G-E0EWZBLP0V
петак , 29 марта 2024
Home / SRBIJA / PROSLA decenija SNS-a: Posledice će trajati dugo posle njih!

PROSLA decenija SNS-a: Posledice će trajati dugo posle njih!

FELJTON.rs
28.02.2022.


Srpska napredna stranka proslavila je 10 godina postojanja. Partija nastala podelom u Srpskoj radikalnoj stranci 2008. godine, danas kontroliše gotovo sve nivoe političke vlasti, u celoj državi. I dok od predstavnika međunarodne zajednice stižu uglavnom pohvale naprednjačkoj vlasti u Srbiji, ponajpre zbog kooperativnog pristupa rešavanju kosovoskog pitanja i stabilizovanja ekonomije na makro planu, analitičari koji su govorili za FELJTON.rs ocenjuju da se Srbija meša u poslove susednih država, da nije istina da je ekonomski lider u regionu i da je u Srbiji na sceni urušavanje institucija, gušenje medija i neustavno uvođenje predsedničkog sistema pod vođstvom Aleksandra Vučića.

„Srbija je danas deset puta bolja nego što je bila“, rekao je na zvaničnoj proslavi stranke njen lider, Aleksandar Vućić. „Naših prvih 13 godina je prošlo i sproveli smo politički blic krig koji nije ostavio žrtvu već nadu u budućnost Srbije“, rekao je on i poručio da Srbija hoće mir i drugačije odnose u regionu, sve ono što drugima pruža, te da želi poštovanje „onoliko koliko mi poštujemo druge“.

Rekao je da je SNS rođena u jeku najstrašnije političke krize, narastajuće ekonomske bede sa kojom se zemlja ikada suočila, ali da je zatim nastao novi početak koji je ulio ljudima nadu da može biti dobro, da opšte dobro može biti ispred bilo kojeg posebnog i interes zemlje ispred ličnog. Naveo je i da je SNS promenila Srbiju, da je došlo vreme da gledamo napred, a ne nazad u prošlost.

Arhiva - Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, tokom konferencije za štampu nakon samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, u Beogradu, 16. oktobra 2018. Vučić je i predsednik vladajuće i najveće partije u Srbiji, Srpske napredne stranke, koja je obeležila 10 godina postojanja.
Arhiva – Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, tokom konferencije za štampu nakon samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, u Beogradu, Vučić je i predsednik vladajuće i najveće partije u Srbiji, Srpske napredne stranke, koja je obeležila 13 godina postojanja.

Urušavanje institucija, laži, zloupotreba…

SNS-u se mora odati priznanje za to što je uz sebe uspela da veže stotine hiljada ljudi, ali za vlast te stranke ponajpre se vezuje urušavanje institucija, izjavio je za FELJTON.rs Peđa r Popov, kolumnista. „Posledice toga ćemo izvesno osećati i u godinama kada više ne budu na vlasti“, rekao je.​

Peđa Popović

On smatra da je tokom vladavine SNS-a „laž postala priznata u komunikaciji, poput zloupotrebe prava, dok je odgovornost postala deplasirana reč“.

Spinovanje i opsesivno bavljenje rejtinzima sa pratećim čestim izborima su takođe obeležje SNS-a, a jedan od modela je i zastrašivanje političkih protivnika, čime „jako podsećaju na 90-e godine prošlog veka“.

SNS kadrovi su poznati po bezbroj neispunjenih obećanja, njihovu vladavinu prati i sve veći broj i zastupljenost rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, a povećao se broj i uticaj tablioda, koji su osim po podršci režimu poznati po hajkama i hiljadama primera kršenja profesionalnih i etičkih normi, smatra Popović.

„Uprkos svemu, SNS je siguran na vlasti“, zaključuje Popović, pošto je alternativa, odnosno opozcija, još daleko od mogućnosti da ozbiljnije ugroze vladavinu Aleksandra Vučića.

Ekonomija: Najsporiji, a ne najbrži razvoj u regionu

U ekonomskoj politici, SNS je pokazao želju za fiskalnom disciplinom i smanjenjem deficita, ali upitan je način rešavanja tog pitanja, pošto su najbolji efekti „postignuti višegodišnjim otimanjem penzija i smanjivanjem plata“, ocenio je Peđa Popović.

Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika NIN (Foto: Medijacentar Beograd)
Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika NIN (Foto: Medijacentar Beograd)

Sa druge strane, Milan Ćulibrk, ekonomski novinar i glavni urednik nedeljnika NIN, kaže da je očigledno da Vučić i SNS sve ove godine insistiraju upravo na ekonomskim pitanjima, jer su procenili da je to prostor u kom može da im dalje raste rejting.

