G-E0EWZBLP0V
четвртак , 23 маја 2024
Home / SRBIJA / SAMO S LIČNOM KARTOM MOŽETE DO 60 EVRA, PASOŠ NE POMAŽE: Kurir otkriva najčešće nedoumice

SAMO S LIČNOM KARTOM MOŽETE DO 60 EVRA, PASOŠ NE POMAŽE: Kurir otkriva najčešće nedoumice

FELJTON.rs
15.04.2021.

Prijava za pomoć države preko sajta Uprave za trezor počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja, dok će prijava putem kol-centra krenuti 5. maja

Ministar finansija Siniša Mali precizirao je da građani koji se prijave za pomoć države uplatu prvih 30 evra mogu očekivati u maju, a drugih 30 evra u novembru. Dodatnih 50 evra penzioneri će dobiti u septembru, dok će 60 evra za nezaposlene biti uplaćeno na njihove račune u junu.

– Prijava za pomoć počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja. Telefonska prijava, to jest putem kol-centra, počinje 5. maja – rekao je Mali gostujući na RTS.

Kurir vam pruža odgovore na neke od najčešćih nedoumica.

1. Da li osoba koja je tek napunila 18 godina i nema ličnu kartu mora da je izvadi kako bi se prijavila?

– Zakon o ličnoj karti propisuje da je lice starije od 16 godina koje ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije dužno da ima ličnu kartu.

2. Novac s namenskog računa mora da se podigne na šalteru banke ili može da se s tog računa izvrše određena plaćanja?

Obradovao građane Siniša Mali
OBRADOVAO GRAĐANE SINIŠA MALIFOTO: MARINA LOPIČIĆ

IGOR JURIC NIJE NIKAKAV CASTAN OTAC! NEGO JEDAN NESAVESTAN OTAC, KOJI JE DOPUSTIO DA MU CERKA RADI STA HOCE! IZJAVIO JE VLADISLAV (slike)

– Sredstva s namenskog računa podižu se u gotovini. Kada se podignu, taj namenski račun se gasi. Ukoliko je novac primljen na tekući račun koji je već aktivan, njim može da se raspolaže kao sa svim ostalim uplatama.

3. Da li samo nosilac novčane socijalne pomoći dobija automatski isplatu, a ostali članovi njegove porodice moraju da se prijave?

– I nosiocu novčane socijalne pomoći i svim punoletnim članovima njegove porodice novac se isplaćuje bez prijavljivanja. Svi ostali korisnici socijalnih davanja treba da se prijave.

4. Mogu li se prijaviti državljani Srbije koji imaju pasoš Srbije, a žive van Srbije i nemaju ličnu kartu?

– Pravo na jednokratnu pomoć imaju punoletni državljani Republike Srbije koji imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, s važećom ličnom kartom i koji se prijave preko portala Uprave za trezor ili kol-centra.

5. Pošto penzioneri po automatizmu dobijaju predviđeni novac, da li neko, ukoliko ga ne želi, može da pošalje zahtev da se odrekne?

– Ova mogućnost nije predviđena. Ko ne želi taj novac, može da ga donira u humanitarne svrhe.

6. Može li se da s namenskog računa direktno preusmeri novac humanitarnim organizacijama?

– Ni ova mogućnost nije predviđena. Ali kada podignu novac, korisnici mogu da ga doniraju u humanitarne svrhe.  

KORAK PO KORAK

  • adresa za prijavu građana je idp.trezor.gov.rs
  • na navedenoj adresi potrebno je kliknuti opciju „Podnošenje prijave“
  • potom se upisuju ime i prezime
  • pa jedinstveni matični broj građana (JMBG)
  • onda broj lične karte
  • i na kraju banka u kojoj građanin ima otvoren račun
  • potrebno je označiti polje kojim se potvrđuje saglasnost za obradu ličnih podataka
  • građani koji nemaju otvoren račun u banci odabraće banku u kojoj žele da im bude otvoren namenski račun za isplatu novca bez ikakvih troškova – nakon podizanja novca namenski račun biće ugašen

IGRA „UZMI RAČUN I POBEDI“

Više nagrada, čak 16 stanova

Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ obuhvataće dva ciklusa, s tim što prvi počinje 15. maja i traje do 25. juna, dok je drugi predviđen za septembar i oktobar. Ministar Mali izjavio je da će nagradni fond biti veći nego prošle godine, te da će biti dodeljeno 16 stanova i 60 automobila.  

POČEVŠI OD 1. JUNA  

Novac za nezaposlene

Građani koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje dobiće dodatnih 60 evra jednokratne pomoći, koja će im biti isplaćivana počev od 1. juna. Isplata novčane pomoći obavljaće se bez prijave, a novac će biti uplaćen na posebne namenske račune.

VAŽNA PODRŠKA  

Zaposlenima u turizmu i ugostiteljstvu po 500 evra

Ministar Mali je rekao da će svako ko je zaposlen u turizmu i ugostiteljstvu dobiti po 500 evra. On je dodao da će dve pune minimalne zarade dobiti i samostalni umetnici. Država će isplatiti 600 evra po autobusu prevoznicima od aprila do septembra, a gradski hoteli će u aprilu dobiti 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.

GRADI SE PO SRBIJI  

Obezbeđene pare za auto-puteve

Kao što je predsednik Aleksandar Vučić već rekao, mi u ovom trenutku gradimo četiri auto-puta, a u rebalansu budžeta imamo dodatni novac i za početak izgradnje auto-puta Niš-Pločnik-Merdare, kao i za početak izgradnje Dunavske magistrale, od Požarevca prema Golupcu – rekao je ministar Mali na RTS.

Predviđena su izdvajanja i za Fruškogorski koridor, a krenuli radovi na auto-putu Surčina-Novi Beograd.

– Očekuje nas i izgradnja auto-puta Beograd-Zrenjanin. Sredstva su predviđena i za obilaznicu oko Novog Sada, oko Gornjeg Milanovca, i za početak izgradnje metroa u Beogradu.

Pratite nas na društvenim mrežama

(feljton.rs/kurir)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

− 3 = 5

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)