G-E0EWZBLP0V
субота , 20 априла 2024
Home / SRBIJA / OTKRIVAMO: Srbija uvodi obaveznu vakcinaciju dece protiv varičela

OTKRIVAMO: Srbija uvodi obaveznu vakcinaciju dece protiv varičela

DRUŠTVO FELJTON.rs
18.06.2021.

Srbija planira da uvede obaveznu vakcinaciju dece protiv varičela, a to bi moglo da se dogodi već na jesen, naveo je za Kurir epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović. On je istakao da je vakcinacija protiv varičela obavezna u nekim državama i da ne čudi što i mi krećemo tim stopama.

– U Srbiji je za sada obavezno imunizovanje protiv 11 zaraznih bolesti, a rešeno je da uvedemo i protiv varičela. U SAD, Kanadi, Australiji deca se odavno vakcinišu protiv varičela i nema nikakvih problema. Treba da se vidi kada da se stavi u kalendar imunizacije kod nas, da li će to da bude u drugoj ili četvrtoj godini života. U Australiji je to u drugoj. Očekuje se da Republička stručna komisija za zarazne bolesti najkasnije u septembru promeni pravilnik i program o obaveznoj imunizaciji i u njega uvrsti vakcinu protiv varičela – rekao je za Kurir prof. Tiodorović.

Branislav Tiodorovic, dr Branislav Tiodorovic
FOTO: TV PRVA PRINTSCREEN

Program obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti obuhvata 11 bolesti protiv kojih je vakcinacija obavezna. A cepivo protiv varičela daje se samo osetljivim grupama osoba i odskoro deci u šestom razredu osnovne škole, ako do tada nisu preležali ovčije boginje, kako su u narodu poznate varičele. Vakcina se daje u dve doze u razmaku od šest nedelja.

U Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ nisu odgovorili na naše pitanje o uvođenju obavezne vakcinacije za svu decu. Naveli su da je vakcina protiv varičela bila obavezna za određene kategorije u riziku i prema prethodno važećem pravilniku odnosno programu imunizacije, a da su prema novom programu te kategorije proširene.

ŽIVA VAKCINA

– sadrži malu količinu živog, ali oslabljenog virusa varičela zoster, koji izaziva ovčije boginje

– ne štiti u potpunosti od varičele

– daju se dve doze u razmaku od najmanje šest nedelja

– može da se daje najranije deci od 12 meseci

– daje se i odraslima

– Jedna od novih kategorija su i sva deca šestog razreda osnovne škole koja do tada nisu preležala ovu bolest. Varičela može imati težu kliničku sliku praćenu komplikacijama u starijem uzrastu, a posebno može biti ozbiljna kod trudnica i novorođenčadi. Cilj je da se od ove bolesti zaštite sva osetljiva deca pre ulaska u reproduktivni period kako bi se sprečilo da do zaražavanja dođe tokom trudnoće i nakon porođaja – naveli su iz „Batuta“ za Kurir uz podsećanje da je ova izmena na snazi od januara 2021.

MMR vakcina, vakcinacija, male boginje
FOTO: SHUTTERSTOCK

Vladanka Vuković iz Beograda mama je dve devojčice, a stariju je lane, kada je imala dve i po godine, vakcinisala protiv varičela. I mlađu će dok samo još malo poraste.

SADA SE VAKCINACIJA PROTIV VARIČELA DAJE SLEDEĆIM OSETLJIVIM KOJI IH NISU PRELEŽALI:

1. žene koje planiraju trudnoću

2. deca u šestom razredu osnovne škole

3. kontakti osobe obolele od varičela unutar tri, a najkasnije pet dana od izloženosti izvoru infekcije

4. kućni kontakti lica koja su u visokom riziku od teških oblika varičela, npr. kontakti prevremeno rođene dece (tokom trajanja programa), dece s leukemijom ili solidnim tumorima itd.

5. osobe za koje se planira transplantacija tkiva ili organa (izuzev transplantacije hematopetskih matičnih ćelija)

6. osobe sa multiplom sklerozom koje započinju proceduru lečenja određenim lekom, po mišljenju specijaliste neurologa

7. oboleli od atopijskog dermatitisa, ekcema, neurodermatitisa i sl.