„Ono što je neverovatno jeste to što je on ubedio veliki broj građana Srbije da je za ovih 5,5 godina vladavine SNS-a napravljen ogroman ekonomski iskorak, što – kada pogledate brojke – apsolutno nije tačno, jer za tih 5,5 godina sve druge zemlje u regionu rasle su mnogo brže i imaju veće kumulativne stope bruto domaćeg proizvoda od Srbije. Srbija je, dakle, jedna od zemalja koja se u tih 5,5 godina najsporije razvijala, a i Aleksandar Vučić i svi ministri u Vladi Srbije, uključujući i novu premijerku, tvrde da je Srbija ekonomski lider u regionu“, kaže Ćulibrk.

Gde su osnivači SNS-a 13 godina kasnije: Vučićeva "čistka" konkurencije |  Novosadski informativni portal 021

On, međutim, potvrđuje podatke kojima se vlast hvali – da je Srbija zaista u tom periodu privukla najviše stranih investicija, više nego sve druge zemlje Zapadnog Balkana zajedno.

„Ali s druge strane kada pogledate – uz BiH, Srbija ima ubedljivo najmanji udeo investicija u bruto domaćem proizvodu zemlje, a bez novih investicija nema ni većih stopa rasta“, kaže Ćulibrk i procenjuje da će Srbija i ove godine biti u vrhu po stranim investicijama.

Stvara se jedan privid da je sve mnogo bilje nego što jeste, smatra Ćulibrk i naglašava da nije napravljen nikakav pomak u stopi rasta prosečnih zarada.

„One rastu po nekih pet odsto godišnje, a mi se sećamo da je još u januaru 2016. Vučić obećao da će već koliko 2017. biti 500 evra, a daleko smo od toga“, kaže on i procenjuje da taj nivo neće biti dostignut ni naredne godine.

„Dakle, obećanja se stalno prolongiraju, taj bolji život se odlaže iako Srbija, po njihovim rečima, već živi u zlatnom dobu“, zaključuje Ćulibrk.

Srbija pod SNS – lider (za pravljenje problema) u regionu

„Dosadašnja vladavina Aleksandra Vučića bila je prilično lepršava. Očito je da je Vučić još uvek više u nekoj nebeskoj, a manje u zemaljskoj Srbiji, koja bi daleko bila korisnija građanima“, ocenio je za Glas Amerike dr Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane
Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane

„U početku njegove vladavine mogla se osetiti ipak neka svežina na političkoj sceni, jer je najavljivao rešavanje nagomilanih problema. Ipak sve se svelo na optuživanje prethodne vlasti za stanje u Srbiji, a sam je retko kada nudio ozbiljna rešenja“, kaže Bećirović i dodaje da je Srbija sa njegovom vladavinom je i dalje u „šizofrenoj“ politici, čiji su oslonac i Rusija, i EU, i Kina, i SAD pa čak i države pokreta nesvrstanih.

„Vučić zaboravlja da Srbija nije SFRJ, a da on nije Josip Broz Tito i da je se međunarodni kontekst u mnogo čemu promenio. U regionu je njegova politika uglavnom temeljila na ‘toplo – hladno’, što ipak nije ozbiljan pristup, koji može obezbediti trajan mir i dugoročnu stabilnost“, kaže Bećirović.

Takođe, primećuje da je Srbija uključena u unutrašnjopolitička dešavanja drugih država u regionu – BiH, Crne Gore, delimično Hrvatske, Kosova sve vreme, pa čak i Makedonije. „Srbija je pravila probleme u drugim državama i nudila se ujedno da pomogne, da reši problem“, kaže Bećirović.

Međunarodna podrška Vučiću temeljila se na rešavanju pitanja Kosova, podseća Bećirović, i njegove spremnosti da reši to pitanje. Davao je obećanja mnogim važnim zemljama, pa čak i velesilama, koja često nije ispunjavao, a od njega se to još uvek očekuje što su stvara očitu nervozu.

„I možda je najopasnije to što je svojim delovanjem suspendovao Vladu i Skupštinu Srbije i opet samoinicijativno neustavno uveo predsednički sistem u Srbiji i svu vlast preuzeo u svoje ruke stavljajući ključne javne, pa čak i privatne medije pod svoju kontrolu“.

„Zbog toga je pojava Vučića u Srbiji verovatno opasnija od pojave nekada Slobodana Miloševića“, zaključio je Zijad Bećirović za FELJTON.rs

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na feljton.rs@gmail.com

NE PROPUSTITE……

….

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

SLEDECA VEST….

Izvršiteljka iz Novog Sada Jasna Brčkalović uzela 19 hiljada dinara na dug od 26 dinara! DRZAVO REAGUJ IZVUKLA SE!

SLEDECA VEST…

….

Suđenje za ubistvo u kući na Salajci: Kombijem došao do optuženog, pa „overen“ sa pet hitaca

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/glasamerike)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 6 = 4

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)