G-E0EWZBLP0V
среда , 24 априла 2024
Home / POLITIKA / UŽIVO 9. DAN RATA U UKRAJINI: Ugašen požar u najvećoj evropskoj nuklearki, američki senator poziva na ubistvo Putina

UŽIVO 9. DAN RATA U UKRAJINI: Ugašen požar u najvećoj evropskoj nuklearki, američki senator poziva na ubistvo Putina

PLANETA FELJTON.rs
04.03.2022.

Deveti dan ruske invazije na Ukrajinu.

Požar koji je buknuo u krugu ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožja, najveće u Evropi nakon, kako su rekle ukrajinske vlasti, ruskog grantiranja, je ugašen.

Požar je izbio u administrativnoj zgradi i tokom noći je lokalizovan a pred jutro i ugašen.

Ključni događaji:

Ugašen požar koji je izbilo u najvećoj nuklearnoj elektrani Evope nakon granatiranja

Bitanski premijer optužio Putina da preti bezbednosti čitave Evrope

Ukrajinski predsednik Zelinski optužio Rusiju za „nuklearni terorizam“

Nastavljeni su pregovori, ali nije dogovoren prekid vatre niti primirje koje je Ukrajina tražila. Postignut je dogovor o obezbeđivanju humanitarnih koridora za evakuaciju civila, kao i da sporazum uključuje mogući privremeni prestanak vatre tokom evakuacije

Ukrajinci su objavili da su Rusi bombardovali Černigov i da ima najmanje 33 mrtva

Rusija je juče saopštila da je zauzela lučki grad Herson

Zelenski tražio direktne razgovore sa Putinom

UN: 249 civila stradalo, a 553 povređeno u Ukrajini

8.01 Američki senator pozvao na ubistvo Putina

Američki republikanski senator Lindzi Grejem pozvao je „nekoga u Rusiji“ da ubije predsednika Vladimira Putina nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

„Kako se ovo završava? Neko u Rusiji mora da priskoči… i da ubije ovog tipa“, rekao je senator Foks njuzu.

Ponovio je poziv kasnije u nizu tvitova, rekavši da su „jedini ljudi koji ovo mogu da poprave su ruski narod“.

„Ima li Bruta u Rusiji? upitao je senator, misleći na jednog od ubica rimskog vladara Julija Cezara.

„Učinili biste svojoj zemlji – i svetu – veliku uslugu“, dodao je on.

7.52 Azijske berze pale, evro pod pritiskom, pale cene deonica na Vol stritu, EU preti stagflacija

Cene deonica na azijskim berzama su pale, kao i evro, jer ulagače zabrinjavaju vesti o požaru u nuklearnoj elektrani u Ukrajini i daljnjim napadima ruske vojske na ukrajinske gradove.

Cene nafte su nešto niže nego juče.

Istovremeno, vrednost dolara je porasla. Tako je cena evra skliznula sa jučerašnjih 1,11 na 1,10 dolara, najniži nivo od maja 2020. godine

Na Vol stritu su u četvrtak cene deonica pale, nakon snažnog rasta dan pre, jer ulagače brine produbljivanje ukrajinske krize i rizik od daljnjeg jačanja inflacije zbog snažnog rasta cena energenata.

Zbog rata u Ukrajini, u Evropskoj uniji (EU) se zahuktava inflacija, cene energije i sirovina skaču, pad proizvodnje i potrošnje teško će biti izbegnut, zbog čega preti stagflacija – ekonomski rast na nuli uz inflaciju, upozoravaju evropski analitičari.

7.49 Koinbejs neće zabraniti Rusima korišćenje platforme

Američka berza kriptovaluta Coinbase Global Inc neće preventivno zabraniti svim Rusima korišćenje platforme, rekao je izvršni direktor Brajan Armstrong u tvitu u petak.

„Ne mislimo da postoji veliki rizik da ruski oligarsi koriste kripto kako bi izbegli sankcije“, rekao je Armstrong, dodajući da „neki obični Rusi koriste kripto kao spas sada kada je njihova valuta propala“.

7.40 Spašeno svih 6 članova posade estonskog broda koji je potonuo kod Odese

Estonski teretni brod Helt potonuo je juče u blizini ukrajinske luke Odese nakon eksplozije.

Juče se znalo da su dva člana posade pronađena su u čamcu za spasavanje na moru, a da je četvereno nestalo, ali je sada potvrđeno da je svih šestoro članova posade spašeno.

Igor Ilves, direktor agencije Vista iz Talina, rekao je Rojtersu da je brod možda naleteo na minu.

