G-E0EWZBLP0V
петак , 29 марта 2024
Home / POLITIKA / UŽIVO 5. DAN RATA U UKRAJINI Pregovori Kijev-Moskva počinju u 10h; Belorusija glasala: Rusija može da postavi nuklearno oružje

UŽIVO 5. DAN RATA U UKRAJINI Pregovori Kijev-Moskva počinju u 10h; Belorusija glasala: Rusija može da postavi nuklearno oružje

PLANETA FELJTON.rs
28.02.2022.

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u peti dan.

Noć je protekla relativno mirno ali je pred jutro Ukrajina saopštila da je ruska raketa je pogodila stambenu zgradu u Černihivu, gradu 150 kilometara severno od Kijeva. Navodno je jedna žena povređena.

Ukrajinski mediji rano jutros su javili da je došlo do eksplozija u Kijevu i Harkovu, a u Kijevu su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost.

Ukrajina je pristala na mirnove pregovore sa Rusijom, a ruski predsednik Vladimir Putin je podigao spremnost nuklearnih snaga.

Ruska delagacija je iz Minska otputovala na ukrajinsko-belorusku granicu, u blizini rijeke Pripjat, gde bi, danas trebalo da se održi sastanak sa Ukrajincima.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI DO SADA

BLOG UŽIVO: Treći dan ruske agresije na Ukrajinu, noć napada na Kijev -  Svet - Dnevni list Danas

* Pregovori Ukrajine i Rusije trebalo bi da počnu u jutranjim časovima

* 352 civila, uključujući 14 dece, ubijena su u Ukrajini od početka sukoba

* EU naoružava Ukrajinu, zatvara svoj vazdušni prostor za ruske avione i traži zabranu ruskih državnih medija

* SB UN danas održava hitnu sednicu o napadu Rusije na Ukrajinu

* Putin naredio stanje visoke pripravnosti za nuklearne snage

* Rublja pala na rekordno nizak nivo

* Amerikanci i Ukrajinci očekuju da će se Belorusija uključiti u invaziju

* Belorusi odobrili Rusiji da postavi nuklearno oružje na njihovu teritoriju, obaveštajci Zapada i Ukrajine upozoravaju da će se Minsk uključiti u rat

Belorusija izglasala: Rusija može da postavi nuklearno oružje i na njenoj teritoriji

Građani Belorusije su na referendumu u nedelju izglasali promenu ustava kojom se odobrava predlog za odricanje od nenuklearnog statusa, javile su ruske novinske agencije.

Ovim potezom, dodaje Gardijan, bi teoretski bilo dozvoljeno Rusiji da postavi nuklearno oružje na belorusku teritoriju prvi put od raspada Sovjetskog Saveza.

Odluka sa referenduma će stupiti na snagu deset dana nakon što se objavi u Službenom listu, ističe ruska agencija RIA Novosti.

Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko je u subotu rekao da ukoliko zapad razmesti nuklearno oružje u Poljsku ili Litvaniju, odnosno, na granice Belorusije, onda će on zatražiti od ruskog kolege Vladimira Putina da vrati Minsku nuklearno oružje, kojeg se Belorusija odrekla bezuslovno.

Prema agenciji RIA, predsednik Centralne izborne komisije Belorusije Igor Karpenko, rekao je da je 65,16 odsto birača glasalo za ustavne promene. Kaprenko je dodao da je 10,07 odsto glasalo protiv ustavnih promena.

Oko 800 ljudi, koji su se protivili referendumu po ovom pitanju, je uhapšeno, saopšteno je iz Minska.

Pentagon želi da uspostavi kanal veze sa Rusijom

Pentagon navodno želi da uspostavi kanal veze sa Rusijom u svetlu situacije u Ukrajini, sličan onom koji je postojao kada je Sirija 2015. godine bila u fokusu, prenosi Politiko pozivajući se na izvore u američkom Ministarstvu odbrane.

„Rekli smo Rusima da smatramo da je potreban kanal na operativnom nivou… kako bismo izbegli pogrešne procene“, rekao je visoki zvaničnik Pentagona.

