G-E0EWZBLP0V
петак , 29 марта 2024
Home / SRBIJA / Zagorka Dolovac položila zakletvu, kaže da je izložena pritiscima i pretnjama!

Zagorka Dolovac položila zakletvu, kaže da je izložena pritiscima i pretnjama!

FELJTON.rs
31.07.2021.

Zagorca Dolovac

Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac položila je danas zakletvu u Skupštini Srbije i tako započela treći mandat na tom mestu. U kratkom obraćanju poslanicima, Dolovac je rekla da su ona i njeno tužilaštvo izloženi „nezabeleženim pritiscima, pretnjama i uvredama”. Ni ovaj put novinari nisu mogli da joj postavljaju pitanja jer nije bila predviđena konferencija za medije. 

„Zaklinjem se svojom čašću da ću javnotužilačku funkciju vršiti predano, savesno i nepristrasno i  štititi ustavnost i zakonitost i ljudska prava i građanske slobode“, tekst je zakletve koju je Dolovac danas, po treći put u karijeri, izgovorila pred poslanicama u Narodnoj skupštini. 

U kratkom obraćanju nakon polaganja zakletve, Dolovac je rekla da su tužilaštvo i ona lično izloženi pritiscima, pretnjama, a vrlo često i uvredama i jer određene interesne grupe i pojedinci tužilaštava koriste za obračune u političkoj sferi.

„Iako se u određenim političkim i društvenim krugovima, moje dugotrajno i profesionalno iskustvo predstavlja kao negativna okolnost, ja ću reći da su moje prethodno iskustvo i ostvareni rezultati demonstrirali kapacitet i sposobnost da uspešno rukovodim najvišim javnim tužilaštvom u ovoj zemlji”, rekla je Dolovac. 

„Mi smo zajedno sa policijom i sudovima poslednja odbrana našeg društva od kriminala.  Nekada ne toliko savršena koliko bismo mi želeli, ali ipak dovoljno efiksna da značajna većina građana može reći da se oseća sigurno u Srbiji”, zaključila je Dolovac u Skupštini. 

Nakon polaganja zakletve koju je, pošto nije imala svoju, potpisala olovkom poslanika Marijana Rističevića, nije bila predviđena konferencija za štampu, pa novinari nisu imali priliku da postavljaju pitanja. 

To nije neuobičajeno s obzirom da se i do sada Dolovac retko pojavljivala u javnosti i pred novinarima. 

Dolovac je započela treći mandat, a ovaj put nije imala problema da se izbori za poziciju republičkog tužioca. 

Naime, osim nje na konkurs su se prijavila još četiri kandidata – jedan je odustao, dva nisu odgovorila na uslove, a jedna prijava je pristigla kasno. Svi ovi kandidati, kako je KRIK ranije pisao, na konkurs su se prijavili poslednjeg dana i to nakon što je „Insajder“ objavio da je Dolovac jedini kandidat.

Dolovac je prvi put za republičkog javnog tužioca izabrana 2010. godine, a za vreme njenih mandata nije bilo ozbiljnih i velikih slučajeva i istraga visoke korupcije uprkos velikim i važnim otkrićima novinara.

Reakcije su, između ostalog, izostale kada su novinari KRIK-a otkrili da je nekadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali učestvovao u kupovini 24 stana na bugarskom primorju i sumnje da je učestvovao u pranju novca, ali ni kada smo otkrili da je kompanija „Milenijum tim“, koja je dobijala mnoštvo građevinskih poslova u prestonici, dala automobil bratu Siniše Malog. 

Tužilaštvo nije otkrilo ni pozadinu rušenja u Savamali, niti se bavilo korupcijom u slučaju „Krušik“ i krivičnom prijavom koja je podneta protiv ministra Nenada Popovića u slučaju privatizacije fabrike „Minel“.

Među najsvežijim slučajevima je i istraga protiv Veljka Belivuka i njegove grupe u kojoj do sada tužilaštvo nije ispitivalo veze ove grupe sa ljudima iz politike i policije, a o kojima su pisali novinari – među kojima su generalni seketar vlade Novak Nedić i policajac Nenad Vučković. Osim toga, istraga pokriva period rada ove grupe tek od 2019, mada je ona bila aktivna i ranije i tada upravo razvijala ove važne veze i kontakte.  

O tome zašto veliki slučajevi nemaju sudske epiloge govorio je i predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović koji je u intervjuu za FELJTON.rs rekao da je, po njegovom mišljenju, tužilaštvo odgovorno što se ne sudi korumpiranim političarima.

„Ono što sud radi je ono što nam stigne iz tužilaštva. Kad čitate intervju koleginice Zagorke Dolovac, mislite da živite u jednoj zemlji skandinavskoj, blagostanja, gde cveta cveće, gde je potpuno jedna idila.” 

Dolovac, koja je dan nakon objavljivanja ovog intervjua snimljena kako izlazi iz Predsedništva i pokušava papirom da sakrije lice, rekla je za „Novosti” da je Stepanovićeva izjava „namerno potkopavanje krivičnopravnog sistema u zemlji“.

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs+

(FELJTON.rs/krik)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 2 = 1

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)