G-E0EWZBLP0V
понедељак , 26 фебруара 2024
Home / DRUŠTVO / Kako su vakcinaciju minirali prorežimski tabloidi i televizije

Kako su vakcinaciju minirali prorežimski tabloidi i televizije

Brojne teorije zavere nisu novijeg datuma i njihovo „primanje“ u javnosti nije specifično samo za naše podneblje.8Piše: Katarina Živanović10. marta 2021. 13.00 Izmenjeno: 13.01

Kako su vakcinaciju minirali prorežimski tabloidi i televizije 1

Međutim, mnoštvo teorija potkrepljenih lažima i manipulacijom nastalo je u proteklih godinu dana tokom pandemije korona virusa, a najglasnije su otkad je počela masovna vakcinacija.

Ono što našu državu razlikuje od drugih je što se na televizijama sa nacionalnom frekvencijom prostor daje mnogim šarlatanima da nesmetano i nekažnjeno iznose izmišljotine koje mogu da odvrate ljude od adekvatnog lečenja i zaštite od smrtonosnog virusa.

Od Regulatornog tela za elektronske medije se ništa ne očekuje, saglasni su sagovornici Danasa, te će teoretičari zavere gotovo izvesno nastaviti svoju propagandu koja bi u mnogim slučajevima mogla da potpadne i pod krivičnu odgovornost.

U davanju prostora antivakserima, čija se objašnjenja zbog čega ne bi trebalo da se vakcinišemo kose sa zdravim razumom, prvo mesto zauzima TV Hepi.

Na ovoj televiziji su proteklih meseci gostovali svi znani i neznani „poznavaoci“ vakcina, njihove sadržine i namene. Tako smo samo u jednoj emisiji Jutarnjeg programa mogli da čujemo da vakcine protiv korone „hakuju ljudske gene“, njima se ugrađuju čipovi „kako bi nas pratili preko Gugla“, popisali bogate ljude „a ostale učinili srećnim“. Bez objašnjenja kako bismo to svi „postali srećni“.

Redovni gost ovakvih emisija je kontroverzni Miroljub Petrović, koji je osim snažnog protivljenja imunizaciji, objašnjavao i poreklo i sastav vakcina uopšte.

Prema njegovim rečima, one se sastoje od „razblaženog gnoja bolesnih krava“ a i poreklo reči vakcina, po Petroviću, potiče od latinske reči „vaka“ što znači krava.

Ove izjave su izvučene iz svega 10 minuta jedne emisije posvećene imunizaciji, a takvih je na TV Hepi po nekoliko nedeljno. Jasno je kakva opasnost preti ukoliko ih u kontinuitetu prate manje obrazovani i nekritički nastrojeni građani, već dovoljno zaplašeni samim virusom.

Novinarka Tamara Skroza kaže za Danas da ne očekuje nikakvu reakciju REM, zato što to telo ne reaguje ni u mnogo gorim situacijama. Prema njenim rečima, više ne bi ni trebalo da se pitamo kako će i da li će uopšte REM reagovati na bilo šta.

– Teorije zavere su procvetale u vreme pandemije, što je sociološki objašnjivo i politički vrlo isplativo. Oni koji vode ovu državu odavno žele da od nas naprave medijski nepismene i društveno limitirane podanike, a korona im je pružila neslućene mogućnosti da do tog cilja vrlo brzo dođu. Što se tiče konkretnog slučaja, osim činjenice da uopšte postoji televizija kao što je TV Hepi, nesreća je i u tome što nas različite teorije zavere (a nije da smo oskudevali u njima) do sada nisu neposredno pogađale, a sada direktno utiču na naše zdravlje i fizički integritet – ističe Skrozza.

Marko Oljača, predsednik Društva za održivu budućnost „Koraci“ ocenjuje za naš list da promoteri teorija zavere imaju upotrebnu vrednost koju vlast koristi, i neretko ih podstiče i podržava, jer je reč je o biznisu.

– Nedavno istraživanje Centra za suzbijanje digitalne mržnje ukazalo je da antivakcinalni pokret zaradi godišnje oko milijardu dolara od prihoda sa Fejsbuka, Instagrama i Jutjuba, dok se ti isti antivakseri vakcinišu. Naravno da je imunizacija stanovništva ugrožena. Istraživanja pokazuju da je obuhvat imunizacije u prošloj godini opao nekoliko puta. Ako govorimo o vakcini protiv kovida 19, za sada smo dostigli maksimum – ukazuje Oljača.

Prema njegovim rečima, kao direktnu posledicu neadekvatne komunikacije sa građanima, izostanaka programa zdravstvenog prosvećivanja i transparentnosti, imamo manjak poverenja u zdravstveni sistem i više vakcina nego zainteresovanih.

– Cirkus će rezultirati tragedijom. Ima li potrebe trošiti reči na REM. Od tog regulatornog tela ne treba ništa očekivati. Njegova demontaža bio bi racionalan postupak. Pa oni nisu sankcionisali trinaest televizija koje su u programu uživo prikazivali fotografije odsečenih glava kako bi udovoljili patološkim porivima jednog čoveka. I sada kao trebamo očekivati da reaguju na nepismene pajace kod Marića i inih neobičnih i opskurnih kreatura – kaže Oljača.