Ove tvrdnje nismo uspeli da proverimo i ne znamo da li su tačne.

Sud UN u Hagu dobio tužbu Ukrajine protiv Rusije

Međunarodni sud pravde u Hagu Ujedinjenih nacija (ICJ) saopštio je da je Ukrajina podnela tužbu protiv Rusije. U tužbi se navodi da je lažna tvrdnja Rusije da je invaziju na Ukrajinu izvršila kako bi sprečila genocid, a od sudija se traži da nalože „privremene mere“ za zaštitu Ukrajine, prenosi Rojters.

„Rusija mora biti odgovorna za manipulisanje pričom o genocidu, kako bi opravdala agresiju. Zahtevamo hitnu odluku suda kojom se naređuje Rusiji da odmah prekine vojne akcije, a očekujemo da suđenje počne sledeće nedelje“ izjavio je ranije predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Međunarodni sud pravde u Hagu zvanično je potvrdio da je primio tužbu Ukrajine, ali nije rečeno kada će ovaj slučaj biti razmatran.

Pregovori počinju oko 10 časova

Bivši ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk rekao je da ukrajinska delegacija stiže na pregovore sa rusima poljskim helikopterom i da bi pregovori trebalo da počnu za sat i po. Oko 10 po CET vremenu.

Ukrajinska delegacija još nije stigla ne pregovore sa Rusijom u Belorusiju, a ruska delegacija čeka, rekao je Sputnjiku pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski.

„Upravo smo dobili informaciju da će stići za oko sat vremena, prema tome sešćemo za pregovarački sto u 12.00 (10.00 časova po srednjeevropskom vremenu)“, rekao je Medinski.

„Nisam ovlašćen da otkrivam sastav ukrajinske delegacije pre nego što sednu za pregovarački sto. Naravno, imamo odgovarajuće informacije. Radi se o prilično visokom nivou (delegacije)“, dodao je on.

Takođe je rekao da je mesto gde će se održati pregovori dogovoreno sa ukrajinskom stranom i da se nalazi u blizini ukrajinske granice. Istakao je i da je logistika ukrajinske delegacije „veoma komplikovana“, te da se vreme dolaska pomeralo nekoliko puta.

Veći deo Mariopolja miniran?

Zvanični predstavnik vojske DNR Eduard Basurin rekao je da su Oružane snage Ukrajine navodno minirale veći deo Mariupolja i da stanovnike drže kao taoce.

Ove tvrdnje nismo uspeli da proverimo i ne znamo da li su tačne.

Ključnih 24 sata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sinoć je britanskom premijeru Borisu Džonsonu rekao da su naredna 24 sata ključna za Ukrajinu. Portparol britanske vlade preneo je da je Džonson pohvalio Zelenskog i poručio mu da mu stiže pomoć s Ostrva.

Šta usporava rusku vojsku? Britanci znaju…

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je napredovanje Rusije prema Kijevu usporeno logističkim neuspesima i žestokim ukrajinskim otporom.

„Najveći deo kopnenih snaga (predsednika Vladimira) Putina ostaje više od 30 km severno od Kijeva, njihovo napredovanje su usporile ukrajinske snage koje brane aerodrom Gostomel, ključni ruski cilj prvog dana sukoba. Logistički neuspesi i uporni ukrajinski otpor nastavljaju da frustriraju rusko napredovanje“, navodi britansko ministarstvo.

Teške borbe se nastavljaju oko Černihiva, grada na severu Ukrajine, i grada Harkova na severoistoku zemlje, objavilo je ministarstvo obrane na Tviteru i navelo da oba grada ostaju pod kontrolom Ukrajine.

Image

Rusi sa druge strane tvrde da nadmoćno napreduju ka Kijevu.

Ruska vojska: Civili mogu slobodno da napuste Kijev

Ruska vojska objavila je da „civili mogu slobodno da napuste Kijev“.

„Svi civili iz grada su slobodni da ga napuste, ukoliko žele…. duž auto-puta Kijev – Vasilkiv. Taj pravac je otvoren i bezbedan“, stoji u saopštenju ruske vojske.

