G-E0EWZBLP0V
недеља , 5 маја 2024
Home / DRUŠTVO / Vulinova „čvrsta“ ruka: Kako ministar hoće da disciplinuje građane i vojnike

Vulinova „čvrsta“ ruka: Kako ministar hoće da disciplinuje građane i vojnike

FELJTON.rs
25.09.2021.

Disciplinovanjem građana, policajaca i vojnika kroz pokušaje donošenje u najmanju ruku spornih propisa i zakona nauštrb ljudskih prava i sloboda, ministar policije Aleksandar Vulin nastavlja da briljira na polju „zaštite“ individualnih prava. U pauzi između pravljenja „srpskog sveta“ i obračuna s predstavnicima država u regionu, Vulin se zalaže za, po svemu sudeći, gvozdenu disciplinu u Srbiji.

Aleksandar VulinAleksandar Vulin Foto:FoNet/MUP

Ne tako davno, dok je obavljao funkciju šefa Vojske Srbije, Vulin je pokušao da oduzima mobilne telefone vojnicima i pregleda ih, a sve to pod izgovorom zaštite tajnih, vojnih podataka. Ovaj postupak osudili su vojni sindikati, ali i brojne druge organizacije.

Aleksandar Vulin

Tako je marta 2018. Vulin naredio da svi zaposleni u Ministarstvu odbrane i Vojsci potpišu saglasnost da predaju privatne mobilne telefone, radi uvida u njihov sadržaj. Kako je tada saopštio Vojni sindikat Srbije, svim zaposlenima u Vojsci i Ministarstvu „naređeno“ je da daju saglasnost za „privremeno oduzimanje“ njihovih privatnih mobilnih telefona „na neodređeno vreme“, da bi se „ostvario uvid u sadržaj i podatke“ u telefonima.

Tada je reagovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku koji je pozvao ministra odbrane da povuče takvo naređenje jer se takvom praksom krši Ustavom garantovano pravo na tajnost komunikacije i ugrožava integritet osoblja Ministarstva i Vojske.

„Ovo naređenje predstavlja akt zastrašivanja jer dovodi u tešku situaciju i one koji potpišu spornu izjavu, ali i one koji to odbiju“, navedeno je u saopštenju BCBP.

Foto:TANJUG /MINISTARSTVO ODBRANE/DARIMIR BANDA

Ipak, ni kritike zbog poteza nisu sprečile Vulina u pokušajima da sprovedi gvozdenu kontrolu, sada u redovima MUP. Tako je aktuelni ministar, sada policije, avgusta ove godine menjao Pravilnik o ponašanju policajaca.

Izmenama, Vulin je policajcima zabranio da se fotografišu na radnom mestu, kao i da objavljuju neprimerene tekstove i komentare na internetu i društvenim mrežama.

Policijska brutalnost, nasilje, emisija Među nama, Medju nama
Aleksandar Vulin

Sve to činilo se bizarno, imajući u vidu da je samo nekoliko dana ranije objavljena fotografija sa Birfesta na kojoj Vulin pozira zajedno sa vođom navijača i osuđivanim kriminalcem. Pa ipak, to ga nije sprečilo da dodatno disciplinuje policajce, propisujući šta su neprimereni tekstovi i komentari, koje neki policijski službenik objavi na nekoj društvenoj mreži.

Taman kada je javnost pomislila da je tu kraj, Ministarstvo unutrašnjih poslova objavljuje sporni Zakon o policiji, koji je tokom jučerašnjeg dana povučen, zbog brojnih odredbi koje krše ljudska prava.

Ni građani nisu pošteđeni

Novim Zakonom, Vulin je, izgleda, hteo da disciplinuje i građane, a pogotovo one koji se usude da protestuju.

Tako je najnoviji napredak na polju ljudskih prava, ministar policije Aleksandar Vulin pokušao da izbori donošenjem novog Zakona o policiji, kojim bi se ovlašćenja policijskih službenika povećala, a prava građana smanjila.

Aleksandar Vulin Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/

Policija bi po njemu, da je bio usvojen, mogla da primeni 11 različitih sredstava prinude (palica, fizička snaga, konji, psi…) ukoliko se nakon prvog njihovog upozorenja grupa građana ne raziđe, a pošteđeni će biti samo invalidi, deca mlađa od 14 godina, trudnice i „očigledno bolesni“.

Postavlja se pitanje da li je ministar na ovaj način pokušao da eventualno odvrati građane od bilo kakve ideje protesta.

Sem toga, ministar Vulin je hteo da uvede i sistem totalnog video-nadzora i automatskog prepoznavanja lica građana. Potrebu sistema masovnog nadzora građana pravdali su većom bezbednošću stanovnika.

Foto: Petar Lazović

Po njemu, građani ne bi mogli više da izađu na ulicu bez da budu nadzirani, pa se postavlja pitanja da li je u ovoj odredbi reč o grubom kršenju prava na privatnost.

Ukidanje autonomnosti na internetu

Ipak, ne treba zanemariti da, neposredno pre nego što je postavljen za prvog čoveka policije, u novembru 2020. godine, Vulin je izjavio da se zalaže za ukidanje anonimnosti na internetu, i to nakon pretnji koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio na društvenim mrežama.

Vulin je kazao da treba usvojiti zakon prema kojem nalog na društvenim mrežama ne bi mogao da se otvori bez unošenja tačnih ličnih podataka.

„Anonimnost je dovela do toga da na mrežamu pišu najveće gadosti (…) dok ne bude ukinuta anonimnost na internetu, to će se dešavati“, rekao je Vulin.

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(FELJTON.rs/nova)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

56 + = 64

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)