G-E0EWZBLP0V
уторак , 18 јуна 2024
Home / ZABAVA / Bolest savremene žene – 7 najčešćih predrasuda koje možemo naći na internetu

Bolest savremene žene – 7 najčešćih predrasuda koje možemo naći na internetu

FELJTON.rs

05.05 2021

Endometrioza, bolest savremene žene, je stanje koje ne pogađa samo nju već i celu porodicu, zbog čega je važno ukazati na simptome, kao i njihovu razliku od stanja sa kojima se najčešće meša – bolni ciklusi ili grčevi.

SLEDECA VEST..

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

Složena priroda ovog hroničnog stanja kao i dugotrajan proces u otkrivanju i dijagnostikovanju, doveli su do toga da postoji mnogo mitova i zabluda po pitanju endometrioze, koju danas zovemo i bolest savremene žene. Iz tog razloga, pričamo o nekim od najčešćih mitova koje viđamo na internetu, kao i istine koje stoje iza njih.

7 najčešćih predrasuda koje možemo naći na internetu o bolesti savremene žene

Lista koja je pred vama nije konačna, u pitanju je kolekcija najčešćih pretpostavki i komentara iznetih na internetu. Osim dole pomenutih, žene pogođene endometriozom susreću se sa tvrdnjama da imaju nizak prag tolerancije na bol, a neretko i optužbama da su bolest dobile seksualnim putem. U želji da razlikujete netačne od proverenih informacija, predstavljamo kolekciju najrasprostranjenijih mitova o endometriozi.

#1 Endometrioza nije ništa drugo do jaki menstrualni grčevi

Prečesto se na pomen endometrioze dobiju izjave poput „A da, znam za to, to su oni jaki grčevi“, ili „Ma, popiješ tablete za bol i grč prođe“. Ono što se ne zna jeste da endometrioza nije sinonim za jake menstrualne grčeve niti „malo jača menstruacija“. U pitanju je bolest koja, u zavisnosti od stepena tegoba parališe i onemogućava normalno svakodnevno funkcionisanje. Česte promene raspoloženja, nadutost stomaka i zatvor, uporne glavobolje, obilno krvarenje, bolni seksualni odnosi samo su neki od propratnih simptoma endometrioze i kao takvi pojavljuju se i pre i posle samog ciklusa.

#2 Operacija je lek za endometriozu

Pored trudnoće, operacija je jedna od čestih preporuka za lečenje endometrioze. Laparoskopija, histerektomija neke su od procedura koje se preporučuju kao način lečenja endometrioze. Pa ipak, treba znati da, iako je operacijom moguće ukloniti izraslo tkivo, ono se može vratiti na istom ili drugom mestu u telu žene.

#3 Endometrioza se dobija nakon 25-te godine

Većina stručnjaka se slaže sa tvrdnjom da su žene u reproduktivnom dobu (25-40) najčešće pogođene ovim hroničnim stanjem. Pa ipak, endometrioza se može otkriti u različitom uzrasnom dobu, uključujući i adolescenciju i menopauzu. Brojna istraživanja su ukazala na to da simptomi endometrioze često počinju upravo u tinejdžerskim godinama, ali se često odbacuju usled pretpostavke da devojčice još uvek ne poznaju dovoljno svoje telo. Usled toga, do dijagnoze dolazi u kasnijim godinama, zbog čega se ustalilo mišljenje (mit) da žene ne oboljevaju od endometrioze pre 25-te godine.

#4 Trudnoća leči endometriozu

Trudnoća kao prvi i osnovni i univerzalni lek uredno se „propisuje“ svim ženama koje pate od endometrioze. Pa ipak, u pitanju je tvrdnja koja se olako uzima kao istina, iako za nju ne postoje i validni medicinski dokazi. Ono što znamo da vezuje trudnoću kao lek za endometriozu jeste činjenica da žene tokom trudnoće nemaju cikluse, nivo progesterona u telu raste i to u nekim slučajevima umiruje simptome endometrioze. Međutim, treba istaći da je u pitanju privremeno ublažavanje simptoma koji se nakon porođaja obično vraćaju.

#5 Endometrioza „napada“ žene samo par dana tokom ciklusa

Bol izazvan endometriozom nije striktno vezan za mesečni ciklus i može se pojaviti bilo kad i u bilo kom obliku. Bol u donjem delu stomaka, takozvani karlični bol, javlja se i mimo ciklusa, a takođe tokom i nakon seksualnog odnosa. Pored toga, žene koje pate od endometrioze mogu iskusiti hronični bol, ali i gastrointestinalne tegobe pa i probleme povezane sa crevima, a u zavisnosti od toga gde se tkiva endometrijuma u telu pojavljuju. Ovaj upalni proces tako umnogome utiče na kvalitet života žene i njenu sposobnost za učenje, posao, porodicu, druženje sa prijateljima.

#6 Tamponi izazivaju endometriozu

Pretpostavka koja je najverovatnije nastala usled činjenice da tamponi blokiraju protok krvi, a endometrioza se povezuje sa retrogradnom menstruacijom – stanjem kada menstrualna krv putuje nazad kroz jajovode umesto da izlazi iz tela. Pa ipak, istraživanje lekara sa univerziteta Jejl iz 2002-ge godine, ukazuje na to da tamponi, u stvari, umanjuju rizik od endometrioze. Iako ne postoji više istraživanja da potkrepe ovu tvrdnju, možemo sa sigurnošću reći da je ova pretpostavka ništa više nego – mit.

#7 Sve je to u tvojoj glavi

Pored „savremena bolest žene“, endometriozu nazivaju još i bolest u teoriji, zbog teškog i dugogodišnjeg uspostavljanja dijagnoze. Nemogućnost da se utvrde pravi uzroci za hroničan bol, grčeve i upalne procese, oduzimanje nogu, neredovne, jake i obilne menstruacije, poremećaje u crevima i mnoge druge simptome, ostavlja trag na mentalno zdravlje žena. Zbog svega toga je važno pratiti i beležiti sve simptome i promene u organizmu, ali i naći adekvatnog ginekologa, kao i eksperta za endometriozu, kako bi se uspostavila tačna dijagnoza i dobile preporuke za efikasne mere kontrole ovog bolnog stanja.

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

(feljton.rs/lekolid)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

8 + 2 =

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)