Image

Istovremeno je saopšteno da je ruska avijacija osvojila vazdušnu prevlast nad celom teritorijom Ukrajine.

Kako je rekao portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su u protekla 24 časa uništile osam borbenih vozila Buk M-1, kontrolne stanice PVO sistema S-300 i Buk M-1, tri radio-tehničke pozicije sa stanicama P-14 i četiri borbena aviona na zemlji i jedan u vazduhu. Ruska vojska je u potpunosti preuzela kontrolu nad područjem oko nuklearke Zaporožje, dodao je Konašenkov. Prema njegovim rečima, radnici nuklearne elektrane nastavljaju sa radom na održavanju objekata i kontroli radioaktivne situacije u normalnom režimu. Radioaktivnost je normalna, naglasio je on. Kremlj poslao plaćenike da ubiju Zelenskog?

Britanski list Tajms prenosi da je paravojna formacija Vagnerova grupa navodno dobila naređenje iz Kremlja da ubije predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i druge zvaničnike, kao i da su mirovni pregovori u Belorusiji „laž“.

Ove tvrdnje nismo uspeli da proverimo i ne znamo da li su tačne.

Tajms
FOTO: PRINTSCREEN/THE TIMES

NATO iz Poljske pruža podršku Ukrajincima

Po društvenim mrežama kruži informacija da je E3 NATO snaga krenuo ka istočnoj Poljskoj kako bi pružio Ukrajincima podršku u vidu ranog upozoravanja na napad i radarske kontrole.

Ove tvrdnje nismo uspeli da proverimo i ne znamo da li su tačne.

A Ukrainian soldier patrols in Maidan square in Kyiv on February 27

Policijski čas u Harkovu

Danas će u Harkovu od 15 časova po lokalnom vremenu biti uveden policijski čas zbog velikog broja diverzantskih grupa u gradu, rekao je guverner Oleh Sinehubov.

Vatikan: Sremni smo da olaksamo dijalog

Vatikan je spreman da „olakša dijalog“ između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao rat, izjavio je visoki diplomata iz Vatikana Pijetro Parolin.

Parolin, državni sekretar Vatikana, koji je drugi u hijerarhiji Vatikana, odmah iza pape, rekao je za italijanske novine da „uprkos ratu koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, on je, kako je istakao, uveren da uvek ima prostora za pregovore, preneo je Rojters.

Image

Rusija povećava stope na 20 odsto

Ruska centralna banka povećala je kamatne stope na 20 odsto sa 9,5 odsto nakon što je rublja u ponedeljak pala na 40 odsto usled zapadnih sankcija.

Image

Ukrajinska vojska: Ruska ofanziva usporava

Ukrajinska vojska tvrdi da ofanziva ruskih trupa usporava, prenosi Frans pres.

„Usporena je ofanziva ruskih okupatora, ali još uvek pokušavaju da napredujui u nekim područjima“, saopštila je ukrajinska vojska.

Image

Samoproglašena DNR navodno obustavila opštu mobilizaciju

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je danas da je opšta mobilizaija obustavljena.

Pušilin je za Rusija 24 rekao da se mobilizacija obustavlja jer je već popunjen neophodan broj u pravcima na koje je bila usmerena kampanja mobilizacije, prenosi Sputnik.

Ukrajina: Belorusija će se uključiti u rusku invaziju

Posle tvrdnji neimenovanog američkog zvaničnika za AP da će Minsk poslati svoje vojnike u Ukrajinu da se pridruže Rusima, oglasio se i zvaničnik ukrajinske vlade koji je to potvrdio.

Ukrajinski obaveštajci sugerišu da „Belorusija pokazuje spremnost za direktno uključivanje u rusku invaziju“, rekao je neimenovani zvaničnik ukrajinske vlade za CNN.

Predsedik Aleksandar Lukašenko su je dozvolio Rusima da koriste belorusku teritoriju kako bi sa nje slali snage u Ukrajinu.

Američka ambasada u Ukrajini poziva Amerikance da odu, upozorava na 30-časovno čekanje na graničnim prelazima

Ambasada SAD u Ukrajini saopštila je kasno sinoć da je bezbednosna situacija u celoj zemlji „i dalje nepredvidiva, sa aktivnim borbama u mnogim gradovima i drugim lokacijama“.

