G-E0EWZBLP0V
Home / DRUŠTVO / VLASNIK FONDACIJE „ALEK KAVČIĆ“ PREKRŠIO UGOVOR SA DRŽAVNOM INSTITUCIJOM! Kavčić prevario Zavod za udžbenike

VLASNIK FONDACIJE „ALEK KAVČIĆ“ PREKRŠIO UGOVOR SA DRŽAVNOM INSTITUCIJOM! Kavčić prevario Zavod za udžbenike

Biznismen Aleksandar Kavčić prevario je državni Zavod za udžbenike, s kojim je potpisao ugovor o poslovnoj saradnji! Kavčić je, naime, na sajtu svoje fondacije omogućio preuzimanje i umnožavanje Zavodovih školskih udžbenika u visokoj rezoluciji, čime je prekršio stavke ugovora

Naime, sa sajta „Besplatna biblioteka“, čiji je osnivač Fondacija, svako može da „skine“ i odštampa ponuđene udžbenike Zavoda, iako u ugovoru jasno stoji da rezolucija PDF formata udžbenika na sajtu mora biti takva da onemogućava umnožavanje.

U ugovoru koji je Zavod za udžbenike potpisao sa Fondacijom „Alek Kavčić“, u koji je Informer imao uvid, između ostalog stoji: „U tu svrhu Zavod pored prodaje štampanih izdanja, što je predmet ovog ugovora, ustupa sadržaj navedenih udžbenika Fondaciji i u PDF formatu, u rezoluciji koja onemogućava umnožavanje.“

Da je fondacija prekršila ugovor potvrdio je i ugledni profesor matematike Miloljub Albijanić, čiji se udžbenik matematike bez njegove saglasnosti našao na Kavčićevom sajtu.

– Što se tiče člana 2 ugovora Zavoda i Kavčića, da PDF udžbenika mora biti u rezoluciji koja onemogućava umnožavanje, moram da kažem da sam ja preuzeo svoj udžbenik sa sajta i odštampao ga i on je u sasvim dobroj rezoluciji. Može da se štampa i u boji, i crno-belo, i u obe varijante rezolucija je dobra. Sa papira može bez ikakvih problema da se čita. Nema vidljivih razlika od originalno odštampanog udžbenika Zavoda. Tako da je Kavčić prekršio ugovor sa Zavodom jer je omogućio udžbenike na svom sajtu u visokoj rezoluciji – kaže Albijanić.

Zavod ćuti

Ekipa Informera poslala je u petak Zavodu pitanja u kojoj rezoluciji su udžbenici postavljeni na sajt Fondacije i da li je Fondacija prekršila ugovor. Međutim, do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore na naša pitanja.

Profesor navodi i da ne odustaje od gonjenja biznismena Aleksandra Kavčića zbog krađe celokupnog sadržaja udžbenika „Matematika“ za sedmi razred čiji je on koautor.

– Moje kolega i ja nastavljamo proces protiv Kavčića. To što je on povukao udžbenik sa sajta shvatam kao posredno priznanje da je pogrešio. Takođe, povukao je još tri udžbenika – iz srpskog jezika, istorije i geografije. Pretpostavljam da je to uradio jer se uplašio nakon najave predsednika Vučića da će ubuduće država štampati ove udžbenike. Mi autori smo oštećeni. Sumnjam da je ugovor štetan i po sam Zavod – smatra Albijanić.

Da stvar bude gora, Kavčić, inače predsednik kluba za obrazovanje grupe građana „Dosta je bilo“, na sajtu Fondacije navodi da bi do maja 2021. godine trebalo da počne da štampa udžbenike po ceni od dva dinara po stranici, iako u Ugovoru jasno stoji da su distribucija i preuzimanje strogo zabranjeni.

Novinari Informera pokušali su da stupe u kontakt sa Aleksandrom Kavčićem, ali do objave ovog teksta on se nije javljao.

(feljton.rs/informer)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

34 − = 32

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.