8. klinički stabilni HIV inficirani dece ili odrasli sa CD4+ limfocitima >15%, uključujući i one koji primaju visokoaktivnu retrovirusnu terapiju

* Izvor „Batut“

– Nakon iskustva prijatelja i poznanika o tome kako su se i oni i deca namučili s varičelama, nakon saznanja da je mališanima uglavnom padao imunitet posle boginja, pa su hvatali sve žive infekcije, a neki i upale pluća, rešila sam da vakcinišem svoje dete. Pored toga, ona ima i atiopijski dermatitis, pa je u riziku od komplikacija i infekcija ako dobije varičele – kazala je za Kurir Vladanka i dodala da je pedijatar odobrio kada je tražila da vakciniše dete, a da je dve vakcine platila po oko 4.000 dinara, ne znajući da je zbog dermatitisa njeno dete moglo i besplatno da se vakciniše.

ZARAZNE BOLESTI PROTIV KOJIH SE SPROVODI OBAVEZNA AKTIVNA IMUNIZACIJA:

1. tuberkuloza

2. difterija

3. tetanus

4. dečja paraliza

5. veliki kašalj

6. male boginje

7. rubela

8. zauške

9. hepatitis B

10. oboljenja izazvana hemofilusom influence tip B

11. oboljenja izazvana streptokokom pneumonije

* Izvor Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti

Ova mama je za to da se maksimalno koriste savremene vakcine i ono što one pružaju.

– Ljudi oklevaju, idu logikom: „Varičele nisu smrtonosne, svi smo ih preležali u detinjstvu, pa šta nam fali.“ Ali dani i dani temperature, svraba i nespavanja, pa ožiljci… A ona je već često bila bolesna i htela sam da je maksimalno zaštitim. To je živa vakcina i treba joj neko vreme da deluje, a ćerkica je već sledećeg dana išla u vrtić i sve je bilo u redu. Kada je cela grupa u obdaništu imala boginje, ona i još jedan vakcinisani dečak nisu ih dobili – objasnila je Vladanka.

KALENDAR OBAVEZNE IMUNIZACIJE

– na rođenju – 1. BSG – protiv tuberkuloze, 2. HB – protiv hepatitisa B (prva doza) + HGIB (imunoglobin protiv hepatitisa B (HIBG) primaju novorođenčad HBsAg+ majki, njima se daju četiri doze vakcine po šemi 0, 1, 2, 12 meseci

– 2. mesec – HB (druga doza)

– 3. mesec (posle navršena dva meseca) – 1. DTP – protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (prva doza), 2. OPV – protiv dečje paralize (prva doza), 3. HiB – protiv oboljenja koja izaziva hemofilus influence tip B (prva doza)

– sa navršenih 3,5 meseci – 1. DTP (druga doza), 2. OPV (druga doza), 3. HiB (druga doza)

– 5. mesec (do navršenog šestog meseca) – 1. DTP (treća doza), OPV (treća doza), 3. HiB (treća doza), 4. HB (treća doza)

– 2. godina (sa navršenih 12 do navršenih 15 meseci) – MMR – protiv malih boginja, zauški i rubeole

– 2. godina (sa navršenih 17 do navršena 24 meseca) – 1. DTP (prva revakcinacija), 2. OPV (prva revakcinacija)

– 7. godina (pre upisa u prvi razred osnovne škole) – 1. DT (druga revakcinacija), 2. OPV (druga revakcinacija), 3. MMR (revakcinacija)

– 12. godina (šesti razred osnovne škole) – HB (vakcinacija školske dece koja do tada nisu vakcinisana sa tri doze vakcine po šemi 0, 1, 6 meseci)

– 14. godina (osmi razred osnovne škole) – 1. DT (treća revakcinacija), 2. OPV (treća revakcinacija)

* Izvor „Batut“

Šta su varičele

Varičele su zarazna bolest koja izaziva osip na koži i svrab, povišenu temperaturu, gubitak apetita i zamor. Prouzrokuje jer virus varičela zoster, pripadnik familije herpes virusa, srodan virusu herpes simpleks (virus koji izaziva pojavu tzv. groznice na ustima). Varičele se najčešće javljaju između druge i osme godine života.

(feljton.rs/kurir)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 15 = 24

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)