„Uslovi se mogu pogoršati jer se vojni napadi Rusije nastavljaju u različitim delovima zemlje bez ikakvog upozorenja“, navodi se u saopštenju i pozivaju tamošnji Amerikanci da „sada odu koristeći privatne dostupne opcije prevoza ako je to bezbedno“.

Ambasada je upozorila da putevi mogu biti zakrčeni, izloženi borbenim dejstvima i da je infrastruktura poput mostova možda uništena ili oštećena u borbama. „Sklonište u mestu boravka može da bude najbolja opcija za neke“, navodi se.

Ambasada je preporučila građanima da pređu u Mađarsku, Rumuniju i Slovačku ako je moguće, upozorivši da su granični prelazi u Poljskoj i Moldaviji ozbiljno zakrčeni i da su neki prijavili i po 30 sati čekanja na granici.

Volodimir Zelenski

Dalaj lama poziva na mir

Dalaj lama pozvao je na mir i uzajamno razumevanje i poručio da je „duboko ražalošćen konfliktom u Ukrajini“.

„Rat je zastareo. Rešenja bez nasilja su jedini način“, poručio je u izjavi koju su objavili svetski mediji.

Moskovska berza odložila početak trgovanja

Moskovska berza startovaće jutros kasnije trgovanje na deviznom tržištu i na tržištu novca, tri sata kasnije od uobičajenog vremena otvaranja za devizno tržište, i obustaviće trgovanje na deviznom repo tržištu, saopštila je berza.

Ova vest stiže u trenutku kada je ruska rublja u ponedeljak pala na najniži nivo u istoriji, a dolar je skočio u odnosu na skoro sve konkurente nakon što su zapadne zemlje najavile nove sankcije kako bi kaznile Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

Ruska centralna banka potvrdila je u ponedeljak da je naredila brokerima da obustave izvršavanje svih naloga stranih pravnih i fizičkih lica za prodaju ruskih hartija od vrednosti.

Banka je takođe u saopštenju navela da tek treba da odluči da li će u ponedeljak otvoriti druga tržišta osim tržišta valuta i novca.

Vazdušna uzbuna

Sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se u više ukrajinskih gradova.

Image

Dopisnik BBC iz Kijeva javlja da su sirene zbonile u Čerkasju, Dnjipru, Harkovu, Vinjtsji, dok Kijev independent navodi da su sirene za vazdušnu opasnost aktivirane i u Lugansku i Žitomiru.

Image

Zaharova: UN ne mogu da omoguće dolazak Rusa u Ženevu

„Ujedinjene nacije nisu u mogućnosti da stvore uslove za dolazak ruske delegacije predvođene ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Ženevu na sastanak UN Komisije za razoružanje i Saveta UN za ljudska prava. To je odgovor generalnog sekretara UN“, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, a preneo TASS.

Zaharova je podsetila da su ruski susedi i Evropska unija zatvorili njihov vazdušni prostor za ruske avione.

Raste podrška Zelenskom

Volodimir Zelenski
FOTO: AP

Preko 90 odsto Ukrajinaca kaže da podržava predsednika Vladimira Zelenskog, prema anketi koju je ovog vikenda sprovela grupa Rejting.

Prema podacima prikupljenim od dve hiljade ispitanika iz cele Ukrajine, 91 odsto je podržalo Zelenskog, samo 6 odsto je reklo da ga ne podržava, a 3 odsto je ostalo neodlučno.

Podrška je trostruko veća u odnosu na decembar prošle godine. Na pitanje o šansama da Ukrajina može da odbije ruski napad, 70 odsto je reklo da veruje da je to moguće.

Stanovnici Krima i područja pod kontrolom pobunjenika u istočnoj Ukrajini isključeni su iz ankete, navodi BBC

Bolsonaro: Sudbina naroda u rukama komičara

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro ocenio je da je narod Ukrajine stavio svoju sudbinu u ruke komičara, prenosi BBC.

