G-E0EWZBLP0V
среда , 21 фебруара 2024
Home / SRBIJA / Porfirije ne vidi kao greh da neko podvodi i prisiljava devojčice na seksualne odnose SPC i Porfirije priredili “sočniji” rijaliti od Hepi televizije

Porfirije ne vidi kao greh da neko podvodi i prisiljava devojčice na seksualne odnose SPC i Porfirije priredili “sočniji” rijaliti od Hepi televizije

FELJTON.rs
08.07.2021.

Sagovornici FELJTON.rs o odlasku partijarha SPC u Končarevo – jezgro osumnjičenog za pedofiliju i seksualno nasilje – Dragana Markovića Palme

Pitam se: kako su vest i prizore iz Končareva, rodnog mesta osumnjičenog pedofila i seksualnog nasilnika, Dragana Markovića Palme, koji srdačno i prison dočekuje i ugošćava patrijarha Porfirija, doživeli deklarisani pravoslavni hrišćani, vernice, vernici i aktivni članovi zajednice okupljene oko SPC?

Takozvana: pastva, ocenjuje za Danas dramaturškinja Minja Bogavac. “Verski” događaj od pre dva dana u Končarevu, pravnik i aktivista Mirko Medenica, za Danas komentariše rečima: “Crkva dignuta na krvi i patnji nedužnih, idealno je mesto susreta Palme i Porfirija”.

SPC i Porfirije priredili “sočniji” rijaliti od Hepi televizije 1Foto

– Kako je moguće da prizori iz Končareva vernicima SPC ne vređaju njihova religiozna osećanja, koja se inače čine kao tanana i krhka i koja je moguće dovesti do usijanja, bilo kakvim umetničkim radom ili izjavom, koja problematizuje hrišćansku dogmu?! Ta religiozna osećanja pravoslavnih vernika u Srbiji, koja eksplodiraju na svaki pomen manjinskih seksualnih opredeljenja, ostaju začudno mirna pred optužbama za najgnusnije zločine silovanja i podvođenja! – kaže Minja Bogavac.

Podsetimo, patrijarh Porfirije služio je liturgiju na Ivanjdan u Končarevu, mestu koje je označeno kao jezgro pedofilije i seksualnog napastvovanja u organizaciji glavnog osumnjičenog za podvođenje – Dragana Markovića Palme. Prisan odnos koji su tamo pokazali Porfirije i Palma postavlja pitanje kako je moguće da mu prvi čovek crkve posle strahovitih optužbi na račun ovog političara i sudskog procesa koji je u toku, odlazi “na noge”

Minja Bogavac kaže da od SPC, kao instiucije, odavno ne očekuje ništa dobro, ali i da je istinski zastrašuje ta ogromna većina takozvanih vernika i takozvanih hrišćana, koji nemaju problem s tim da poglavar njihove crkve blagosilja zločnice, moćnike, lokalne kabadahije i osumnjičene za neka od najstrašnijih dela, koja ljudski um može da zamisli.

– Ćutanje pravoslavnih hrišćana doživljavam kao prećutno slaganje, kao “oprost grehova” Draganu Markoviću Palmi, od strane jezive zajednice kojoj pripada, pa me baš zanima kako religija na koju se pozivaju, objašnjava takve postupke i način ponašanja. I najzad, zanima me u čemu je tačno razlika između SPC i Hepi televizije? U ovom, konkretnom slučaju, moglo bi se reći da su razlike minimalne, s tim što SPC ima “sočniji” rijaliti šou, na svom programu. Zovimo taj novi format “Crkva u Končarevu” i glasajmo da svi akteri ostanu tamo, do kraja… i da se svi koji ih gledaju, s hrišćanskim mirom i trpljenjem, nose dođavola, sada i uvek i u vekove vekova. Umesto amin, pozz – zaključuje sagovornica Danasa.

Prema rečima Mirka Medenice, SPC nema veze sa religijom, već je reč o jednoj interesnoj grupi koja manipuliše ljudima, a u cilju ostvarenja svojih prizemnih interesa.

– Nju ne treba gledati odvojeno od vlasti koja ima zločinačku prošlost, koja je ogrezla u kriminalu, naprotiv SPC je integralni i važan deo mašinerije koja je zarobila ovu zemlju. Otuda je sasvim prirodno videti šefa SPC kako “blagosilja” osobu za koju postoji sumnja da je počinio užasne zločine i unesrećio desetine devojčica. Ne zaboravimo da se radi i o ratnom profiteru, desnoj ruci notornog ubice i kriminalca Arkana. Simbioza političkih i crkvenih elita funkcioniše tako što političari kreiraju lažni mit o SPC kao nekom bitnom faktoru u opstanku ljudi na ovim prostorima, a onda crkva ogrnuta tim lažnim autoritetom i “uzvišenošću” delegira malo te “svetosti” na političare, pokrivajući njihovu zlu suštinu – ističe Medenica.

U društvu kojim vlada ova simbioza političke elite i kvazi verske elite, navodi naš sagovornik, uloga žena je da ćute, da budu seksualni objekti.

– Otuda Porfirije ne vidi kao greh da neko podvodi i prisiljava devojčice na seksualne odnose, jer se to uklapa u patrijarhalnu matricu koja je jedan od temelja sistema u kojem je on neka navodna “svetost”. Samo u zlom vremenu Porfirije može biti svetost, Vučić predsednik, a Palma na slobodi – zaključuje Mirko Medenica.

(feljton.rs/danas)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

6 + 4 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)