G-E0EWZBLP0V
уторак , 18 јуна 2024
Home / EVROPA / HA­Š­KA (NE)PR­A­V­DA – PO­S­L­E­D­N­JI ČIN: Mladić teško bolestan čeka presudu 8. juna, Karadžiću spremna samica u Britaniji

HA­Š­KA (NE)PR­A­V­DA – PO­S­L­E­D­N­JI ČIN: Mladić teško bolestan čeka presudu 8. juna, Karadžiću spremna samica u Britaniji

SPECIJAL FELJTON.rs
24.05.2021.

Ukoliko se potvrdi prvostepena osuda na doživotni zatvor, general će biti
šesti optuženik koji je pred Haškim tribunalom osuđen na najtežu kaznu. Time će biti zaokružena jedna, najblaže rečeno, turbulenta epoha duga 28 godina

Međunarodni sud u Hagu 8. juna će izreći pravosnažnu presudu generalu Ratku Mladiću (78) i biće to jedna od poslednjih presuda u 28 godina dugoj istoriji ovog Tribunala, odnosno njegovog naslednika – Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Ukoliko se potvrdi prvostepena osuda na doživotni zatvor, Mladić će biti šesti optuženik koji je osuđen na najtežu kaznu. Među njima je i lider bosanskih Srba Radovan Karadžić (76), koji se upravo suočava s odlukom o premeštanju u neki od zloglasnih zatvora u Velikoj Britaniji, gde će služiti svoju kaznu.

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

HIT VEST

NAJVECI NOVOSADSKI KRIMINALAC JAVNA IZVRSITELJKA BILJANA PESEVEKA! NAPLACUJE! 136.000 ZA DUG OD 15.000 DIN

Mladić će 8. juna, shodno očekivanjima, biti pravosnažno osuđen i postaće 84. osuđenik kog je Hag procesuirao. Pred ovim sudom je do sada optužena 161 osoba, a svega 19 je oslobođeno. Čak 17 optuženika je umrlo tokom procesa.

Loše zdravstveno stanje

Mladićev sin Darko Mladić uveren je da je loše zdravstveno stanje glavni razlog zbog kojeg je sud požurio da zakaže presudu. On kaže da još ne zna da li će moći da poseti oca uoči izricanja presude.

– Publike najverovatnije neće biti na izricanju presude. Kao porodica, još čekamo ta odobrenja, ali imalo bi smisla jedino da nam dozvole da ga posetimo pre i posle izricanja presude. TV prenos iz sudnice mogu da gledam i iz Beograda. Odbrana je tražila da ceo tim bude prisutan i očekujem da će to biti odobreno. Što se tiče presude, očekujem oslobađajuću ako se u obzir uzmu dokazi. Ukoliko se potvrdi prvostepena presuda, biće to potvrda da to nema veze s međunarodnim pravom i pravdom – ispričao nam je Mladić.

On objašnjava i da njegov otac dočekuje izricanje ove presude u lošem zdravstvenom stanju.

– Očigledno je da su zbog toga i ubrzali da zakažu čitanje presude. On je prošle nedelje imao zdravstvenu krizu, ali nas kao porodicu ne obaveštavaju o nalazima ispitivanja. Jedino od njega možemo da čujemo šta su mu radili. Bile su i situacije očiglednog gubitka pamćenja, kada nije mogao da se seti nekih osnovnih stvari, pa se to malo popravljalo. Uglavnom, njegovo zdravstveno stanje je loše – napominje Darko Mladić.

Darko Mladić
FOTO: TAMARA TRAJKOVIĆ

Karadžić u samici

Osim Mladića, koji čeka pravosnažnu presudu, i Radovan Karadžić se ovih dana nalazi u žiži javnosti, i to zbog odluke o premeštanju u drugi zatvor. Karmel Adijus, predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, koji je nasledio Haški sud, odbio je prošle nedelje prigovor Karadžićeve odbrane na odluku o izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji. Advokat Piter Robinson, jedan od članova njegovog pravnog tima, upozorio je da je ovim potezom Karadžić zapravo osuđen na kaznu samice do kraja života ili smrt od muslimanskih ekstremista u zatvorima u Velikoj Britaniji.

ČINJENICE

SLEDECA VEST

UBIŠE BOGA U NJEMU: OSUMNJICEN JE DA JE POKUSAO DA PRODA STOMATOLOSKU OPREMU UKRADENU U NOVOM SADU pogledajte(video)

HIT VEST NE PROPUSTITE…

FELJTON.rs: POCELA CISTKA INSPEKTORA U Policijskoj ispostavi Klisa Novi Sad! INSPEKTOR T.T. SUSPENDOVAN I UZETA MU ZNACK

Tribunal je osnovan 25. maja 1993.

formiran je Rezolucijom 827 Saveta bezbednosti UN radi gonjenja počinilaca ratnih zločina na teritoriji bivše SFRJ

smatra se najskupljim međunarodnim krivičnim sudom, koji je potrošio oko 2,5 milijardi dolara

10 miliona dolara u proseku trošeno po optuženom

novac za rad dobijali iz budžeta UN. Darodavci bili i SAD, Japan, Nemačka, Francuska, Velika Britanija…

sud je zapošljavao 569 službenika iz 69 država

Haški tribunal je 31. decembra 2017, posle 24 godine rada, zvanično prestao da postoji

postupke u toku nasledio je Mehanizam za krivične sudove

Najupečatljivija hapšenja i predaje

Šešelj se predao uoči ubistva Ðinđića

Uoči atentata na premijera Zorana Ðinđića 2003, lider radikala Vojislav Šešelj dobrovoljno se predao Haškom tribunalu. U junu 2003, posle Ðinđićevog ubistva, uz proteste je uhapšen penzionisani pukovnik Vojske Jugoslavije Veselin Šljivančanin, koji se teretio za ratne zločine u Vukovaru.