Novinar Nedim Sejdinović ukazuje za Danas da se osim po nivou političke zloupotrebe, stanje u našim medijima neprestano pogoršava, „pa se građani odavno već grohotom smeju raznoraznim ispadima i krajnjim neprofesionalizmima naših tzv. kolega“.

– U mnogo čemu smo se zadesili ponovo u devedesetim, pa i kada listate televizijske kanale, videćete da ponovo na njima dominiraju razni teoretičari zavera, nadrilekari, skidači crne magije, astrolozi i drugi paranormalni fenomeni. Nije to ništa čudno jer je ono što danas vlada Srbijom izniklo iz mitskog koda koji dovodi u pitanje i civilizacijske norme i naučna dostignuća.

– Što se tiče širenja opasnih teorija zavere u kontekstu pandemije, bilo je očekivati da će REM izdati precizna uputstva emiterima, u kojima bi se strogo zabranila promocija onih teorija i praksi koji ozbiljno ugrožavaju zdravlje građana. U krajnjem slučaju, u ovakvim situacijama bi moglo da reaguje i tužilaštvo, koliko god to bilo nepopularno sa aspekta medijskih sloboda – zaključuje Sejdinović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na nedavnoj konferenciji za medije kazao da postoji značajan broj građana koji pripadaju nekoj od prioritetnih grupa, a koji nisu primili vakcine i pozvao stanovnike Srbije da se odazovu pozivu za vakcinaciju.

Prećutna podrška vlasti

– S obzirom da vlast ima i te kako mnogo uticaja na televizije sa nacionalnom frekvencijom, jasno je da se teoretičari zavera i nadrilekari ne bi mogli pojavljivati bez njihove, makar prećutne saglasnosti. Ali, uvek su „onostrane stvari“ bile dobra zabava za mase, kako one ne bi primetile da im život prolazi u jadu i bedi ili kako ne bi shvatile da za njihove probleme nije kriva crna magija, koje je na njih bacila zla komšinica, već, u presudnoj meri, jedna užasna i nesposobna vlast kakva je ova naprednjačka

(feljton.rs/danas)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

73 − = 66

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

FELJTON.rs

12.11 2021

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti BOGATO nagrađeni ukoliko KACE I DELE OVU VEST PO SVOJIM DRUSTVENIM MREZAMA

U Novom Sadu je ponovo opljačkana jedna stomatološka ordinacija!

Naime, pljačka se dogodila u ulici Đorđa Zličića broj 44, i to već drugi put u kratkom vremenskom periodu.

 1 / 4 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

NE PROPUSTITE…

SRPSKI STOMATOLOG NUDI NAGRADU OD 50.000 EVRA! građani ce biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju,Ovo su detalji

Prvi put se pljačka dogodila 1. 12. 2017. godine kada je iz ordinacije ukradeno 120 turbina, a pre toga je stomatologu Aleksandru Radoviću nestao automobil iz dvorišta, i potom mu je kuća u kojoj stanuje obijena. 

Stomatolog Aleksandar Radović je za Espreso objasnio kako se sve to izdešavalo i na koga sumnja.

Kada se dogodila prva pljačka priveden je Predrag Kostic, za kim je im bila raspisana potera za tesku kradju, i on mi je 13. januara prošle godine upao u kuću sa nožem. Tada mi je naneo osam uboda, tako da sam jedva ostao živ, i bio sam smrtno ranjen. U tim trenucima, uzeo sam pištolj i u samoodbarni sam ga upucao, objasnio je Radović”. 

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, druga pljačka se dogodila 6. juna prošle godine, a za oba puta podneo je i krivične prijave.

Drugog puta mi je nestalo 220 turbina, aparat za espreso kafu, zatim stomatološki kolenjaci u vrednosti od 200 000 evra. Što se tiče ove pljačke, policija još nije ništa otkrila ko je počinilac (izvrsilac), ali se zna tiper, organizato M.A. i njegov sin M.A. USKORO CE BITI OBJAVLJENE NJIHOVE FOTOGRAFIJE SA MESTOM BORAVKA..

Sve nase informacije su dobijene od izvora informacija MUPA Novi Sad

Za informaciju gde je roba prodata i koje ucesnik u pljacki nudim nagradu od 50.000e KOJA CE BITI ISPLACENA ODMAH.

foto: Privatna arhiva

Dodaje da je ponudio nagradu za informaciju, GDE SE DOSTA ZAINTERESOVANIH JAVILO SA RAZNIM INFORMACIJAMA. Jos nije dobijena tacna informacija tako da je nagrada jos aktivna

Juče sam objavio da sam raspisao nagradu za informaciju u vrednosti od 50. 000 evra, pa očekujem da će se neko javiti u narednom vremenskom periodu”, zaključuje Radović

U opisu je naveo da će građani biti nagrađeni ukoliko ponude relevantnu informaciju u vezi sa ovim slučajem oko otkrivanja izvršioca pljačke i poslovnog prostora u kome je ukradena stomatološka oprema. 

Informacije javiti

Novi Sad policijska ispostava klisa

ili pozivom 192

ili DIREKTNO Aleksandru Radovicu

Pratite nas na društvenim mrežama

https://www.instagram.com/feljton.rs/

https://www.facebook.com/feljton.rs

https://twitter.com/FeljtonRs

(feljton.rs/espreso)