G-E0EWZBLP0V
Home / KULTURA / GUŠENJE I PAD PRITISKA SU SIGNALI DA JE ŽIVOT UGROŽEN! Doktorka iz Hitne objasnila: OVE DVE STVARI MORATE ODMAH DA URADITE!

GUŠENJE I PAD PRITISKA SU SIGNALI DA JE ŽIVOT UGROŽEN! Doktorka iz Hitne objasnila: OVE DVE STVARI MORATE ODMAH DA URADITE!

FELJTON.rs

15.06 2021

Jaka alergijska reakcija može se dogoditi znali mi da smo na nešto alergični, ili ne. Ovi saveti mogu spasti život

Alergije su trenutno aktuelne, u domenu Hitne pomoći je anafilaksa, najteža vrsta reakcije. Najveći deo posla tu radi ekipa na terenu ali postoje i načini da se zaštitimo i olakšamo im posao ako unesemo opasni alergen.

– Moramo da damo par saveta, pošto ide sezona putovanja i ljudi napuštaju gradove, odlaze na selo ili planinu, more… Daleko od kuće se mogu dogoditi jake reakcije, anafilaksa se može razviti za par sekundi, do par sati, a opasna je po život – upozorila je doktorka Danijela Jevtić.

Simptomi anafilaktičkog šoka su raznovrsni – gušenje, osećaj panike, gubitak svesti, modra koža, pad pritiska…

– Ako se osobi dogodi anafilaksa, položite je horizontalno s blago uzdignutim nogama i odmah pozovite 194, istog trenutka ide taj poziv jer je u pitanju životna ugroženost – rekla je ona.

Ako znate na šta ste alergični, to mora znati i vaša okolina. Prepoznaće šta se događa i odreagovaće na vreme, što može da vam spase život.

– Imajte kod sebe narukvicu na kojoj to piše, kao i epipen. Roditelji bi u školi trebalo da kažu na šta je dete alergično, na vašem radnom mestu moraju znati ako imate alergiju – kazala je doktorka.

Ali, ako ne znate, budite veoma pažljivi. Hrana, lekovi i insekti su među najjačim izvorima alergena.

– To su pre svega orašasti plodovi, riba, morski plodovi, meso, mleko, jaja, pšenica. Od lekova, uglavnom penicilinski preparati. U avionu, hotelu ili drugim mestima možete biti izloženi nekom od alergena. Uvek ostavite pisani trag, u knjižici neka vam piše na šta ste alergični, i pazite se, nosite duge nogavice i pokrivajte kožu zbog insekata – rekla je ona.

(feljton.rs/informer)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

5 + 3 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.