Bolsonaro je odbio da osudi rusku vojnu operaciju u Ukrajini i rekao da će Brazil ostati neutralan u konfliktu, dodavši da su Brazil i Rusija „praktično, bratske nacije“.

„Nećemo zauzimati strane, nastavićemo da budemo neutralni i pomoći kako god budemo mogli. Veliki deo Ukrajine govori ruskim jezikom“, naglasio je Bolsonaro.

Ovde će se održati pregovori

Belorusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je fotografiju mesta održavanja današnjih pregovora Rusije i Ukrajine.

„U Belorusiji je sve spremno da bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine. Čeka se dolazak delegacija“, navelo je ministarstvo u tvitu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da nije uveren da će biti postignut napredak, ali da će pokušati.

„Iskreno ću reći, kao i uvek, da ne verujem u rezultat ovog sastanka“, rekao je on. „Ali hajde da pokušamo, da nijedan građanin Ukrajine ne bi sumnjao da sam ja, kao predsednik, pokušao da zaustavim rat kada je uopšte postojala šansa“.

Eksplozije jutros u Kijevu i Harkovu

Eksplozije su jutros odjekivale u Kijevu i Harkovu, saopštila je ukrajinska državna Agencija za zaštitu komunikacija i informacija. U Kijevu je nekoliko sati pre eksplozija bilo mirno, dodaje se u saopštenju ukrajinske službe objavljenom na aplikaciji Telegram, preneo je Rojters. Još jedan grad na severu Ukrajine, Žitomir, pogođen je projektilima noćas, objavila je Komanda ukrajinske pešadije na Fejsbuku.

Ofanziva na Kijev

Ruska ofanziva na glavni grad Ukrajine nastavljena je rano jutros. Navodno, severno od Kijeva ruska vojska je pokušala da izgradi pontonski most za prelazak preko reke Irpin, objavio je glavni štab ukrajinske vojske i dodao da su Rusi neuspešno pokušali da zauzmu grad Irpin nedaleko od Kijeva.

Projektil u zgradu

Ukrajinske vlasti objavile su na Telegramu da je projektil pogodio stambenu zgradu u ukrajinskom gradu Černihivu u blizini granice s Belorusijom. Za sada nema potvrde ni detalja ovog incidenta.

Ruski gubici

Ukrajinska vojska saopštila je da su gubici ruske vojske do sada oko 4500 vojnika, kao i da su ruski helikopteri, tenkovi i druga vojna vozila uništeni. Rusija je priznala da je među njenim vojnicima bilo mrtvih tekom borbi u Ukrajini, ali nije dala broj.

Kijev se otvara

Ukrajinska novinska agencija javlja da u 8 sati po lokalnom vremenu prestaje policijski čas i da se otvaraju prodavnice, a i metro koji služi i kao sklonište od bombardovanja.

Rublja pala 26 posto posle sankcija Zapada

Ruska rublja pala je 26 posto nakon što su SAD i druge zapadne zemlje blokirale rusku centralnu banku ijoš neke ruske banke iz SWIFT bankarskog sistema. Analitičari upozoravaju da je to rekordan pad rublje.

Raste cena nafte

Na londonskom tržištu je u četvrtak, odmah nakon napada Rusije na Ukrajinu, cena barela nafte skočila znatno iznad 100 dolara, prvi put nakon više od sedam godina, ali se u petak ponovno spustila ispod te psihološki važne granice.

Analitičari procenjuju da će se cena barela u Londonu verovatno zadržati oko nivoa od 100 dolara sve dok Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), američke kompanije koje naftu vade iz škriljaca ili Iran ne osiguraju alternativu ruskoj nafti i ne plasiraju na tržište više barela.

Ukrajinske žrtve

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su u ruskoj invaziji do sada ubijena 352 ukrajinska civila, uklučuju 14 dece.

Ministarstvo je objavilo da je 1684 osoba ranjeno, uključujući 116 dece.

SAD očekuju da će Belorusija danas poslati svoje vojnike u Ukrajinu

Agencija AP prenela je izjavu neimenovanog visokog američkog zvaničnika koji je rekao da obaveštajne službe očekuju da će Belorusija već danas poslati svoje vojnike u Ukrajinu.

