G-E0EWZBLP0V
понедељак , 4 јула 2022
Home / POLITIKA / OPERACIJA ODESA Da bi Putin udario na NAJVAŽNIJI GRAD na Crnom moru, mora prvo da osvoji malo mesto gde se vodi EPSKA BITKA

OPERACIJA ODESA Da bi Putin udario na NAJVAŽNIJI GRAD na Crnom moru, mora prvo da osvoji malo mesto gde se vodi EPSKA BITKA

FELJTON.rs
22.03.2022.

Iz malog grada na jugu Ukrajine nedavno su se pojavile jezive slike nakon napada ruskih snaga – vagon pun tela obučenih u ruske uniforme i snimak upada ruskih trupa u dvorište porodične kuće tokom napada na područje – ovi zastrašujući prizori svedoče o žestokom otporu koji su pružili Ukrajinci.

Ukrajina

Voznesensk, koji je 1795. osnovala carica Katarina Velika, je bombardovan dvaput početkom marta i smatra se da je od strateškog značaja za ruske snage zbog mosta preko reke Južni Bug i blizine nuklearne elektrane. Takođe je put za napad na glavnu ukrajinsku luku Odesu s leđa.

Drugim rečima, padom Voznesenska Rusi bi odsekli čitav jug Ukrajine.

Grad je sa svojih oko 34.000 stanovnika pružio žestoki otpor nadirućim ruskim snagama i i dalje je u ukrajinskim rukama. Kad je Voznesensk napadnut početkom marta, kako su ruske snage išle na Nikolajev nakon zauzimanja Hersona, “Volstrit žurnal” je opisao grad kao “jednu od ruta koje će najviše odlučiti u ratu”.

Ruska vojska u Ukrajini
Ruska vojska u Ukrajini

Pogrešna procena

Grad je prvi put napadnut 2. marta, kad su ruski tenkovi tokom noći ušli u Voznesensk.

Ali, suočeni sa jakim otporom Rusi su se povukli. Za sobom su ostavili ukupno 30 vozila, uključujući tenkove, dok lokalni zvaničnici tvrde da je ubijeno 100 a zarobljeno 10 ruskih vojnika. Navodi se i da je tokom sukoba poginulo 12 civila i da su ukrajinske snage takođe pretrpile gubitke. U svom maršu ka tom uporištu Rusi su verovatno smatrali da će naći na slab otpor u gradu, što se pokazalo pogrešnim.

-Napredovali su sa tenkovima, minobacačima, oklopima, artiljerijom, haotično pucajući na centar grada i pogađajući vrtić i blizu sirotišta – rekao je za “Lajvsej” gradonačelnik Voznesenska Jevgenij Veličko.

“Epska bitka”

“Jutarnji list” piše da je okršaj u Voznesensku bio „epska bitka“, jedan od najžešćih poraza ruskih snaga od početka invazije na Ukrajinu. Brzo rusko napredovanje preko tog strateški važnog južnog grada pokazalo bi njihove vojne sposobnosti i prekinulo ukrajinske komunikacijske linije – ali umesto toga se dvodnevna bitka za Voznesensk, čiji detalji tek sada izlaze na videlo, okrenula protiv napadača.

Image

Sudeći prema uništenom i napuštenom oružju i opremi, ukrajinske snage, koje se sastoje od lokalnih dobrovoljaca i profesionalnih vojnika, eliminisale su 2. i 3. marta veći deo taktičke grupe ruskog bataljuna. Otpor je bio tako uspešan delom i zbog široke podrške stanovništva.

– Svi su se ujedinili protiv zajedničkog neprijatelja. Mi branimo našu zemlju, mi smo kod svoje kuće – rekao je gradonačelnik Veličko.

“CBS njuz” piše da je nakon okršaja je 12 tela ubijenih vojnika smešteno u vagon u Voznesensku. Grad je ponudio da vrati tela njihovim majkama – većina ubijenih su, kako se navodi, “premladi da imaju žene”. U vagon su smeštena “relativno čitava tela”, a ima i drugih ostataka, poput onih koji su izgoreli u zapaljenim vozilima.

-Nismo imali vremena da ih sakupimo. Ima ih mnogo kako leže po Voznesensku – rekao je jedan lokalni stanovnik za “Radio Slobodna Evropa” (RSE).

Žrtve

“Jutarnji list” navodi da Rusija nije objavila najnoviji broj žrtava otkako je 2. marta, pre bitke za Voznesensk, priznala da ima 498 poginulih. Oni Rusi koji su preživeli bitku, ostavili su iza sebe između više od 30 tenkova, razna borbena vozila, višecevne bacače raketa i kamione, kao i oboreni jurišni helikopter Mi-24, kako su navele lokalne vlasti.

Ostaci helikoptera i neki delovi izgorelog ruskog oklopnjaka još su u utorak bili razbacani oko Voznesenska.Pročitajte još

Ruske snage povukle su se više od 65 km prema jugoistoku, gde su ih ostale ukrajinske jedinice nastavile tući. Neki su se razbežali u obližnje šume, a lokalni zvaničnici su rekli da je zarobljeno 10 ruskih vojnika.

Ukrajinski oficiri procenjuju da je u napadu učestvovalo oko 400 ruskih vojnika. Broj bi bio veći da te snage – uglavnom iz 126. mornaričke pešačke brigade sa sedištem u Perevalnom na Krimu, kako pokazuju zaplenjena dokumenta – nisu tokom puta teško granatirane.

