G-E0EWZBLP0V
четвртак , 23 маја 2024
Home / REGION / Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

FELJTON.rs

 jun 15, 2021

Slavica Šijaković, hrvatska političarka i radnica državne finansijske agencija FINA, prošle godine obratila se Trgovačkom sudu u Hrvatskoj i zatražila da se promene podaci u vezi sa kompanijom koja je godinu dana ranije osnovana na adresi njenog stana. 

U pitanju je firma čiji naziv „THC Quality Group“ naslućuje da se bavi poslovima u vezi sa proizvodnjom ili prodajom konoplje pošto je THC naziv psiohoaktivne supstance koja se nalazi u ovim biljkama. Vlasnik firme, od koje je Šijaković želela da se otkloni, je Predrag Koluvija koji je u novembru 2019. uhapšen, a na njegovom imanju u Srbiji policija je otkrila veliki zasad marihuane.

Sud je udovoljio njenom zahtevu i podaci kompanije su izmenjeni tako da adresa njenog stana od marta ove godine više nije zvanično sedište ove firme. Nije poznato kako su se povezali optuženi srpski uzgajivač marihuane i Šijaković.

Slavica Jelinić (foto: Goran Ferbezar/PIXSELL)

Koluvija je u Srbiji bio blizak ljudima koji su radili u bezbednosnom sistemu, kao i različitim političarima, a KRIK sada otkiva da su njegove veze sa političarima dosezale i do Hrvatske.  

Šijaković (ranije Jelinić) je kao članica Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), stranke Branimira Glavaša kome se sudi za ratne zločine, 2013. godine bila kandidatkinja za gradonačelnicu Vukovara i izabrana je za članicu Gradskog veća ovog grada. Nakon razlaza sa HDSSB-om na lokalnim izborima 2017. učestvovala je kao predstavnica Zelenih, a iste godine je pred lokalne izbore u Vinkovcima podržala kandidate trenutno vladajuće stranke u Hrvatskoj – Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Zaposlena je u državnoj agenciji FINA, koja pruža finansijske i usluge u vezi sa elektronskim poslovanjem i digitalizacijom.

Ona nije želela da za KRIK govori o vezama sa Koluvijom.

„Ne mogu ništa komentirati. Hvala Vam, doviđenja”, rekla je na pitanja novinarke KRIK-a otkud to da on osnuje firmu na adresi njenog stana.

Koluvija je zajedno sa državljaninom Severne Makedonije Goranom Stojanovskim osnovao kompaniju „THC Quality Group“ na adresi Šijakovićkinog stana 3. oktobra 2019. Njih dvojica su vlasnici firme identičnog naziva u Severnoj Makedoniji, osnovane godinu dana ranije, koja je dobila dozvolu Vlade Makedonije za gajenje kanabisa u medicinske svrhe, kako je BIRN nedavno objavio. Deo zasada industrijske konoplje proizvedene u „Jovanjici“ završio je u ovoj firmi, piše u optužnici protiv Koluvije i njegovih saradnika.

Hrvatsku kompaniju registrovali su za trgovinu, proizvodnju i ispitivanje lekova i poljoprivrednu proizvodnju, prema podacima tamošnjeg poslovnog registra. Vlasnici su u poslovnoj dokumentaciji objasnili i da je skraćenica „THC“ u nazivu firme akronim od engleskih reči „true health component“ što znači „stvarno zdrava komponenta“. Firma, međutim, nije imala dozvolu za uzgajanje ili trgovinu kanabisom bilo koje vrste u Hrvatskoj, rečeno je KRIK-u iz nekoliko institucija koje daju ove dozvole.Šta je THC i koliki procenat je u regionu dozvoljen
THC je skraćenica reči tetrahidrokanabinol, koja je naziv za psihoaktivnu supstancu u konoplji i nivo njenog sadržaja ključna je razlika između biljaka industrijske i indijske konoplje (poznatije kao marihuane). U zavisnosti od zakona država, visina procenta ove supstance određuje da li je dozvoljen uzgoj, prodaja ili držanje biljaka konoplje. U Hrvatskoj je dozvoljeno uzgajati industrijsku konoplju sa ne više od 0,2 posto ove supstance, u Srbiji ne sme da pređe 0,3 odsto, a u Severnoj Makedoniji moguće je uzgajati ovu biljku i sa procentom višim od 0,2 odsto THC-a, ali samo za proizvodnju kanabisovog ulja u medicinske svrhe.PROČITAJ VIŠE

Koluvijina firma u Hrvatskoj i dalje postoji, ali on očigledno nije uspeo da razvije poslove u ovoj zemlji jer je svega mesec dana nakon što ju je osnovao uhapšen u Srbiji. Policija ga je zaustavila dok se audijem vozio od Beograda ka Nišu i kod njega pronašla falsifikovanu policijsku legitimaciju, a zatim na imanju njegove kompanije „Jovanjica“ više od tonu i po marihuane. Osim njega optužena su još devetorica njegovih saradnika sa imanja. Na leto 2020. srpsko tužilaštvo je sprovelo narednu akciju hapšenja Koluvijih saradnika iz srpske policije i obaveštajnih agencija –BIA i VOA. 