Zapovednik odbrane Kijeva: Rusi više puta pokušali da probiju odbranu grada, bez uspeha

Zapovednik obrane Kijeva, general pukovnik Aleksandar Sirski rekao je da je „neprijatelj nastavio dap okušava da probije obranu Kijeva. U više navrata ruske trupe pokušale su juriši na predgrađe glavnog grada. Sva kretanja neprijateljskih snaga bila su pod kontrolom, a odluke su donete na vreme. U glavnom gradu naše domovine situacija je pod kontrolom. Svi pokušaji ruskih okupacionih trupa da postignu cilj su propali“, naveo je on.

„Ruske trupe su demoralisane i iscrpljene. Pokazali smo da možemo da zaštitiimosvoj dom od nepozvanih gostiju“, zaključio je Sirski.

Ukrajinski ministar odbrane: Rat je postao evropski

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da je rat u Ukrajini postao „evropski“

„Rat je postao evropski. Napokon je to i Evropa shvatila. Pola Evrope već skuplja, pakuje, nosi oružje i opremu. Krug država koje pružaju stvarnu pomoć značajno se povećao. Evropa je već pružila privremeno utočište desetinama hiljada onih koje želimo najviše da spasimo – našim mališanima i njihovim majkama. Bez ikakvih formalnosti. Kao svojim najrođenijim. Sada stvarno nemamo granicu na zapadu. Ali podrška je i na jugu i na Dalekom istoku i iza Atlantika“, naveo je on i poručio „Ukrajina će pobediti!“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FMinistryofDefence.UA%2Fposts%2F265965539049239&show_text=true&width=500

Fon der Lajen: EU želi Ukrajinu kao članicu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u razgovoru za Juronjuz da EU želi Ukrajinu u svom okrilju

„Oni nam pripadaju. Oni su jedni od nas i želimo da uđu u blok“, rekla je ona.

Vazdušna uzbuna u Kijevu

U Kijevu su se rano jutros oglasile sirene za vazdušnu uzbunu.

Borelj:Nove mere EU, 500 miliona evra za naoružavanje Ukrajine

Šef diplomatije EU Žosep Borelj rekao je da je Savet EU sinoć podrzao usvajanje paketa pomoći za ukrajinske vojne snage, nove sankcije protiv Rusije, diplomatski angažman u cilju izolacije Rusije, mere podrške Ukrajini i regionu i borbi protiv dezinformacija.

Borelj je pozvao EU da bude obazriva i prati mogući uticaj Rusije van Ukrajine, na susedne zemlje Gruziju i Moldaviju, ali i na Zapadni Balkan.

„Odlučili smo da iskoristimo nase mogućnosti da obezbednimo ubojito oružje ukrajinskoj vojsci u vrednosti od 450 miliona evra plus 50 miliona za gorivo, zaštinu opremu. Sve to će biti finasirano kroz Evropski instrument za mir i Međuvladin fond“, rekao je Borelj.

Aeroflot otkazuje sve letove ka evropskim destinacijama

Ruska aviokompanija Aeroflot saopštila je da će do daljeg otkazati sve letove ka evropskim destinacijama.

Aeroflot se oglasio nakon što su mnoge države odlučile da zatvore vazdušni prostor u znak protesta zbog napada Rusije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Blinken:Sankcije će ograničiti sposobnost Rusije da ratuje

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će finansijske sankcije koje je Japan uveo Rusiji, zajedno sa sankcijama drugih saveznika i partnera, pomoći da se Rusiji nametnu ogromni troškovi i ograniči njena sposobnost da vodi rat protiv Ukrajine, navodi se u saopštenjui Stejt departmenta.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

NE PROPUSTITE……

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

SLEDECA VEST….

Izvršiteljka iz Novog Sada Jasna Brčkalović uzela 19 hiljada dinara na dug od 26 dinara! DRZAVO REAGUJ IZVUKLA SE!

SLEDECA VEST…

….

Suđenje za ubistvo u kući na Salajci: Kombijem došao do optuženog, pa „overen“ sa pet hitaca

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/kurir)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 2 = 6

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)