Iza hapšenja Radovana Karadžića krije se filmska priča. Svetska vest 21. jula 2008. bila je da je uhapšen izvesni doktor Dragan David Dabić, iza čijeg lažnog identiteta se krio jedan od najtraženijih begunaca. Iako se pretpostavlja da se punih 11 godina krio po pravoslavnim manastirima u Crnoj Gori i Srbiji, Karadžić je otkriven usred Beograda, prerušen u egzotičnog doktora Dabića, sa dugom bradom i kosom, koji se šetao po medijima i tribinama kao specijalista prirodne medicine.

Lazarevo, selo nadomak Zrenjanina, bilo je podignuto na noge 29. maja 2011. jer je u zoru krenula akcija hapšenja Ratka Mladića. Posle više od decenije skrivanja, Mladić je 31. maja izručen Hagu, da bi se 4. jula iste godine prvi put pojavio u sudnici.

Vojislav Šešelj
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Najpoznatiji osuđenici

Mladić i Karadžić osuđeni za genocid

1. Haški tribunal je 22. novembra 2017. nepravosnažno osudio ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotni zatvor. On je osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice. Oslobođen je optužbi za genocid u šest opština (Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH), ali je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje, zločin protiv čovečnosti, ubistvo, nehumano delo prisilnog premeštanja, deportaciju, terorisanje i protivpravne napade na civile, uzimanje talaca. Odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu.

2. Karadžić se nalazi u pritvoru u Hagu od hapšenja i izručenja iz Srbije u julu 2008 godine. On je pravosnažno osuđen 20. marta 2019. na doživotni zatvor. Tom odlukom preinačena je kazna prvostepene presude Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. bio osuđen na 40 godina zatvora. Bivši lider bosanskih Srba osuđen je zbog genocida u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Turbulentna saradnja

Heroji među beguncima i izdajnicima

Obaveza Srbije da će sarađivati s Haškim tribunalom nije bila ni jednostavan, niti ujednačen proces. Svaka vlast je preko volje sarađivala s Hagom. Oni koji su se bavili time redovno su u Srbiji bili na meti nacionalista i antihaškog lobija, optuživani su za izdajnike. S druge strane, Tribunal je povremeno kažnjavao Srbiju zbog fingiranja potrage za haškim beguncima, što se očitavalo u zastojima na njenom putu ka EU.

Prvi optuženik koga je Srbija isporučila još 1996, dok je na vlasti bio Slobodan Milošević, bio je Dražen Erdemović, jedan od učesnika u srebreničkom genocidu, koji je kasnije dobio status zaštićenog svedoka. Poslednji su optuženi bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, koji je predat Haškom sudu 2011, i nekoliko meseci kasnije Goran Hadžić, lider nepriznate Republike Srpske Krajine, čime je iscrpljen spisak traženih od Srbije.

Radovan Karadžić
FOTO: DAVID DABIC

Srbija i dalje na listi dužnika

Hag traži izručenje Radete i Jojića

l Srbija je i dalje na listi dužnika prema Haškom tribunalu, jer naslednik ovog suda – Mehanizam za krivične sudove u Hagu – uporno traži izručenje radikala Vjerice Radete i Petra Jojića. Postupajući sudija Mehanizma u ovom predmetu nedavno je zatražio od predsednika Mehanizma da obavesti Savet bezbednosti UN da Srbija nije ispunila svoje obaveze prema tom sudu.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da Srbija neće isporučiti Radetu i Jojića jer oni nisu optuženi za ratne zločine, već za nepoštovanje suda.

– Kakvo je to poverenje u Srbiju kada nećete da nam date da im sudimo na našoj teritoriji – rekao je Vučić.

Vjerica Radeta
FOTO:

POSTANITE NAS NOVINAR…

Ako imate informaciju koju treba da zna celokupna srpska javnost, ako imate bilo kakav problem, a policija ili bilo koji drzavni organ nece da vam pomogne, na pravom ste mestu! Ako imate fotografiju koju mora da vidi Srbija, ne gubite vreme! Pošaljite nam vest koju ćemo mi, ako za to ima potrebe, i dodatno proveriti. A potom čitajte u feljtonu ili na portalu feljton.rs.

Za naše najvrednije insajdere pripremili smo brojne poklone iznenađenja i vredne nagrade.

pisite nam

feljton.rs@gmail.com

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(feljton.rs/kurir)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

52 − = 45

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)