G-E0EWZBLP0V
четвртак , 25 априла 2024
Home / KORONA SRBIJA / KORONA NE MIRUJE NOVI SOJEVI SVE ZARAZNIJI, PEDIJATRI APELUJU: Vakcinu dati deci starijoj od 12 godina!

KORONA NE MIRUJE NOVI SOJEVI SVE ZARAZNIJI, PEDIJATRI APELUJU: Vakcinu dati deci starijoj od 12 godina!

FELJTON.rs
10.07.2021.

* Korona sve više preti najmlađima, oni će na jesen biti najugroženiji

Vakcinišite decu stariju od 12 godina jer virus sve više preti najmlađima i može izazvati tešku kliničku sliku, upozoravaju pedijatri!

Savet je da vakcinu dobiju pre septembra i polaska u školu kako bi se sprečilo masovno zaražavanje, a prioritet će imati gojazni i oni sa hroničnim bolestima zbog rizika od fatalnih posledica.

Na udaru najmlađi

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis kaže da se sada moraju zaštiti najmlađi zbog toga što je epidemija promenila tok.

– Do sada deca i mladi nisu bili prioritet u procesu vakcinacije zato što su oni ređe obolevali od odraslih, imali su uglavnom blage ili asimptomatske forme bolesti i nisu bili superprenosioci virusa. Zato je prioritet bio da se vakciniše starije stanovništvo. Međutim, sada se situacija promenila. Zbog pojave mutiranih oblika i lošije epidemiološke situacije, kao i zbog činjenice da novi sojevi pokazuju veću učestalost obolevanja najmlađih i izazivaju nešto težu kliničku sliku, mi savetujemo i preporučujemo da se sva deca starija od 12 godina vakcinišu – napominje dr Konstantinidis i ističe:

– To se posebno odnosi na ugrožene kategorije, odnosno decu koja su zbog hronične bolesti, uključujući dijabetičare i gojaznu decu, u riziku za teške oblike kovida-19. Posebno apelujemo na to da bi vakcinaciju trebalo sprovesti što pre, kako bi se sprečilo masovno obolevanje dece i mladih i kako bi se sprečili teži oblici bolesti i omogućilo normalno školovanje na jesen! Vakcinacija je jedna od najznačajnijih procedura u zdravstvenoj zaštiti. Vakcine su bile efikasne i bezbedne kod opasnih zaraznih bolesti poput morbila, dečije paralize, velikih boginja… Sačuvale su milione života. Zahvaljujući imunizaciji, te bolesti su danas gotovo eliminisane. Zato nema sumnje da je masovna vakcinacija efikasan odgovor i u borbi protiv koronavirusa!

Na pitanje koja vakcina se preporučuje najmlađima, on odgovara:

– Prema svim dosadašnjim ispitivanjima, vakcina koja se preporučuje za ovu populaciju je „fajzer“. Bezbedna je, sa veoma malim brojem nuspojava, uz postignuti procenat zaštite veći nego kod starijih – preko 95 odsto.

Apel roditeljima

Da decu i mlade što pre treba vakcinisati protiv korone i zaštiti njihovo zdravlje od opasnih mutiranih sojeva, smatra i direktor Kliničkog centra u Kragujevcu dr Predrag Sazdanović!

– Epidemija se menja i nema pravila ni ko će se zaraziti ni kakvu će kliničku sliku imati. Treba svima da je jasno da od koronavirusa niko nije pošteđen. Ovo treba da bude apel svim roditeljima da vakcinišu decu stariju od 12 godina, ali i svim mlađima od 30 godina da se zaštite što pre. Pogotovo imajući u vidu da se ovaj novi indijski soj sada češće javlja od mlađe populacije i da je zarazniji 60 odsto od ranijih sojeva kovida-19 – naglašava dr Sazdanović.

(feljton.rs/informer)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

7 + 2 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)