7.32 Bez promene nivoa radijacije u Zaporožju

Osnovna oprema u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje ostala je nepromijenjena nakon požara, bez promjene nivoa radijacije, saopštila je u petak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), pozivajući se na regulatorne organe zemlje, prenosi Rojters.

„Ukrajinski regulatorni organ saopštio je da požar na lokaciji nije uticao na ‘osnovnu’ opremu i da osoblje fabrike preduzima mere za ublažavanje posledica“, navodi se u saopštenju.

„Nije bilo prijavljenih promena u nivou radijacije u elektrani“, dodaje se se.

7, 28 Napredovanje Rusa

Ruske snage zauzele su gradove Berdjansk i Enerhodar u regionu Zaporožja na jugoistoku Ukrajine, kao i oblast oko Zaporoške nuklearne elektrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, a prenosi Interfaks.

7.11 Mask: Postoji mogućnost da sateliti Starlinka u Ukrajini budu meta

Ilon Mask je upozorio da postoji velika šansa da bi njegovi sateliti Starlink – koje je poslao Ukrajincima kako bi imali pristup internetu – mogli da budu meta napada.

Mask je posavetovao korisnike da postave laganu kamuflažu preko antene kako bi izbegli vizuelnu detekciju Starlinka, kao i da ga uključuju samo kada je potrebno, prenosi BBC.BBC.

7.07 Trudo osudio „stravični napad na nuklearnu elektranu“

Kanadski premijer Džastin Trudo osudio je napad na nuklearnu elektranu Zaporižiju i pozvao Rusiju da odmah prekine sa „neprihvatljivim napadima“.

„Zamenik premijera i ja smo razgovarali sa predsednikom Zelenskim o stravičnim napadima na nuklearnu elektranu Zaporožija. Ovi neprihvatljivi napadi Rusije moraju prestati odmah“, stoji u objavi kanadskog premijera.

7.01 Vatra u krugu nuklearke ugašena

Ubrzo nakon što su ukrajinske vlasti objavile da je požar lokalizovan, stigla je nova informacija da je požar ugašen.

„U 06:20 (05:20 po srpskom vremenu) požar u zgradi za obuku nuklearne elektrane Zaporožija u Energodaru je ugašen. Žrtva nema“. poručila je ukrajinska služba za hitne situacije.

Dmitro Orlov, gradonačelnik Enerhodara, grada u kojem se nalazi nuklearka, rekao je da su borbe ruskih i ukrajinskih snaga kod nuklearke prestale, javio je ukrajinski BBC pozivajući se na lokalnu televiziju.

6.50 Lokalizovan požar u nuklearki

Ukrajinske hitne službe potvrdile su da je požar u kompleksu najveće evropske nuklearne elektrane Zaporožija lokalizovan nešto pre 5 sati po srpskom vremenu.

Potvrdili su da je požar bio u zgradi za obuku unutar kruga nuklearne elektrane.

„U 05:55 (04:55 po srpskom) požar u zgradi za obuku (veličine 60×40 m), nuklearne elektrane Zaporožija u Enerhodaru, lokalizovan je na površini od dve hiljade metara“, stoji u objavi ukrajinske državne službe za hitne situacije.

6.40 Obraćanje Zelenskog

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je sa ukrajinskimj predsednikom Volodimirom Zelenskim oko situacije s nuklearkom, a oglasio se i britanski premijer Boris Džonson koji je rekao kako Putin preti bezbednosti čitave Evrope. Tokom noći se javnosti obratio i Zelinski.

„Nuklearka Zaporožija ima šest blokova. Jedan takav eksplodirao je u Černobilju. Već sam razgovarao s Šarlom Mišelom, Dudom, Bajdenom… Zvao sam i Grosija iz Međunarodne agencije za atomsku energiju, kao i premijera. Zvao sam i britanskog premijera Borisa Džonsona“, rekao je Zelenski

„Evropljani, probudite se, molim vas. Recite svojim političarima: Ruske snage granatiraju nuklearnu elektranu u Ukrajini, nuklearku Zaporožija. Upozoravamo sve, nijedna država dosad nije granatirala nuklearnu elektranu. Ovo je prvi put u našoj istoriji, u istoriji čovečanstva, da je teroristička država započela nuklearni teror. Ruska propaganda preti slanjem sveta u pepeo. Ovo sada više nije pretnja, ovo je realnost“, rekao je on.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

NE PROPUSTITE……

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

SLEDECA VEST….

Izvršiteljka iz Novog Sada Jasna Brčkalović uzela 19 hiljada dinara na dug od 26 dinara! DRZAVO REAGUJ IZVUKLA SE!

SLEDECA VEST…

….

Suđenje za ubistvo u kući na Salajci: Kombijem došao do optuženog, pa „overen“ sa pet hitaca

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/kurir)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 44 = 53

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)