Ukrajinci procenjuju da je u bici poginulo oko stotinu Rusa, uključujući i one čija su tela pokupile ruske snage tokom povlačenja ili onih koji su izgoreli u vozilima. U toku je potraga za ostalim telima u okolnim šumama, a neke su sahranili meštani. Tokom bitke poginulo je i 10 ukrajinskih civila, te još dvoje koji su kasnije nagazili na minu, rekle su gradske vlasti.

“Jutarnji list” ukazuje da je ruska operacija zauzimanja Voznesenska, koji leži oko 32 km od Južne ukrajinske nuklearne elektrane, bila ambiciozna i dobro opremljena.

Oko 88 km severno od Nikolajeva, Voznesensk nudi alternativni prelaz preko reke Južni Bug na i pristup glavnom putu koji povezuje Odesu sa ostatkom Ukrajine. Ruske su snage žurile prema gradu, u isto vreme napredujući prema severoistoku kako bi osvojili grad Energodar, gde se nalazi još jedna velika nuklearna elektrana.

Da je Voznesensk pao, odbrana elektrane bila bi gotovo nemoguća, kažu vojni izvori.

Pre dolaska ruskih snaga vojni inženjeri digli su u vazduh most preko reke Mertvovod i železnički most na ivici grada. Ruse su u i oko Voznesenska čekali pripadnici ukrajinske regularne vojske i pripadnici Teritorijalne obrane. Lokalni stanovnici, zvaničnici i borci ispričali su što se tamo događalo.

„Podrum ti neće pomoći“

Natalija Horčuk, 25-godišnja majka troje dece, rekla je da su se ruski vojnici pojavili u njenom dvorištu u selu Rakove u opštini Voznesensk 2. marta. Upozorili su stanovnike da odu jer će mesto biti “jako pogođeno”.

-Možemo se sakriti u podrumu – rekla im je Natalija.

-Podrum ti neće pomoći – odgovorili su joj ruski vojnici, nakon čega je njena porodica kao i većina ostalih pobegla a ruski napad je počeo granatiranjem.

Drugi stanovnik, Volodimir Doškar, ispričao je za RSE kako je nekoliko ruskih vojnika upalo u dvorište njegove kuće. On i supruga su ih psovali, dok su vojnici ispalili metke u vazduh da ih zaplaše i od Doškarove žene zatražili da im preda svoj telefon.

-Odgovorila im je: “Preko mene mrtve”. Tu su se malo smirili, na kraju smo uspeli da ih isteramo – ispričao je Doškar.

Van mesta Rakove, Volodimir Kičuk, čuvar obližnje plantaže oraha, probudio se i ugledao ruske padobrance u svojoj kućici. Uzeli su mu telefon i naterali ga da legne na tlo.

-Kad su videli da nema ništa da se ukrade rekli su mu da može ustati kad oni odu – ispričala je njegova supruga Hana.

Ruske su snage tokom povlačenja 3. marta granatirale delove Rakove. Kad su se meštani sledećeg dana vratili, zatekli su opljačkane domove.

Struja koja je tokom borbi bila u prekidu vratila se u Voznesensk, baš kao i internet, gas i voda. Bankomati su ponovno napunjeni gotovinom, a supermarketi hranom, prenosi “Jutarnji list”.

Voznesensk
Voznesensk

Put ka Odesi

Nakon napada 2. marta, do drugog je došlo nedelju dana kasnije, kad su Rusi zauzeli Voznesensk, ali su ukrajinske snage nakon tri dana opsade uspele da ga oslobode. Do petka su ukrajinske snage u području odgurale ruske više od 100 kilometara dalje od istorijskog grada. Lokalne vlasti su prijavile i novo bombardovanje 18. marta.

Слика

Ipak, stanovnici Voznesenska nastavljaju da utvrđuju svoj grad, strahujući od daljih napada ruske vojske. A da su ti strahovi opravdani a njihova sudbina neizvesna, pokazuju izveštaji da su Rusi bombardovali stambene zgrade u Odesi na Crnom moru, koja je od Voznesenska udaljena svega oko 140 kilometara.

Jer ako ruske snage pređu glavni most preko reke Mertvovod koji vodi u Voznesensk – koji je kako piše “CBS njuz” uz herojsko žrtvovanje raznet da se spreči prolazak ruskih tenkova – ništa neće moći da spreči Ruse od napada na još jednu ukrajinsku nuklearnu elektranu, ali i “pravu nagradu” za ruskog predsednika Vladimira Putina – najveću luku zemlje Odesu.

Ako Rusi zauzmu Odesu, dobiće strateško uporiše na delu jugoistočne Ukrajine i povezati se sa Krimom, koji su anektirali 2014.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

NE PROPUSTITE……

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

SLEDECA VEST….

Izvršiteljka iz Novog Sada Jasna Brčkalović uzela 19 hiljada dinara na dug od 26 dinara! DRZAVO REAGUJ IZVUKLA SE!

SLEDECA VEST…

….

Suđenje za ubistvo u kući na Salajci: Kombijem došao do optuženog, pa „overen“ sa pet hitaca

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/kurir)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

WC Captcha 9 + 1 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)