G-E0EWZBLP0V
Home / DRUŠTVO / DR RADMILO JANKOVIĆ: Zakasnili smo s merama! Zdravstveni sistem je pred najvećim izazovom u istoriji, ali izdržaćemo!

DR RADMILO JANKOVIĆ: Zakasnili smo s merama! Zdravstveni sistem je pred najvećim izazovom u istoriji, ali izdržaćemo!

  • feljton.rs
  •  16.03.2021.
Radmilo Janković

– Nažalost, zakasnili smo! Ove mere neće dati brzi efekat i zdravstveni sistem u Srbiji će biti pred najvećim izazovom u svojoj istoriji. Sledi nam teška nedelja! Spasa nam nema, ali propasti nećemo – kaže za Kurir prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC posle odluke kriznog štaba da gotovo sve bude zatvoreno do ponedeljka.

Ističe i da će narednih 10 dana pritisak na sve bolnice rasti.PROČITAJTE JOŠ…

– Kovid bolnice biće opterećene na prijemu i u jedinicama intenzivne nege, a nekovid će smanjivati svoje kapacitete. Broj hospitalizovanih, koji je danas gotovo 5.000, ne oslikava realni pritisak na zdravstveni sistem jer nam se u bolnicama leče jako teški kovid pacijenti, a i taj broj će ubrzano rasti narednih dana. Ogroman je broj obolelih po kućama i veliki broj asimptomatskih zaraženih prenosioca, naročito među mlađom populacijom otežava situaciju – ističe Janković i dodaje:

– Najtužnije je nepoverenje, polarizacija, pritajena agresija među ljudima. Morali smo imati „mirnu situaciju“ kad smo odlično pokrenuli vakcinaciju. Veliki broj zaraženih, a prethodno vakcinisanih dodatno unosi nemir i stvara plodno tle za teoretičare zavera, a zdravstveni radnici su umorni od apela, molbi i ubeđivanja da se stalno poštuju mere, jer se antitela ne stvaraju čim primiš vakcinu. Sledi nam teška nedelja. Izdržaćemo, nema nam druge. Borićemo se. Ali sada, kao nikada pre, moramo svi zajedno – zaključuje Janković.

(feljton.rs/blic)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

33 − = 23

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.