G-E0EWZBLP0V
Home / DRUŠTVO / PROFESOR KOČOVIĆ IZNEO NOVE ZABRINJAVAJUĆE PODATKE: Umesto korak napred, krenuli smo nazad, Srbija je ponovo u TAMNO-SIVOJ ZONI

PROFESOR KOČOVIĆ IZNEO NOVE ZABRINJAVAJUĆE PODATKE: Umesto korak napred, krenuli smo nazad, Srbija je ponovo u TAMNO-SIVOJ ZONI

DRUŠTVO
28.02.2021.

Korona brojke su poslednjih dana u porastu, ali raste i broj hospitalizovanih što nas je dovelo do tamno-sive zone kada je reč o broju novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović koji sa svojim timom uz pomoć matematičkih modela i formula prati kretanje pandemije korone u celom svetu objavio je nove podatke kada je reč o epidemiji u Srbiji koji nisu nimalo za pohvalu.

Naime, pre samo mesec dana bili smo na pragu da se iz „popstar“ zone spustimo u tamno-ljubičastu jer je broj novozaraženih korona virusom bio u padu. 

Međutim, umesto da odemo korak niže, neodgovornim ponašanjem i nepoštovanjem epidemioloških mera stigli smo do tamno-sive zone.

Šta to znači?

Da pojasnimo, prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) „popstar“ zona u kojoj smo bili duži vremenski period znači da je bilo 300 do 500 novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana. 

Tamno-ljubičasta zona koja je stepenik niže znači da se broj novozaraženih kreće od 150 do 300 na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Ali, umesto da odahnemo i krenemo boljim putem jer su brojke pre mesec dana bile znatno bolje nego danas, otišli smo na drugu, lošiju, stranu. 

Tako nas je porast korona brojki doveo do tamno-sive zone te sada imamo 500-1.000 novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Još lošija kategorija od tamno-sive zone na ECDC listi je crna zona sa 1.000 i više novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

Podsetimo, Srbija je u crnoj zoni bila krajem prošle godine kada je zabeleženo gotovo 8.000 novozaraženih za samo 24 sata. 

Prema poslednjim podacima u našoj zemlji registrovano je još 3.210 novozaraženih, preminulo je 15 pacijenata, dok ih je na respiratorima širom Srbije 160.

(feljton.rs/kurir)

About feljton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

33 − = 25

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.