G-E0EWZBLP0V
четвртак , 23 маја 2024
Home / DRUŠTVO / Slučaj Šarić: Da li pada i presuda za pranje novca

Slučaj Šarić: Da li pada i presuda za pranje novca

FELJTON.rs
17.06.2021.

Nakon što je Vrhovni kasacioni sud (VKS) vratio Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje predmet Darka Šarića, osuđenog za šverc narkotika, postavilo se pitanje i šta će sada biti sa postupkom za pranje novca. Odbrana optuženog narko-bosa za Nova.rs ističe da i u ovom slučaju mora doći ili do ponovnog suđenja ili oslobođanja Šarića zbog manjkavosti presude, a u kojoj, kako tvrde advokati, nije opisano poreklo novca za koji se tvrdi da je stečen kriminalom.

Darko Šarić Foto: BIA

VKS je poništio presudu Šariću za šverc narkotika, kojoj je osuđen na zatvor od 15 godina.  Apelacioni sud će u ovom postupku morati da otvori novi glavni pretres, a javnost Srbije pita se da li obaranje presude za šverc droge znači da će biti ukinuta i za pranje para, kojom je Šarić osuđen na devet godina zatvora.

Advokat Dejan Lazarević, pravni zastupnik Darka Šarića, za Nova.rs ističe da ova dva postupka nisu vezana, ali da svakako očekuje da padne i presuda za pranje novca zbog svojih manjkavosti.

„U predmetu za pranje novca, Šariću je optužnicom stavljeno na teret da je 22 miliona evra ubacio u legalne tokove. U toku postupka mi smo sudu prezentovali dokaze za minimum 29 miliona evra koje je moj klijent dobio samo prodajem Štampe sistema. Onda je sud naložio finansijsko veštačenje Gradskom zavodu za veštačenje, koje je veštačilo šest meseci, i donelo nalaz i mišljenje da je tih 22 miliona evra u okviru 29, koje je Darko Šarić dobio prodajom Štampa sisteme. Odnosno da je to apsolutno legalan novac“, kaže Lazarević.

Ipak, manjkavost presude ogleda se u tome da ga je sud osudio i pored toga.

„Sud ga je osudio i u obrazloženju presude rekao da je nesporno utvrđeno da je tih 22 miliona evra legalno stečeno, a što je nalazom veštaka i potvrđeno. Međutim, sud smatra da kupovina Štampa sistema, odnosno ulaganje 200.000 evra pre prodaje, da je to prljav novac. Znači, to nema nikakve veze s postupkom za trgovinu drogom. Naravno, zbog ove bitne povrede prekoračenja optužnice neophodno je da bude ukinuta presuda za pranje novca. Ili da se ponovi postupka ili da oslobode Darka Šarića“, kaže Lazarević i dodaje da imamo situaciju da sud navodi da je nešto prljav novac, a ne ne znamo kako je to zaključeno.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

„Neophodno je da imamo krivično delo iz koga je ostvarena protivpravna imovinska korist, pa da se kaže da je taj novac nastao izvršenjem krivičnog dela i da je upotrebljen da se ubaci u legalne tokove. Toga u konkretnom slučaju nema, niti se sud bavio time. Zbog toga je manjkava presuda. Očekujem da je ukinu i vrate na ponovno odlučivanje, ili da oslobode Darka Šarića“, kaže Lazarević.

Podsetimo,Specijalni sud u Beogradu osudio je jula prošle godine na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora godina Darka Šarića kao organizatora kriminalne grupe koja je „oprala“ više od 20 miliona evra prljavog novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Presuda je doneta većinom glasova tročlanog sudskog veća.

Sud je takođe naložio presudom oduzimanje imovine pribavljene krivičnim delom i to: privredno društvo „Mladi borac“ Sonta, “Jedinstvo“ Gajdoba, „Mitrosrem“ Sremska Mitrovica, UTP „Putnik“ ad Novi Sad, HTDP „Vojvodina“ Novi Sad, „Bratstvo“ Preševo, „Danzo invest“, imovina „AMC Zvezda“ iz Panceva-konkretno magacinski prostor u ulici Stevana Šupljikca broj 88 i pravo korišćenja prateće katastarske parcele broj 1976/4 KO Pancevo i tri stambena objekta u Beogradu, na uglu Juhorske i Danteove ulice, na katastarskim parcelama broj 1415/3 i 1330/4, upisanim u popisnom listu broj 6806 KO Beograd 2.

(feljton.rs/nova)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

59 − 49 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)