G-E0EWZBLP0V
субота , 27 априла 2024
Home / POLITIKA / UŽIVO 20. DAN RATA U UKRAJINI Niz eksplozija u Kijevu; Zelenski se obratio ruskim vojnicima

UŽIVO 20. DAN RATA U UKRAJINI Niz eksplozija u Kijevu; Zelenski se obratio ruskim vojnicima

PLANETA FELJTON.rs
15.03.2022.

Rat u Ukraijini ušao je u 20. dan.

* Jake eksplozije čule su se u Kijevu

* Nastavljaju se pregovori Rusije i Ukrajine

* Izveštaji SAD-a tvrde da je Rusija tražila vojnu pomoć od Kine. Kina negira navode, a SAD preti ekonomskim posledicama

* Rusija nastavlja sa bombardovanjem ukrajinskih gradova, napadnut je i stambeni blok u Kijevu

* Konvoj od 160 automobila napustio je Marijupolj. Ovo je prvi uspešni pokušaj organiziranja humanitarnog koridora iz tog ukrajinskog grada

* Čule su se eksplozije u Lavovu, Rusi su gađali vojni trening-centar i bazu zapadno od grada, ubijeno je 20 ljudi. Raketiran je i grad Ivano-Frankivsk

* EU uvodi dodatne sankcije Rusiji

7.59 Oštećena stanica metroa

Kijevska mreža metroa objavila je na Twitteru da je jedna od jutrošnjih eksplozija oštetila fasadu stanice i ureda Lukjanivska. Lukjanivska je vrlo blizu centra Kijeva.

Image

7.45 Kličko: Pogođeno više zgrada u Kijevu

– Neprijatelj nastavlja da napada Kijev. Rano jutros granate su pogodile nekoliko stambenih zgrada – 2 visoke zgrade u okrugu Svjatošinski, 1 u Podilskiju. I jednu privatnu kuću. U stambenim zgradama ima stradalih. Ostanite u skloništima, objavio je Vitalij Kličko.

7.38 Ukrajinska vojska: Srušili smo četiri ruska helikoptera i jedan avion

Image

Ukrajinske oružane snage su objavile da su srušile četiri ruska helikoptera, jedan avion i krstareći projektil.

7.20 Rusi prete bombarodvanjem fabrika oružija u Ukrajini

Rusko ministarstvo odbrane je objavilo da će napasti ukrajinske fabrike koje se bave proizvodnjom oružja kao odgovor na napad balističkim projektilom na separatističko uporište Donjeck.

– Kao odgovor na granatiranje Donjecka, ruske oružane snage preduzeće operativne mere kako bi izvan upotrebe stavile ukrajinske fabrike odbrambene industrije koja proizvode oružje koje koriste nacionalisti. Pozivamo građane Ukrajine koji rade u tim fabrikama, kao i stanovnike obližnjih kuća, da napuste potencijalno opasna područja, piše u objavi.

Moskva je ranije navela da je 20 civila poginulo u ukrajinskom vazdušnom napadu. Ukrajina je negirala da je izvela napad i tvrdi da su projektil ispalili Rusi kao izgovor za odmazdu.

7.17 Dve velike eksplozije u Kijevu

Lokalni kanal Ukraine 24 preneo je vest o dve velike eksplozije na zapadnoj periferiji prestonice Ukrajine. Prema izveštaju kanala, rakete su lansirane sa beloruske strane. Ovu tvrdnju BBC nije potvrdio.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u Kijevu, kao i u Odesi na jugu, Umanu u središtu i regiji Hmjelnicki na zapadu.

Zelenski se obratio ruskim vojnicima: Zbog čega ćeš umreti?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u svom poslednjem obraćanju pozvao ruske vojnike da se odreknu oružja umesto „sramotnog nastavka rata“.

Takođe je rekao da je rat postao „noćna mora“ za Ruse i utvrdio da njihove trupe beže sa bojišta i ostavljaju oružje i opremu Ukrajincima.

– Želim da poručim ruskim vojnicima, onima koji su već ušli u naše krajeve i onima koji se šalju da se bore protiv nas. Ruski vojni obveznici, molim vas, pažljivo me slušajte. Ruski oficiri, sve ste već shvatili. Nećete moći ništa da uzmete iz Ukrajine. Oduzećete živote – mnogo vas je – ali i vaš će biti oduzet.

Zbog čega ćeš umreti? Znam, želiš da preživiš. U presretnutim pozivima čujemo šta stvarno mislite o ovom ratu, ovoj sramoti i svojoj državi. Vaši međusobni razgovori, vaši pozivi kući svojim porodicama, sve čujemo. Donosimo zaključke. Znamo ko si. Zato ti nudim izbor: U ime ukrajinskog naroda, dajemo vam priliku da živite. Ako se prepustite našim snagama, ponašaćemo se prema vama kao što što prema ljudima treba da se odnosi: dostojanstveno. Onako kako sa vama nisu postupali u vašoj vojsci. I način na koji se vaša vojska ne ponaša prema našim ljudima. Odaberite, rekao je Zelenski.

7.00 Vraćeno je napajanje u nuklearnu elektranu Černobilj

Vraćeno je napajanje u nuklearnu elektranu Černobilj, javljaju ukrajinski mediji.

6.55 Urednica na ruskoj televiziji upala u emisiju: „Zaustavimo rat, lažu vas“

Žena koja drži antiratni transparent utrčala je jučer uveče na set ruskog večernjeg informativnog programa na državnom Kanalu 1.

Žena je imenovana kao Marina Ovsjanikova, urednica na kanalu.

Ruske TV vesti strogo su pod kontrolom Kremlja i odražavaju samo rusku verziju događaja u Ukrajini, prenosi BBC.

Veruje se da je Ovsjanikova završila u policijskom pritvoru.

Tokom emitovanja mogao se čuti njen glas kako govori: „Stop ratu! Zaustavite rat!“

6.54 CNN: Rusija od Kine tražila hranu za vojnike

Rusija je zatražila vojnu i finasijsku pomoć od Kine zbog rata u Ukrajini. Među ruskim zahtevima su navodno i gotovi vojni obroci, kazala su dva izvora za CNN.

Image

Jedan od izvora sugerisao je da bi hrana mogla biti zahev na koji bi Kina mogla pristati jer ne spada u pomoć na koju bi Zapad reagovao.

6.50 Gori stambena zgrada u Kijevu

U Kijevu navodno gori stambena zgrada nakon što su se ranije čule eksplozije u glavnom gradu, navodi ukrajinska Nacionalna novinska agencija Ukrinform.

Za sada nema više detalja, a nije poznato ni koliko je ljudi, ako ih ima je povređeno.

Image

6.45 Odesa se priprema za napad

Novinar Skaj Njuza Nik Martin je u Odesi, strateški važnom ukrajinskom gradu koji se priprema za ruski napad. Kako je rekao, na svakom koraku su postavljene barikade, a na ulicama je muk.

Odesa je strateški važna za Putina jer ako može da zauzme treći najveći grad Ukrajine, onda bi mogao da odseče zemlju od mora.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu FELJTON.rs

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 4 = 1

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)