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske reklo je KRIK-u da im se Tužilaštvo za organizovani kriminal iz Srbije nije obratilo u vezi sa Koluvijom i firmom koju ima u toj zemlji.

Veza Koluvije i Šijaković pokazuje da u svetu kriminala nacionalizam ne igra značajnu ulogu: optuženi narko-bos za sebe ističe da je veliki patriota, ali je firmu osnovao u stanu desničarski nastrojene hrvatske političarke. 

Kriminal i patriotizam

Koluvija u obraćanjima na sudu sebe predstavlja kao velikog patriotu koji je ponosan na to što je oženio Srpkinju, dok su drugi, kako je rekao, „oženili strankinje“. Više puta je ponovio da ga je uvredilo što su ga neki nazvali Crnogorcem iako je Srbin.

Šijaković je, sa druge strane, bila u predsedništvu Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), stranke koju je osnovao i vodio Branimir Glavaš, jedan od osnivača HDZ-a kojem se sudi za ratne zločine počinjene protiv srpskih civila. On je 2009. u Hrvatskoj bio osuđen zbog mučenja i ubistva civila u Osijeku 1991. godine, ali je presudu poništio hrvatski Vrhovni sud i suđenje je počelo ispočetka. 

Kao predstavnica ove stranke Šijaković je na lokalnim izborima u Vukovaru bila kandidatkinja za gradonačelnicu 2013, ali nije pobedila. Postala je, međutim, članica Gradskog veća u kome je donosila i kontroverzne odluke. Tako je, prema pisanju medija, 2015. njen glas bio odlučujući da se u Vukovaru ukine dvojezičnost i izbaci ćirilica sa tabli na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama. Prilikom ove odluke Šijaković je stala na stranu koalicije predvođene desno orjentisanom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ). 

Naredne godine u HDSSB-u je došlo do sukoba, a nezadovoljstvo se javilo zbog loših rezultata na parlamentarnim izborima na kojima je stranka osvojila samo jedan mandat. Šijaković i kolega Damir Doroghazi uputili su otvoreno pismo Glavašu u kome su se požalili na situaciju u stranci, ali i naveli da je presuda protiv njega bila politička. Mesec dana kasnije, iz HDSSB-a je saopšteno da je Šijaković isključena iz partije. 

Ona je nastavila političku karijeru i 2017. na lokalne izbore za Gradsko veće Vukovara učestvovala kao nosilac liste Zelenih Hrvatske. Stranka, međutim, nije osvojila nijedan mandat. 

Snažne veze u Srbiji

Veze koje je Koluvija imao sa moćnim ljudima u Srbiji bile su mnogo snažnije. 

On je, osim biljaka na „Jovanjici“, gajio i odnose sa različitim državnim funkcionerima, policajcima i obaveštajcima. 

Njegovo imanje u Staroj Pazovi posećivali su i promovisali brojni predstavnici vlasti. Aleksandar Vulin, sadašnji ministar policije, na imanju je brao paradajz, a u poseti su bili i Zoran Babić, bivši direktor „Koridora Srbije“, kao i Dragan Sikimić, direktor Agencije za sprečavanje korupcije. Uz Koluviju se u javnosti najčešće pojavljivao Dragomir Petronijević, član gradskog veća Grada Beograda. Nikog od ovih političara srpsko tužilaštvo nije saslušalo u istrazi protiv Koluvije. 

S druge strane, tužilaštvo je optužilo trojicu policajca, dva radnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA), kao i bivšeg podoficira Vojnoobaveštajne agencije (VOA) jer su Koluviji pružali logističku i bezbednosnu podršku dok je gajio marihuanu. To su činili na različite načine: dostavljali su mu poverljive informacije iz policije, fizički čuvali njegovo imanje, obezbedili oružje, posebne policijske tablice i pomogli da se lažno predstavlja kao potpukovnik VOA-e. Imali su specijalno napravljenu aplikaciju za tajnu komunikaciju „Razgovor“ u kojoj su dogovarali kako da štite Koluviju, otkrio je KRIK početkom godine. 

Tužilaštvo, međutim, nije ni saslušalo neke od tada uticajnih ljudi u MUP-u za koje su uhapšeni radili. Istraga je, tako, utvrdila da su Koluviji policijske tablice obezbedila dva saradnika Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke u policiji, ali dalje nije ispitana njena uloga.

Nije saslušan ni Milosav Miličković, takođe bivši državni sekretar MUP-a i član predsedništva vladajuće Srpske napredne stranke, iako je jedan od svedoka ispričao da je imao sastanak sa Koluvijom u službenim prostorijama u zgradi SIV-a.

(feljton.rs/krik)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 4 = 4

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)