliti ga, pobiberiti, dodati 150 gr pirinca i malo aleve paprike. Poredjati u tepsiju red luka, red mesa, preliti mlekom i jajima i peci u zagrejanoj rerni. Pred kraj namazati mladim kajmakom i ostaviti u rerni jos nekoliko minuta.

97.*** Vinogradarski kupus ***
2 glavice kupusa, 150gr svinjskog mesa, glavica crnog luka, 2-3 cesnja belog luka, 1 paprika, 1 koren celera,5-6 paradajza, lorber, persun, biber, aleva paprika.Manju glavicu kupusa obariti u slanoj vodi, odvojiti listove da ostanu celi a drugu glavicu iseci na krupnekomade. 150 gr svinjskog mesa iseci na komade i dinstati sa sitno seckanim crnim i belim lukom.

98.*** Przenice od spanaca ***
1/2 kg spanaca, 200 gr pirinca, 2 jajeta, brasno, persunov list, so i biber.Spanac se opere, obari, ocedi i isecka. Pirinac se skuva i ocedi, dodaju se 2 jajeta i spanac. Posoli se, dodaseckan persunov list, brasno i masa se dobro izmesa. Od nje se prave male snicle, uvaljaju u brasno i prze navreloj masnoci.

99.*** Paprike punjene sirom ***
8 svezih paprika, masnoca, 4 jajeta, 300 gr sira, 1/2 kg paradaiza, na vrh kasike brasna, biber, persun i so.Siroke i mesnate paprike se ispeku na plotni na brzinu da ne omeksaju mnogo. Pustiti da se ohlade u poklopljenom sudu, oljustiti i izvaditi seme. Sir izdrobiti viljuskom dodati jaja, sitno iseckan persunov list i po ukusu bibera. Sve dobro promesati i puniti paprike koje se zatim ovlas uvaljaju u brasno, umoce uumucena jaja i prze na vreloj masnoci da porumene sa obe strane.Posto se paprike isprze napravi se sos od paradajza. Zreli paradajz oljustiti, samleti ili prognjeciti i promesatisa uljem. Sos posoliti i posuti seckanim persunovim listom. Ovim sosom preliti paprike.

100.*** Predjelo od jaja i luka ***
4 jajeta, 50gr kajmaka, veza mladog crnog luka, kasika brasna, 2dl mleka, so, biber, persunov list, sir.Luk se isece na kolutove i proprzi na kajmaku. Pospe se brasnom, jos malo proprzi i napije mlekom da se napravi gust sos koji se na kraju posoli i pobiberi. Jaja se obare, oljuste i iseku na cetvrtine, poredjaju na ovalni tanjir i preliju sosom. Sve se pospe rendanim sirom i sluzi toplo

FELJTON.rs U SRBIJI NEMAMO KONKURENCIJU! FELJTON.rs najcitanije novine u Srbiji..
Posaljite nam vase snimke u DM a mi cemo ih odmah objaviti anonimno.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

HIT VESTI……

Nastavak suđenja Novosađaninu jer je ubio provalnika u kući na Salajci! Tuzioc napravio kobnu gresku..

NE PROPUSTITE…

SLEDECA VEST…

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/facebook Slana i slatka jela)

Ako smatrate da je na našem sajtu vaše autorsko pravo nečim prekršeno, molimo da o tome obavestite admina, navedete link ka spornom sadržaju, kao i dokaz da ste vi nosilac autorskog prava. Po dogovoru, ili ćemo sporni sadržaj ukloniti ili potpisati vas kao autora i navesti link ka originalu. feljton.rs@gmail.com

Svaka objavljena vest sa fotografijom, na FELJTON.rs je vec bila javna vest..

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

83 − = 77

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)