G-E0EWZBLP0V
петак , 26 априла 2024
Home / CRNA HRONIKA / ZA MUČENJE U DOMU IZ PAKLA MOGU NA ROBIJU DO 12 GODINA! Bahatosti nema kraja, odbijaju da preuzmu REŠENJE O ZATVARANJU objekta

ZA MUČENJE U DOMU IZ PAKLA MOGU NA ROBIJU DO 12 GODINA! Bahatosti nema kraja, odbijaju da preuzmu REŠENJE O ZATVARANJU objekta

DRUŠTVO FELJTON.rs
13.07.2021.

Dom za stare „Holidej haus“ na Petlovom brdu ima rok od tri nedelje da iseli korisnike nakon rešenja nadležne inspekcije o zatvaranja te ustanove zbog kršenja ljudskih prava korisnika

Nakon što je inspekcija socijalne zaštite Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdala rešenje o zatvaranju domu za stare „Holidej haus“ na Petlovom brdu na šet meseci i dokaze o nepravilnostima u tom domu dostavila policiji, sve je izvesnije eventualno pokretanje krivičnog procesa protiv odgovornih. Ukoliko se potvrde navodi inspekcije o kršenju ljudskih prava korisnika doma, ali i tvrdnje sagovornika Kurira da su korisnici tamo mučeni, vezivani, izgladnjivani i drogirani sedativima nakon čega su neki i umrli, odgovornima može biti izrečena i kazna zatvoda do 12 godina, ocenili su advokati za naš list.

Advokat krivičar Veljko Deliblašić objašnjava da prvo moraju da se obezbede svi potrebni dokazi za pokretanje postupka, a da će kazna onima koji su ovakva dela činili zavisiti od kvalifikacije dela.

Veljko Delibašić
FOTO: MARINA LOPIČIĆ

– Najpre mora da se proveri ko je na osnovu ugovora o zbrinjavanju korisnika i statuta doma preduzimao određene radnje, kao i ko je propustio da čini radnju koju je bio dužan da obavi. Mora se takođe videti umišljaj svih onih koji su u to bili umešani – rekao je on navodeći da svako delo nosi nekistepen krivice, a da je za pojedina dela u kojima je nastupila smrt korisnika zaprećena kazna i do 12 godina.

– Ukoliko se utvrdi da su tamo ljudi mučeni, izgladnjivani, drogirani, za to su zaprećene različite zatvorske kazne, zavisno od toga koje se krivično delo odgovornoj osobi stavlja na teret. Ukoliko je osoba bila na lečenju, i utvrđeno je krivično delo loše lečenje, nakon čega je usledila smrt, kazna za to je 12 godina zatvora – objašnjava Deliblašić.

Dom za stare Holidej haus
FOTO: ANA PAUNKOVIĆ

Kako je Kurir već pisao, u pomenutom domu postojale su prostorije u koje su pojedini štićenici navodno zaključavani. Naš sagovornik kaže da se samo taj čin vodi kao krivično delo protivpravno lišenje slobode za koje je zaprećena kazna od tri do pet godina, a ukoliko to delo uradi službeno lice onda je to do pet godina.

– Ukoliko se ustanovi da je štićenik držan „pod ključem“ duže od 30 dana i na svirep način, kazna za to je od jedne do osam godina, a ukoliko nastupila smrt u tim uslovima kazna je od dve do 12 godina – rekao je on.

Podsetimo, inspekcija socijalne zaštite je nakon izvršenog vanrednog inspekcijskog nadzora u navedenom privatnom domu utvrdila propuste u radu, odstupanja od standarda usluge i kršenje ljudskih prava korisnika, zbog čega je kao hitnu meru donela rešenje o zabrani rada na šest meseci. Zaposleni u domu su odbili da prime ovo rešenje, a tek po njegovom preuzimanju oni imaju rok od sedam dana za iseljenje korisnika.

Prema Zakonu o opštem upravnom postupku (čan 75) smatra se da je lično dostavljanje izvršeno kada istekne 15 dana od kad je obaveštenje ostavljeno na mestu na kome je pismeno trebalo da bude uručeno, što znači da nadležni u domu imaju rok od najviše 21 dan da isele korisnike. Iz MUP nismo dobili odgovore koje su korake preduzeli povodom dokaza koje im je dostavila inspekcija socijalne zaštite.

Na licu mesta Zdravstveni inspektori češljaju „Holidej haus“

Ekipa Kurira i juče je obišla dom „Holidej haus“ gde su nam, na pitanje zašto nisu hteli da prime rešenje o privremenom zatvaranju te ustanove, zaposleni odgovorili da u tom trenutku u domu nije bilo ovlašćenog lica za to. Takođe, na licu mesta zatekli smo i inspektore Ministarstva zdravlja, od kojih smo i ranije tražili reakcije na šokantna dešavanja u tom domu.

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs+

(FELJTON.rs/kurir)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

5 + 2 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)