G-E0EWZBLP0V
уторак , 23 јула 2024
Home / DRUŠTVO / VLASNIK FONDACIJE „ALEK KAVČIĆ“ PREKRŠIO UGOVOR SA DRŽAVNOM INSTITUCIJOM! Kavčić prevario Zavod za udžbenike

VLASNIK FONDACIJE „ALEK KAVČIĆ“ PREKRŠIO UGOVOR SA DRŽAVNOM INSTITUCIJOM! Kavčić prevario Zavod za udžbenike

Biznismen Aleksandar Kavčić prevario je državni Zavod za udžbenike, s kojim je potpisao ugovor o poslovnoj saradnji! Kavčić je, naime, na sajtu svoje fondacije omogućio preuzimanje i umnožavanje Zavodovih školskih udžbenika u visokoj rezoluciji, čime je prekršio stavke ugovora

Naime, sa sajta „Besplatna biblioteka“, čiji je osnivač Fondacija, svako može da „skine“ i odštampa ponuđene udžbenike Zavoda, iako u ugovoru jasno stoji da rezolucija PDF formata udžbenika na sajtu mora biti takva da onemogućava umnožavanje.

U ugovoru koji je Zavod za udžbenike potpisao sa Fondacijom „Alek Kavčić“, u koji je Informer imao uvid, između ostalog stoji: „U tu svrhu Zavod pored prodaje štampanih izdanja, što je predmet ovog ugovora, ustupa sadržaj navedenih udžbenika Fondaciji i u PDF formatu, u rezoluciji koja onemogućava umnožavanje.“

Da je fondacija prekršila ugovor potvrdio je i ugledni profesor matematike Miloljub Albijanić, čiji se udžbenik matematike bez njegove saglasnosti našao na Kavčićevom sajtu.

– Što se tiče člana 2 ugovora Zavoda i Kavčića, da PDF udžbenika mora biti u rezoluciji koja onemogućava umnožavanje, moram da kažem da sam ja preuzeo svoj udžbenik sa sajta i odštampao ga i on je u sasvim dobroj rezoluciji. Može da se štampa i u boji, i crno-belo, i u obe varijante rezolucija je dobra. Sa papira može bez ikakvih problema da se čita. Nema vidljivih razlika od originalno odštampanog udžbenika Zavoda. Tako da je Kavčić prekršio ugovor sa Zavodom jer je omogućio udžbenike na svom sajtu u visokoj rezoluciji – kaže Albijanić.

Zavod ćuti

Ekipa Informera poslala je u petak Zavodu pitanja u kojoj rezoluciji su udžbenici postavljeni na sajt Fondacije i da li je Fondacija prekršila ugovor. Međutim, do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore na naša pitanja.

Profesor navodi i da ne odustaje od gonjenja biznismena Aleksandra Kavčića zbog krađe celokupnog sadržaja udžbenika „Matematika“ za sedmi razred čiji je on koautor.

– Moje kolega i ja nastavljamo proces protiv Kavčića. To što je on povukao udžbenik sa sajta shvatam kao posredno priznanje da je pogrešio. Takođe, povukao je još tri udžbenika – iz srpskog jezika, istorije i geografije. Pretpostavljam da je to uradio jer se uplašio nakon najave predsednika Vučića da će ubuduće država štampati ove udžbenike. Mi autori smo oštećeni. Sumnjam da je ugovor štetan i po sam Zavod – smatra Albijanić.

Da stvar bude gora, Kavčić, inače predsednik kluba za obrazovanje grupe građana „Dosta je bilo“, na sajtu Fondacije navodi da bi do maja 2021. godine trebalo da počne da štampa udžbenike po ceni od dva dinara po stranici, iako u Ugovoru jasno stoji da su distribucija i preuzimanje strogo zabranjeni.

Novinari Informera pokušali su da stupe u kontakt sa Aleksandrom Kavčićem, ali do objave ovog teksta on se nije javljao.

(feljton.rs/informer)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

+ 42 = 49

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)